Dé 10 mooiste wandelingen in het Zwarte Woud + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 10 mooiste wandelingen in het Zwarte Woud + kaartje

17 april 2023 in Zwarte Woud6 reacties

Een handig overzicht met de mooiste wandelroutes in het Zwarte Woud + kaartje

Het Zwarte Woud is een echt paradijs voor wandelaars en iedereen die houdt van natuur. Zo heb je de keuze uit eenvoudige wandelroutes maar er ook tal van uitdagende tochten die soms vragen voor een stevige klim. De prachtige routes brengen je langs pittoreske watervallen en meertjes, door kloven en over kronkelige paden.

Trek je beste wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes in het Zwarte Woud + handig kaartje.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

Om je op weg te helpen, hebben wij alvast de mooiste wandelroutes op kaart vastgelegd.

 1. Wandeling langs de Allerheiligen-watervallen

Een wandeling langs de Allerheilige-waterval vertelt je vele verhalen en legendes die rond het klooster en de watervallen zijn ontstaan. Deze route leidt langs de watervallen zelf. De wandeling heen en terug duurt ongeveer een uur, hoewel je gemakkelijk meer tijd kan doorbrengen in deze sprookjesachtige omgeving van het Zwarte Woud.

We kozen de Klosterruïne als startplaats en om een wel heel goede reden: je start je wandeling bovenaan de watervallen. Eerst wandel je aan de andere oever en na een kleine klim daal je via rotsen langzaam af naar de voet van de watervallen. Vanaf daar gaat het langzaam naar boven, langs de watervallen. Waar het steil is, zijn er trappen aangelegd.

Tijdens die klimpartijen heb je een goede reden om even te rusten, want je krijgt telkens een andere waterval te zien. Bovendien zijn er op vele mooie uitzichtplaatsen zitbanken geplaatst en bij warm weer bieden de watervallen een verfrissende bries. Goede wandelschoenen zijn vereist om de oneffen rotsen, boomwortels en ongelijke rots trappen te trotseren.

Praktische info over deze wandeling:

 • Parking: Je kan gratis parkeren op de parkings P1 en P2 bij de oprit van de Kloosterruïne.
 • Zijn de parkings volzet? Dan kan je ook langs de rijbaan parkeren.
 • Hoogtemeters: 280 meter
 • Moeilijkheidsgraad: licht tot middelmatig
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering, volg de beschrijving of gebruik de gps-track

De Allerheiligen-waterval

De Allerheiligen-waterval is een prachtige reeks watervallen in zeven lagen die de rivier de Grindenbach door elkaar schudt (ook bekend als de Lierbach). De waterval stort 83 meter naar beneden door een reeks komvormige gaten en kuipen die zijn gevormd door het water dat over de rotsen stroomt.

De watervallen behoorden eeuwenlang toe aan de abdij van Allerheiligen, waarvan de ruïnes enkele honderden meters verder liggen. De watervallen bevinden zich in een diep en smal dal en waren lange tijd ontoegankelijk. Pas in de 19e eeuw werden ze met behulp van ladders ontdekt. In 1840 legden de bosbouwinstanties een pad aan dat wandelaars in staat stelde de watervallen via verschillende trappen en bruggen te bereiken.

VERBLIJFTIP: Op 20 minuten rijden van de wandeling ligt het Hotel Die Alm. Het hotel heeft een rustige ligging in Oberkirch en naast stijlvolle kamers met schilderachtig uitzicht, een grote aangename tuin met terras, heerlijk ontbijtbuffetjes en gratis WiFi. Het biedt een uitstekende gelegenheid om het prachtige Zwarte Woud te verkennen. Meer info en boeken.

 1. Wandeling langs de bronnen van de Allerheiligen

Deze wandeling legt de volledige route af door de bossen die rond de Klosterruïne liggen. Het klooster werd gesticht aan het einde van de 12e eeuw. Nu blijft er alleen nog een ruïne over van de kerk. De wandeling brengt je langs de bronnen die de watervallen van het nodige water voorzien.

Voor deze tocht is er een zekere basisconditie vereist. Eerst klim je gedurende meer dan 2 km. De wandelpaden zijn wel breed en vrij egaal. Daarna gaat het langzaam naar beneden tot het laatste derde van deze route. Vanaf dan gaat het steil naar beneden. Een kort stukje loopt over de rijbaan, hou kinderen zeker bij de hand op die plaats. Ook bij deze route zijn goede wandelschoenen vereist.

Praktische info over de wandeling:

 • Parking: Je kan gratis parkeren op de parkings P1 en P2 bij de oprit van de Kloosterruïne
 • Hoogtemeters: 460 meter
 • Moeilijkheidsgraad: middelmatig tot zwaar
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering, volg de beschrijving of gebruik de gps-track
 • Er bevinden zich ook een restaurant, winkel, klein musea en openbare toiletten op de route.
 1. Wandeling door de boomtoppen van het Zwarte Woud

The Treetop Walk Black Forest (Baumwipfelpfad Schwarzwald), ervaar het Zwarte Woud vanuit de hoogte. Deze toren op de Sommerberg in Bad Wildbad biedt unieke uitzichten over de boomtoppen. Zie ligging op de kaart. Vlakbij kan je ook de spectaculaire hangbrug Wildline vinden (lees hieronder). Lees meer over ons bezoek aan het Baumwipfelpfad boomkroonpad in Bad Wildbad.

Wildline hangbrug in Bad Wildbad

De WildLine hangbrug is even lang als de Empire State Building in New York hoog is: 380 meter. De afstand tot aan de bodem van het dal is ongeveer 60 meter. Je bereikt de brug door vanuit het boomtoppad Baumwipfelpfade door het bos te wandelen richting de WildLine op de Sommerberg. De omliggende bossen, valleien en wandelroutes maken hiervan een ideale sportieve daguitstap. Geniet vanop de brug van een adembenemend uitzicht op de omgeving rondom Bad Wildbad en over de Enz-vallei.

Boogvorm

In tegenstelling tot de gebruikelijke hangende bruggen, leidt deze weg je omhoog. Een ideale mini work-out! Het is de enige hangbrug van dit type in Europa, gebouwd in een boogvorm. Een voordeel is bovendien dat je geen zicht hebt op de toeristen aan de andere kant van de brug, ideaal voor een perfect shot van een desolaat lijkende brug. In het midden van de WildLine heb je het hoogste punt, van daaruit zie je het Zwarte Woud opdoemen. Nog meer hangbruggen in Duitsland kan je vinden in onze blogpost.

 • Deze gezinsvriendelijke en avontuurlijke bezienswaardigheid is direct verbonden met het sprookjespad van Bad Wildbad. Ideaal voor een bezoek met het hele gezin dus!
 • Je kan gratis parkeren langs het sportveld en vanaf Marienruhe de historische klimroutes nemen richting Sommerberg en het koninklijke Kurpark an der Enz.
 • De brug is dagelijks geopend en een ticketje kost je €9.
 1. Bad Griesbach panoramawandeling

Bad Griesbach is een échte wandelgemeente. In de omgeving van Bad Griesbach, en de hoofdgemeente Bad Peterstal, vind je uitstekende bewegwijzerde wandelpaden. De Panoramawegle die je nu gaat volgen is een goede kennismaking met de regio en het Zwarte Woud.

Je wandelt rond Bad Griesbach en passeert heel wat uitzichtpunten (zo heb je een prachtig panoramisch zicht over het dorp). Het zal je ook wel opvallen dat er hier nogal wat bronnen moeten zijn. Deze gemeente telt immers twee bedrijven die het bronwater op flessen trekken. Daarnaast kom je langs verschillende kapellen en schansen. Sla ook zeker de Kneippkur op het einde van de wandeling niet over. Er zijn onderweg heel veel zitbanken waar je even kan pauzeren en genieten van het uitzicht.

Praktische info voor je wandeling

 • Hoogtemeters: 220 meter
 • Moeilijkheidsgraad: licht tot middelmatig. De wandelroute bevat goed begaanbare wandelpaden
 • Bewegwijzering: volg de pijltjes ‘Panoramawegle’
 • Er is ook een picknickplek langs de wandelroute
 • Gewone wandelschoenen volstaan dus en wandelstokken zijn aanbevolen.
 • Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: In de populaire wandelstad Bad Peterstal-Griesbach kan je het 3* familiehotel Flair Hotel Adlerbad vinden. Het biedt een heerlijke spa en een dagelijks ontbijtbuffet. De kamers ademen traditionele Baden-stijl en hebben modern comfort. Het is een ideale uitvalsbasis voor te wandelen, mountainbiken of langlaufen. Meer info en boeken.

 1. Bad Griesbach Teufelskanzelsteig wandeling

Naast de Bad Griesbach panoramawandeling is ook de Bad Griesbach Teufelskanzelsteig de moeite waard. De wandeling is zeer goed bewegwijzerd en een absolute aanrader. Er wel wat hoogtemeters te verwerken, maar je krijgt er ook wat voor in de plaats. Het klimmen verloopt in twee fasen en deels via trappen.

Je komt terecht tussen rotsen, in bossen én eenmaal het zware klimmen voorbij is op de Griesbacher Geniessplatz, zo’n 900 meter boven de zeespiegel. Daar kan je genieten van een prachtig en ongehinderd panorama. Bovendien werd er vrij recent een relaxzone ingericht … Stevige wandelschoenen zijn een must voor deze wandeling.

Praktische info over de wandeling:

 • Hoogtemeters: 740 meter
 • Moeilijkheidsgraad: middelmatig tot zwaar
 • Bewegwijzering: volg de pijltjes ‘Teufelskanzelsteig’
 • De wandeling start bij het infobord aan een van de brede boswegen die vertrekt vanop de parking
 1. Lotharpad

Of je kan ook een wandeling maken over het Lothar-pad. Dat pad, in het natuurreservaat Schliffkopf, is ontstaan na de windvlagen van de orkaan Lothar die hier in 1999 door het bos raasden. De orkaan haalde windsnelheden tot 200 km/u en veroorzaakte een brede strook puin.

Nadat de alpenweiden steeds kaler werden, werden de hoogvlaktes van het noordelijke Zwarte Woud aanvankelijk herbebost, overwegend met sparren waarvan de wortels niet diep in de zandsteenbodem konden doordringen. Het gevolg was dat bij de storm in twee uur tijd ongeveer 30 miljoen kubieke meter naaldhout uit de grond werd gerukt.

Na de storm hebben natuurbeschermers en bosbeheerders beslist om niet in te grijpen en het bos zichzelf te laten herstellen. De regio werd uitgeroepen tot een beschermd bosgebied om de natuurlijke regeneratie te kunnen observeren. In 2003 heeft men het Lothar-pad aangelegd, met trappen en bruggen van omgevallen hout, om bezoekers over en onder omgevallen bomen naar een observatieplatform te leiden waar ze kunnen genieten van uitzonderlijke vergezichten.

 1. Panoramawandeling langs de watervallen van Triberg

Bergen tot 1163 meter hoog en de hoogste waterval van Duitsland, dat zijn de bekendste kenmerken van Triberg. Wie naar het Zwarte Woud gaat, mag dan ook de watervallen van Triberg zeker niet missen. Het water stort er zich 160 meter naar beneden. Deze wandeling is een absolute aanrader!

Onze wandeling vertrekt in het centrum van Triberg aan de bocht en de ingang van de watervallen. In het eerste deel van onze wandelroute loop je langs de waterval tot boven om dan af te dalen naar de bedevaartkerk Maria in der Tanne. Daarna klim je opnieuw om langs een mooi stukje natuur te wandelen met zicht op het centrum van Triberg. Gewone wandelschoenen volstaan voor deze wandelroute.

Praktische info over deze wandeling:

 • Parkeren in Triberg is steeds betalend. Wij kozen voor de centrale parking op 100 meter van de watervallen. Zie ligging op de kaart.
 • Er is een toiletgebouw aan de uitgang van de parking in de hoofdstraat.
 • Hoogtemeters van de wandeling: 220 meter
 • Moeilijkheidsgraad: licht (slechts korte stukjes te klimmen)
 • Het wandelparcours bij de watervallen is zeer goed, maar er is wel entreegeld te betalen
 • In het hoogseizoen kan je de watervallen 's avonds bezoeken met gepaste verlichting
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering, volg de beschrijving of gebruik de gps-track
 • Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op 5 km van de watervallen van Triberg, kan je overnachten in het Landhaus Valentin. Het biedt moderne accommodatie met gratis WiFi, een speeltuin, een aangename tuin en gratis privéparkeergelegenheid. Na de wandeling kan je nog even ontspannen in de sauna. Meer info en boeken.

 1. Wandelroute door de Lotenbachkloof

De Lotenbachklamm is een van de mooiste zijkloven van de Wutach. Op zeer korte afstand mag je een opeenvolging van charmante watervallen verwachten. Soms wandel je er zelfs gewoon alleen. Het pad is op zich niet gevaarlijk als je goed oplet. Bij nat weer moet je zeker wandelschoenen aantrekken en de kinderen moet je steeds aan de hand houden.

We maken een luswandeling door op de terugweg te kiezen voor de Wurzelweg, een zeer mooi en rustig pad. Wandelschoenen die bestand zijn tegen een beetje modder en waterplassen zijn aan te raden.

Praktische info voor de wandeling:

 • Parking: Je kan gratis parkeren bij de startplaats van de wandeling. Zie ligging hier.
 • Hoogtemeters: 210 meter
 • Moeilijkheidsgraad: licht (behalve klim tot halfweg de waterval)
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering, volg de beschrijving of gebruik de gps-track
 • Meer info op de website.

De Wutachschlucht

De prachtige Wutachschlucht of Wutachklamm is de grootste bergkloof van Duitsland. Het 33 kilometer lange rivierdal (en beschermd natuurgebied) met imposante kloven en dichte bossen waardoorheen een reeks populaire wandelpaden lopen, is absoluut de moeite waard.

De Wutach mondde oorspronkelijk uit in de Donau, maar werd aan het einde van de laatste ijstijd omgeleid naar de Rijn. Daardoor moest de rivier plotseling een stuk meer hoogtemeters overbruggen. De steile rotsen en de enorme hoeveelheid water van de smeltende Feldberggletsjer zorgden voor een enorme erosie en sleten uiteindelijk de kloof uit.

 1. Panoramawandeling langs de watervallen van Todtnau

Een panoramisch pad met trappen en brugjes brengt je tot aan de voet van de watervallen. Bossen, weides en prachtige vergezichten staan garant voor een fantastische wandeling. Deze mooie waterval ontstaat bij een aantal beekjes op de Todtnauberg. Het water stort 97 meter naar beneden en is daarmee de hoogste natuurlijke waterval die Duitsland rijk is.

De waterval van Todtnau lokt jaarlijks meer dan een half miljoen toeristen. Langs het pad bevinden er zich grote ligstoelen waar je even kan wegdromen met het geluid van de waterval op de achtergrond. Heerlijk! Tijdens de gure wintermaanden bevriest de waterval van Todtnau in bizarre formaties. Goede wandelschoenen zijn vereist door de oneffen rotsen, boomwortels, ongelijke rots trappen …

Praktische info over deze wandeling:

 • Parking: Parkeren kan gratis bij de ingang van de bovenste watervallen. Zie ligging hier.
 • Hoogtemeters: 940 meter
 • Moeilijkheidsgraad: zwaar
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering , volg daarom de beschrijving of gebruik de gps-track
 • Eten en drinken kan je alleen in Todtnau
 1. Wandeling Feldberg: op het dak van het Zwarte Woud

Deze pittige wandeling op de Feldberg brengt je naar het hoogste punt van het Zwarte Woud, Je kan parkeren aan de Eberlinweg, of bij café-restaurant Waldvogel, een ideale stop voor een verfrissing na de wandeling. Start je wandeling aan Haus der Natuur Feldberg en wandel richting het 36 meter hoge Bismarck Denkmal monument. Het werd in 1915 opgericht ter ere van de Duitse kanselier Otto von Bismarck, die een belangrijke rol speelde in de eenwording van Duitsland in de 19e eeuw. Geen zin om het eerste stuk te wandelen? Dan kan je de stoeltjeslift nemen naar het Sesselbahn Seebuck bergstation. Vanaf het monument stap je naar de 25 meter hoge uitkijktoren Torre Feldberg uit 1890, wie wil kan naar de top van de toren klimmen voor een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Vanaf hier wandel je naar de top van de Feldberg op 1493 meter hoogte. Onderweg kom je langs een van de mooiste plekjes op de Feldberg, het bergmeer Feldsee. het ligt op zo'n 1300 meter hoogte en in de zomer is het een zeer populaire plek. Dit is een ideale plaats om pootje te baden in het (ijs)koude water, breng dus misschien een handdoekje mee.

Praktische info over deze wandeling:

 • Parking: parking Eberlinweg
 • Lengte: 14,3 km
 • Duur: reken op 4 à 5 uur
 • Hoogtemeters: 600 meter
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Bewegwijzering: Er is geen bewegwijzering, volg de beschrijving of gebruik de gps-track
 1. Filmpje: ontdek de natuurpracht van het Zwarte Woud!

Ben je benieuwd hoe het Zwarte Woud eruit ziet? In dit filmpje nemen we je mee naar deze bijzondere plek, met zijn prachtige natuur! Als je echt wil weten hoe mooi deze plek is, zal je natuurlijk zelf naar het Zwarte Woud moeten afreizen.

 1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 november 2023 - Bart

Wij wandelden van Blumberg naar de Belchen op vijf dagen over de Schluchtensteig en Westweg. Prachtige herfsthike.

- 27 juni 2023 - Titi Mullie

Wij zijn last minute en met enkel jullie gids met de camper naar het zwarte woud vertrokken. Aangevuld met eigen creativiteit onderweg hebben we er een super vakantie van gemaakt; waarvoor dank. Jullie gids smaakt naar meer!

- 28 mei 2023 - Marie

zeer nuttige en volledige gids. Een aanrader!

- 17 april 2023 - Rein Salemans

Goede informatie, veel aan gehad!

- 14 maart 2023 - Ingrid

Leuke en mooie wandelroutes Handige kaarten echt een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?