Proef Sloveense wijn en meer in de Soča Vallei

Volledige reisgids kopen voor € 10

Proef Sloveense wijn en meer in de Soča Vallei

1 december 2023 in Slovenië1 reactie

Wat te zien en doen in de Soča Vallei in Slovenië

Als je denkt aan landen waar er wijn wordt geproduceerd denk je al snel aan Frankrijk. Maar ook in Slovenië wordt er heel wat wijn geproduceerd jaarlijks. De wijnproductie kan je vooral terugvinden in de omgeving van Soča Vallei.

In dit overzicht kan je de beste plaatsen vinden om wijn te proeven in deze regio en de mooiste bezienswaardigheden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
0HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De lekkere wijnen van Vipava

Het charmante kleine stadje Vipava, in de wijnregio van Primorska, staat bekend omwille van zijn lekkere wijnen en 2500 hectare wijngaarden. Vroeger kreeg deze regio heel wat te verduren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze rustige en bescheiden regio herbergt maar liefst 5 massagraven. Maar de geschiedenis van Vipava gaat verder terug dan de 20e eeuw, met als bewijs de ruïnes die je boven op de heuvel vindt. De romaanse ruïnes zijn van een kasteel dat in de 17e eeuw verlaten werd, maar dat al voor het eerst werd vernoemd in 1275. Bekijk hier de lijst van wijnmakers.

 1. Wijn proeven in de vinotheek van Vipava

In de proefkamer van de vinotheek van Vipava kun je 170 verschillende lokaal geproduceerde wijnen proeven. Als je wil, kan je er ook een wijnroute volgen langs een 30-tal wijnplaatsen en wijnkelders, vraag info in de vinotheek. Weet wel dat het maximaal toegestane alcoholgehalte om met de wagen te rijden in Slovenië 0,5 promille is. Meer info over de vinotheek op de site.

 1. De kwikmijn van Idrija

In 1492 werd in Idrija kwik gevonden en de mijn waar dit uit kwam, zou eeuwenlang de grootste ter wereld blijven. De mijn is meer dan 500 jaar continu in gebruik geweest en leverde een grote bijdrage aan de Europese wetenschap, technologische ontwikkeling en geneeskunde. De fascinerende mijn is nu een UNESCO World Heritage site en huisvest een museum (Idrija Mercury Mine & Town Museum) waar je meer te weten kunt komen over het winnen van kwik en de nalatenschap daarvan in dit gebied. Je kan de schacht, die één van de oudste mijningangen van Europa is, afdalen.

 1. Het historische stadje Tolmin

Tolmin is alweer een charmant Sloveens stadje met een historische kern en een lange, interessante geschiedenis. Het stadje is gelegen op een stuk land dat boven de samenvloeiing van de Soča en Tolminka rivieren uittorent, met tegen de achtergrond imposante bergvalleien. Op de heuvel van Kozlov Rob (Billy-goat's Edge), net ten noorden van het stadje, kan je de ruïnes van het Tolmin kasteel vinden, voor het eerst beschreven in 1188.

 1. De prachtige Tolmin kloof

De pittoreske Tolmin Gorges (Tolminska korita) zijn de reden waarom de meeste mensen naar dit gedeelte van Slovenië komen. Een pad door de rotsen laat je deze natuurlijke geografische formaties van zowel onder als boven aanschouwen. Deze kloven zijn het eerste voorproefje van het Triglav National Park en ze zijn het laagste punt in dit beschermde gebied – hoewel je bezoek zeker in het rijtje van hoogtepunten zal komen.
Toegangskaartjes zijn te koop bij het ticket office, net voorbij het restaurant.

 1. Het centrum van de Soča vallei, Bovec

Bovec is de de-facto hoofdstad van de Upper Soča Valley en functioneert als springplank voor iedereen die hier komt om van de natuur, het landschap en sportieve activiteiten te genieten. De Julische Alpen liggen boven de Soča Rivier en zijn een plek waar het avontuur roept. Dit is waar de actie plaatsvindt en er is altijd wel wat te doen.

Bovec heeft veel verschillende accommodatie-opties, naast een goede toeristische infrastructuur. Als je liever op een rustigere plek wil verblijven, kan je ook naar één van de omringende dorpjes uitwijken zoals Čezsoča, Kal-Koritnica of Plužna, of Soča of Trenta die verder langs de 206 gelegen zijn. Deze dorpjes zijn nog steeds vlak bij alle attracties maar hebben toch een iets rustigere atmosfeer.

 1. De waterval van Slap Kozjak

Slap Kozjak is een must-see natuurlijke attractie langs de rivier de Soča. De 15 meter hoge waterval komt uit in een pittoreske poel in een natuurlijk amfitheater in de rotsen. De wandeling erheen is bijna net zo mooi als de plek zelf en als het water warm genoeg is, kun je er zelfs zwemmen.

 1. Kobarid Museum

Kobarid is bekend vanwege de 1917 Battle of Caporetto, vereeuwigd in de roman van Ernest Hemingway A Farewell to Arms. Het Kobarid Museum vertelt het verhaal van de slag en geeft daarnaast meer informatie over Kobarid in oorlogstijd.

 1. Od Planine do Planike

De geschiedenis van Kobarid en haar culturele erfgoed zijn nauw verweven met de alpenweiden en de tradities van het kaasmaken. Het oude Od Planine do Planike zuivelmuseum laat wat van dat erfgoed zien, inclusief een boerderij van een kaasboertje, met alle materiaal dat nodig was om kaas te maken.

 1. Italian Ossuary

Het Italian Ossuary herbergt de resten van Italiaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en herinnert ons eraan dat de geschiedenis niet altijd mild is geweest voor deze regio. Het ossuarium ligt op een heuvel boven het stadje. De fascistische dictator Mussolini heeft deze plek ooit bezocht in 1938.

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 3 november 2019 - emiel

heel goede reistips graag iets meer over noord slovenie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?