Hoe met de boot of ferry naar Sardinië vanuit Frankrijk of Italië?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe met de boot of ferry naar Sardinië vanuit Frankrijk of Italië?

17 april 2023 in Sardinië0 reacties

Praktische tips om per ferry boot naar Sardinië te reizen vanuit Frankrijk of Italië

Sardinië is een van die paradijselijke eilanden in de Middellandse Zee in Italië met zijn witte stranden, ruige kliffen en azuurblauwe zee. Gezien de ligging gaan de meeste toeristen vanuit onze contreien naar Sardinië per vliegtuig. Maar reizigers die een wat avontuurlijker ervaring willen, nemen steeds de boot naar Sardinië.

In dit artikel vertellen we je wat de beste opties zijn voor een boottocht richting Sardinië met havens in Italië of Frankrijk als startpunt.

Overzicht met de ferry of boot naar Sardinië

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. Genua (IT)Olbia10uBekijk prijs ferry
2. Genua (IT)Porto Torres10u 30min. / 13 uBekijk prijs ferry
3. Livorno (IT)Porto Torres14uBekijk prijs ferry
4. Livorno (IT)Olbia7,5uBekijk prijs ferry
5. Nice (FR)Porto Torres10uBekijk prijs ferry
6. Toulon (FR)Porto Torres12u 45 min.Bekijk prijs ferry
7. Toulon (FR)Golfo Aranci13uBekijk prijs ferry

Inhoud artikel

  1. Hoe met de boot vanuit Italië naar Sardinië?

Er zijn verschillende manieren om met de boot naar Sardinië te reizen vanuit Italië. Er zijn veerboten vanuit verschillende Italiaanse havens, zoals Genua en Livorno. De ferries worden meestal uitgebaat door rederijen Tirrenia, Grimaldi Lines, Moby of Toremar.

Route 1: Van Genua naar Sardinië

Als je kijkt naar de snelste autorit vanuit België en Nederland, dan is Genua in Italië wellicht de beste haven om verder met de veerboot naar Sardinië te reizen. Van hieruit worden ook meerdere havens in Sardinië aangedaan.

Je kan vanuit Genua oversteken naar 2 havens op Sardinië:

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. Genua (IT)Olbia10uBekijk prijs ferry
2. Genua (IT)Porto Torres10u30 / 13 uurBekijk prijs ferry

ONZE TIP: Wil je na aankomst snel naar de bekende Costa Smeralda? Dan is Olbia de beste bestemming. Vanuit Genua zit je dan ongeveer 10 uur op de boot.

Route 2: Van Livorno naar Sardinië

Vanuit Livorno heb je de kortste overtocht naar Sardinië. Je bereikt Olbia in ongeveer 7,5 uur en er zijn dagelijks verschillende afvaarten via de rederijen Moby Lines of Grimaldi Lines.

VertrekBestemmingDuurPrijs
3. Livorno (IT)Porto Torres13uur 30 min.Bekijk prijs ferry
4. Livorno (IT)Olbia7,5uBekijk prijs ferry
  1. Hoe met de boot vanuit Frankrijk naar Sardinië?

Vanuit België en Nederland is Frankrijk uiteraard ook een interessante optie om de boot te nemen naar het eiland. Je kan naar Sardinië afreizen vanuit verschillende Franse havens. De overtochten vanuit Nice of Toulon zijn het meest aangewezen.

Route 1: Van Nice naar Sardinië

Je kan 1 keer per week vanuit Nice de boot nemen naar Sardinië via Corsica Ferries. De overtocht naar Porto Torres duurt ongeveer 10 uur.

VertrekBestemmingDuurPrijs
5. Nice (FR)Porto Torres10uBekijk prijs ferry

Route 2: Van Toulon naar Sardinië met de veerboot

Vanuit Toulon organiseert Corsica Ferries 2 keer per week een afvaart naar Golfo Aranci en 1 keer per week naar Porto Torres.

VertrekBestemmingDuurPrijs
6. Toulon (FR)Porto Torres10uBekijk prijs ferry
7. Toulon (FR)Golfo Aranci13uBekijk prijs ferry
  1. Hoe via Corsica naar Sardinië met de boot?

Is een rechtstreekse overtocht naar Sardinië je toch wat te lang? Je bent zeker niet de enige die er zo over denkt. Daarom kan je ook in twee etappes het eiland bereiken. Tussen het vasteland van Frankrijk en Italië en het eiland Sardinië vind je namelijk ook het Franse eiland Corsica dat op zich ook erg tot de verbeelding spreekt om te bezoeken. Er zijn dan ook aardig wat reizigers die deze combinatie maken voor hun vakantie.

Je kan afvaren naar Corsica vanuit bijvoorbeeld Nice, Toulon of Marseille naar Bastia of Ajaccio. Bastia is overigens ook bereikbaar vanuit de Italiaanse havens Genua of Livorno. De overtocht vanuit Livorno zal je sowieso de minste ferrykilometers opleveren, maar het is natuurlijk wel verder rijden dan de Franse havens.

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. Nice (FR)Ajaccio6u 45 min.Bekijk prijs ferry
2. Nice (FR)Bastia7u 45min.Bekijk prijs ferry
3. Marseille (FR)Bastia11u45 min.Bekijk prijs ferry
4. Genua (IT)Bastia5uBekijk prijs ferry
5. Livorno (IT)Bastia4u 30 min.Bekijk prijs ferry
6. Toulon (FR)Bastia10uBekijk prijs ferry
7. Toulon (FR)Ajaccio7u 15min.Bekijk prijs ferry
  1. Hoe vanuit Corsica naar Sardinië?

Vanuit Corsica heb je verschillende opties om verder door te varen naar Sardinië. Je kan kiezen voor een langere boottrip vanuit Ajaccio, of je kan in het zuiden van Corsica een korte bijkomende overtocht gaan maken.

Route 1: Van Ajaccio naar Porto Torres

Je kan gerust één of een paar dagen Corsica verkennen met de wagen of de camper en dan verder de oversteek maken naar Sardinië vanuit Ajaccio naar Porto Torres.

Deze overtocht duurt ongeveer 4,5 uur en gaat een drietal keer per week.

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. AjaccioPorto Torres4u 30 min.Bekijk prijs ferry

Route 2: Van Bonifacio naar Santa Teresa Gallura

Een andere interessante optie als je niet veel zin hebt in een tweede langere boottrip is een korte overtocht van het meest zuidelijke punt van Corsica naar het noordelijkste punt van Sardinië.

Deze overtocht brengt je van Bonifacio naar Santa Teresa Di Gallura en die duurt slechts 1 à 1,5 uur. Er zijn het hele jaar door meerdere afvaarten per dag.

VertrekBestemmingDuurPrijs
1. BonifacioSanta Teresa Di Gallura1uBekijk prijs ferry
  1. Tips voor je bootreis naar Sardinië

  • Reserveer je tickets vooraf. Zeker in het hoogseizoen ben je er best tijdig bij om je plaatsen op de boot met de wagen en/of de camper vast te leggen.
  • Bekijk sowieso de dienstregeling van de veerboten kort voor je vertrek, bijvoorbeeld de avond voordien. De uren van afvaart kunnen nog wel eens flink wijzigen.
  • Zorg ervoor dat je zeker 30 minuten voor afvaart bij de terminal bent. De ticket en ID-controle kunnen wel wat tijd in beslag nemen en ook je bagage moet worden ingecheckt.
  • Je kan kiezen voor een dagreis, maar ook een nachtelijke oversteek is mogelijk.
  • Ben je van plan om op de boot te slapen? Dan huur je best wel een slaapcabine op de boot voor maximaal comfort. Geld uitsparen door te proberen slapen in de ligstoelen op de boot is echt geen aanrader.
  1. Wat te doen op Sardinië?

Op Sardinië is heel wat te beleven. In de eerste plaats ga je natuurlijk volop kunnen genieten op de parelwitte stranden, maar ook cultureel zijn er wat interessante bezienswaardigheden:

Lees ons artikel over alle bezienswaardigheden in Sardinië.

Ontdek ook onze 12-daagse rondreis in Sardinië met dagprogramma

Van plan om een roadtrip te maken op het eiland? Wij hebben een uitgestippelde route van 12 dagen die je naar alle hotspots en verborgen pareltjes van Sardinië brengt. Lees meer in ons artikel over onze rondreis Sardinië.

  1. Waar verblijven in Sardinië?

Als je nog op zoek bent naar een fijne plek om te verblijven tijdens je vakantie naar Sardinië, dan is El Faro Hotel & Spa misschien wel iets voor jou. Dit hotel is één van de topaanbevelingen in Porto Conte. Het hotel heeft ook een stenen terras met parasols en ligstoelen aan zee om heerlijk te genieten van het mooie weer, een buitenzwembad en nog vele andere recreatieve voorzieningen.

Op zoek naar ontspanning? El Faro biedt ook een fitnessruimte en een modern wellnesscentrum met een sauna en een stoombad. Het hotel verzorgt een ontbijtbuffet en het restaurant serveert mediterrane gerechten voor de lunch en voor het diner. Tegen de avond kan je er dan weer genieten van een drankje onder begeleiding van live-pianomuziek. Handig extraatje: het personeel organiseert uitstapjes en activiteiten in heel Sardinië! Meer info & prijzen via deze link.

Onze tip: El Faro Hotel heeft een spectaculaire locatie biedt uitzicht op de Middellandse Zee en de 180 meter hoge kaap, Capo Caccia.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?