Roadtrip Andalusië met de auto: Route voor 1 tot 2 weken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Andalusië met de auto: Route voor 1 tot 2 weken

9 april 2024 in Andalusië3 reacties

Complete roadtrip door Andalusië met de auto of camper, langs de mooiste plekjes

De prachtige Spaanse regio Andalusië leent zich uitstekend voor een rondreis. Naast historische steden vol bijzondere bezienswaardigheden kan je hier ook heerlijk door de groene bossen en hoge bergen rijden en een bezoek brengen aan de typische pueblos blancos, de bekende witte dorpen van de streek.

Tijdens een roadtrip van 1 tot 2 weken kan je zeer goed kennis maken met deze schitterende regio Andalusië.

Praktische info & tickets voor je rondreis Andalusië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets3u30 naar Malaga of Sevilla, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? ElizaWasHere (va € 485), ANWB autovakantie (va € 578), Sunweb (€ 785) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Andalusië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Voorbereidingen op je roadtrip

Voordat je op roadtrip vertrekt door Andalusië zijn er een aantal voorbereidingen die je dient te maken. Kiezen is soms moeilijk: waar wil je starten met je rondreis door Andalusië, hoe de roadtrip laten verlopen, welke bezienswaardigheden in Andalusië wel en niet bezoeken, enz.

Kaartje met route

Leg op tijd je reis vast

  • De eerste vraag die je jezelf kan stellen is of je überhaupt de reis vooraf wil vastleggen of dat je ter plekke zal bepalen wat je wil gaan doen.
  • Voor een langere reis kan je er goed voor kiezen om alleen de eerste accommodatie te regelen en vervolgens verder te kijken, maar voor een roadtrip van 2 weken raden we aan om toch de hele reis al thuis uit te stippelen.

Liever via een reisorganisatie op roadtrip door Andalusië?

Wil je graag je roadtrip Andalusië zelf voorbereiden? Bekijk dan zeker onze uitgestippelde routes voor een rondreis door Andalusië.
  • Dit is ten eerste omdat Andalusië een populaire vakantiebestemming is en bepaalde zaken lastig last-minute te regelen kunnen zijn, zeker in het hoogseizoen. Zo zijn er bijvoorbeeld bezienswaardigheden die zo druk bezocht worden dat die al weken voor een bezoek geboekt moeten worden.
  • Daarnaast zorgt vooraf alles regelen ervoor dat jij tijdens je 2 weken in Andalusië ook volop kan genieten zonder dat je nog tijd moet besteden aan het uitzoeken van je volgende agriturismo in Andalusië.

De perfecte rondreis door Andalusië

  • Aan een roadtrip zitten persoonlijke voorkeuren vast. Zo zal je een andere rondreis gaan maken als je al eens eerder in Andalusië bent geweest dan wanneer je voor het eerst deze prachtige regio gaat bezoeken.
  • Wij hebben de perfecte roadtrip door Andalusië samengesteld waarbij je in 1 tot 2 weken het beste van Andalusië kan ontdekken.
  • Zo breng je een bezoek aan de 4 grote steden van de regio en zie je een aantal van de grootste bezienswaardigheden van Spanje, maar trek je ook langs een aantal prachtige witte dorpjes en kan je tussenstops maken in de mooie natuurgebieden van Andalusië.
  • De roadtrip begint en eindigt in deze beschrijving in Sevilla, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om Málaga als start- en eindpunt te gebruiken.
  • Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de reis tegen de klok in te maken, in plaats van met de klok mee.

Dag 1 en 2: Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en is een perfecte stad om je roadtrip door de regio te beginnen. Zorg bij voorkeur dat je vroeg in de ochtend aankomt zodat je nog de gehele dag hebt om Sevilla te leren kennen, je kan onze wandeling door Sevilla als leidraad gebruiken. Sevilla heeft namelijk één van de grootste historische centra van niet alleen Spanje maar heel Europa, en er is dan ook ontzettend veel te zien en te doen.

Voorzie 2 dagen om Sevilla te verkennen

  • Tracht 2 dagen te voorzien om door het centrum van Sevilla te wandelen en de vele bezienswaardigheden te ontdekken.
  • Loop onder andere langs de Catedral de Sevilla met de Giraldatoren, één van de belangrijkste bouwwerken van de stad. Deze gotische kerk werd al in de 15de-eeuw gebouwd en is met afmetingen van 127 m lang, 83 m breed en 43 m hoog het op 2 na grootste kerkgebouw van Europa, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen.
  • De Giraldatoren, van maar liefst 104,5 m hoog, is al wat ouder en stamt uit de late 12de-eeuw.
  • De kathedraal staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met het Real Alcázar en het Archivo de Indias, twee andere bezienswaardigheden die je niet mag missen in Sevilla.

Het paleizencomplex Real Alcázar

  • Het Real Alcázar is naast de kathedraal het hoogtepunt van de stad. Dit complex is namelijk één van de oudste paleizencomplexen van heel Europa en vind zijn oorsprong al in de 10de-eeuw, maar is nog steeds in gebruik door de koninklijke familie.
  • Door de lange geschiedenis van Sevilla is het paleis door de jaren heen uitgebreid in verschillende stijlen, waardoor het een goed voorbeeld is van de lokale mudéjar stijl, waarbij de Moorse en Christelijke elementen samenkomen.

Koop je tickets zeker online

Het is aan te raden om je tickets ruim op voorhand te boeken voor zowel de kathedraal als het Alcázar. Doordat het de twee grote bezienswaardigheden van de stad zijn worden ze druk bezocht en kunnen er lange wachtrijen voor de kassa’s ontstaan. Door vooraf een ticket te reserveren ben je verzekerd van een bezoek op het moment dat jij dat wilt.

Wil je graag het Real Alcázar bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze zijn online beschikbaar met gids of zonder gids bij Ticketbar voor € 12,5.

Wil je graag meer uitleg en achtergrondinfo? Ga mee met een gids, boek je voorrangsticket + gids voor € 29.

Wil je Sevilla volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Sevilla City Pass voor € 52,5 (incl. hop-on/hop-off bus + privé transport van de luchthaven + skip-the-line alle bezienswaardigheden Sevilla).

Aanbod van tours en tickets in Sevilla

Sevilla heeft nog meer bezienswaardigheden

  • Beklim bijvoorbeeld de Torre del Oro, een 13de-eeuwse wachttoren aan de Guadalquivir en de Paseo Cristóbal Colón, waar je tegenwoordig het Museo Naval de Sevilla kan vinden.
  • Wandel naar het beroemde Plaza de España net buiten het centrum aan het Parque de María Luisa. Het plein is neergezet in een halve cirkel en afgesloten met gebouwen, die versierd zijn met bijzondere tegelmozaïeken waarop de Spaanse provincies zijn vastgelegd.
  • Het Casa de Pilatos is een mooi klein Andalusisch paleis dat ook zeker een bezoek waard is.
  • Haal wat te eten in de overdekte markt in de wijk Triana, wandel door de Joodse wijk Santa Cruz, of beklim de Metropol Parasol, een kunstwerk dat werd aangelegd om meer schaduw te creëren en een mooi uitzicht over de stad geeft. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Sevilla.

Waar overnachten in Sevilla

  • Sevilla is een grote toeristische stad met veel accommodatie, dus er is voor ieder wat wils. Verblijf bijvoorbeeld in de B&B Casa Alfareria 59 in de wijk Triana, op wandelafstand van het centrum. De charmante B&B biedt kleurrijke kamers met eigen badkamer. Je kan gebruik maken van de gedeelde keuken of genieten van het inbegrepen ontbijt. Je overnacht hier vanaf €100 per nacht. Meer info en boeken
  • Een andere optie is het Hotel Don Paco in het centrum van de stad. Geniet hier van ruime kamers met eigen badkamer, een buffetrestaurant en een zwembad op het dak vanaf €60 per nacht. Meer info en boeken.
  • Lees onze blog voor nog meer inspiratie voor een hotel of verblijf in Sevilla.

Dag 3 en 4: Córdoba

Afstand: 141 km, rijtijd: 1 uur en 30 minuten, via de A-4 en E-5

Op dag 3 van je roadtrip Andalusië rij je vanuit Sevilla door naar Córdoba, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Maak aan het begin van de rit een kleine omweg naar Carmona, die vlak langs de route ligt. Dit witte dorpje is gelegen op een hoge klif en wordt vaak gezien als één van de mooiste pueblos blancos.

Het dorpje heeft verschillende bezienswaardigheden die terug te dateren zijn tot in de Romeinse tijd, maar ook de Iglesia de Santa María, het Alcázar de la Puerta de Sevilla en het Alcázar del Rey Don Pedro zijn de moeite waard.

De Mezquita van Córdoba

  • In Córdoba moet je zeker een bezoek brengen aan de Mezquita, het bekendste monument van de stad. Dit bijzondere bouwwerk werd al in de 8ste-eeuw gebouwd als een moskee, en vervolgens werd het in de 13de-eeuw omgezet tot een katholieke kathedraal.
  • Het gebouw is daardoor een samensmelting van verschillende culturen en verschillende bouwstijlen en een mooi voorbeeld van de lange geschiedenis van de stad.

Bezoek de Mezquita in Cordoba (moskee-kathedraal) met een begeleide wandeling en ontdek de bijzondere verhalen, bezienswaardigheden en weetjes van de Mezquita. Begeleide wandelingen zijn er vanaf € 21 en zorgen ervoor dat je de wachtrijen kan overslaan.

Overzicht van tours en tickets in de Mezquita

Paleis Alcázar van Córdoba

  • De andere grote bezienswaardigheid van Córdoba is het Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit prachtige paleis dateert uit de 14de-eeuw, waarbij het gebouwd werd op de locatie van een voormalig Moors fort.
  • Het nieuwe paleis werd in de mudéjar stijl gebouwd om de samensmelting van culturen te tonen, en ook werden er tuinen aangelegd in de Moorse stijl.

Koop je tickets zeker online

  • Net als in Sevilla is het hier aan te raden om de tickets voor de Mezquita en het Alcázar ruim voor je bezoek alvast te boeken.
  • Het zijn de twee grote bezienswaardigheden van de stad en zonder ticket kan je soms lang in de rij staan voor de kassa’s.

Maak een wandeling door Córdoba

  • Wandel verder door de stad en bezoek de Judería, de oude Joodse wijk, waar je 1 van de 3 overgebleven Spaanse synagogen kan aanschouwen.
  • Ga langs bij het Plaza de la Corredera en het Plaza de las Tendillas, en breng een bezoek aan het renaissance Palacio de Viana.
  • Struin langs de oevers van de Guadalquivir en aanschouw de Romeinse brug van Córdoba en de Calahorra-toren aan de overkant. Bezoek ook de ruïnes van Medina Azahara, een middeleeuwse paleisstad buiten Córdoba.
Wil je graag Córdoba verkennen? Download onze stadswandeling Córdoba langs de mooiste bezienswaardigheden.

Waar overnachten in Córdoba?

  • Net als in Sevilla zijn er in Córdoba heel wat verschillende accommodatie mogelijkheden te vinden.
  • Wat dacht je bijvoorbeeld van het Hotel Abetos del Maestre Escuela. Dit hotel ligt buiten het centrum van de stad in de bergen, waardoor het hier koeler is dan in de stad. Geniet van een ruime kamer met eigen badkamer en maak gebruik van de 2 zwembaden van het hotel vanaf €80 per nacht. Meer info en boeken
  • Liever in het centrum van de stad? Verblijf dan in het Hotel Boutique Caireles, dat tegenover de Mezquita is gelegen. Vanuit de moderne kamers met eigen badkamer kan je genieten van het uitzicht op het bijzondere bouwwerk. Je boekt hier een kamer vanaf €67 per nacht. Meer info en boeken

Dag 5 en 6: Granada

Afstand: 205 km, rijtijd: 2 uur en 20 minuten, via de A-45, A-344, A-331, A-333 en A-92

Op dag 5 van de rondreis Andalusië rij je vanuit Córdoba via het binnenland van Andalusië naar Granada, de hoofdstad van de gelijknamige provincie Granada. Neem hier een korte omweg naar het pueblo blanco Iznájar. Dit dorpje is gelegen in de heuvels langs de Genil rivier en heeft een prachtig uitzicht over de rivier en het Embalse de Iznájar waterreservoir. Struin een ochtendje door het dorp en bezoek de Iglesia parroquial de Santiago en beklim de Torre de San Rafael.

TIP: Verken Granada met onze stadswandeling Granada langs alle top bezienswaardigheden van de stad + zie het Alhambra.

Het Alhambra, dé trekpleister van Andalusië

  • Eenmaal in Granada kan je haast niet om het symbool van de stad heen. Het Alhambra is één van de grootste toeristische trekpleister van heel Spanje.
  • Het paleizencomplex is gelegen op een heuvel uitkijkend over de stad en dateert uit de 13de-eeuw.
  • Het is een groot complex bestaande uit de Alcazaba (de oude citadel), de koninklijke Nasrid Paleizen, het jongste bouwwerk Paleis van Carlos V en de Generalife tuinen.
  • Geniet van de luxueuze kamers en de prachtige tuinen en vergeet af en toe ook niet even naar buiten te kijken voor een prachtig uitzicht over de stad.
  • Lees hier alles over ons bezoek aan het Alhambra.

Opgelet, koop je tickets voor het Alhambra zeker vooraf

Wil je graag het Alhambra bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze kosten tussen de € 14 en € 49. De goedkope tickets geven enkel toegang tot de tuinen en niet tot de prachtige Nasrid Paleizen. Voor de Nasrid Paleizen is een gelimiteerde aantal bezoekers van 300 per half uur. Bij GetYourGuide of Ticketbar bestel je veilig en snel je tickets online, tickets zijn beschikbaar 90 dagen van tevoren, er zijn 6600 tickets per dag beschikbaar.

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

HELP, alle tickets zijn uitverkocht, wat nu? In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijkheden, zo kan je meestal nog binnen.

Tours en tickets voor het Alhambra

Nog meer bezienswaardigheden in Granada

  • In Granada moet je verder ook zeker de Catedral de Granada bezoeken.
  • Wandel verder door Albaicín, de oude Arabische wijk, of ga langs bij de Bañuelo, de oude Arabische baden.
  • Wil je even uit de drukte van de stad, rij dan naar de bergen van de Sierra Nevada. Granada ligt aan de voeten van dit gebergte, waardoor je perfect een middagje kan gaan wandelen in de prachtige natuur van dit gebied. Wil je iets meer avontuur? Dan kan je er ook gaan klimmen, mountainbiken of paragliden.

Waar overnachten in Granada?

  • Een van de meest unieke locaties om te overnachten in Granada is in het iconische Alhambra zelf! In het luxe Parador de Granada bevind je je op het terrein van het complex en bevind je je daarmee ook op loopafstand van de andere bezienswaardigheden van de stad. Voor een overnachting in dit moderne hotel betaal je vanaf €420 per nacht. Meer info en boeken
  • Voor een lager prijsje kan je ook elders in het centrum heerlijk overnachten. Het moderne Hotel Universal ligt op enkele minuten lopen van de kathedraal en biedt kamers al aan vanaf €65 per nacht. Meer info en boeken

Dag 7 en 8: Málaga

Afstand: 151 km, rijtijd: 1 uur en 45 minuten, via de E-902, A-44 en A-7

Op dag 7 van je roadtrip door Andalusië rij je vanuit Granada naar Málaga. Neem de route via de kust en stop halverwege bij het kustplaatsje Nerja. Dit stadje is gelegen aan de Costa del Sol en heeft een leuk strand waar je terecht kan.

De grotten van Nerja

  • Bezoek eerst echter de Cuevas de Nerja, een bijzonder grottenstelsel dat ook wel de bijnaam Kathedraal van het Paleolithicum draagt.
  • Er worden nog regelmatig archeologische opgravingen gedaan in de grotten, maar een deel van het stelsel staat open voor het publiek en geeft je een kijkje in de bijzondere ondergrondse ruimtes.

Neem vanaf Nerja een kleine omweg langs het dorpje Frigiliana, gezien als één van de mooiste witte dorpen van Spanje. Het ligt wat hoger in de bergen en ligt vol kronkelende straatjes die versierd worden door de vele bloempotten die de bewoners buiten zetten.

De tickets om de grotten van Nerja te bezoeken kan je aan de kassa kopen, maar er zijn online ook verschillende dagtrips naar Nerja te boeken, zowel vanuit Granada als vanuit Malaga. Een leuke dagtrip zonder stress.

Meer bezienswaardigheden in Málaga

  • Eenmaal in Málaga aangekomen is er nog veel meer te doen. Málaga is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, één van de belangrijkste havensteden aan de Costa del Sol en staat vooral bekend als een resortstad, maar er is nog veel meer te zien dan het uitgestrekte strand.
  • Net als de andere grote steden van Andalusië heeft ook Málaga een oud paleizencomplex dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het Alcazaba werd in de 11de-eeuw gebouwd en is één van de best bewaarde Moorse forten in Spanje. Tegenwoordig vind je er een archeologisch museum, en verderop kan je ook de restanten van het Castillo de Gibralfaro terugvinden.
Verken de stad en al z'n bezienswaardigheden met onze stadswandeling door Málaga.

Málaga en Pablo Picasso

  • Málaga is verder de geboortestad van de bekende kunstenaar Pablo Picasso. In de stad kan je dan ook een bezoek brengen aan het Picasso-museum, waar je ruim 200 kunstwerken kan vinden, maar ook het huis waar Picasso werd geboren staat open voor bezoek.
  • Een ander waardevol museum in Málaga is het Centre Pompidou. Verder zou je in Málaga nog de kathedraal moeten bezoeken, of ga winkelen op de Calle Larios.
  • TIP: Boek je tickets voor het Picasso museum in Málaga zeker online.

Waar overnachten in Málaga

  • Ook in Málaga zijn er binnen elke prijsklasse meerdere accommodaties te vinden. Verblijf bijvoorbeeld in het centrum bij de kathedraal in het Ibis Málaga Centro Ciudad hotel. Vanaf hier kan je gemakkelijk het centrum van de stad ontdekken. Je boekt hier al een moderne kamer met eigen badkamer vanaf €65 per nacht. Meer info en boeken
  • Voor meer luxe kan je terecht in het Gran Hotel Miramar. Dit luxe 5-sterrenhotel is gelegen aan het strand en biedt niet alleen een zwembad maar ook een spa aan. Je verblijft hier vanaf €250 per nacht. Meer info en boeken

Dag 9: Daguitstap Caminito del Rey

Afstand: 61 km, rijtijd: 55 minuten, via de A-357 en MA-5403

Op dag 9 van je Andalusië roadtrip kan je vanuit Málaga een leuke daguitstap naar El Caminito del Rey maken. Dit wandelpad was ooit één van de gevaarlijkste van Europa, maar tegenwoordig is het één van de meest geliefde korte wandelingen van Spanje.

Het Koningspad werd aan het begin van de 20ste-eeuw geopend om goederen en personen te vervoeren tussen de hydraulische centrales langs de El Chorro rivier. Echter raakte het pad later in verval, en menig waaghals die hier een uitdaging in zag kwam om het leven. In 2006 werd besloten om het pad te restaureren, en sinds 2015 is het weer geopend voor het publiek.

Vanuit Málaga voor € 50 of vanaf de Costa Del Sol met tapas achteraf het fantastische El Caminito del Rey bezoeken? Vervoer + toegangstickets (met of zonder Spaanse tapa's). Bekijk het volledig aanbod hieronder en boek online (vanaf € 25). Annuleer kan tot 24 uur voor aanvang (volledige terugbetaling).

Een ticket met begeleide wandeling van een ervaren gids boeken kan voor € 29. Klik hier en boek je ticket (zo ontdek en zie je meer tijdens je wandeling)

Geniet van prachtige uitzichten, kliffen en meren

  • De wandeling is 7,5 km en duurt zo’n 3 uur. Bij de wandeling loop je veilig over het nieuwe, afgezette pad, waar je op sommige stukken nog het oude pad er onder kan zien liggen.
  • Onderweg kom je langs mooie vergezichten, langs kliffen, en over meren.
  • Het is geen moeilijke wandeling maar de route is af te raden wanneer je met jonge kinderen op pad bent of wanneer je hoogtevrees hebt.

Natuurreservaat Torcal de Antequera

  • Als El Caminito del Rey iets te heftig klinkt kan je in plaats daarvan een bezoek brengen aan Torcal de Antequera.
  • Dit natuurreservaat ligt op een hoogte van 1400 m in de bergen en ligt vol prachtige natuur.
  • Door het rustige gebied lopen 3 verschillende wandelroutes van respectievelijk 1,5, 3 en 4,5 km.

Waar overnachten in de buurt van El Caminito del Rey?

El Caminito del Rey wandelen zonder zorgen? Boek je verblijf in de buurt van de El Chorro kloof, zo ben je zeker dat je op tijd bent om op je aangegeven tijdslot de wandeling te starten. Je zal merken verblijven in de buurt zijn vaak volzet, snel zijn is de boodschap. Wijzelf verbleven in Complejo Turístico La Garganta, een hotel gevestigd in een oude meelfabriek uit 1827 en geheel gerenoveerd.

Er is gratis parking, zwembad en een prachtig uitzicht op de omgeving. We sliepen in een luxe duplex kamer voor €85/nacht Voor ons zeker een aanrader, meer info, en boeken.

Andere opties in de buurt zijn:

Dag 10 en 11: Ronda en omgeving

Afstand: 102 km, rijtijd: 1 uur en 15 minuten, via de A-357 en A-367

Na je verblijf in Málaga brengt de roadtrip je naar Ronda. Dit is het meest bekende witte dorpje van de regio. Dit heeft aan de ene kant te maken met het feit dat dit één van de oudste steden van Spanje is, maar aan de andere kant vooral door de bijzondere ligging van de plaats.

Ronda ligt op een rots aan de rand van de El Tajo de Ronda kloof, waarbij het oude deel op de rots is gelegen en het nieuwe deel van het stadje aan de andere kant van de kloof. Alleen dit beeld al is een reden om naar Ronda te rijden. Bekijk het stadje ook eens met de Puento Nuevo in zicht, de brug die op 120 m boven de kloof is gelegen tussen de 2 delen van Ronda.

Wist je dat we ook een uitgewerkte wandeling hebben in Ronda? Download hier je wandelroute + kaart.

Nog meer bezienswaardigheden in Ronda

  • In het oude deel van Ronda kan je vervolgens ook nog verschillende interessante bezienswaardigheden bezoeken.
  • Zo vind je er de Baños Árabes, een Arabisch bad uit de 13de-eeuw dat goed bewaard is gebleven.
  • Ook de kathedraal Santa Maria la Mayor is de moeite waard, evenals het Paleis van Mondragon met de stadsmuren.
  • Een van de grootste bezienswaardigheden van de stad is echter de oude stierenvechtersarena, het Plaza de Toros de Ronda. Deze bestaat al sinds 1784 en wordt nog steeds jaarlijks gebruikt voor het traditionele stierenvechten, maar tegenwoordig is het vooral in gebruik voor het trainen van paarden.

Op verkenning langs de witte dorpen van Andalusië

  • In de omgeving van Ronda zijn nog een groot aantal andere witte dorpen te vinden, dus besteed ook zeker een dag aan een roadtrip door de bergen rondom Ronda.
  • Bezoek zeker Zahara de la Sierra, een prachtig wit dorp gelegen aan de grens van het Sierra de Grazalema reservaat. Struin door de straten van het dorp, bezoek het 13de-eeuwse kasteel, of maak een wandeling door het reservaat.
  • Ook het nabijgelegen Grazalema is een mooi beginpunt van vele wandeling door de natuur.
  • Een ander leuk pueblo blanco is Setenil de las Bodegas. Dit dorp ligt voor een deel tegen de rotsen aan, waardoor een aan woningen uit de rotsen zijn gehouwen.
  • Andere aanraders zijn Montecorto, Ubrique en El Gastor.

Waar overnachten in Ronda?

  • Ook in en rondom Ronda is er genoeg keuze. Verblijf bijvoorbeeld in het Parador de Ronda hotel in het centrum van de stad. Dit hotel is gelegen in het voormalig stadhuis en heeft uitzicht op de kloof. Geniet van moderne kamers met eigen badkamer en maak gebruik van het zwembad. Je boekt al een kamer vanaf €90 per nacht. Meer info en boeken
  • Buiten het centrum kan je terecht in Hotel Ronda Moments, met uitzicht over de groene omgeving van Ronda. Elke kamer heeft een eigen badkamer, en je kan er genieten van een heerlijk buitenzwembad. Hier boek je een kamer vanaf €42 per nacht. Meer info en boeken

Dag 12 en 13: Cádiz en omgeving

Afstand: 147 km, rijtijd: 1 uur en 45 minuten, via de A-374, A-384, A-382 en E-5

De laatste 2 dagen van de roadtrip kan je genieten van het minder bekende stadje Cádiz en de mooie dorpjes in de omgeving. Cádiz is één van de oudste steden van West-Europa en een belangrijke Spaanse zeehaven. In het centrum vind je verschillende mooie bezienswaardigheden zoals de barokke Catedral de Cádiz, de 17de-eeuwse Torre Tavira en het 17de-eeuwse Castillo de Santa Catalina aan de baai van Cádiz.

Ontdek meer in de omgeving van Cádiz

  • Het centrum van Cádiz is niet heel groot en je kan gemakkelijk 1 van je 2 dagen in de omgeving van de stad spenderen. Zo kan je op de dag dat je naar Cádiz rijdt langs Arcos de la Frontera en Jerez de la Frontera rijden.
  • Arcosde la Frontera is een mooi wit dorpje op een klif langs de Guadalete rivier en wordt nog steeds omring door de middeleeuwse stadsmuur. Je kan hier dan ook heerlijk door de historische straten lopen en een bezoek brengen aan het Castillo de Arcos.
  • Jerez is een grotere stad vol met mooie bezienswaardigheden zoals een kathedraal en Alcázar, maar je moet vooral een sherryproeverij doen in de geboorteplaats van de drank.

Vejer de la Frontera en Gibraltar

  • Je kan ook vanuit Cádiz wat meer langs de kust naar het zuiden trekken en bijvoorbeeld Vejer dela Frontera bezoeken. Dit is één van de favoriete witte dorpen onder zowel buitenlandse toeristen als de lokale bevolking.
  • Vejer is gelegen op een heuvel met in de verte zicht op de Straat van Gibraltar. Je kan hier heerlijk wandelen door de middeleeuwse straatjes, een bezoek brengen aan het kasteel of langs gaan bij de molinos de Vejer, de authentieke molens van het dorp.

Waar overnachten in Cádiz?

  • Cádiz is redelijk klein en heeft minder opties dan de grote steden, maar er zijn zeker nog genoeg leuke opties. Verblijf bijvoorbeeld bij de kathedraal in het Hotel La Catedral, een modern hotel met dakterras en buitenzwembad, waar je tijdens een zwem kan genieten van uitzicht op de kathedraal. Je boekt hier een kamer vanaf €60 per nacht. Meer info en boeken
  • Voor meer luxe kan je terecht aan zee, in het Parador de Cádiz. Ook dit luxe hotel biedt moderne kamers en de mogelijkheid tot het gebruik van het buitenzwembad met uitzicht over de zee. Je verblijft hier vanaf €138 per nacht. Meer info en boeken

Dag 14: Sevilla en terugreis

Afstand: 121 km, rijtijd: 1 uur en 15 minuten, Via de Ap-4/E-5

Rij met je huurauto na een heerlijk ontbijt met uitzicht over de Baai van Cádiz weer terug naar Sevilla om weer terug te keren naar huis, dit is spijtig genoeg het einde van deze roadtrip door het prachtige Andalusië.

FAQ, veelgestelde vragen voor je reis door Andalusië

Wat is de beste tijd voor je reis door Andalusië?

  • De periode wanneer je de roadtrip door Andalusia wil maken is natuurlijk ook belangrijk. Zo is het sterk aan te raden om de reis buiten het hoogseizoen te maken om zo de grootste drukte in de steden en bij bezienswaardigheden te vermijden.
  • Daar komt echter ook bij dat de temperatuur in april, mei, september en oktober veel aangenamer is dan in de hete zomermaanden. In deze maanden is het over het algemeen nog comfortabel warm in Andalusië maar is het niet te warm om door de straten van een stad te slenteren in de volle zon.

Waar je roadtrip starten?

  • Dan is het tijd om de route te bepalen. Daarbij is de eerste vraag waar je de roadtrip wilt beginnen. Vanuit Brussel en Amsterdam vliegen dagelijks rechtstreekse vluchten naar Málaga en Sevilla, 2 steden waar je zeker ook een paar dagen tijdens je roadtrip moet verblijven.
  • Welke stad je als startpunt kiest kan je hierbij dan ook vooral af laten hangen van de prijs voor een vliegticket en de vertrektijden.

Waar overnachten tijdens je Andalusië roadtrip?

Liever via een reisorganisatie op roadtrip door Andalusië?

Wel of niet in dezelfde stad vertrekken en eindigen?

Welke bezienswaardigheden selecteren + met of tegen de klok in?

  • Als je vervolgens de route uit gaat stippelen moeten de belangrijkste keuzes gemaakt worden: wat wil je allemaal graag zien, en welke steden wil je bezoeken? Er zijn zo ontzettend veel leuke plaatsen, bezienswaardigheden en prachtige natuur in Andalusië dat je er gemakkelijk nog veel langer dan 2 weken kan verblijven.
  • Misschien dat je liever in één stad wat langer blijft en een andere overslaat of dat je ze juist graag allebei wilt bezoeken. En ga je de roadtrip met de klok mee rijden of juist tegen de klok in?
Zelf je roadtrip Andalusië voorbereiden? Ontdek alle bezienswaardigheden + handige tips in onze reisgids Andalusië.

Waar je auto huren in Andalusië?

  • Je hebt voor de stad van aankomst geen auto nodig, maar wanneer je vervolgens de rest van Andalusië wilt gaan ontdekken is het huren van een auto sterk aan te raden. Het openbaar vervoer in Andalusië is goed geregeld en dit is ook een optie, maar met een auto ben je veel flexibeler. Zo zou je onderweg er nog voor kunnen kiezen om een korte omrit te maken of te stoppen bij een uitkijkpunt.
  • Het huren van de auto kan je doen op het moment dat je arriveert op het vliegveld. Het kan ook aan te raden zijn om pas op een later moment de auto op te halen of af te laten leveren bij je accommodatie als je eerst een paar dagen in een stad verblijft. Wanneer je je auto bij de luchthaven ophaalt kan dit dan wel weer veel tijd kosten, die je misschien liever al aan de roadtrip zou willen besteden.

Onze tip: huur je auto bij Sunnycars, hier huur je een auto alle verzekeringen en taxen inclusief zo kan je veilig op roadtrip of kijk bij EasyTerra, deze is meestal de goedkoopste.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis preview reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 maart 2023 - Gerry Bron

Erg fijne gids ter voorbereiding op onze reis in april: top!

- 6 februari 2023 - Marion

Prima basis voor onze geplande rondreis aankomend voorjaar. Veel praktische info en links. Dus heel blij mee

- 13 januari 2023 - Rob

Hele duidelijke en mooie routing.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?