Hoe de Vipava vallei bezoeken: een verborgen parel in Slovenië + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Vipava vallei bezoeken: een verborgen parel in Slovenië + tips

19 februari 2024 in Slovenië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Vipava vallei in Slovenië: alle info & tips

De Vipava-vallei ligt in het westen van Slovenië, en dankt haar naam aan de Vipava rivier die door de vallei stroomt.

Het gematigde klimaat zorgt ervoor dat deze regio ideaal is voor kweken van druiven en het produceren van hoogwaardige wijnen. Verder moet je er zeker de traditionele lokale gerechten proveven waaronder pršut (gedroogde ham), olijfolie, truffels en diverse kaassoorten.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de Vipava-vallei te verkennen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Vipava Vallei: een onontdekt stukje Slovenië

De Vipava Vallei, (Vipavska Dolina in het Sloveens), ligt in het westen van Slovenië. De vallei wordt omringd door de majestueuze Karst-heuvels, ligt vlakbij de Adriatische Zee en wordt doorkruist door de Vipava-rivier. En dat is meteen ook de succesformule van deze vallei. Koude noordenwinden komen niet over de bergen heen, waardoor de winters hier warmer en zonnig zijn. Het creëert ook de ideale omstandigheden voor wijnbouw, waarover later meer.

De Vipava Vallei ligt op ongeveer 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Ljubljana. Kom je met het vliegtuig, dan is dat dus je beste optie. Huur je een auto voor je vakantie in Slovenië, dan sta je op amper een uur al in Vipava.

  1. Het charmante Vipava

Begin je reis door de Vipava-vallei in het charmante stadje Vipava zelf. Wandel door de smalle straatjes van de oude binnenstad en langs de oevers van de gelijknamige Vipava rivier met z'n vele bruggen. In het centrum van Vipava, vlakbij het belangrijkste plein van de stad, kan je het gerenoveerde Lanthieri herenhuis bezoeken (zie ligging hier).

Breng ook een bezoek aan het Vipava kasteel, Stari Grad (Old Castle)
. Je kan deze ruïne bezoeken vanuit Vipava, reken op een wandeling van 30 minuten en geniet er van een panoramisch uitzicht over de Upper Vipava valley.

OVERNACHTINGSTIP: Boek een onvergetelijk verblijf bij Theodosius Forest Village. Deze accommodatie biedt glamping in Vipava, een prachtige tuin en een sauna waar je lekker kan ontspannen! Je kan ook fietsen huren om de omgeving te verkennen.

  1. Ajdovščina

Een andere stad die je niet mag missen in de vallei is Ajdovščina, eveneens bekend om zijn rijke geschiedenis. Begin je stadswandeling op het Ajdovščina-plein waar het standbeeld van de beroemde ontdekkingsreiziger en wetenschapper Balthasar Hacquet je opwacht. Bezoek ook het Ajdovščina-kasteel en leer meer over de rijke geschiedenis van de stad.

Ajdovščina staat ook bekend om zijn levendige culturele scene. Bezoek lokale kunstgalerijen en woon culturele evenementen en festivals bij. Het is de ideale manier om kennis te maken met de lokale tradities en folklore.

  1. Wijnhuizen en wijnproeven in de Vipava-vallei

Een van de populairste activiteiten in de Vipava Vallei is wijnproeven

Dit gebied staat namelijk bekend om zijn uitstekende wijnen, vooral dankzij de lokale druivensoorten zoals Zelen, Pinela en Malvazija. Talloze wijnhuizen verspreid over de vallei bieden rondleidingen en proeverijen aan.

De wijnmakers delen graag hun passie en kennis met bezoekers en je zal versteld staan van de kwaliteit van de lokale producten. Geen betere manier om kennis te maken met de Sloveense wijnen.

Boek je wijntour vanuit Ljubjana

Enkele van de beste wijnhuizen om te bezoeken in de Vipava Vallei

  • Tilia Estate: een gerenommeerd wijnhuis dat bekend staat om zijn biologische benadering van wijnbouw. Ze bieden rondleidingen en proeverijen in een prachtige omgeving met uitzicht op de wijngaarden. Uitstekende voorzieningen. Meer info.
  • Vinoteka Vipava: een uitstekende plek om de verscheidenheid aan lokale wijnen te ontdekken. Ze hebben een uitgebreide selectie van wijnen uit de regio en bieden proeverijen aan. Meer info.
  • Burja Estate: dit wijnhuis is gespecialiseerd in het produceren van witte wijnen en is bekend om zijn Zelen- en Pinela-variëteiten. Volg een rondleiding en proeverij. Meer info.
  • Čotar Wines: een familiebedrijf dat al generaties lang wijn produceert. Ze staan bekend om hun natuurlijke wijnen en geven je graag een kijkje in hun traditionele productieproces. Meer info.
  • Krapež: een andere uitstekende keuze voor wijnproeverijen in de vallei. Ze hebben een verscheidenheid aan wijnen, waaronder enkele heerlijke Malvazija en Merlot. Meer info.

Bij het plannen van je bezoek aan wijnhuizen in de Vipava Vallei, is het een goed idee om vooraf te informeren naar openingstijden en reserveringsvereisten, vooral tijdens het hoogseizoen. Zo weet je zeker dat er proeverijen en rondleidingen georganiseerd worden en dat je een plekje hebt bemachtigd.

TIP: Volg de Wijnroute Vipava, die je door de schilderachtige wijngaarden en dorpen van de vallei leidt. Het is een geweldige manier om de lokale wijntraditie te ervaren en te genieten van het prachtige landschap. De route vertrekt vanuit Vipava en gidst je door de wijnvelden en langs grote wijnhuizen

  1. Wandelen op het Nanose-plateau

Natuurliefhebbers die graag wandelen in het groen moeten naar het Nanose-plateau. Dit plateau, dat boven de vallei uittorent, biedt adembenemende uitzichten op de omgeving. Het is een geweldige plek voor een wandeling weg van de drukte. We zetten onze favoriete wandelroutes op een rijtje:

Nanos-plateau rondwandeling (Krožna pot Nanos)

  • Dit is een populaire en gemakkelijk toegankelijke wandelroute die je meeneemt door de prachtige natuurlijke omgeving van het Nanose-plateau.
  • De route begint in het dorp Razdrto en trekt daarna de bergen in.
  • Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de omliggende heuvels en valleien.

De berg Nanos (Vrh Nanosa)

  • Als je van een meer uitdagende wandeling houdt, kan je proberen de top van de Nanos-berg te bereiken.
  • De beklimming is veeleisend, maar het uitzicht vanaf de top is spectaculair. Je ziet niet alleen de Vipava Vallei, maar ook de Karst-regio en zelfs de Adriatische Zee op heldere dagen.
  • Als je van plan bent om de Nanos-berg te beklimmen, kan je stoppen bij de berghut op de top (bekijk ligging). Daar kan je rusten, lokale gerechten proeven en natuurlijk genieten van het uitzicht voordat je de afdaling inzet.

Educatieve wandelpad (Učna pot Nanos)

  • Deze educatieve wandelroute is ideaal voor gezinnen.
  • Onderweg zie je informatieve borden en kom je meer te weten over de natuur en geschiedenis van het gebied.
  • Het is een geweldige manier om kinderen te betrekken bij het verkennen van de natuur. (zie ligging hier)

Bezoek de toeristische website van de Vipava Vallei voor nog meer info over wandeling en bezienswaardigheden.

  1. De gastronomische specialiteiten van de Vipava-vallei?

Een bezoek aan de Vipava Vallei is niet compleet zonder de heerlijke lokale gerechten en wijnen te proeven. Hier zijn enkele gastronomische aanraders:

  • Pršut is de Sloveense versie van gedroogde ham, vergelijkbaar met Italiaanse prosciutto. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
  • Slovenië staat bekend om zijn kazen en de Vipava Vallei is geen uitzondering. Probeer lokale kazen zoals Tolminc en Kras, die vaak worden geserveerd met vers brood en huisgemaakte jam.
  • Jota is een traditionele Sloveense bonensoep, en elke regio heeft zijn eigen variatie. In de Vipava Vallei wordt jota vaak bereid met zuurkool en bonen. Het is een stevig gerecht dat perfect is om op te warmen op koude dagen.
  • Malvazija is een populaire witte wijn uit de regio die vaak gebruikt wordt in de keuken. Probeer gerechten zoals risotto met Malvazija-wijn of zeevruchten in Malvazija-saus voordat je de Vipava-vallei terug verlaat.
  • Peka is een traditioneel gerecht dat bestaat uit vlees, groenten en aardappelen die langzaam worden gekookt onder een metalen deksel in een houtgestookte oven. Het resultaat is een smaakvolle en sappige maaltijd die typisch is voor de Balkan-keuken.
LEESTIP: Ontdek nog meer Sloveense gerechten die je moet proeven op reis.
  1. Wat is de beste tijd om de Vipava-vallei te bezoeken?

De Vipava vallei is het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming

  • De zomermaanden zijn ideaal voor reizigers die van warm weer houden. Het is het perfecte moment om te gaan wandelen en wie weet kan je een lokaal festival meepikken. Maar de andere seizoenen hebben ook hun voordelen.
  • De winter in de Vipava Vallei is meestal mild in vergelijking met de rest van het land. Je kan dan genieten van alles wat de Vipava-vallei te bieden heeft en gaan skiën in de Sloveense Alpen daarna.
  • De lente en de herfst zijn misschien wel onze favoriete seizoenen om de vallei te bezoeken. Het weer is mild en de natuur heeft heel wat te bieden. In de lente bloeien de fruitbomen en wijngaarden, terwijl de herfst natuurlijk wordt gekenmerkt door prachtige herfstkleuren in de omringende bossen. Het is dan bovendien het oogstseizoen in de wijngaarden en dat is natuurlijk altijd mooi om te zien.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan de Vipava vallei met onze reisgids Slovenië.

  1. Wat nog meer zien in de buurt van de Vipava-vallei?

Niet ver van de Vipava vallei, vind je de Škocjangrotten. Het is de minder bekende broer van de Postojna-grotten. Je hoeft al dat moois dus met weinig andere toeristen te delen. Je verkent de grotten met een gids. En dat is een ervaring om nooit meer te vergeten. Er zijn bruggen, watervallen en een kolkende rivier. Een aanrader! Langs de grotten kan je ook een educatief wandelpad volgen dat de ingang met de parking verbindt.

Mis ook het kasteel Predjama niet. Dit is een spectaculair fort dat uit de rotsen gehakt werd. Het behoort tot de populairste trekpleisters van het hele land. Je kan het kasteel bezoeken en dat is meer dan de moeite waard. Lees meer over ons bezoek aan het kasteel van Predjama.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstappen vanuit de Vipava vallei en ontdek nog meer!

  1. Waar overnachten in de Vipava vallei?

Ben je op zoek naar een verblijfplaats voor je bezoek aan de prachtige wijnregio Vipava? Naast de stad Vipava zijn er nog andere steden zoals Ajdovščina en Nova Gorica die kunnen dienen ideale uitvalsbasis. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Vipava Valley.

  • Vipava: Boek je glampingavontuur bij Theodosius Forest Village, genesteld in een eeuwenoud dennenbos. De chalets hebben een betoverend uitzicht over de Vipava-vallei en beschikken over alle luxe en comfort. Sommige hebben ook een eigen sauna.
  • Nova Gorica: Guest House Valentincic in Nova Gorica biedt zowel kamers als appartementen en wordt omgeven door groen. Verder heeft het gasthuis ook een seizoensgebonden zwembad en een eigen wijnmakerij. 's Ochtends geniet je van een ontbijt met huisgemaakte producten.
  • Ajdovščina: Villa Irena is een 500 jaar oud huis, volledig gerenoveerd en omgetoverd tot een toevluchtsoord in de Vipava vallei. Het vakantiehuisje is geschikt voor 4 personen en biedt zowel fiets- als autoverhuur aan.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Vipava-vallei in Slovenië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Vipava vallei? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?