Axarquía streek bezoeken? Bezienswaardigheden, witte dorpjes & wijn

Volledige reisgids kopen voor € 10

Axarquía streek bezoeken? Bezienswaardigheden, witte dorpjes & wijn

17 augustus 2021 in Andalusië0 reacties

De Axarquiastreek in de omgeving van Malaga strekt zich uit van aan de zee tot in de bergen op hoogtes van meer dan 2000 meter. Deze streek, met als hoofdstad Vélez-Malaga, staat gekend voor haar olijfbomen en wijngaarden. Je kan hier verder ook prachtige stranden, kliffen en verborgen grotten vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet zien in de Axarquia regio.

Inhoud artikel

  1. Wijn en olijfolie in Vélez-Málaga

De hoofdplaats van deze regio is Vélez-Málaga. Het heeft charmante witte straatjes maar is eerder een grootstad met meer dan 70.000 inwoners. Het is vooral bekend voor zijn wijn en olijfolie. Al deze producten werden aangevoerd via de rivier Vélez. Maar het was vooral een Moorse gedurende 800 jaar en daar zijn nu nog wat overblijfselen van te zien.

Vélez-Málaga was een voorpost ter verdediging van Malaga. Daar hoort uiteraard een fort bij waarvan nu nog de verdedigingstoren is overgebleven. Deze toren ligt in het stadsdeel San Sebastian waar je zeker het paleis van de markies van Beniel moet zien. Het is nu in gebruik voor de stadsdiensten. Vélez-Málaga bezit nog heel wat kerken en kloosters.

  1. Herontdek de oudheid in Algarrobo

Algarrobo is opgesplitst in een kustplaats (Algarrobo Costa) en het binnenland (Pueblo), zo'n 3 kilometer van de kust. Algarrobo Pueblo is een voormalig Moors dorpje met witte huizen. De rivier Rio Algarrobo kronkelt door het dorpje met een kerkje uit de 17de eeuw. Deze plaats zou reeds bewoond geweest zijn in het bronzen tijdperk. Feit is dat hier Romeinse overblijfselen zijn opgegraven. De bewoning is dus zeker 2000 jaar oud.

  1. Het bergdorpje Competa

Competa is gelegen op een hoogte van iets meer dan 600 meter boven de zeespiegel. De huisjes kleven als het ware tegen de helling aan. Alle mooie straatjes vertrekken vanuit het centraal marktplein zodat je moeilijk kan verdwalen. Competa is bekend voor zijn wijn van de Muscatdruif. In het centrum vind je een wijnmuseum met bijhorende shop.

Op 15 augustus gaat er hier ook een wijnfeest door (Noche del Vino). Half augustus was immers de periode waarbij de wijnboeren in de bergen trokken om te oogsten. Voor hun vertrek namen ze eerst deel aan het feest want ze kwamen pas terug in oktober. Dit Moorse dorpje heeft een mooie parochiekerk die dateert van de 16de eeuw.

  1. Frigiliana: het mooiste witte dorp?

Frigiliana is een dorpje van ca. 3000 inwoners en zou verkozen geweest zijn tot het mooiste witte dorp van Spanje. Laat je echter niet verrassen, meerdere dorpen en steden gaan met die titel pronken. Toegegeven het is een van de mooiste in de regio. In Frigiliana moet je naar het oude gedeelte. De oude stad is deels Moors en zelfs middeleeuws.

Dit plaatsje is bekend voor zijn mix aan godsdiensten: moslims, christenen en joden. Ze hadden zelfs een jaarlijks terugkerend feest (september) waarbij ze elkaars cultuur en gastronomie promoten. De smalle straatjes brengen je naar de 16de eeuwse kerk. De bewoning van Frigiliana gaat terug tot voor onze jaartelling.

  1. De bekende grotten van Nerja

Nerja is uitgebouwd tot een toeristencentrum met alle voorzieningen en een uitgaansleven. De witte huizen stralen duidelijk een Moorse sfeer uit. In de nabijheid liggen de bekende grotten van Nerja. Het zijn vooral de meer dan 20.000 jaar oude wandschilderingen die je aandacht zullen trekken. Ook de enorme grote zalen met de obligate druiprotsen zijn opvallend.

Het meest bekende plekje in het centrum is het Balcon de Europa. Dit uitzichtpunt ligt in het hart van de stad en geeft een fantastisch uitzicht over zowel de zee als over de bergen.

  1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?