De zoutpannen van Piran bezoeken in Slovenië: alle info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De zoutpannen van Piran bezoeken in Slovenië: alle info en tips

16 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de zoutpannen van Piran + tips

In het Secovlje Salina Nature Park, zo'n 10 km ten zuiden van historische centrum van Piran vind je de zoutpannen van Piran. Hier wordt al eeuwenlang op traditionele wijze zout gewonnen.

Alles gebeurt hier nog op artisanale wijze met de hand, bij de zoutwinning worden geen machines of andere moderne hulpmiddelen gebruikt. Deze werkwijze zorgt ervoor dat het zout van Piran van zeer hoge kwaliteit is en tot het beste zout ter wereld behoort. Hier lees je alle praktische info voor je bezoek aan de zoutpannen van Piran.

Inhoud artikel

  1. Het Secovlje Salina Nature Park

De zoutpannen van Piran liggen in het 6,5 km² grootte Secovlje Salina Nature Park dat uit twee delen bestaat: Lera in het noorden waar nog steeds zout gewonnen wordt en Fontanigge in het zuiden waar je nog enkele overblijfselen vindt van de zoutwinning en verlaten gebouwen en woningen van de zoutpannenarbeiders die hier vroeger werkten.

De zoutpannen van Sečovlje

De zoutpannen van Sečovlje zijn, naast de zoutpannen van Strunjan, nog een van de laatste zoutpannen in het Middellandse Zeegebied, waar zout handmatig gewonnen wordt. Men werkt hier nog steeds volgens een traditionele methode die al honderden jaren oud is. Het is een langdurend proces om zout te winnen en heel arbeidsintensief is.

Zoutwinning op traditionele wijze

Van de ooit talrijke zoutpannen in de Golf van Triëst zijn alleen nog die in Sečovlje en Strunjan bewaard gebleven. Je komt hier meer te weten hoe de zoutwerkers al eeuwenlang te werk gaan en hoe dit proces van zoutwinning nu precies verloopt?

  • Om zeezout uit het zeewater te halen worden lage muurtjes langs de zee gebouwd waar het zoute water in stroomt, de warmte van de zon zorgt ervoor dat het water verdampt.
  • Om het proces gaande te houden wordt er steeds weer wat extra zeewater in het zoutbekken gebracht, waardoor het zout steeds aangroeit. Om de kwaliteit van het zout te garanderen wordt er elke dag zout geoogst.
  • Tijdens de productieproces gebruiken de zoutboeren houten schrapers waarmee ze het zout op stapels harken en daarna opscheppen.
  1. Ontspannen in de Lepa Vida Thalasso Spa

Al eeuwenlang wordt het water en modder uit de zoutpannen met z'n helende zoutkristalen gebruikt voor lichaamsbehandelingen zoals scrubs. Ook in het noordelijke gedeelte van de zoutpannen, kan je genieten van een namiddagje in de spa.

De Thalasso Spa Lepa Vida ligt tussen de zoutpannen (bekijk ligging) en biedt verschillende welness-behandelingen aan met de lokale natuurlijke producten (voornamelijk modder en pekel). Het is de place to be om even tot rust te komen en te ontspannen na je rondleiding door de zoutpannen. Meer info en openingsuren van de spa vind je op de website. Wie wil kan hier ook een leuk zoutsouvenir kopen.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Sloveense kust met onze reisgids Slovenië.

  1. Wat is de ligging van de zoutpannen van Piran op de kaart?

De zoutpannen van Piran (oftewel het Secovlje Salina Nature Park) bevindt zich aan de Sloveense kust op zo'n 10 km ten zuiden van Piran (15 minuten rijden). Het park bevindt zich aan de weg die Piran met Portoroz verbindt., de ingang is goed aangegeven en er is voldoende parkeerplaats in de buurt.

Ligging van de zoutpannen op de kaart

  1. Openingsuren en tickets voor de zoutpannen

  • Het park is het hele jaar geopend. Actuele openingsuren vind je hier.
  • Het beste seizoen om het natuurpark Sečovlje Salina te bezoeken is van april tot oktober, wanneer het warm en zonnig weer is.
  • Toegangsprijzen zijn afhankelijk van het seizoen (zie website).
  • Tickets zijn ter plekke te koop.
  • Wil je meer weten over de zoutpannen? Ga mee met de lokale gids die je een rondleiding geeft (reken op minimaal 1,5 uur).
  1. Info & tips voor je bezoek aan de zoutpannen

  • Een bezoekje aan de zoutvelden is prima te combineren met een dagje Piran.
  • Reken op 2 à 3 uur om de zoutpannen te verkennen, het bezoekerscentrum te bezoeken en een rondleiding te volgen.
  • Je kan gratis parkeren bij de ingang (bekijk ligging).
  • Meer info op de website.
  1. Piran: Juweel op de kroon van de Sloveense kust

Piran wordt vaak omschreven als het juweel op de kroon van de 47 km lange Sloveense kust. Hoewel de pittoreske oude stadjes Koper en Izola ontegensprekelijk fraai zijn, heeft Piran toch nog net iets extra dankzij zijn doolhof aan smalle straatjes. Het oude centrum in Venetiaanse stijl is adembenemend mooi, het ligt op een schiereiland en strekt zich uit tot aan de zee.

Piran kan in de zomermaanden erg druk zijn en is populair bij toeristen. Dit is één van de best bewaarde historische stadjes aan de Adriatische kust. Begin in het centrum van de oude stad op Tartinijev Trg en bekijk zeker ook de spectaculair gelegen kathedraal en klokkentoren van St. Joris die boven de rode daken uittorent. Wil je graag naar het strand? Wandel naar het Plaža Fiesa vlakbij Piran.

TIP: Een wandeling of fietstocht maken door Piran, klik hier voor meer info.

  1. Waar overnachten in de buurt van Piran?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan de zoutpannen van Piran? Je kan het best overnachten in de nabije omgeving, Piran, Sečovlje of Portorož. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de omgeving van de zoutpannen.

  • Piran: Bed and Brekfast Donatella in het stadscentrum, op een steenworp afstand van het Tartini-plein.
  • Piran: Art Hotel Tartini biedt elegante kamers met details ontworpen dooreen van de bekendste Sloveense kunstenaars en uitzicht op het pittoreske Tartini-plein of de zee.
  • Portorož: Hotel Vile Park ligt op slechts 20 meter van de zee en is gebouwd rond de 15e-eeuwse klokkentoren van de Sint-Bernardinkerk.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?