Rondreis Corsica van noord naar zuid, in fly & drive? Route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gratis compleet roadbook bij reservatie van deze rondreis

Rondreis Corsica van noord naar zuid, in fly & drive? Route + kaart

 • Startpunt: Bastia luchthaven
 • Eindpunt: Ajaccio luchthaven
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1095 km
 • Duur: 12 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Niet toegankelijk

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Rondreizen Corsica fly & drive van 9 tot 15 dagen

Rondreizen Corsica fly & drive van 9 tot 15 dagen

Onze rondreizen op Corsica brengen je van noord naar zuid in een breed gamma aan hotels. Onze fly & drive reizen zijn steeds inclusief ontbijtbuffet, huurwagen en vlucht h/t met Air Corsica vanaf Charleroi.

Op roadtrip in Corsica, van noord tot zuid! Download onze inspiratiegids.

Ben je op zoek naar een ontspannende, ’n beetje sportieve, een licht culturele, een heerlijk culinaire of gewoon zonnige vakantie, dan ben je met deze rondreis Corsica zeker aan het juiste adres. In deze rondreis doen we de regio’s aan rond Ajaccio, Bastia, Bonifacio, Porto-Vecchio en Calvi. Nadat we de Cap Corse hebben gerond, verkennen we verder de kustlijn.

We trekken ook het ruigere binnenland in. En tenslotte eindigen we in het zuiden. Corsica heeft ook nog eens zoveel lekkers te bieden van eigen bodem dat we dit hier niet over het hoofd mogen zien. Het is misschien een bijkomende motivatie om kennis te maken met dit prachtige eiland. Klaar voor een onvergetelijke vakantie op het wondermooie Corsica?

Natuur en Corsicaanse keuken

Voor vele toeristen is de natuur de belangrijkste bezienswaardigheid van Corsica. De gorges, watervallen, calanches, steile en ruwe rotsen, grotten, bossen, mooie en bijzondere stranden op de hoge toppen en zelfs natuurlijke warmwaterbaden kan je er vinden. Dit eiland leent zich uitstekend voor een trektocht.

Corsica heeft ook veel mooie dorpjes met overal wel een bijzondere attractie. Alhoewel het eiland en zijn inwoners tot Frankrijk behoren zijn er weinig Franse kenmerken te bespeuren. Een Corsicaan is een zuiders en temperamentvol type dat geniet van het leven. De Corsicaanse keuken laat je als toerist of gast graag meegenieten van zeer gevarieerde en lekkere gerechten.

Dag per dag reisschema rondreis Corsica van noord naar zuid:

 • Dag 1: Heenreis, transfer luchthaven Bastia - hotel in Macinaggio
 • Dag 2: Stadswandeling Bastia of wandelen langs de kust op wandelpad Sentier des Douaniers
 • Dag 3: Transfer naar hotel in Calvi via een mooie route
 • Dag 4: Stadswandeling Calvi of uitstapjes (stadjes, eiland, strand, ...)
 • Dag 5: Transfer naar hotel in Porto, geen saaie rit want unieke stopplaatsen voorzien
 • Dag 6: Keuze uit trektocht op muilezelpad, wandelen Calanches de Piana, Corte regio verkennen
 • Dag 7: Transfer naar logeerplaats in Porticcio, ev. onderweg bezoek Cargèse
 • Dag 8: Stadswandeling Ajaccio
 • Dag 9: Transfer naar hotel in Sartène
 • Dag 10: Naar Porto Vecchio, oostkust met één van mooiste stranden ter wereld
 • Dag 11: Bezoek Bonifacio, meest zuidelijke stad Corsica
 • Dag 12: Terugreis, vlucht vanuit luchthaven Ajaccio
Corsica inspiratiegids rondreis 9-12 dagen

Download gratis inspiratiegids rondreis Corsica

Nog meer in de volledige reisgids Corsica

Ontdek Corsica via 2 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Kant-en-klare auto- en fietsrondreis. Tips voor verkenning toeristische steden als Calvi, Bonifacio. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Corsica, van noord tot zuid: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Inspiratie voor een reisprogramma rondreis Corsica

Op Cap Corse ligt het Hotel U Ricordu **** (Macinaggio), dat we sterk aanbevelen. Daar starten we deze rondreis Corsica. Niet ver van het hotel kan je de wandeling starten op de Sentier des Douaniers. In een vroeger leven bewandeld effectief door douaniers die controleerden op smokkel, maar nu ‘ontdekt’ door de wandelende toeristen. Unieke uitzichten, dat spreekt voor zich maar ook nog andere bezienswaardigheden zoals een paar torens, een kapel, een natuurreservaat ... Het volledige traject loopt van Macinaggio over de Pointe de Cap Corse tot Tollare en vanaf daar het binnenland in tot Centuri. Maar je kan ook de kustlijn van de Cap Corse met de wagen verkennen.

Vanuit je verblijfplaats is het ook niet zo ver naar Bastia, de tweede stad van Corsica. Wandel langs de zeekant naar het centrum toe. Je komt langs het oude havengebied, waar Bastia ontstaan is. De grootste kerk van Corsica staat in Bastia (kerk St-Jean Baptiste). Wat je niet mag missen is de citadel, de Jardin Romieu.  Het Palais de Gouverneurs is nu een museum over de stad en het ganse eiland. In het roadbook dat je kan downloaden na reservatie vind je een stadswandeling in Bastia.

Wil je een combinatie van stad en natuur? Even buiten het centrum, in de richting van het vliegveld, ligt een lagune ”Etang de Biguglia”. Een niet al te groot natuurgebied maar wel het grootste natte gebied van het eiland, gevormd door de monding van de rivier Golo. Tal van vogelsoorten en ook moerasschildpadden vinden hier een thuis. Voor trekvogels is dit een ideale tussenstop op weg van en naar Afrika. Wandelpaden en fietstrajecten laten toe deze groene omgeving te verkennen.
Copyright: Shutterstock.com

Een aanrader om te verblijven is het Hotel Corsica **** in Calvi. Van daaruit kan je heel wat uitstappen maken, we geven je hieronder een selectie. Saint-Florent  is een gezellig stadje waar je kan wandelen op de resten van een citadel, in de nauwe straatjes tussen de oude huizen, de kathedraal bezoeken en genieten van het uitzicht vanaf de plezierhaven. Het bijzondere is dat in de 12de eeuw het plaatsje nog Nebbio heette. Het enige restant uit die tijd is de romaanse kathedraal. De citadel is later gekomen onder invloed van Genua, dat de verdedigingsvesting er liet bouwen om zichzelf beter te beschermen. De plek ligt immers pal loodrecht op Genua gericht. Vanuit logies Calvi: 70 km.  Het strand Ostriconi moet een van de mooiste stranden zijn op Corsica. Wit zand, turkoois water. Andere zonnebaders hebben de weg ernaar al gevonden. Mogelijks ontmoet je er wel ook enkele koeien die hier resideren en dat is geen grapje. Vanuit logies Calvi: 38 km.

L’île Rousse is nog zo'n echte toeristenplek, maar pas ‘gesticht’ halfweg de 18de eeuw door een Corsicaanse patriot die zo wou vermijden afhankelijk te zijn van het tegenoverliggende Genua. Wie verder kijkt dan het witte zandstrand en de terrasjes zal de kerken opmerken, een markthal, … Een pad loopt naar een uitzichtpunt met een vuurtoren op een rots en dat alleen al is de moeite waard voor de verplaatsing naar hier. Vanuit logies Calvi: 24 km.  Sant’Antonino zou het oudste dorp van Corsica zijn. De locatie is wonderbaarlijk mooi hoog op een heuvel. Occi is niet meer dan een paar ruïnes die er in de middeleeuwen nog volledig anders uitzagen. Het verhaal doet de ronde dat sommigen op de vlucht waren en zo op deze verlaten plek belandden. Nu is er geen bewoning meer, enkel nog ruïnes. Vanuit logies Calvi: 20 km naar Sant’ Antonio, ca.12 km naar begin wandelpad voor Occi ruïnes.

Calvi heeft een jachthaven, een strand en een citadel. Dat zijn de drie meest opvallende bezienswaardigheden van Calvi. Het stadje telt zo'n 5000 inwoners maar in het toeristische hoogseizoen vertienvoudigt dit aantal door de toeristen. Maak er een wandeling door de vele nauwe steegjes van de citadel. Het is vooral een toeristenoord door zijn 4 km lang zandstrand, zijn jachthaven en de vele ontspanningsmogelijkheden in het hinterland.
Copyright: Shutterstock.com

We kozen als verblijfplaats het Corsicaanse stadje Porto, dus niet te verwarren met die grote stad in Portugal. Het Hotel Capo d'Orto *** in Porto is een aanrader om van hieruit de natuur in te trekken en onvergetelijke landschappen te zien. Gorges de Spelunca mag je niet missen. Je wandelt er in een waanzinnig mooi landschap. Vertrekpunt is Ota, in de richting van Evisa. Je stapt over een muilezelpad, ver weg van alles, zodat je je picknick zeker niet mag vergeten meenemen. Calanches de Piana is nog zo'n fantastische bezienswaardigheid. Je kijkt er naar een reusachtige inham uit een rode rotssteen met pieken die als naalden uit het blauwe water steken. Maar de mooiste beleving doe je vanuit een bootje met vertrek uit Porto, een excursie van zowat anderhalf uur.

Vanuit je verblijf in Porto kan je ook kiezen om het bergachtige binnenland in te trekken, regio Corte. Wandelen in een bergachtig gebied zegt je iets? Lees hier wat over twee trekpleisters. De Gorges du Tavignano toont een spectaculair natuurfenomeen van diepe kloven. Neem hiervoor een bewegwijzerde route. Zwemmen onderweg in natuurpoelen brengt wat verkoeling. De Gorges du Restonica weten natuur- en waterliefhebbers zeker te bekoren. Je kan met de wagen langs de Gorges du Restonica laveren, maar het is nog veel avontuurlijker om de wandelschoenen aan te trekken. Er is keuze uit verschillende routes, van gemakkelijk tot uitdagend. Parkeren kan je op diverse kleine parkings.

Corte

Op een hoge rots prijkt het kleine Corte. De Citadelle de Corte biedt een waanzinnig mooi uitzicht. In de omgeving liggen bergtoppen en heuvels, met daartussen nog relatief onbewoonde dalen. Niet alleen inzake natuur maar ook op gastronomisch vlak is deze regio gekend, vooral omwille van zijn varkensvlees en diverse kazen. Ongetwijfeld het belangrijkste bouwwerk van Corte is de citadel. Deze citadel is een symbool van de onafhankelijkheidsstrijd van de Corsicanen. In het “Musée de la Corse” zijn talrijke herinneringen aan het verleden van het eiland tentoongesteld. In de omgeving liggen heel wat wandelpaden, vertrekkend vanuit Corte. Zo is het traject naar de Arche de Corte erg populair maar steil, je moet er wel wat conditie voor hebben.
Copyright: Shutterstock.com

Bij onze verkenning logeerden we in het RadissonBlu Resort & Spa Ajaccio Bay **** in Porticcio, een 5* resort maar buiten het seizoen best betaalbaar. Hier kan je zich even laten verwennen in de grote wellness en genieten op het strand tegenover het hotel. Het uitzicht op de Golf van Ajaccio krijg je er gratis bij. 

Ajaccio is de hoofdstad en grootste stad van het eiland, bezit de belangrijkste luchthaven en is ook een havenstad. Als je door de mooie straten flaneert, zal je merken dat velen verwijzen naar Napoleon. Hij werd hier in Ajaccio geboren en heeft de stad uitgebouwd tot hoofdstad van Corsica, ten koste van Bastia. Verken Ajaccio met onze stadswandeling. De belangrijkste bezienswaardigheden staan dan ook in het teken van Napoleon. Het meest waardevolle museum van het eiland is het Musée Fesch omdat het je een totaalbeeld geeft van de Italiaanse schilderkunst, met onder meer Botticelli, Titiaan en Caravaggio. Een wandeling brengt je langs nog een paar kleinere musea, de citadel en de kathedraal Notre-Dame de la Miséricorde. Voor boetieks en winkeltjes met artisanale producten is Rue Cardinal Fesch een goede keuze. Op de Boulevard du Roi Jérôme en omgeving is er elke ochtend een markt.

Ajaccio bezit ook een paar zandstranden maar de mooiste liggen op de weg naar Les Îles Sanguinaires. Extra bezoektip. Op goed 25 km van je logeeradres in Porticcio bevindt zich het schildpaddencentrum A. Cupulatta. Het is een van de grootste van Europa en bezit meer dan 100 soorten.
Copyright: Shutterstock.com

Om het zuiden te verkennen van Corsica is het Hotel des Roches *** in Sartène een ideaal adresje. Naar het centrum van het charmante stadje Sartène is het amper 200 meter. Sartène ligt op een vooruitstekende rots boven een dal van de riviere Rizzanèse. Twee populaire bestemmingen in het zuiden van Corsica zijn Porto Vecchio en Bonifacio. Twee totaal verschillende stadjes: eentje voor de zon-zee-strand-uitgaan liefhebber (Porto Vecchio) en eentje voor de cultuur-natuur aanhanger (Bonifacio).   

In Porto Vecchio (zo'n 60 km vanuit het Hotel des Roches *** )hoef je dus niet te zijn om musea, kerken en mooie gebouwen te komen bekijken. Deze badplaats langs de oostkust zal zeker die toerist aanspreken die op zoek is naar zon, lekker languit liggen op mooie stranden, beetje shopping en neem er nog eventueel af en toe een stapje in het bruisende nachtleven bij. Je kent dat soort badplaatsen wel van de Spaanse costa's. Je vindt er stranden met wit zand en schitterende zwemmogelijkheden. Plage Santa Guillia, Plage de Tamaricciu en vooral de Plage de Palombaggio zijn wondermooie stranden. Het laatste is zelfs door UNESCO uitgeroepen tot één der mooiste stranden ter wereld. Bekijk rustig de onderliggende foto's eens. 

Helemaal beneden in Corsica ligt de stad Bonifacio. De stad heeft een ligging om jaloers op te zijn want op een landtong en uitgespreid op kalkrotsen is het een prachtig uitzicht vanop afstand. Vanuit je hotel in Sartène is het een 50-tal kilometer rijden. Het middeleeuws gedeelte bevindt zich in de bovenstad. Vanaf de zee klim je via de Montée Rastello naar boven. Tip, doe dit rustig aan en draai je af en toe om bij het trappenlopen. Eenmaal gearriveerd kan je genieten van pleintjes, steegjes, een paar kerkjes, een klooster en de fantastische uitzichten uiteraard. Mis de kathedraal niet, toegewijd aan Sainte Marie Majeure. Je vindt er verschillende bouwstijlen in terug omdat er bijna een eeuw lang werd aan gebouwd. Het bastion l'Etendard is een fors complex, streng uitkijkend over de zee. Het bastion dateert al uit de 16de eeuw. 

Beneden loop je langs de boulevard tot bij de jachthaven. Een terrasje vinden zal hier niet moeilijk zijn. Er liggen hier mooie grotten waar je met een boottochtje in kan, een aanrader.
Copyright: Shutterstock.com

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

14 ervaringen

- 26 april 2024 - Marc Millen

Jullie reisroutes verzanden niet in details zodat je het bos niet meer door de bomen ziet. En toch voldoende informatie die eenvoudig en duidelijk wordt gepresenteerd. Gewoonweg super goede gids. Thx

- 19 februari 2024 - Else

Altijd al veel plezier gehad aan jullie reisgidsen. Dus ik kijk er naar uit om Corsica te verkennen aan de hand van deze reisgids.

- 1 augustus 2023 - JEAN PIERRE DE SMET

Mooi eiland, maar zeer vermoeiend bij 35 gr. Later te hernemen om echt te kunnen genieten en ontdekken.

- 18 juli 2023 - JEAN PIERRE DE SMET

ruwe bolster, innige vakantiebelevenis met een intens genieten. Echt iets voor ontdekkers.

- 4 juli 2023 - JEAN PIERRE DE SMET

mooi, ruw maar het ontdekken ervan meer dan de moeite waard

Download gratis inspiratiegids rondreis Corsica

Volledige reisgids kopen voor € 10

Gratis compleet roadbook bij reservatie van deze rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?