19 x bezienswaardigheden in de Soča vallei: wat zeker zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x bezienswaardigheden in de Soča vallei: wat zeker zien & doen? + kaartje

26 februari 2024 in Slovenië1 reactie

Wat zeker zien en doen in de Soča vallei in Slovenië + verblijftips

De Soča vallei is een adembenemende vallei in het noordwesten van Slovenië. Dwars door de adembenemende landschappen, groene valleien en smalle kloven kronkelt de smaragdgroene Soča rivier die beschouwd wordt als een van de mooiste rivieren van Europa. Het is een schilderachtig toevluchtsoord en een geweldige plek om te wandelen, wildwatervaren, ziplinen, paragliden en kajakken.

Ontdek in deze blogpost de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden in de Soča vallei.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Soča vallei

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bovec is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de ligging van de Soča vallei in Slovenië

De Soča-vallei ligt in het westen van Slovenië, in het Europese Alpengebied. De Soča-rivier stroomt door deze vallei en staat bekend om zijn kristalheldere water en prachtige natuurlijke omgeving. De vallei strekt zich uit van het Triglav Nationaal Park in het noordwesten van Slovenië tot Nova Gorica, een stad op de grens van het nabijgelegen Italië en wordt omgeven door de Julische Alpen.

Enkele populaire bestemmingen in de Soča-vallei zijn Bovec en Kobarid die jaarlijks heel wat bezoekers aantrekken vanwege de mogelijkheden voor outdooractiviteiten, zoals raften, wandelen en canyoning. Wil je graag de Soča-vallei ontdekken? Gebruik dan zeker onze roadtrip door Slovenië als leidraad.

Kaartje met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Soča-vallei

  1. Bovec, de ideale uitvalbasis voor de Soča vallei

Bovec is een klein charmant dorpje omgeven door de hoge toppen van de Julische Alpen. Na een actieve dag in de Soča vallei kan je nog even ronddwalen door de smalle straatjes met hier en daar een souvenirwinkeltje en cafeetje. Plof neer op een van de terrasjes en geniet na met een biertje of een glaasje Sloveense wijn.

OVERNACHTINGSTIP: Wie graag een paar dagen in de Soča vallei doorbrengt, kan het best overnachten in of rond het centrum van Bovec.

  1. Fort Kluže en Fort Hermann

Fort Kluže is een historisch fort gelegen op een 3 km van de stad Bovec, boven de diepe Koritnica kloof. Dit fort is jarenlang van groot belang voor deze regio. Het fort speelde namelijk een belangrijke rol in de verdediging tegen Ottomaanse invasies en vijandelijke aanvallen van Napoleon..

Tegenwoordig is Fort Kluže een historische site en een museum dat inzicht in de geschiedenis van de regio, met speciale aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Verken de verdedigingswerken, bekijk de verschillende tentoonstellingen en leer bij over de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld.

Vanaf het fort kan je via een pad naar het hoger gelegen 19de eeuwse Fort Hermann wandelen (bekijk ligging). Dit fort werd gebouwd als extra verdediging voor Fort Kluže maar werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens WOI. De wandeling gaat door een 100 meter lange onverlichte tunnel en duurt iets minder dan een half uur.
  1. De watervallen in de Soča vallei

Wist je dat je in de Soča vallei enkele van de mooiste watervallen in Slovenië kan vinden? Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld die je leiden naar de watervallen in een prachtig decor. Onderweg kan je vaak ook de lokale fauna en flora spotten. Hieronder alvast enkele van de populairste en mooiste watervallen in de Soča vallei.

Boka waterval

In Bovec kan je de hoogste waterval van Slovenië bezoeken. De Boka waterval (Slap Boka, zie ligging hier) is maar liefst 144 meter hoog en is makkelijk te bereiken. Je kan de waterval bereiken via twee verschillende wandelpaden. Beide wandelpaden brengen je naar een uitkijkpunt vanwaar je een prachtig zicht het op de waterval. De waterval is op zijn mooist van april tot en met juni.

Kozjak waterval

Slap Kozjak is een must-see waterval langs de rivier de Soča (zie ligging hier). De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling erheen is bijna net zo mooi als de plek zelf en als het water warm genoeg is, kun je er zelfs zwemmen.

Vanaf de parkeerplaats (zie ligging hier) wandel in je 30 minute na de waterval, onderweg steek je een hangburg over om dan via een bospad richting de prachtige de Kozjak-waterval. Bekijk hier de wandelroute.

Virje waterval

Een andere waterval die je kan bezoeken is de Virje waterval (zie ligging hier) op slechts 4 km verwijderd van Bovec. De 12-meter hoge waterval is op zich is niet zo groot maar de sprookjesachtige omgeving maakt het toch een bezoekje waard. In de zomer heb je ook de mogelijkheid om even af te koelen in het verfrissende water van de Slap Virje.

We raden je aan om de watervallen zo vroeg mogelijk te bezoeken. Op die manier kan je de grote massa toch een beetje ontlopen en is het nog erg rustig. Bovendien geniet je ook nog eens van een prachtige zonsopgang in een idyllisch decor.
  1. Bezoek het WO I museum in Kobarid

Kobarid is bekend vanwege de 1917 Slag om Caporetto, vereeuwigd in de roman van Ernest Hemingway "A Farewell to Arms". Het Kobarid Museum brengt het verhaal van de slag en geeft daarnaast meer informatie over Kobarid in oorlogstijd. Aan de hand van een rijke verzameling originele objecten, fotomateriaal, omgebouwde ruimtes, demonstraties en kortfilms weerspiegelt men de gevechten en het leven tijdens de oorlog. Een bezoekje aan dit boeiende museum katapulteert je als het ware terug naar de oorlogstijd aan het Soča front. Meer info op de website.

  1. Gezellig dineren bij Hiša Franko

In Kobarid vind je een van de beste restaurants van Slovenië: het veelgeprezen Hiša Franko, het restaurant van Ana Roš. Het restaurant staat op de lijst van 's werelds 50 beste restaurants en de chefkok werd in 2017 verkozen tot beste vrouwelijke chef! Volgens sommige bronnen verbleef Hemingway in hetzelfde gebouw van Hiša Franko en begon hij hier te schrijven aan zijn meesterwerk. Wil je graag een tafeltje boeken? Dan reserveer je best van tevoren. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in de Soča vallei.

  1. Het historische stadje Tolmin

Tolmin is alweer een charmant Sloveens stadje met een historische kern en een lange, interessante geschiedenis. Het stadje is gelegen op een stuk land dat boven de samenvloeiing van de Soča en Tolminka rivieren uittorent, met tegen de achtergrond imposante bergvalleien. Op de heuvel van Kozlov Rob (Billy-goat's Edge), net ten noorden van het stadje, kan je de ruïnes van het Tolmin kasteel vinden, voor het eerst beschreven in 1188.

  1. Wandelen langs de mooiste kloven van de Soča vallei

Slovenië is een land rijk aan natuur, met indrukwekkende bossen en rivieren die door de jaren heen prachtige kloven hebben uitgesleten. In de buurt van de kloven zijn er vaak wandelpaden uitgestippeld die je laten kennis maken met de Sloveense natuur en de mooiste kloven.

Vooral in en rond het Nationaal Park Triglav, dat een groot deel in de Soča vallei ligt, zijn er schitterende kloven die absoluut een bezoekje waard zijn. Velen beschouwen de Vintgarkloof en de Tolminkloof als de mooiste kloven van Slovenië, maar je vindt er nog tal van andere spectaculaire.

Great en Small Soča Gorge

De grote Soča-kloof (Velita Korita) is een van de vele kloven die je kan vinden in de Soča vallei. De smaragdgroene poelen zijn met elkaar verweven tot een 750 meter lange kloof van slechts een paar meter breed en op sommige plekken tot wel 15 meter diep. Aan het einde van de kloof kan je een duik nemen in het water.

Iets bescheidener dan de Grote Soča-kloof, maar nog steeds prachtig is de Small Soča Gorge. Hier stroomt de Soča rivier door kloven van kalksteen tot 6 meter diep en vaak slechts 1 meter breed. Vanaf de oude stenen brug geniet je van een prachtig uitzicht over de rivier en de kleine Soča-kloof. Download hier je GPX-bestanden.

Beide kloven zijn pas twee van vele kloven die je tegenkomt in de vallei. Wie de rivier volgt komt vanzelf tal van andere kloven tegen die niet zo zeer gekend zijn bij het grote publiek zoals de Soča Korita Kršovec (bekijk ligging) en de Koseška Korita (bekijk ligging).

Tolmin-kloof

De prachtige Tolmin-kloof (Tolminska korita) ligt net buiten het gelijknamig stadje Tolmin en is meteen een van de grootste redenen waarom de meeste mensen naar dit gedeelte van Slovenië komen. Een korte luswandeling van 2 km brengt je langs de prachtige kloof die gevormd is door de samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivier. De Tolmin-rivier stroomt vervolgens verder totdat hij de Soča-rivier in de vallei bereikt.

  • Toegangskaartjes kan je aankopen bij het ticket office, net voorbij het restaurant (bekijk ligging).
  • Er is een grote parkeerplaats voorzien en toiletten bij het begin van de Tolminkloof.
  1. Uitzicht op de Soča rivier vanaf de Napoleonbrug

In de buurt van Kobari kan je de Napoleonbrug bezoeken. Deze stenen brug dateert uit 1750 en verbindt de linker- en rechteroever van de Soča in Kobarid. De smalle oude brug dankt zijn naam aan de Franse troepen die zich in de tijd van Napoleon over de brug verplaatsten.

In de loop der jaren werd de brug meerdere keren beschadigd en hersteld. Vandaag de dag is het een van de vele bezienswaardigheden in de Soča vallei en biedt het een van de mooiste uitzichten over de Soča rivier en de prachtige omgeving.

AVONTUURLIJK PACKRAFTEN? 7-dagen wandelen en raften op de Soča in het noorden van Slovenië, bekijk hier alle info voor een packraft avontuur in Slovenië (va. € 720)

  1. Het pittoreske Kanal ob Soči

Een minder bekende, maar zeker niet minder mooie plek in de Soča-vallei is het pittoreske Kanal ob Soči (of kortweg "Kanal"). Bijzonder mooi zijn de kleurrijke huizen die zich langs de rivier hebben gevestigd. Wandel over de 17 meter hoge brug, geniet van het uitzicht over de Soča rivier en bewonder de gebouwen in het centrum die beïnvloed zijn door de Venetiaans-Sloveense bouwstijl.

  1. Rijd naar de top van het Mangart gebergte

Op 45 minuten van Bovec, bevindt zich het schilderachtige Mangartgebergte met de Mangart berg. De berg is met zijn 2679 meter hoogte een van de hoogste bergen van Slovenië (de derde hoogste) en ligt op de grens met Italië en Slovenië. De hike naar de top van de berg is absoluut de moeite waard, maar je zal wel je hoogtevrees aan de kant moeten zetten.

Mangart Road

De Mangart road, de hoogste we van Slovenië, brengt je langs smalle kronkelende wegen, rotstunnels en talloze haarspeldbochten naar een hoogte van ongeveer 2000 meter. Je kan zelf kiezen of je bij het einde van de weg nog wat verder wandelt naar de bergtop. Wat je ook kiest, je wordt hoe dan ook beloond met een adembenemend uitzicht over het landschap. Vergeet dus zeker je fototoestel niet mee te nemen om dit pittoreske plekje vast te leggen.

Let op: Je betaalt een klein tolbedrag om de weg op te mogen, maar dit is echt de moeite waard, zelfs wanneer je niet van plan bent om de wandeling te doen.
  1. Muzej od planine do Panike

De geschiedenis van Kobarid en haar culturele erfgoed zijn nauw verweven met de alpenweiden en de tradities van het kaasmaken. Het Muzej od planine do Panike is een zuivelmuseum dat dit culturele erfgoed laat zien, inclusief een boerderij van een kaasboertje, met alle materiaal dat nodig was om kaas te maken. Meer info op de website.

LEESTIP: Download je reisgids Slovenië en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Italiaans knekelhuis bij Kobarid

Een weg waarlangs de kruiswegstaties zijn geplaatst, leidt naar het Italiaanse knekelhuis (op 309 meter hoogte), dat is gebouwd op Gradič nad Kobaridom, naast de Sint-Antoniuskerk. Dit Italiaanse knekelhuis herbergt de enige resten van bekende en onbekende Italiaanse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog in Slovenië.

Deze plek herinnert ons eraan dat de geschiedenis niet altijd mild is geweest voor deze regio. De fascistische dictator Benito Mussolini heeft deze plek ooit bezocht in 1938.

  1. Soča rivier, een verborgen parel in Slovenië

De Soča rivier loopt van de Julische Alpen in het westen van Slovenië tot aan Nova Gorica waar de rivier Noord-Italië binnengaat en na 135 kilometer uitmondt in de Adriatische Zee. De smaragdgroene rivier wordt door velen benoemd als de mooiste rivier in Slovenië. Het water kleurt smaragdgroen of turquoise blauw door de vele mineralen, terwijl de rotsen die de rivier omringen opvallend wit zijn. Een schilderachtig decor!

De Soča rivier is natuurlijk dé bezienswaardigheid van Bovec en de grootste reden waarvoor men hier naartoe trekt. Je kan je dan ook uren vermaken op de Soča rivier. De Soča rivier leent zich perfect voor het uitoefenen van watersporten. We geven je alvast de leukste activiteiten mee die je kan doen op de Soča rivier.

EXCURSIE BOEKEN: Wil je graag zelf de wateren van de Soča rivier trotseren met een kajak, kano of met een raft? Bekijk dan hier het volledige aanbod op de Soča rivier.

Raften op de Soča Rivier

In Bovec zijn er een aantal bedrijven die wildwater rafting aanbieden. De rivier is op bepaalde plekken redelijk kalm waardoor ook gezinnen met (iets oudere) kinderen en mensen zonder raftervaring zich in een boot kunnen wagen. Maar er zijn ook gedeeltes van de rivier waar zelfs de meest ervaren rafters een adrenalinestoot van zullen krijgen.

Raften is één van de populairste manieren om van de rivier te genieten, zowel voor de plaatselijke bevolking als de toeristen. Bovec Rafting Team en Soca Rafting zijn twee goed aangeschreven bedrijven die verschillende mogelijkheden aanbieden. Beide zijn in Bovec te vinden.

Packraften in de Soča vallei

Ga 7-dagen wandelen en raften op de Soča in het noorden van Slovenië, bekijk hier alle info voor een packraft avontuur in Slovenië (va. € 720).

Kajakken & kanovaren op en rond Soča

Een andere manier van waterrecreatie is natuurlijk om te gaan kajakken. Er zijn verschillende touroperators die kayak- of kanopakketten aanbieden. Afhankelijk van welk stuk van de rivier je kiest, kan je rustig peddelen op een kalme rivier of voor iets meer uitdaging gaan.

Vanuit Bovec kan je naar de stroomversnellingen die iets verder in de Julische Alpen liggen gaan of juist stroomafwaarts naar Tolmin. Kajakken is slechts het topje van de ijsberg – er zijn nog talloze andere waterrecreatiemogelijkheden, van tuben tot canyoning.

  1. Met een Zipline over de Soča vallei

De Učja Rivier stroomt over in de Soča Rivier bij het dorp Žaga, die door de ontoegankelijke Učja canyon gaat. Zeven lijnen zijn er over de vallei gespannen waardoor je nu toegang hebt tot plekken met een prachtig uitzicht, die anders zeer moeilijk te bereiken waren. Maak een ritje met de zipline, krijg je de kans om naar beneden te kijken naar een plek van ongerepte schoonheid en geniet van een onvergetelijk avontuur.

TICKETS: Laat je adrenaline pompen in het langste ziplinepark van Europa. Boek hier je onvergetelijke zipline ervaring en zweef boven de adembenemende Učja Vallei tegen snelheden van 40 à 60 km/uur.

  1. Hiken over de Soča trail langs de Soča rivier (25 km)

Vergeet je beste paar wandelschoenen niet mee te nemen want de omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen te maken. Een daarvan is de beroemde Soča Trail die van de bron in het Triglav National park langs de Soča rivier loopt.

De wandelroute is onderdeel van de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail die door Oostenrijk, Italië en Slovenië loopt. Uiteraard is het aan te raden om een stukje van de wandeling te doen. Het bekendste gedeelte van de route is van de Great Soča Gorge naar Bovec.

  • De Soča Trail is ongeveer 25 km en begint bij de bron ten noordwesten van het dorpje Trenta.
  • De Soča Trail is op zich geen zware route ondanks de bergachtige omgeving en wordt duidelijk aangegeven.
  • Je wandelt langs de rivier over eeuwenoude wandelpaden, door smalle valleien waar je soms alleen het kolkende water van de rivier hoort.
  • Hier en daar steek je enkele charmante voetgangersbruggen over en uiteraard geniet je van prachtige uitzichten.
  • Houd er wel rekening mee dat dit een populair stukje is. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan zodat je andere wandelaars kan ontlopen.

LEESTIP: Ontdek nog meer wandelingen in Slovenië.

  1. De herdenkingskerk van de Heilige Geest in Javorca

De herdenkingskerk van de Heilige Geest (Memorial Church of the Holy Spirit) in Javorca is een houten kerkje die werd gebouwd ter nagedachtenis van de gevallen Oostenrijks-Hongaarse verdedigers van het slagveld van het Isonzofront (1915 – 1917). Het ligt in het afgelegen bergachtige gebied Tolmin van het Triglav Nationaal Park en kreeg in 2018 zelfs het Europees Erfgoedlabel. De kerk van Javorca is een meesterwerk van kunst en een gedenkteken van verzoening.

Het interieur is versierd met eikenhouten panelen, met meer van 2500 namen van gesneuvelde Oostenrijks-Hongaarse soldaten die zijn omgekomen op de nabijgelegen slagvelden. Om de kerk van Javorca te bereiken maak je een korte maar steile wandeling van 20 minuten vanaf de parkeerplaats bij Tolmin (bekijk ligging). Hoewel de weg ernaartoe een beetje inspanning vraagt, word je uiteindelijk beloond met een prachtig uitzicht over het landschap. Voor de kerk zelf betaal je een kleine toegangsprijs.

  1. De loopgraven van Kolovrat

In de bergen tussen Tolmin en de grens met Italië ligt Kolovrat, een soort openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de regio rondom Kolovrat namelijk een belangrijk strijdtoneel tussen het Oostenrijks-Hongaarse leger en Italiaanse troepen.

Vandaag de dag zijn de overblijfselen van loopgraven en andere militaire structuren uit die periode nog steeds zichtbaar, en er zijn wandelpaden die deze historische sites verbinden. Vanaf de top van Kolovrat geniet je van adembenemende uitzichten op de Soča-vallei, de Julische Alpen en de Adriatische Zee.

  1. Proef Sloveense wijn in Soča vallei

Wijnliefhebbers mogen een bezoekje aan het charmante stadje Vipava zeker niet overslaan. Deze stad staat gekend als het centrum van de Sloveense wijnindustrie. Je vindt hier maar liefst 2500 hectare wijngaarden.

In de vinotheek van Vipava kan je maar liefst 170 verschillende lokaal geproduceerde wijnen proeven. Als je wil, kan je er ook een wijnroute volgen langs een 30-tal wijnplaatsen en wijnkelders, vraag info in de vinotheek. Nog meer over de wijngaarden in de Soča vallei.

Weetje: Wanneer je wijn gaat proeven in de Soca vallei is het best handig om te weten dat het maximaal toegestane alcoholgehalte om met de wagen te rijden in Slovenië 0,5 promille is.
  1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 november 2019 - emiel

heel goede reistips graag iets meer over noord slovenie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?