De Tolmin kloof in Slovenië bezoeken? Alle tips en info over de Tolmin Gorge

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Tolmin kloof in Slovenië bezoeken? Alle tips en info over de Tolmin Gorge

4 maart 2024 in Slovenië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Tolmin kloof in Slovenië

De schilderachtig Tolmin-kloof (Tolminska korita) ligt net buiten het gelijknamig stadje Tolmin en is een van de voornaamste redenen waarom men naar dit gedeelte van Slovenië komt. Een korte luswandeling van 2 km brengt je langs de prachtige kloof die gevormd is door de samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivier.

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de Tolmin-kloof.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Tolmin Kloof

Reisgids.
AdresZatolmin 66a, 5220 Tolmin (zie ligging hier), openingsuren en tickets zie hier op de website
OpeningsurenIn het hoogseizoen is de kloof voornamelijk geopend van 8u tot 19u, kijk altijd website na, want deze uren verschillen door het jaar
Parking
  • Betaalbare parkeerplaats "P1" bij de Tolmin Gorge (zie ligging)
  • Gratis parkeerplaats "P2" aan het einde van Tolmin (zie ligging)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Tolmin-kloof in Slovenië

Hoe is de Tolmin-kloof ontstaan?

De Tolmin-kloof (Tolminska Korita in het Sloveens), is een schilderachtige kloof in de buurt van het gelijknamige stadje Tolmin, in het meest zuidelijke punt van het Triglav Nationaal Park. Deze kloof is ontstaan door de Tolminka-rivier die door het kalksteenlandschap stroomt. Hierdoor zijn door de eeuwen heen diepe kloven en indrukwekkende rotsformaties ontstaan. De Tolmin-kloof is ongeveer 200 meter lang en zo'n 60 meter diep.

De kloof is uitgegroeid tot een populaire bestemming, vooral bij wandel- en natuurliefhebbers. Langs de imposante kloofwanden zijn er houten loopbruggen geplaatst, zodat iedereen kan genieten van dit stukje Sloveense natuur met z'n adembenemende uitzichten. Het heldere turquoise water en de opvallende rotsformaties die boven het water uitsteken dragen bij aan de charme van de kloof.

Onderdeel van het Triglav Nationaal Park

Deze kloven vormen het toegangspunt tot het Triglav Nationaal Park. Een bezoek aan de Tolmin-kloof is een niet te missen hoogtepunt op je rondreis door Slovenië.

  1. Wat mag je verwachten van je bezoek aan de kloof?

De wandeling door de Tolmin-kloof begint aan het loket bij de ingang van de kloof, vlakbij het dorpje Zatolmin (zie ligging hier). Hier kan je tevens een kaart verkrijgen van de Tolmin Gorge.

De belangrijkste bezienswaardigheden op deze wandelroute

  • De samenvloeiing van de rivieren Tolminka en Zadlascica
  • De wandeling door de kloof en de thermale bron
  • De kop van de beer (Bear's Head)
  • De Duivelsbrug
  • Dante's grot

Tolmin Gorge Trail

  • De wandeling start bij de betalende parking "P1" (bekijk ligging).
  • De route wordt aangegeven en de wandelpaden kunnen soms steil en behoorlijk smal zijn.
  • Houd ook rekening met anderen als je elkaar op smallere stukken passeert.
  • De wandeling is in totaal 2,5 km en duurt ongeveer 1 uur.
  • Een wandeling door de Tolmin Gorge is ook geschikt voor kinderen. Echter wel af te raden met een kinderwagen.

TIP: De Tolmin-kloof is niet de enige kloof die absoluut een bezoekje waard is, ook de Vintgar-kloof in de buurt van Lake Bled zal je weten te betoveren. Boek hier je excursie naar de Vintgar Gorge.

  1. Wandeling door de Tolmin-kloof

Nadat je een ticket hebt aangekocht bij het infoloket, kan je de wandeling door de Tolmin-kloof starten. Via een trap daal je af naar en krijg je al een eerste blik van de Tolmin-kloof. Zet de wandeling verder tot de eerste bezienswaardigheid op je route en geniet onderweg van het fascinerend landschap en de prachtige uitzichtpunten.

Tolmin-kloof en de thermale bron

Het eerste wat je tegenkomt op de route is een kleine thermale warmwaterbron. Hier heeft het water een gemiddelde temperatuur van 18 tot 20 graden terwijl het elders in de rivier slechts 5 à 9 graden is. Jammer genoeg kan je niet tot bij de bron zelf komen, maar je kan de thermale bron die in de riviervalleien uitmondt, wel zien wanneer het waterpeil van de Tolminka laag genoeg is.

WANDELTIP: Ontdek nog meer mooie wandelroutes in Slovenië.

Duivelsbrug en de Berenkop

Het pad leidt je vervolgens naar de Duivelsbrug (Hudičev Most). De 60 meter hoge brug is een iconisch bouwwerk boven de Tolminka-rivier dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de regio, en geeft je een bijzonder uitzicht over de kloof en rivier onder je.

De brug werd voor het eerst gebouwd in 1907 als houten brug en later vervangen door een stalen constructie, tijdens de Italiaanse bezetting van Slovenië. Vervolg je weg naar de samenvloeiing van twee rivieren, de Tolminka en de Zadlaščica. Hier bevindt zich ook het laagste punt van het Triglav Nationaal Park.

Nadien kom je bij de berenkop (ook wel Bear’s Head of Medvedova Glava genoemd) een kleine rots die geklemd zit tussen twee hoge rotswanden en daardoor een natuurlijke brug vormt. Met een beetje verbeelding doet hij denken aan de Kjeragbolten in Noorwegen. De rotswanden zijn behoorlijk nat en glinsteren van al het groene mos dat erop groeit, het lijkt wel een beetje op de kop van een harige beer.

Dante's Cave

Volgende stop is Dante's Cave (of Zadlaska-grot). Je kan de grot niet zomaar betreden. Tijdens je wandeling kan je slechts het begin van de grot zien, maar wie de 1140 meter lange en 41 meter diepe grot wilt ontdekken, kan dat enkel en alleen met een ervaren gids. De grot is vernoemd naar de Italiaanse dichter Dante Alighieri die destijds de grot had bezocht.

  1. Het gelijknamige stadje Tolmin

Tolmin is een charmant Sloveens stadje met een leuk historisch centrum en een lange bewogen geschiedenis. De stad ligt boven de samenvloeiing van de Soča en Tolminka rivieren, met tegen de achtergrond imposante bergvalleien. Op de heuvel van Kozlov Rob (Billy-goat's Edge), net ten noorden van Tolmin kan je de ruïnes van het Tolmin kasteel vinden, voor het eerst beschreven in 1188.

OVERNACHTINGSTIP: Graag overnachten in de buurt van de Tolmin kloof? Dan is Tolmin, op 2 km van de kloof de ideale uitvalbasis. Een aanrader is het modern ingerichte appartement Pr' Petrču.

  1. Wat zijn de openingsuren van de Tolmin kloof?

  • De openingsuren kunnen variëren gedurende het jaar.
  • In het hoogseizoen is de kloof voornamelijk geopend van 8u tot 19u.
  • Kom zo vroeg mogelijk, vooral in de zomerperiode, om de drukte te vermijden. Bovendien is de kans ook groter dat je een parkeerplekje kan bemachtigen.
  • Raadpleeg voor alle zekerheid de officiële website.
  1. Hoe tickets bestellen voor de Tolmin-kloof?

De prijzen voor een toegangsticketje variëren - net zoals de openingsuren - het jaar door. Er zijn tevens aangepaste prijzen voor volwassenen, kinderen, studenten, gezinnen en groepen. Hieronder alvast de prijzen voor een volwassene (kinderen betalen de helft van een normaal ticket). Bekijk hier de actuele prijzen.

  1. Waar ligt de Tolmin Gorge?

De Tolmin-kloof, onderdeel van het Triglav Nationaal Park, bevindt zich in het westen van Slovenië, in de regio Primorska. Je kan de kloof vinden op 2,5 kilometer van de stad Tolmin. Onderweg naar de kloof, volg de infoborden met de aanduiding "Tolminska Korita".

Ligging van de Tolmin kloof in Slovenië op de kaart

  1. Hoe bereik je de Tolmin-kloof?

Met de auto

  • Vanuit Ljubljana of Bled is het ongeveer 2 uur rijden. Bovec ligt op slechts 45 minuten rijden.
  • Rijd van je bestemming richting het stadje Tolmin, Zatolmin.
  • Sla vervolgens rechtsaf om op dezelfde weg te blijven en na 290 meter neem je de linkerkant van de T-splitsing.
  • Na ongeveer 850 meter kom je bij de parkeerplekken uit vanwaar een wandeling je bij de pittoreske kloven brengt.

Is er parkeerplaats voorzien bij de Tolmin-kloof?

  • Er zijn twee parkings voorzien.
  • Betaalbare parkeerplaats "P1" bij de Tolmin Gorges (bekijk ligging).
  • Of de gratis parkeerplaats "P2" aan het einde van Tolmin (bekijk ligging).
Tijdens de zomermaanden is er ook een gratis pendelbus vanuit Tolmin naar de ingang van de kloof.
  1. Wat valt er nog meer te zien in de omgeving

Memorial Church of the Holy Spirit

In de nabije omgeving van de Tolmin-kloof kan je ook de Memorial Church of the Holy Spirit (Cerkev Sv. Duha v Javorci) op 20 minuten rijden van Tolmin. Deze prachtige houten kerk werd gebouwd ter nagedachtenis van de gevallen Oostenrijks-Hongaarse soldaten aan het Isonzofront.

De loopgraven van Kolovrat

In de bergen tussen Tolmin en de grens met Italië ligt Kolovrat, een soort openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog. Tijdens WOI was de regio rondom Kolovrat een belangrijk slagveld tussen het Oostenrijks-Hongaarse leger en Italiaanse troepen.

Vandaag de dag zijn de overblijfselen van loopgraven en andere militaire structuren uit die periode nog steeds zichtbaar. Verschillende wandelpaden verbinden deze historische sites met mekaar. Vanaf de top van Kolovrat geniet je van adembenemende uitzichten op de Soča-vallei, de Julische Alpen en de Adriatische Zee.

ROADTRIP: Ontdek de Tolmin-kloof en zoveel meer tijdens onze uitgestippelde roadtrip door Slovenië.

  1. Waar overnachten in de buurt van de kloof?

Wil je graag overnachten in de buurt van de Tolminkloof? Dan kan je best overnachten in het nabijgelegen stadje Tolmin. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk het volledige aanbod hotels in de buurt van de Tolmin Gorge.

  • Het modern ingerichte appartement Pr' Petrču met uitzicht op de bergen en biedt ruime kamers, volledig uitgeruste keuken en gratis parking. Op 15 minuten wandelen van de kloof.
  • Glamping Tinka bevindt zich in Tolmin en biedt knus ingerichte hutjes met een terras, gratis privéparking. Op 30 minuten wandelen.
  • Hotel Dvorec is gevestigd in het centrum van Tolmin is een driesterrenhotel met eenvoudige, comfortkamers, een tuin, gratis parkeergelegenheid en een gewelfde wijnkelder uit de 17e eeuw!
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Tolmin kloof in Slovenië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Tolmin kloof? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?