De 20 x niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Zürich

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 20 x niet-te-missen bezienswaardigheden in en rond Zürich

19 februari 2024 in Zwitserland3 reacties

Bern mag dan wel de hoofdstad van Zwitserland zijn, Zürich is misschien wel de belangrijkste stad van het land. Hier hebben grote bedrijven hun hoofdzetels en het is daarom ook het economische hart van Zwitserland. De stad draagt ook heel wat geschiedenis met zich mee en dat valt meteen op wanneer je door de eeuwenoude straten en langs de historische gebouwen wandelt. Zürich is verder vooral een rijke stad waar de levenskwaliteit erg hoog ligt.

Er zijn in Zürich heel wat interessante dingen te zien en te beleven. Hieronder hebben we de 20 mooiste bezienswaardigheden in en rond Zürich op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Verken Zürich met een gids

Wil je Zürich graag met een gids verkennen? Boek dan online je begeleide wandeltocht door Zürich. Een professionele gids vertelt je onderweg alles over de belangrijkste bezienswaardigheden en je krijgt interessante weetjes te horen.
 1. Paradeplatz

De Paradeplatz is een van de duurste plekken om een optrekje te kopen in Zwitserland en het epicentrum van de Zwitserse banksector. Ooit werd er gehandeld in vee, vandaag de dag is het in aandelen en obligaties.

In de 17e eeuw was hier een varkensmarkt. Begin 19e eeuw werd de naam van de markt veranderd naar ‘nieuwe markt’ als gevolg van een opleving van de economie. Ga er window shopping bij dure winkelketens of neem de tram op dit belangrijke tramknooppunt.

 1. Oude Botanische Tuinen

Met een geschiedenis die teruggaat tot 1837 vormen de Oude Botanische Tuinen een eeuwenoude oase van rust in het hart van de stad. Samen met de Schanzengrabengracht en het Bauschänzli-bastion is dit gebied met bomen en tuinen een van de laatste overblijfselen van de zeventiende-eeuwse barokke vestingwerken van Zürich.

Ga hier zeker langs om de bomen in het arboretum te bekijken en breng ook een bezoek aan het palmboomhuis en de middeleeuwse kruidentuin waar je meer leert over de zestiende-eeuwse kennis van medicinale planten.

 1. Uhrenmuseum Beyer

Het Uhrenmuseum Beyer bevindt zich in de Beyer-winkel op de Bahnhofstrasse. Je ontdekt er alles over de kunst van het maken van uurwerken en klokken. Het museum herbergt een van de belangrijkste collecties uurwerken ter wereld. Meer dan 500 instrumenten om de tijd te meten van 1400 v.C. tot nu zijn hier ondergebracht.

 1. Uetliberg

Üetliberg is Zürich’s eigen berg. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de stad en het meer en je kan er tal van wandelingen maken. Eigenlijk is de berg slechts 869 meter hoog en stelt dus weinig voor in vergelijking met de Alpen. Toch lijkt dit deel van de Albis-bergketen hoger vanwege het platte landschap eromheen. Je kan de (moeilijke) weg omhoog wandelen of vanuit het centrum van Zürich de trein naar de top nemen.

 1. Speelgoedmuseum

In het charmante speelgoedmuseum vind je de privécollectie van de familie van speelgoedverzamelaar Franz Carl Weber (1855-1948). Je kan je hier verdiepen in de wereld van het kinderspeelgoed en spelletjes uit lang vervlogen tijden. Het museum heeft ook een mooie verzameling miniatuurtreinen, speelgoedsoldaten en poppen.

 1. Lindenhof

Lindenhof is de heuvel boven Zürich waar vroeger een Romeins kasteel stond. Je kan er genieten van mooie uitzichten over het oude stadscentrum en je kijkt er ook uit op de rivier de Aare.

 1. Giacometti-muurschilderingen

In de inkomhal van het politiebureau van Zürich vind je op de gewelfde plafonds en wanden prachtige Giacometti-muurschilderingen, een echte must voor kunstliefhebbers.

 1. Sint-Pieterskerk

Een van de vier belangrijkste kerken van de stad, de Sint-Pieterskerk, staat naast de Lindenhof-heuvel. De kerk werd gebouwd op de plaats van een Romeinse Jupitertempel. Het huidige gebouw werd in 1706 ingewijd en heeft de grootste wijzerplaatklok van Europa. De plaat heeft een diameter van maar liefst 8,7 meter.

 1. Meer van Zürich

Het idyllische meer van Zürich bevindt zich ten zuidoosten van de stad en biedt niet alleen een spectaculair landschap, maar ook een waaier aan recreatie- en sportmogelijkheden op en rond het meer. Deze groene long kan je gemakkelijk bereiken vanuit het centrum van de stad.

 1. Zwitsers Nationaal Museum

Het Zwitsers Nationaal Museum is een van de belangrijkste musea voor kunst en cultuurgeschiedenis in Europa. Het is gevestigd in een indrukwekkend historisch complex. Je vindt er diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van Zwitserland en er is ook aandacht voor ambachtswerk. Daarnaast beschikt het museum ook over een indrukwekkend wapenarsenaal.

 1. Platzspitz

Achter het Zwitsers Nationaal Museum vind je Platzspitz, een park dat uitkijkt op een landtong tussen de twee rivieren van Zürich, de Sihl en de Limmat. Dit park werd oorspronkelijk in de 14e eeuw gebruikt voor de jacht. Tegen het einde van de 18e eeuw werd het verfraaid met mooie barokke gebouwen.

Jammer raakte het tijdens de late 20e eeuw in verval en werd het een plaats voor criminaliteit en drugs. Ondertussen werd het park helemaal gerestaureerd en nu is het opnieuw een gezinsvriendelijke plek waar je aangenaam kan wandelen. Er worden heel het jaar door evenementen gehouden.

 1. Kerk van Fraumünster

De kerk van Fraumünster is gebouwd op de overblijfselen van een voormalige abdij voor welgestelde vrouwen. De abdij werd in 835 gesticht door Lodewijk de Duitser voor zijn dochter Hildegard. Het is één van de oudste bouwwerken in Zürich.

 1. Musée Visionnaire

Het Musée Visionnaire is op meer dan één manier visionair. Deze galerij werd opgericht in 2013 en toont outsiderkunst die niet noodzakelijk samenloopt met de ideeën van de mainstream kunstwereld. Een ander visionair element is dat het publiek de tentoongestelde kunst beïnvloedt en een mening kan geven over de getoonde werken.

 1. Haus zum Rech

Het 800-jarige Haus zum Rech, geflankeerd door twee middeleeuwse woontorens, is een must voor wie geïnteresseerd is in zowel geschiedenis als architectuur. Dit historische gebouw herbergt het archief van Zürich’s architecturale geschiedenis en de stadsarchieven.

De tentoonstellingen in dit bijzondere museum veranderen steeds. Een van de niet-te-missen bezienswaardigheden hier is een groot schaalmodel van Zürich zoals de stad eruitzag in 1800. Zo kan je zien hoe Zürich door de eeuwen heen is veranderd.

 1. Kunsthaus

Het Kunsthaus is een fantastisch kunstmuseum met een van de belangrijkste kunstcollecties van het land en zelfs van Europa. De werken dateren van de middeleeuwen tot nu en werden oorspronkelijk verzameld door een lokale Zwitserse kunstvereniging. Je kan het museum gratis bezoeken op woensdag.

 1. Grossmünster

Grossmünster is een protestantse kerk in romaanse stijl en ook een van de vier belangrijkste kerken van de stad. Deze kerk werd oorspronkelijk ontworpen als een kloosterkerk. De bouwwerken startten rond 1100, maar de kerk was pas afgewerkt rond 1220.

 1. Dichtbij Zürich: bezoek de Rheinfall

Een indrukwekkend hoogtepunt in dit deel van Zwitserland zijn de spectaculaire Rheinfall, de krachtigste watervallen van Europa. Over een breedte van 150 meter stromen meerdere honderden kubieke meters water naar beneden aan een snelheid van 23 meter per seconde. Een boottocht brengt je bij de rots die tussen de waterval staat. Ook de kastelen van Wörth en Laufen kan je per rivierboot bereiken - of per kano, voor meer avontuurlijke reizigers.

Vanuit Zürich worden heel wat excursies aangeboden naar deze spectaculaire watervallen. Boek online alvast je tickets voor een bezoek aan de Rheinfall, zo hoef je ter plekke niets meer te regelen.
 1. Dichtbij Zürich: Rapperswil-Jona

Rapperswil-Jona is een historische stad aan de oevers van het meer van Zürich. Er heerst een aantrekkelijke mediterrane vakantiesfeer en er zijn enkele opmerkelijke bezienswaardigheden. Rapperswil-Jona staat bekend als de rozenstad, onder andere door de 3 prachtige rozentuinen.

Het belangrijkste monument is het kasteel dat boven de stad uittorent. In de middeleeuwse oude stad vind je ook aangename voetgangersstraatjes en tal van kerken, kapellen en kloosters. Er is ook een mooie wandelpromenade langs de oever van het meer.

 1. Dichtbij Zürich: Luzern

Het mooie Luzern is een middeleeuws pareltje verdoken in een sprookjesachtig landschap van meren en bergen. Het oude centrum is een bijna perfect bewaarde middeleeuwse stad. Je wordt er teruggekatapulteerd in de tijd.

De belangrijkste troef is de kapelbrug, de oudste houten overdekte brug in Europa en 's werelds oudste overgebleven vakwerkbrug. Het is het symbool van de stad. Je vindt er ook de eerste grote barokke kerk gebouwd in Zwitserland, de Jezuïetenkerk, en je kan er wandelen in de gletsjertuin.

 1. Dichtbij Zürich: Neuchâtel

Neuchâtel, genesteld tegen de uitlopers van het Juragebergte, ligt aan de oevers van het gelijknamige meer. Deze charmante stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met galerijen, musea en historische gebouwen. Ondanks deze schat aan geschiedenis is het ook een levendige plek, met dank aan haar studentenbevolking. Een leuke dagtrip vanuit Zürich!

 1. Filmpje: Zürich, heel Zwitserland in één stad

Benieuwd naar Zürich? In deze promovideo van Zürich krijg je de verschillende kanten en troeven van de stad te zien. Als je Zürich in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Zwitserland moeten reizen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 september 2022 - steurbaut ann

Heel veel leuke tips om Zürich te ontdekken. Beslist de moeite! Geen overdadige info, alles To the point... super!

- 1 maart 2022 - Glorieux Lieven

Dank je Mooi overzicht met vele mooie tips

- 12 april 2021 - Maurice

Veel van opgestoken , komt erg van pas Super !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?