Excursies op Sardinië: top 10 x activiteiten, tours & daguitstappen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Excursies op Sardinië: top 10 x activiteiten, tours & daguitstappen

16 april 2023 in Sardinië2 reacties

Sardinië is een prachtig Italiaans eiland, geschikt is voor elk type reizigers: van jong tot oud, actief tot ontspannen. Het eiland staat bekend voor de parelwitte zandstranden, de heerlijke culinaire spots en natuurlijk nog veel meer om van te genieten. Je kan in Sardinië terecht voor een ontspannen vakantie aan het strand, maar je kan er ook een actieve trip van maken dankzij de vele bezienswaardigheden en uitstappen.

Sardinië biedt een brede waaier aan actieve en ontspannen excursies die meer dan de moeite waard zijn. In dit artikel laten we je kennis maken met de leukste uitjes op het eiland. Zowel voor actievelingen als cultuurliefhebbers is er meer dan genoeg te doen op dit bijzondere stukje aarde.

Tours en excursies boeken op Sardinië

De mooiste bezienswaardigheden en adembenemende stranden en baaien van de Maddalena archipel bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Boek je dagexcursie online! Ga mee met een gids en tour en ontdek deze verborgen parel van Europa.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De zee verkennen in Orosei vanaf een board

Stand up paddlen (ook wel bekend als SUP'en) heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen en dat is niet zonder reden. Op een relaxte, maar toch licht actieve manier kan je het uitzicht bewonderen op zee. Het strand van Osola in Orosei bied je deze optie, verken de baai op een board. Kijk onder, naast en boven je voor een onvergetelijke ervaring, van de vissen in het kristalheldere water tot de toeristen op het strand. Absoluut een aanrader!

  1. De Maddalena eilanden per catamaran bezoeken

Wil je graag de Caraïben van de Middellandse zee bezoeken? Kies dan voor een tocht per catamaran naar de Maddalena eilanden. In Palau stap je aan boord en begint vanuit daar je zeiltocht door de wateren van Noord-Sardinië. In deze archipel vind je namelijk talrijke beeldschone kleine eilandjes, omgeven door een turquoise zee.

Je kan met maximaal 24 personen aan boord van de catamaran, ben je met minder reisgenoten dan is het ook mogelijk om met een groep medereizigers aan boord te gaan.

Om 10u15 begint je reis, die uit verscheidene etappes bestaat. Je zult onder andere de strandjes bezoeken van eilandjes Budelli, Razzoli, Spargi en Santa Maria. 's Middags wordt er een heerlijke lunch bereid en je kan de mooiste foto’s maken tijdens deze tocht.

TIP: Boek je dagexcursie online: Ga mee met een gids en tour en ontdek deze verborgen parel van Europa.

  1. Ontdek de zee met een snorkelervaring

Een derde manier voor waterliefhebbers om van de zee te genieten is snorkelen. De archipel van La Maddalena is de perfecte locatie om de kristalheldere zee met een snorkel te ontdekken. Het eilandje Caprera maakt onderdeel uit van dit gebied en staat bekend om z'n bijzondere rotsformaties, wateren en stranden. Daarnaast biedt de zee rondom Alghero ook veel snorkelplezier, alsmede de Costa Smeralda.

  1. Liever ter land op avontuur?

Beklim de Via Ferrata del Cabirol in Alghero

Graag je grensen verleggen en eens proeven van rotsklimmen, dan kun je samen met een gids deze excursie aandoen. In Capo Caccia, dichtbij Alghero, namelijk de Via Ferrata del Cabirol is een ideal plek om te klimmen voor zowel beginners als gevorderden. Je kunt onder meer genieten van adembenemende vergezichten tijdens de klim. De klim bevat een uitdagende verticale wand, die niettemin door beginners zeker te beklimmen is. Aan het einde van de klim kun je met een heerlijk gevoel napraten met je medeklimmers over de fantastische ervaring.

De kalkstenen wanden van de tafelberg Tavolara beklimmen

Voor de meer ervaren klimmers onder ons is de Tavolara een geweldige klim. Deze berg wordt de tafelberg van Sardinië genoemd en bevindt zich op een eilandje omgeven door een kristalheldere zee. Na een wandeltocht begin je met klimmen samen met een gids, via de top Punta della Mandria naar de Punta della Scala om uiteindelijk bij Cristo te finishen. Hier kun je genieten van een werkelijk adembenemend uitzicht over de omgeving. Boek deze tocht echter enkel als klimervaring hebt, deze is te zwaar voor beginners.

  1. Paardrijden in Sardinië

Verken de prachtige omgeving van Sardinië te paard! Er zijn op meerdere plaatsen in Sardinië georganiseerde paardentrips, ook voor mensen met minder rijervaring. Je kan gaan paardrijden aan zee of door de heuvels naar bergpaden. Onderweg geniet je van de stilte, de natuur en natuurlijk prachtige uitzichten. Zie je het al zitten om met je viervoeter de omgeving te verkennen?

  1. Shoppen op Sardinië: luxe & handwerkproducten

Voor luxe modewinkels kan je in Porto Cervozijn terecht

Hier vind je winkels van de bekendste Italiaanse modehuizen, als je op zoek bent naar koopjes, blijf je hier beter weg. Het is ook leuk om op Sardinië op zoek te gaan naar mooie, traditionele handwerkproducten. De ambachten zijn nog levend op het eiland en de keuze aan toffe souvenirs is groot.

Bij het Sardische kunsthandwerk kan je bijvoorbeeld denken aan tapijten, manden, keramiekwerk en koralen. Daarnaast kan je op het eiland ook allerlei lekkere producten zoals olijfolie en Sardische wijn, honing en lekkere (schapen)kazen kopen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf op dit prachtige eiland met onze reisgids Sardinië.
  1. Ontdek de schoonheid van Sardinië vanop de fiets

Als er al eens wat actie in je dag mag zitten, kan je Sardinië verkennen tijdens een leuke fietstocht! Wil je graag een fietstocht maken? Dan raden we aan om te kiezen voor een tour onder begeleiding van een gids en fiets langs de meest karakteristieke en vaak nog onbekende delen van jouw stad naar keuze in Sardinië.

Een lokale gids kan je tijdens de rit veel vertellen over de lokale kunst en geschiedenis. Al fietsend ontdek je oude kerken, monumenten, natuur en heel wat verborgen pareltjes op Sardinië. Je kan natuurlijk ook op eigen houtje de omgeving verkennen met gewone of elektrische fiets.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke fietstours op Sardinië

  1. Ontdek de diepgewortelde wijncultuur

De wijncultuur is diep geworteld in de geschiedenis en tradities van Sardinië. De perfecte manier om hier meer over te weten te komen is natuurlijk met een wijntour bij lokale wijnbouwers en makers. Zo maak je kennis met de kunstenaars achter de kracht van een wijn.

Met een wijntour ga je meestal eerst de wijnkelders verkennen. Neem ook een kijkje naar de wijngaarden op het platteland. Je kan de producenten ontmoeten, kennis opdoen van het gebied en de geschiedenis van de druiven. Bij het wijnhuis is het mogelijk om de verschillende stadia van de productie te begrijpen, van de oogst tot het bottelen. Uiteraard kan je er ook verschillende bekende wijnen proeven.

TIP: Wil je graag een (halve) dag langs de mooiste wijngaarden en wijnhuizen op tour? Bekijk hier het aanbod aan leuke tours en excursies.

  1. Unieke zeiltocht langs de zuidkust van Sardinië

Als je in het prachtige Zuid-Sardinië verblijft, dan is het zeker een aanrader om een dagje mee te zeilen. Vertrek in de ochtend van de haven van Calasetta op het eiland van Sant’Antioco en vaar onder andere langs de kuststrook van Sant’Antioco en Isola di San Pietro.

Afhankelijk van de wind kan je ook Pan di Zucchero (Porto Flavia) en Capo Teulada passeren. Onderweg kun je genieten van het uitzicht, tijdens enkele tussenstops kan je een frisse duik nemen in een helderblauwe zee en grotten bezoeken met een rubberboot. Een unieke zeiltrip die zeker de moeite waard is!

  1. Volg een kookles & smullen maar

Op ongeveer een halfuur rijden van Cagliari worden kooklessen georganiseerd door wijnkantine 'Is Argiolas'. Die is gelegen in het kleine plaatsje Serdiana. Een kookcursus is dé manier om de traditionele keuken van het eiland te ontdekken onder begeleiding van lokale experts.

Je leert meer over de oorsprong, de geschiedenis en de details van elk ingrediënt en recept. Daarnaast leer je zelf ook een heerlijke schotel maken en krijg je tips hoe je deze het best kan presenteren. De kooklessen worden afgesloten met - uiteraard - het opeten van je zelfgemaakte maaltijd, waarbij je samen kan genieten van het smakelijke eindresultaat. Hierbij word je natuurlijk ook voorzien van een lekker glaasje lokale wijn. Smullen maar! Bekijk de kookworkshops in Sardinië hier.

  1. Waar verblijven in Sardinië?

Populaire plaatsen in Sardinië om te verblijven zijn Cagliari, Alghero en Olbia. Deze drie steden hebben allemaal een ruim aanbod aan fijne accommodaties. Je kan kiezen uit appartementjes, resorts, hotels, B&B's en dat allemaal van eenvoudig tot erg luxueus. Kortom voor elk wat wils!

Aanbod Sardinië Bekijken? Ontdek hier de beschikbare accommodaties
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 augustus 2023 - krishnakoemarie ajodhia

ik heb heel wat nuttige informatie gehaald uit de reisgids

- 5 februari 2022 - Jan Nederlof

Goede tips en duidelijk

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?