Costa Smeralda in Sardinië: Bezienswaardigheden & mooiste plekjes van de smaragdkust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Costa Smeralda in Sardinië: Bezienswaardigheden & mooiste plekjes van de smaragdkust

30 december 2023 in Sardinië0 reacties

Roadtrip Costa Smeralda: langs dé mooiste plekjes, bezienswaardigheden en stranden + verblijftips

De Costa Smeralda moet een van de mooiste kuststroken van Europa zijn. De Middellandse Zee is hier de absolute sterspeler. In tot de verbeelding sprekende baaien liggen paradijselijke stranden verstopt die je met verstomming zullen slagen.

De onofficiële hoofdstad van deze 55 kilometer lange kustlijn, Porto Cervo, is al langer bekend bij de Europese jetset. Daar zie je indrukwekkende jachten en luxeresorts. Maar de rest van de Costa Smeralda lokt voorlopig nog minder toeristen. Het is er lang niet zo druk als op pakweg de Spaanse stranden, de Franse Rivièra of de Griekse eilanden. Het ideale moment voor een roadtrip langs de Costa Smeralda dus.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sardinië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u15 vliegen naar Cagliari (vanuit Brussel of Charleroi) richtprijs € 185 bij Cheaptickets of Amsterdam-Olbia bij Transavia
FerryMet de boot vanuit Genua, Savona, Livorno, Piombino of Rome naar Olbia, Porto Torres en Golfo Aranci (boek je ferry tickets hier)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
PakketreizenEen pakketreis boeken? Kijk bij ElizaWasHere (va. € 745), Rondreis ANWB (va. € 545), Sardinië met de Vespa bij Euroreizen (va. € 625) of Fly en Drive Sardinië (va. € 1120)
HuurautoOp Sardinië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Waarom naar de Costa Smeralda reizen?

Deze streek aan de noordoostelijke kust van het Italiaanse eiland Sardinië, op een boogscheut van Olbia, wordt gekenmerkt door witte zandstranden, luxeresorts, impressionante jachten en goddelijke wijn. De Costa Smeralda is 55 kilometer lang en loopt van Palau tot Portisco.

Tussen die twee kleine stadjes vind je tal van stranden, groot en klein, waarop je helemaal tot rust kan komen. Aan de Costa Smeralda hangt een echte vakantiesfeer. Costa Smeralda betekent de Smaragdkust en we durven deze streek gerust een juweeltje noemen.

Dé trekpleister van de Costa Smeralda is natuurlijk de zee. Meer dan zonnecrème, zwemkledij en een strandlaken heb je dan ook eigenlijk niet nodig. Maar wie dat wil, kan aan de strandvakantie ook wat cultuur toevoegen. We vertellen je er hieronder alles over.

Kaartje met alle highlights langs de Costa Smeralda in Sardinië

Dag 1: Cagliari

Je begint deze prachtige roadtrip op Sardinië in Cagliari, in de veronderstelling dat je op Sardinië vliegt vanuit België of Nederland. Cagliari is de hoofdstad van Sardinië, heeft de grootste luchthaven en ligt in het zuiden van het eiland. Er zijn ook luchthavens in Alghero en Olbia, vanwaar je eveneens je rondreis door Sardinië en de Costa Smeralda kan beginnen.

Tip: heb je weinig tijd, dan kan je beter vliegen op Olbia. Die stad ligt vlakbij de Costa Smeralda en is dus de ideale uitvalsbasis voor een strandvakantie op Sardinië.

Maar in deze reisroute gaan we er dus van uit dat je landt in Cagliari. De Sardijnse hoofdstad is een stad met ontzettend veel geschiedenis en een pittoresk stadscentrum met hier en daar wat sporen uit het verleden. Je wandelt hier naast historische stadsmuren en door schilderachtige straatjes.

Tot de beroemdste trekpleisters behoren de kathedraal, het Romeinse amfitheater en geschiedenisliefhebbers moeten ook absoluut naar het Archeologisch Museum. Verder vind je er ook een leuke overdekte markt en gezellige restaurantjes en cafés waar je de aangename sfeer kan opsnuiven.

Cagliari werd gesticht door Feniciërs in de 8e eeuw v.Chr. en daarna kwamen hier de Carthagers, de Romeinen de Vandalen en de Pisanen (vanuit Pisa). Die laatsten hebben veel bouwwerken in de stad opgetrokken die tot de dag van vandaag bewaard gebleven zijn. Die vind je in de centrale wijk Castello, bovenop de heuveltop. Mis niets tijdens je bezoek aan de hoofdstad met onze stadswandeling door Cagliari.

OVERNACHTEN: B&B Antico Corso Charme is gevestigd in een historisch 18e-eeuws gebouw. De gezellige B&B biedt moderne kamers met een eigen balkon en parketvloer. 's Ochtends kan je dus genieten van een uitgebreid continentaal ontbijt met zicht op de omgeving. Meer info en boeken.

Dag 2: Cagliari naar San Teodoro

Na cultuur en geschiedenis is het tijd voor strand. Je rijdt vandaag naar de rand van de Costa Smeralda. Op 260 kilometer van Calgiari, een stevige drie uur rijden, ligt Posada. Posada is een van de mooiste dorpjes van Sardinië. We raden je aan om hier te stoppen en door de straatjes te wandelen. Het is de ideale plek voor een Italiaanse lunch.

Boven het dorp torent een kasteeltoren uit. Die diende geen militaire doeleinden, maar was een vakantiewoning voor de lokale middeleeuwse koningen. Posada is dus al wel langer een toeristische trekpleister.

Vervolgens rijd je verder naar San Teodoro

San Teodoro is een levendig stadje waar je veel restaurants en bars vindt, vooral voor toeristen. Rondom de stad liggen maar liefst 18 stranden die zeker kunnen wedijveren met die van de Costa Smeralda even verderop. We raden je de stranden van La Cinta en Cala Brandinchi aan.

  • La Cinta (bekijk ligging) is een lang, wit strand met strandbars.
  • Cala Brandinchi (bekijk ligging) is een wit strand dat de bijnaam ‘het Tahiti van Italië’ kreeg. Het is er wat rustiger.
  • Op beide stranden loopt het water heel geleidelijk af in zee, wat het uiterst geschikt maakt voor kinderen.

Dag 3 - 7: Costa Smeralda

En dan is het tijd voor de prachtige Costa Smeralda

We zouden je hier een specifieke reisroute kunnen voorschotelen, maar aangezien alle bezienswaardigheden en stranden aan de Costa Smeralda dichtbij elkaar liggen (en voor je reiscomfort), is het beter om zelf een uitvalsbasis te kiezen. Er zijn enkele stadjes die zich daar uitstekend tot lenen: Porto Cervo, Arzachena en Baja Sardinia.

Porto Cervo: voor wie budget geen probleem is

Porto Cervo is een luxueuze badplaats aan de Costa Smeralda. Deze badplaats werd uit het niets opgetrokken in de jaren 1960 op vraag van Prins Karim Aga Khan IV. Het diende enkel toeristische doeleinden. Al snel groeide de stad uit tot het toeristische centrum van de Costa Smeralda, zeker nadat er een jachthaven werd aangelegd.

Vandaag is het een van de meest prestigieuze vakantieoorden in Europa. Je kijkt er uit op niet minder dan 700 luxejachten. Het hoeft niet gezegd zijn dat je hier enkel dure vakantieresorts vindt. Porto Cervo is een magneet voor de rich and famous.

Liggen de hotels hier niet binnen je budget, dan raden we je aan om hier eens te komen rondwandelen. Wandel langs de luxeboetieks, drink een cocktail en spot wie weet enkele beroemdheden. Bewonder ook de aangemeerde jachten en ga zeker naar de kerk Stella Maris. Die ziet er tegelijkertijd futuristisch en historisch uit. Je kan de kerktoren beklimmen voor een onklopbaar uitzicht op Porto Cervo.

Arzachena

Arzachena barst van de charme, kleuren en geuren. Dit stadje heeft, in tegenstelling tot Porto Cervo, wel geschiedenis. Het heeft een stabiele bevolking het hele jaar door en het is het culinaire centrum van de Costa Smeralda. Je wandelt hier tussen oude, Italiaanse bouwwerken, door kleine straatjes en op een oud, centraal plein. Sardinië op zijn best. Rondom Arzachena liggen ook verschillende archeologische sites die zeker een bezoekje waard zijn.

  • De bekendste is de necropolis Li Muri. Het is een begraafplaats uit de prehistorie, gebouwd in het 4e millennium v.Chr. Je ziet hier grafcirkels, imposante tombes, waarvan de bekendste de Tomba Moru (‘graf van de reuzen’) is, en je kan er ook de restanten van de tempel Malchittu bewonderen.
  • Een andere beroemde plek bij Arzachena is de Monti Incappiddhatu, de "berg met de hoed", ook wel de "paddenstoelrots" genoemd. Het is een rots die in het neolithicum werd uitgehakt en waarschijnlijk voor religieuze ceremonies gebruikt werd.

Proef in Arzachena zeker de wijnen Vermentino di Gallura. Dat is een droge, witte wijn die in de regio geproduceerd wordt en hoog aangeschreven staat. Liefhebbers kunnen wijngaarden bezoeken.

De regio van Arzachena staat bekend om de stazzi, dat zijn traditionele boerderijen. Vandaag zijn heel wat van die oude boerderijen omgetoverd tot een leuke bed and breakfast. We raden je dan ook aan om de toeristische hotels achterwege te laten en in alle rust te verblijven in zo'n charmante accommodatie. Zo kan je bijvoorbeeld overnachten bij B&B Dolce Luna.

Baja Sardinia, een kleine maar sfeervolle badplaats

Baja Sardinia is een kleine badplaats met slechts een handvol bars, winkels, hotels en restaurants. Een aanrader voor wie het comfort van goede hotels en restaurants wil zonder al te veel drukte. Bovendien is Baja Sardinia bekend om de watersportactiviteiten die je er kan doen. De baai is perfect gelegen om te windsurfen en te zeilen. En natuurlijk kan je hier uitrusten op een wit zandstrand, met alle nodige faciliteiten.

De mooiste stranden van de Costa Smeralda

Dé reden waarom je door de Costa Smeralda wil reizen, is natuurlijk het strand. Hier vind je heel wat prachtige, witte zandstranden die kunnen wedijveren met de Caraïben. We geven je hieronder een overzichtje van onze vijf favoriete stranden langs de Costa Smeralda die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens deze rondreis.

Spiaggia del Principe

Dit strand werd een van de 20 mooiste stranden ter wereld genoemd en is een waar stukje paradijs. Het strand heeft de vorm van een boog en ligt in een diepe inham. Kolossale roze granieten rotsen beschutten het witte zand en liggen ook op de zeebodem, wat het water unieke tinten geeft. De kleur van het water varieert van felblauw tot smaragdgroen en lichtroze.

Een uniek strand dat je zeker niet mag missen. Je bereikt Spiaggia del Principe (ook wel Poltu Li Cogghi genoemd) na een korte wandeling van tien minuten.

Romazzino

Het strand van Romazzino ligt net ten noorden van het dorp Romazzino, op enkele kilometers van het bruisende Porto Cervo. Het strand is behoorlijk lang en je kan er uitstekend snorkelen. Langs het strand liggen enkele prestigieuze hotels en er is ook een houten pier waar je de perfecte vakantiefoto kan maken.

Capriccioli

Op amper twee kilometer van Spiaggia del Principe ligt Capriccioli, waar je twee prachtige stranden vindt. Die stranden bekleden beide zijden van een baai en worden omgeven door olijfbomen en pijnbomen, wat prachtige plaatjes oplevert. Het is een klein strand met helder water zonder grote golven. Dit is de ideale plek voor een namiddagje strand.

Celvia

Celvia kan je te voet bereiken vanaf de stranden van Capriccioli. Dit strand is bekend om de restaurants die het zand omlijnen. De perfecte plek om te lunchen en daarna terug naar Capriccioli te wandelen. Of je kan ook gewoon hier blijven, het fijne, witte zand en het glinsterende, kalme, turquoise water zullen niet ontgoochelen.

Piccolo en Grande Pevero

Piccolo en Grande Pevero zijn eigenlijk twee stranden in één. Beide stranden liggen op drie kilometer ten zuiden van Porto Cervo. Dit is een populaire plek om te komen zonnebaden voor de gasten van Porto Cervo. Het witte zand wordt omgeven door struiken, wat het beschermt tegen de wind. Je kan hier kano's, jetski's en waterfietsen huren als je even genoeg hebt van het zonnebaden.

De leukste activiteiten en excursies aan de Costa Smeralda

Maar je kan natuurlijk niet de hele dag liggen zonnebaden. Langs de Costa Smeralda valt namelijk nog meer te beleven. Er liggen enkele mooie dorpjes verstopt in het binnenland en je kan eilanden bezoeken. We zetten de leukste activiteiten en de niet-te-missen daguitstappen hieronder op een rijtje.

Boottocht naar de archipel La Maddalena

De populairste uitstap langs de Costa Smeralda is ongetwijfeld een boottocht naar de archipel van La Maddalena, gelegen voor de kust van het gelijknamige stadje. De archipel bestaat uit zeven hoofdeilanden en meer dan vijftig kleinere onbewoonde eilandjes. Hier rondvaren is een fantastische ervaring.

Caprera is het beroemdste eiland. Het werd in 1856 opgekocht door de bekende revolutionair en politicus Garibaldi, een van de grondleggers van de Italiaanse staat. Het huis op Caprera, waar Garibaldi in 1882 overleed, is vandaag een museum. Al draait het voor de doorsnee toerist op deze archipel doorgaans enkel om de prachtige eilanden, de blauwe zee en de paradijselijke stranden.

TOURS: Je kan overal tours boeken naar La Maddalena. De boottocht vertrekt doorgaans vanuit Palau of La Maddalena. Op de tour neem je een duik bij Santa Maria, rust je uit op het strand van Budelli en zwem je bij het strand Cavaliere. Ook het roze zand van het strand Spiaggia Rosa en het witte strand van Cala Granara mogen niet ontbreken. Boek hier je boottocht naar La Maddalena.

San Pantaleo

San Pantaleo is een bergdorpje in het binnenland, ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Porto Cervo. Terwijl de meeste andere stadjes in Costa Smeralda in de jaren zestig van de vorige eeuw werden opgetrokken enkel en alleen voor het toerisme, kan San Pantaleo uitpakken met een geschiedenis die teruggaat tot 800 v.Chr.

Hier leer je het traditionele leven op Sardinië kennen. Het is er heerlijk rondwandelen. We raden je aan om op een donderdag te komen, want dan wordt er in San Pantaleo een levendige ochtendmarkt gehouden met lokale groenten, fruit en ambachtelijke lekkernijen. Proef hier zeker de lokale kaas en de plaatselijke honing. Je wandelt rond op de markt op de tonen van lokale muzikanten, een absolute aanrader!

Porto Rotondo

Porto Rotondo is de belangrijkste concurrent van Porto Cervo. Ook hier vind je exclusieve nachtclubs, witte stranden en chique boetieks. De jachthaven van Porto Rotondo heeft 800 aanmeerplaatsen en is daarmee iets groter dan die van Porto Cervo. Ook hier kan je dus komen jachtspotten. Porto Rotondo werd opgetrokken rondom een bijna volledig ronde baai, die vandaag de jachthaven omspant. Je vindt hier mooie stranden in de buurt. Een leuke uitstap!

Poltu Quatu

Deze kleine badplaats ligt op vier kilometer van Porto Cervo en behoort tot de meest exclusieve dorpjes langs de kustlijn. De huizen zijn hier wit en hebben rode pannendaken en het geheel wordt omgeven door een berg. Ook hier zie je jachten dobberen en je kan er gastronomisch dineren in uitstekende restaurants.

De Pevero-trek

Sportievelingen die niet al te lang kunnen stilliggen op het strand kunnen ook een stevige wandeling maken langs de Costa Smeralda. Er loopt een wandelroute van het strand Grande Pevero naar het strand Romazzino, beide spectaculaire stranden waarover we je eerder vertelden. Deze prachtige wandelroute is in totaal 13 kilometer lang en gidst je langs de kustlijn en verstopte stranden.

  • De wandeling is over het algemeen goed te doen voor beginners, maar er is wel een stevig stuk steil omhoog.
  • Het wandelpad is duidelijk aangegeven en je kan QR-codes scannen die je meer vertellen over de moeilijkheidsgraad.
  • Je kan het pad ook affietsen met een mountainbike.
Belangrijk: vertrek vroeg wanneer je deze wandeling wil maken en neem voldoende water mee. Het wordt hier erg warm in de zomer en je komt onderweg niets tegen. Voorzie ook een manier om terug naar het startpunt van de wandelroute te komen.

Cannigione

Cannigione ligt aan de grootste en diepste inham van de Costa Smeralda en is een van de populairste stranden in dit deel van Sardinië. Je vindt hier restaurants en je kan wandelen op de promenade die de kust aflijnt. Je kan er ook winkelen en neerploffen op een terrasje. Er zijn ook heel wat hotels, je kan hier dus ook verblijven als je dat zou willen. Maar Cannigione is ook bekend als een van de beste duikplekken van Sardinië. Wie altijd al eens heeft willen duiken, kan hier een tour boeken.

Boottocht naar La Maddalena en Costa Smeralda

Hoe reizen naar de Costa Smeralda in Sardinië?

Reizen naar Sardinië doe je waarschijnlijk met het vliegtuig. Je kan vliegen naar een van de drie luchthavens op het eiland. De meeste vluchten komen aan in Cagliari, maar je kan ook landen op Alghero of Olbia, vlakbij de Costa Smeralda.

Je kan echter ook met de veerboot komen. Vanuit Civitavecchia, op 70 kilometer van Rome, vertrekken er regelmatig veerboten naar Olbia in Sardinië, zo ben je meteen bij de Costa Smeralda en kan je een strandvakantie combineren met een citytrip Rome. De snelle ferry doet er acht uur over om de afstand te overbruggen en vaart ’s nachts.

Hoe je best verplaatsen op Sardinië?

We raden je aan om een auto te huren op de luchthaven waar je landt, voor je eigen reisgemak. Zo kan je je makkelijk naar de verschillende stranden en stadjes langs de Costa Smeralda verplaatsen. Op die manier zie je meer van de kustlijn en kan je meer stranden bezoeken. Alle grote autoverhuurbedrijven zijn actief op Sardinië.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Eten en drinken in Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland met een fantastische keuken. Hier kan je natuurlijk pizza’s en pasta’s eten om duimen en vingers bij af te likken, maar er zijn ook enkele typische gerechten uit Sardinië die je zeker moet proberen.

  • Het beroemdst zijn de culurgiones, gevulde pasta op basis van griesmeel. Elke regio op Sardinië heeft zijn eigen varianten. Culugriones zijn altijd gevuld met aardappelpuree en worden op smaak gebracht met kaas, uien en vaak ook munt.
  • Verder moet je ook malloreddus proeven. Dat zijn de lokale gnocchi. Ze hebben de vorm van een kalf (malloreddus), met een beetje fantasie, vandaar de naam. Ze worden doorgaans geserveerd met tomatensaus en worst. Verder is ook varkensvlees populair.
  • Proef ook zeker de "su porcheddu", geroosterd varkensvlees dat uitstekend op smaak gebracht is.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?