Roadtrip Zwarte Woud (14 dagen) met de camper of auto + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Zwarte Woud (14 dagen) met de camper of auto + kaartje

17 december 2023 in Zwarte Woud11 reacties

Op roadtrip door het Zwarte Woud? Uitgestippelde route met reisschema + verblijftips

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland (deelstaat Baden-Württemberg) en is gekend voor z’n dichte, donkere bossen. Daartussen liggen middeleeuwse stadjes - met de typische houten huisjes - verstopt en torenen dramatische kastelen hoog boven de omgeving uit. Je hebt niet veel verbeelding nodig om je hier in een sprookje te wanen.

Met onze 14-daagse roadtrip door het Zwarte Woud en maak kennis met de bekendste bezienswaardigheden en minder bekende plekjes van de regio. Kortom, het beste van het Zwarte Woud in één mooie reis.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Zwarte Woud

Duur5 - 14 dagen ()
Afstand5 à 6 uur rijden richting Karlsruhe (450 à 550 km vanuit Brussel / Utrecht)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 189) of TUI.nl (va. € 385)
Camper huren
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje roadtrip door het Zwarte Woud

Dag 1: Karlsruhe

Je begint je roadtrip door het Zwarte Woud in Karlsruhe. Karlsruhe is dé ideale uitvalsbasis om het Zwarte Woud te verkennen. Het Zwarte Woud strekt zich uit ten zuiden van de stad. Let vooral op de bijzondere structuur van de straten van Karlsruhe, net alsof het spaken van een wiel zijn die vertrekken vanuit het centrale paleis van Karlsruhe. Geen betere manier om de stad te verkennen dan met onze stadswandeling door Karlsruhe.

Tijdens je wandeling kom je langs de top-bezienswaardigheden van Karlsruhe:

  • Wandel door de historische binnenstad waar je onder andere de botanische tuinen, barokke paleizen en veel gezellige pleintjes met cafeetjes en restaurants tegenkomt.
  • Nadien breng je een bezoekje aan het Paleis van Karlsruhe op de Schlossplatz, zonder twijfel de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid van Karlsruhe. Het barokke paleis is een imposante staaltje architectuur.
  • Bezoek het Natuurhistorischmuseum Karlsruhe en het Staatliche Kunsthalle Karlsruhe waar je meer dan 800 werken uit de 19e eeuw kan bezichtigen.
  • En loop langs de Botanischer Garten Karlsruhe, een tuin in Engelse stijl die dateert uit 1853. Het is een groene oase van rust en beschikt onder meer over bomen die al meer dan 100 jaar oud zijn

VERBLIJFTIP: 133 Boutique Hotel ligt op een toplocatie in het centrum en biedt ruime kamers in boetiekstijl, een gezellig restaurant en een bar. 's Ochtends kan je bij het 133 Boutique Hotel genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Dag 2: Karlsruhe naar Baden-Baden

Afstand: 185 km

In plaats van dat je vanuit Karlsruhe rechtstreeks naar Baden-Baden rijdt, raden we je aan een omweg te maken tijdens je roadtrip en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de kuurroute in het Zwarte Woud te bezoeken. De kuurroute van het Zwarte Woud is een cirkelvormige route die rond het gebied tussen Baden-Baden, Pforzheim en Freudenstadt loopt. Je bezoekt natuurlijk wel de mooiste plekjes in de regio voordat je je weg vervolgt om de dag in Baden-Baden te eindigen.

  • De eerste stop op je route is Ettlingen, een charmante 1200 jaar oude stad met een barok kasteel en een gezellige binnenstad vol vakwerkhuizen en gerestaureerde gebouwen.
  • Nadien rijd je door naar Pforzheim, een drukke stad aan de samenvloeiing van drie rivieren aan de noordelijke rand van het Zwarte Woud. Vandaag de dag is Pforzheim vooral bekend als een centrum voor goudsmederij en juwelenproductie. Ook nu nog wordt driekwart van alle Duitse juwelen hier gemaakt. Bezoek hier zeker eens het Juwelenmuseum.
  • Iets verder naar het zuiden ligt Calw, gelegen in de Nagold-vallei. Het is een geweldige plek om de prachtige natuurlijke omgeving van het noordelijke Zwarte Woud te verkennen.

Maak ook volgende stops tijdens je roadtrip:

  • Altensteig, een pittoresk en sfeervol stadje dat kan uitpakken met een aantal mooie vakwerkhuizen en een indrukwekkend oud kasteel, het Altensteigerschloß. Wat deze plaats zo bijzonder maakt, is niet alleen het historische stadje zelf, maar ook de natuurlijke schoonheid van het omringende bos. Je kan er heerlijk uitrusten in de vrije natuur.
  • Enzklösterle, gelegen in een prachtige omgeving, is een hoogaangeschreven kuuroord omgeven door groene weiden en machtige sparrenbossen aan de rand van een uitgestrekt beschermd heidegebied. In het recreatiepark Seewald - een gezinsvriendelijke attractie – kan je de langste rodelbaan van Zuid-Duitsland uitproberen.
  • Wildbad im Schwarzwald is een andere belangrijke stopplaats op de kuurroute van het Zwarte Woud. Dit stadje is schilderachtig gelegen in een met dennenbomen begroeide kloof die uitgesleten werd door de Enz, een zijrivier van de Neckar. Wildbad im Schwarzwald is al eeuwenlang een populair geneeskrachtig kuuroord. Natuurliefhebbers komen hier extra graag omdat je hier ook uitstekend van de omringende natuur kan genieten.
  • Wie graag door de boomtoppen wandelt, kan een bezoek brengen aan het Baumwipfelpfad Schwarzwald op de Sommerberg in Bad Wildbad voor unieke uitzichten over het boslandschap. Vlakbij kan je ook de spectaculaire hangbrug Wildline vinden.
Vervolgens rijd je door naar Baden-Baden. Bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Baden-Baden.

Dag 3: Baden-Baden

Vandaag breng je de dag door in Baden-Baden. In Baden-Baden leef je als het ware als een god in Duitsland. Hier geniet je van het goede leven en dompel je jezelf onder in de sfeer van ouderwetse luxe. Baden-Baden is de uitgelezen vakantiebestemming.

De thermale baden en kuuroorden van Baden-Baden worden hier al sinds de bloeiperiode in de 19e eeuw door de rijken en gegoeden bezocht. Grote gebouwen met zuilengangen en art-nouveauvilla's liggen verspreid over de heuvel en worden omlijst door de dichtbeboste bergen erachter. Maak lange, gezonde wandelingen in de frisse berglucht en neem zonnebaden op de hellingen en terrassen.

Enkele hoogtepunten tijdens je stadswandeling door Baden-Baden

  • Start je stadswandeling door Baden-Baden aan de Trinkhalle, waar je kan drinken uit geneeskrachtige bronnen.
  • Daarna wandel je naar het beroemde casino en het nieuwe Festspielhaus en langs de twee belangrijkste thermale baden.
  • Bezoek het boeiende Fabergé museum en de Caracalla Therme.
  • Natuurlijk mag je ook de winkelstraat en de gezellige terrasjes niet vergeten.
  • Het beste van de stad, houd je natuurlijk voor op het einde: de Lichtentaler Allee, een wandelpad langs het water.

VERBLIJFTIP: Deze stijlvolle appartementen liggen in het hart van Baden Baden, op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. Elk appartement is ingericht met aandacht voor detail en met moderne kwaliteitsmeubels. Een hoog comfort tegen een eerlijke prijs. Meer info en boeken.

Heb je nog wat tijd over? Maak dan ook even een ritje op de Merkurbergbahn (een kabelbaan). Deze brengt je naar een heel mooi uitzichtpunt over Baden-Baden. Ook het klooster Lichtenthal is een bezoekje waard, het is een mooie kerk en in de abdij zelf is veel uitzonderlijk handwerk te zien. In de kapel werden enkele markgraven begraven.

Of ben je eerder een kasteelliefhebber?

Bezoek dan zeker de twee prachtige kastelen: Schloß Favorite en Schloß Rastatt op 15 km van Baden-Baden. Beide zijn opengesteld voor bezoekers. In deze twee kastelen vinden veel evenementen plaats die de pracht en praal van weleer nieuw leven inblazen.

  • Het barokke kasteel Rastatt ligt in het centrum van de stad en huist twee musea in de zijvleugels.
  • Het Schloß Favorite ligt aan de rand van de stad in een prachtige groene omgeving en de tuin is vrij toegankelijk. Binnenin wordt een belangrijke porseleincollectie tentoongesteld.

Dag 4: Baden-Baden naar Ruhestein

Afstand: 50 km

We stellen voor dat je vandaag rustig de tijd neemt om de beroemde Schwarzwaldhochstraße tussen Baden-Baden en Ruhestein te volgen. De Schwarzwaldhochstrasse overbrugt de 65 kilometer tussen Baden-Baden en Freudenstadt, deze slingerende weg door het natuurpark staat ook gekend als de B500.

Velen beweren zelfs dat dit de mooiste van alle toeristische routes in het Zwarte Woud is. De tijdloze aantrekkingskracht van de dalen van het Zwarte Woud, de Rijnvallei en de adembenemende uitzichten op de Elzas en de Vogezen lokken heel wat bezoekers.

Neem dus de tijd en geniet van enkele bezienswaardigheden langs deze bekende weg:

  • Op bijna 800 meter hoogte, langs de bergweg in het noorden van het Zwarte Woud, ligt het bijzondere Bühlerhöhe. Het gebied centreert zich rond een indrukwekkend kasteelachtig hotel met 90 kamers en 2 uitstekende restaurants. Je vindt hier ook een schoonheids- en kuuroord met overdekte zwembaden die uitkijken op de mistige valleien van het Zwarte Woud beneden. Een kleine kapel met glas-in-loodramen (de Adenauerkirche), vervolledigt het plaatje en trakteert bezoekers op een prachtig uitzicht op de Vogezen en de Rijnvlakte.
  • Maar de echte attracties van deze streek vind je pas door de auto achter te laten en de nabijgelegen wandelpaden door het indrukwekkende bos te verkennen. Hier bevindt zich namelijk de Valkenrots, een granieten rotsformatie waar wandelpaden doorheen leiden, op weg naar de berghut Herta.
  • Nadat je van de wandeling rond de Bühlerhöhe hebt genoten, vervolg je je weg in zuidelijke richting. De route loopt vervolgens in de schaduw van de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud, de 1164 meter hoge Hornisgrinde.

REISGIDS: Wil je graag niets missen tijdens je rondreis door het Zwarte Woud? Download onze reisgids Zwarte Woud met info over de mooiste bezienswaardigheden.

De Mummelsee ligt op 1032 meter boven het zeeniveau en is een prachtig gletsjermeer in de gemeente Seebach. De dag van vandaag is de Mummelsee een populaire bestemming waar je heel wat plezier kan beleven. Maak een korte wandeltocht en beklim de Hornisgrinde of je kan ook op een zonnige dag is het heerlijk om met een waterfiets nog wat rond te dobberen op het meertje. Nadien kan je nog een heerlijk kopje koffie drinken op het terras van het Berghotel Mummelsee.

Als je de Mummelsee hebt verkend, bezoek dan het nationaal park in Ruhestein waar je prachtige wandelingen kan maken middenin de natuur. Ook in de winter is Ruhestein erg populair. Nadien kan je nog een wandeling maken over het Lothar-pad. Dit pad is ontstaan na de windvlagen van de orkaan Lothar die hier in 1999 door het bos raasden. De orkaan haalde windsnelheden tot 200 km/u en veroorzaakte een brede strook puin.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Berghotel Mummelsee, op een steenworp afstand van Mummelsee. Meer info en boeken.

Dag 5: Ruhestein naar Freudenstadt

Afstand: 66 km

Vooraleer je de verkenningen van vandaag aanvat, raden we je aan een omweg te maken via Schwarzwald-Hochstraße. Je rijdt eerst naar de Allerheiligen-waterval, een van de spectaculairste watervallen van Duitsland. De wandeling langs de Allerheiligen-watervallen (+/- 2 uur) vertelt de vele verhalen en legendes die rond het klooster en de watervallen zijn ontstaan. Ook de wandeling langs de bronnen van de Allerheiligen is de moeite waard.

Niet ver van de Allerheiligen watervallen ligt het gezellige dorpje Oppenau en Bad Peterstal-Griesbach, een bekend kuuroord. Toeristen komen hier al meer dan vier eeuwen lang voor de minerale bronnen en modderspa. Vandaag is het nog steeds populair bij rustzoekers die willen genieten van wandelingen en wellness. De Teufelskanzelsteig is een mooie wandeling voor de avonturiers onder ons maar ook de Panoramawegle is een absolute aanrader.

Na het verlaten van Bad Peterstal-Griesbach volg je de B28 gedurende zo’n 12 kilometer tot je op je linkerkant de kruising met de B500 tegenkomt. Sla die weg in naar links richting de Ausblick Buchkopfturm. Deze zeshoekvormige uitkijktoren torent uit boven het Oppenau-bos. De 28 meter hoge houten toren telt 8 verdiepingen, en via 140 treden bereik je de top van de uitkijktoren vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over grote delen van het Zwarte Woud en de Rijnvlakte tot aan de Vogezen.

Dag 6: Freudenstadt

Vandaag breng je de dag door in Freudenstadt en de omgeving. Eerst en vooral bezoek je de stad zelf. Het marktplein van Freudenstadt meet 219 op 216 meter en is daarmee het grootste marktplein van Duitsland. Het plein wordt door twee straten in drieën gedeeld, de Oberer Marktplatz, de Unterer Marktplatz en de Postplatz hebt.

Tip: De goedkoopste manier om er te parkeren in Freudenstadt is ondergronds onder de Marktplatz. Bij het binnenrijden van Freudenstadt volg je eerst ‘Zentrum’ en daarna ‘Park Marktplatz’.

Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Op een hoek van het plein staat een politiekantoor in de vorm van een winkelhaak en op de tegenovergestelde hoek staat een kerk met precies dezelfde vorm. De beuken van die bijzondere kerk staan daardoor loodrecht op elkaar.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze stadswandeling Freudenstadt en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden.

Dag 7: Freudenstadt naar Schiltach

Afstand: 28 km

Vervolg je roadtrip door het Zwarte Woud richting Schiltach. Je komt eerst nog langs Alpirsbach dat bekend staat om zijn brouwerij. Mocht je dit willen, kan je ook nog overwegen een omweg te maken bij de historische en traditionele universiteitsstad Tübingen. Wanneer je door de schilderachtige straatjes van Tübingen wandelt tussen de romantische puntgevels, is het alsof je een sprookje bent binnengestapt. Het imposante kasteel dat boven de stad verrijst maakt het plaatje compleet.

Of bezoek het kasteel van Hohenzollern dateert uit het begin van de 11e eeuw. Het is een van de mooiste kastelen in Duitsland. Burg Hohenzollern zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen en dat maakt het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud.

Dag 8: Schiltach

Vandaag staat het verkennen van Schiltach op de agenda. Schiltach is een charmant stadje met vakwerkhuizen, ambachtslieden en leerlooiers. Het dook voor het eerst op in de geschriften in 1275. Het is een juweeltje bovenaan de Kinzig-vallei en het is absoluut de moeite waard om hier een tijdje te blijven, de historische sfeer op te snuiven en van de prachtige bosrijke omgeving te genieten.

Enkele hoogtepunten tijdens je wandeling Schiltach:

  • Wandel naar het oude kasteel van Schiltach. Een klim naar de top van de kasteelheuvel is zeker de moeite waard, al was het maar voor het geweldige uitzicht dat je er hebt over de oude stad.
  • Het marktplein in het hart van Schiltach met het stadhuis en het boeiende Museum am Markt waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.
  • Nadien wandel je langs de oevers van Schiltach. Deze vormen een rustig, groen gebied langs de rivier waar je vanop de waterkant kan genieten van de middeleeuwse sfeer. Hier kan je enkele prachtige foto's maken.
  • Download je stadswandeling door Schiltach.

VERBLIJFTIP: Aan de oever van de Schiltach-rivier ligt het Zur alten Brücke pension. Het pension biedt biedt moderne kamers, gratis WiFi en een gezellig restaurant met traditionele gerechten uit het Zwarte Woud. Meer info en boeken.

Dag 9: Schiltach naar Triberg

Afstand: 38 km

Vandaag reis je verder van Schiltach naar Triberg. Eerst ga je nog langs Vogtsbauernhof, waar je een bezoek kan brengen aan het fascinerende openluchtmuseum van het Zwarte Woud. In dit openluchtmuseum vind je tal van boerderijen uit het Zwarte Woud die je langs binnen en buiten kan bekijken. Die verzameling boerderijen uit de 16e tot 18e eeuw wordt vergezeld door een traditioneel pakhuis, een ambachtelijke bakkerij, een stookhuis, een graanmolen en een traditionele houtzagerij.

Ook Schonach is een andere populaire bestemming in het centrale Zwarte Woud. Het staat bekend om zijn prachtige wandelroutes en om de grote verscheidenheid aan wintersportactiviteiten die hier kunnen worden beoefend. Uiteindelijk eindig je in Triberg, de perfecte plek om te genieten van al het moois dat het Zwarte Woud te bieden heeft. Bezoek zeker eens de oudste koekoeksklok ter wereld van klokkenmaker Josef Dold.

Het Zwarte Woud is natuurlijk veel meer dan gateaux en koekoeksklokken, maar hier vind je er in overvloed. Eet zoveel lekkernijen als je kan in Bäckerei Konditorei Café Krachenfel. We raden daar de typische Zwarte Woudtaart aan, gemaakt volgens het originele recept uit 1915.

Naast de bekende koekoeksklokken, is Triberg ook beroemd om de hoogste watervallen van Duitsland. Zeven watervallen storten hier in totaal zo’n 163 meter naar beneden. Net onder de ingang van de watervallen bevindt zich het Schwarzwaldmuseum, dat ook de moeite waard is.

De watervallen van Triberg worden elk jaar door meer dan een half miljoen mensen bezocht. Er zijn drie wandelpaden die via geasfalteerde paden, trappen en loopbruggen naar de watervallen leiden. De laagste en grootste waterval zijn vanaf de hoofdingang vrij gemakkelijk te bereiken, maar om de hoogste waterval te zien, zal je wel een inspanningetje moeten leveren. Trek je wandelschoenen al maar aan!

Wil je ook deze wandeling langs de watervallen van Triberg maken? Download onze panoramawandeling Triberg hier en zie deze spectaculaire watervallen.

Dag 10: Triberg naar Titisee

Afstand: 75 km

Vandaag brengt je avontuur je van Triberg naar de oevers van het Titisee-meer. Maar eerst staan volgende tussenstops je nog op te wachten:

  • Schönwald, een klein dorp dat vooral bekend is als de geboorteplaats van Franz Ketterer. Hij speelde een belangrijke rol bij de uitvinding van de eerste koekoeksklokken in 1737 en wordt geprezen als een van de grondleggers van de klokkenindustrie in het Zwarte Woud.
  • Furtwangen, ook wel de klokkenstad genoemd. Ook hier zal je niet aan de typische koekoeksklokken kunnen ontsnappen. De bekendste bezienswaardigheid van Furtwangen is namelijk het Duitse Klokkenmuseum, een must om te bezoeken.
  • Sankt Peter is een luchtkuuroord. Hier zijn de Zweribach-waterval en de verbazingwekkende rococobibliotheek de mooiste bezienswaardigheden van de stad.
  • Kirchzarten lokt heel wat bezoekers met het automuseum, Volante, en de mooie kerken Giersberg Kapelle en de Pfarrkirche St. Gallus

Uiteindelijk kom je dichter bij de Titisee. En vlakbij de Titisee kan je het gigantische Badeparadies Schwarzwald zwembadencomplex bezoeken. Een waar zwemparadijs met exotische palmbomen, glijbanen, een panoramisch zicht vanaf het glazen dak, sauna’s, stoombaden, . De ideale stop voor waterratten dus! Meer info voor openingsuren en tickets op de website.

Waterpret op de Titisee

Het meer Titisee ligt aan de voet van de Feldberg en is erg populair bij watersporters. Sportievelingen kunnen er gaan zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Wie geen zin heeft om het water in te duiken kan ook gaan wandelen op de romantische promenade. Daar bevinden zich gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende leuke winkeltjes.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zo dicht mogelijk bij het meer verblijven? Dan raden we een overnachting aan in het Maritim Titisee Hotel direct aan het water van de Titisee, en beschikt over een zwembad, elegante kamers met een balkon en een restaurant met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

Dag 11: Titisee naar Schluchsee

Afstand: 58 km

Op dag 11 reis je verder naar de Schluchsee, waar je de grens met Zwitserland kan oversteken om de spectaculaire watervallen van Schaffhausen te bezoeken. Maar eerst beklim je nog de Hochfirstturm op de top van de Hochfirst, 1192 meter boven de zeespiegel. Eens je de communicatietoren hebt beklommen, geniet je van prachtige vergezichten, onder andere op de Feldberg en zelfs de Alpen. Nadien kan je een korte wandeling maken door de schattige straatjes van Löffingen.

Ten zuiden van Löffingen bereik je de prachtige Wutachschlucht of Wutachklamm. Een 33 kilometer lang rivierdal met imposante kloven en dichte bossen waardoorheen een reeks populaire wandelpaden zich een weg zoekt. De Lotenbach-waterval is een mooie plek relatief dichtbij de hoofdparkeerplaats voor de kloof en de wandelpaden.

Je sluit de dag af aan de Schluchsee

Het meer is met zijn hoogte van 930 meter boven de zeespiegel het hoogstgelegen stuwmeer van Duitsland en tevens het grootste meer in het Zwarte Woud. Het meer is frisjes, maar toch erg populair bij zwemmers en iedereen die watersporten wil uitproberen. Vooral in de zomermaanden kan het hier druk worden. Je kan het meer te voet afwandelen via een 18 kilometer lang wandelpad. In de omgeving werden er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld.

VERBLIJFTIP: Auerhahn Wellnesshotel is gelegen aan de Schluchsee en wordt door een familie uitgebaat. Je overnacht er in stijlvolle kamers met een balkon. Een moderne spa, groot binnenzwembad en 2 restaurants maken dit hotel zeer compleet en leuk om te verblijven. Alle kamers van het 4* Wellnesshotel Auerhahn kijken uit op het meer Schluchsee of op de dennenbomen van het Zwarte Woud. Meer info en boeken.

Dag 12: Schluchsee naar Schönau

Afstand: 76 km

Vandaag verken je een aantal hoogtepunten op weg naar Schönau. Eerst bezoek je het kuuroord Sankt Blasien, gelegen in het dal van de Alb aan de voet van de Feldberg. Een van dé topbezienswaardigheden hier is de abdij Sankt Blasien en de voormalige kloosterkerk. Nadien bezoek je Todtmoos waar zich prachtige resorttuinen bevinden. Je kan er struinen op een lange promenade die omzoomd wordt door winkels en gezellige straatcafés.

Uiteindelijk eindig je de dag in Schönau, in het bovenste deel van het Wiezedal. Deze stad wordt omgeven door de hoogste bergen van het zuidelijke Zwarte Woud. Het is het startpunt voor een reeks wandelingen in de bergen.

Op zoek naar een hotel in Schönau? Bekijk het aanbod hotels en appartementen in Schönau en geniet zorgeloos van je vakantie.

Dag 13: Schönau naar Freiburg

Afstand: 77 km

Op de voorlaatste dag reis je verder naar Freiburg. Onderweg bezoek je uiteraard nog een paar fascinerende plaatsen:

  • Belchen, slechts de vierde hoogste top in het Zwarte Woud, na de Feldberg, Seebuck, en Herzogenhorn, maar het is wat ons betreft wel de allermooiste berg in de regio.
  • In Todtnau kan je dankzij de ligging tussen de hoogste bergen van het Zwarte Woud heel wat wandel-, fiets- en mountainbikeroutes van verschillende moeilijkheidsgraden vinden. Download zeker onze panoramawandeling langs de Todtnau-watervallen.
  • Feldberg, die met een 1493 meter hoogte, de hoogste berg van Baden-Württemberg is. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de omliggende valleien. In de zomer kan je er mooie wandelingen maken, van de uitzichten genieten en zelfs overnachten in traditionele berghutten.

Dag 14: Freiburg

De laatste dag van je roadtrip door het Zwarte Woud is aangebroken. Vandaag breng je een hele dag door in Freiburg. De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad en ook het historische centrum van de regio. In Freiburg is vooral het oude stadsgedeelte een bezoekje waard.

Je zal in de smalle straatjes heel wat gootjes opmerken. Die Freiburger Bächle dienden vroeger om de bewoners van water te voorzien, maar vandaag zijn ze eerder kleine beekjes die het straatbeeld sieren. In het centrum kan je onder andere de bekende Munster van Freiburg bezoeken, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog. Ook het stadhuis, de oude stadspoorten en de Martinstor zijn een bezoekje waard.

VERBLIJFTIP: Het gezellige, knusse Alleehaus Hotel is gevestigd in een mooi wilhelminisch pand, niet ver van het stadscentrum. Meer info en boeken.

Dag 15: Freiburg naar Oberkirch (optioneel)

Je kan je avontuur desgewenst in Freiburg beëindigen, maar je kan er ook voor kiezen om een rondreis te maken en via de Badische Weinstraße terug naar Baden-Baden te rijden. Om optimaal van die route te genieten, raden we je aan een paar dagen de tijd te nemen om naar het noorden terug te keren. De Badische Weinstraße is een van de vele toeristische routes die voor wijnliefhebbers in Duitsland zijn ontwikkeld. De wijnen van deze streek worden wereldwijd geprezen.

Voordat je aan je avontuur op de Badische Weinstraße begint, kan je misschien eerst Europa-Park bezoeken, ideaal voor een dagje amusement en adrenaline in een van de vele rollercoasters of de leuke shows die je er kan bijwonen. Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland. Europa-Park is opgedeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Een leuke stop dus als je ook met kinderen door het Zwarte Woud reist. Lees meer over ons bezoek aan Europa-Park.

TOEGANGSTICKET: Wil je graag dit pretpark bezoeken? Bestel je tickets voor het Europa-Park online. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

Nadien kom je nog langs volgende prachtige bestemmingen:

  • De historische stad Lahr met een bijzonder karakter. Bezoek hier zeker eens de Stiftskirche, die dateert uit de 19e eeuw, en de oudere Sint-Petrus-kerk en de Sint-Petrus—en-Paul-kerk. Afgezien van de wijn zijn Lahr en omgeving vooral bekend om bloemen. Elk jaar rond oktober of november vindt hier een chrysantenfestival plaats.
  • Friesenheim kan dan weer uitpakken met een oude Romeinse weg en een tempel gewijd aan de godin Diana die zorgvuldig gereconstrueerd werd. Een andere bezienswaardigheid is de kloosterkerk van de abdij van Schuttern.
  • Voor een prachtige wandeling in de natuur moet je in en rond Hohberg zijn. De wandelpaden gidsen je door dit mooie deel van het Zwarte Woud.
  • Naast Offenburg bezoek je ook nog Gengenbach, misschien wel het mooiste dorpje van het Zwarte Woud. In het oude stadscentrum wandel je tussen historische gebouwen en eeuwenoude vakwerkhuisjes. Vooral het 18e eeuwse rode stadhuis valt op door de architecturale mix van classicistische en rococo-kenmerken en door de Röhrbrunnen-fontein voor het gebouw.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Oberkirch. Als je op zoek bent naar goede wijnen, heerlijk eten en cultuur in overvloed, dan zit je hier op het juiste adres. Overweeg zeker eens de culinaire wijnwandeling van 7 kilometer die je langs prachtige wijngaarden en naar de ruïnes van kasteel Schauenburg gidst

Dag 16: Oberkirch naar Baden-Baden (optioneel)

Afstand: 53 km

Vooraleer je je rondreis eindigt in Baden-Baden, bezoek je op deze allerlaatste dag nog enkele bijzondere pareltjes van het Zwarte Woud. Je smaakpapillen zullen zeker en vast verwend worden!

  • Bezoek Kappelrodeck voor de vakwerkhuizen, kastelen, middeleeuwse kerken en historische sfeer. Hier vind je ook een aantal van de beste rode wijnen van Duitsland.
  • Achern wordt beschouwd als een van de toegangspoorten tot het Zwarte Woud. Maak een korte wandeling langs de oevers van de rustige rivier naar de idyllische oude stad.
  • Vlakbij Achern ligt het stadje Sasbach, waar de pinot noir de plaatselijke rode wijnen een fantastische smaak geeft.
  • Bühl staat bekend om zijn pruimen en dat zal je merken. Pruimen zitten hier in alles verwerkt, zowel in wijnen als in bieren en gebak
  • Overweeg ten slotte een stop in Sinzheim om naar de Walknecksee of de Bergsee te wandelen, de twee meren van de stad.

Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 21 januari 2024 - vanhee erna

Duidelijke reisgids met mooie tips om de streek te verkennen. Qr codes voor de wandelingen zijn een goede aanvulling.

- 1 september 2023 - r.poels

zeer goede handleiding en nuttige tips die ik ga gebruiken bij mijn komende trip met de camper.

- 16 augustus 2023 - Piet van Meeteren

Wat ik heel erg mis een directe link om de route op mijn navigatiesysteem te zetten bv Google map of sygic camper navigatie voor de rest ziet het er leuk uit

- 30 juli 2023 - johan hendrix

Prima suggesties

- 2 juni 2023 - Thomas

Een wereld van genieten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?