23 x mooiste bezienswaardigheden in Cagliari? Wat zien en doen in de Sardijnse hoofdstad + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden in Cagliari? Wat zien en doen in de Sardijnse hoofdstad + tips

27 april 2022 in Sardinië2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Cagliari, de Sardijnse hoofdstad + verblijftips

Cagliari wordt beschreven als de meest Italiaanse stad van Sardinië en zoals vele Italiaanse steden is ook Cagliari trots op haar geschiedenis. Het oude, pittoreske stadscentrum bevindt zich nog steeds binnen de oude stadsmuren waar er heel wat te bezoeken en te zien is.

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Ontdek hier alvast meer over de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in Cagliari!

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Cagliari

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Cagliari bezoeken met een georganiseerde stadswandeling? Ga mee met een lokale gids door Cagliari en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en activiteiten Cagliari

Inhoud artikel

 1. Wandel door het historische centrum van Cagliari

Neem zeker eventjes de tijd om op pad te gaan en het historische centrum te ontdekken. In de middeleeuwen woonde de aristocratie van de stad in Castello. Het is een heuvelachtige citadel met koepels, paleizen, twee wachttorens (Torre di San Pancrazio en Torre dell'Elefante), smalle steegjes en oude vervallen gebouwen die achter hun ruige look een schat verbergen.

Andere hoogtepunten in Castello die je niet mag missen zijn de kathedraal, de kerk van Santa Croce, het Archeologisch Museum en Palazzo Viceregio. Je kan het historische centrum helemaal op eigen houtje ontdekken.

TIP: Wil je nog meer zien? Neem dan deel aan een begeleide wandeling waarbij je vergezeld wordt door een gids en heel wat extra uitleg en tips krijgt. Overzicht alle stadswandelingen Cagliari vind je hier.

 1. Bewonder de prachtige Santa Maria kathedraal

De bekendste bezienswaardigheid van het centrale Cagliari is de Santa Maria kathedraal. De volledige naam van deze kathedraal luidt: Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia. Ze dateert oorspronkelijk uit 13de eeuw, maar is geregeld verbouwd en gewijzigd. De kathedraal is niet alleen een gebedshuis, maar was lang ook het centrum van het lokale politieke leven.

De kathedraal is gebouwd in romaans-gotische stijl

Het huidige uitzicht is grotendeels te danken aan Catalaans-Aragonese invloeden. De kathedraal overheerst en domineert zowat de omgeving onder meer dankzij haar koepel die een herkenbaar onderdeel is van de skyline van de stad. Binnen in de kathedraal kan je kunstwerken bewonderen, zoals het mausoleum van Martin I en een drieluik van paus Clement VII.

 1. Het oude Castello Cagliari verkennen

Het oudste deel van het centrum van Cagliari wordt Castello of quartiere di Cagliari genoemd. Cagliari is een afgeleide naam van 'Casteddu' wat kasteel betekent. Dit gedeelte ligt aan de top van een heuvel. In de middeleeuwse stad zijn nog steeds oude stadsmuren te zien en bezienswaardigheden als kathedralen, de universiteit en verschillende musea.

Een stadswandeling door dit gebied zorgt ongetwijfeld voor veel mooie en nostalgische plaatjes. Het is een ideale activiteit om je dag te beginnen of te eindigen of als je gewoon graag op eigen tempo Cagliari wilt ontdekken!

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de stad? Verblijf dan in het moderne Boutique Hotel Carlo Felice. Vanuit de kamer heb je zicht op de stad en 's ochtends geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

 1. Rondwandelen in de Botanische Tuin

De prachtige Botanische Tuin, beter bekend als Orto Botanico, is een van de bekendste tuinen in Italië. In een gebied van meer dan 5 hectare zijn zo’n 2000 verschillende plantensoorten terug te vinden, niet alleen inheems, maar ook uit Azië, Australië, Afrika en Amerika. Verder kan je in de tuinen ook een aantal archeologische bezienswaardigheden ontdekken, waaronder een Punisch waterreservoir, een Romeinse groeve en een aquaduct.

 • Openingsuren: April t/m oktober van dinsdag t/m zondag van 9u tot 18u.
 • November t/m maart van dinsdag t/m zondag van 9u tot 14u.
 1. Het impressionante Bastione di Saint Remy

Bastione di Saint Remy is een van de meest iconische gebouwen in Cagliari en dus zeker een must-see. De arc de triomphe zorgt hier voor een uitstekend voor een adembenemend uitzicht (zeker bij een zonsondergang). Bastione di Saint Remy dateert uit de 19de eeuw en werd gebouwd om het middeleeuwse Castello-district met de Marina en Villanova-wijken te verbinden.

De zuilen in klassieke stijl geven het gebouw een imposante uitstraling. De trap van het bastion leidt naar een overdekte promenade die geopend werd in de 20ste eeuw. Na recente renovatiewerken worden hier nu verschillende kunsttentoonstellingen georganiseerd.

Tip: Aan de overkant van de Bastion vind je het oudste café van Sardinië, Antico Caffè 1855 (bekijk de ligging). Een bekende plek in Cagliari.
 1. Bezoek het Romeinse Amfitheater

Het Anfiteatro Romano di Cagliari oftewel het Romeinse Amfitheater is een eeuwenoud amfitheater gelegen in het oude centrum van de stad. Het werd gebouwd in de 1ste en 2de eeuw na Christus. De helft van de structuur werd uitgehouwen uit de zuidelijke heuvelkant van de Buoncammino, terwijl de andere helft gebouwd werd met lokale witte kalksteen.

Het amfitheater beschikt over een gevel van meer dan 20 meter hoog. Er was ruimte voor ongeveer 10.000 toeschouwers, die er niet alleen kwamen kijken naar gladiatoren, maar ook naar gevechten met dieren en publieke executies. Het amfitheater werd tot de 5de eeuw na Christus gebruikt. Hierna deed het vooral dienst als gratis steengroeve. Momenteel worden er doorheen het jaar nog muziekshows georganiseerd.

 1. Ontdek Sardinië in het Museo Archeologic Nazionali

Allerlei verschillende hoogtepunten die hebben plaatsgevonden op Sardinië, worden in dit museum tentoongesteld. Het interessante Nationaal Archeologisch Museum is een van de beste musea in de stad. Het beschikt over een grote collectie met onder andere vondsten en artefacten uit de pre-Nuraghische en Nuraghische periodes. Andere artefacten tonen dan weer het leven op Sardinië tijdens de Byzantijnse periode. Een erg boeiende blik in de geschiedenis.

Hoogtepunten van de collectie zijn onder andere bronzen standbeelden, een reconstructie van een Fenicische nederzetting, de Nora Steen, Carthaags goud, Romeinse keramiek en Byzantijnse juwelen.

 1. Geniet van het uitzicht op de Olifantentoren

De hoogste toren van Cagliari is tegelijk ook het symbool van de stad. De Torre di San Pancrazio is samen met de Torre dell'Elefante (Olifantentoren) bereikbaar via de stadspoort. De toren werd gebouwd tijdens het begin van de 14de eeuw als uitkijktoren. Je kan hier vandaag ook nog altijd genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad, de haven en de Golf van Cagliari. Aan de zuidkant van de Olifantentoren vind je een klein standbeeld van een olifant, waarnaar de toren vernoemd is.

 1. Wandel door de haven van Cagliari

Wandel door de haven van Cagliari, centraal gelegen in de stad. Vanaf hier vertrekken er verschillende veerboten naar het vasteland van Sardinië. Mocht je een uitstap willen maken, zit je hier dus goed. Verder vind je er ook een paar cafeetjes en restaurants waar je even kan genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de haven.

 1. Voetjes in het zand: bezoek Poetto Beach

Slechts 15 minuten van het centrum van Cagliari vind je het zandstrand van Poetto (bekijk de ligging). Het lange strand van ongeveer 6 kilometer is omgeven door strandbars. Je kan genieten door een ligbed en parasol te huren of talloze watersporten te beoefenen. Na zonsondergang kan je hier ook terecht voor een bruisend nachtleven.

Een bezoekje aan het lange zandstrand van Poetto is echt een aanrader. Vlakbij vind je ook het moerasgebied Stagno di Montargius waar het hele jaar door roze flamingo’s te zien zijn in een prachtig beschermde natuurgebied.

Ontdek nog meer mooie stranden op Sardinië en geniet van paradijselijke zandstranden, een heldere blauwe zee en spectaculaire rotsbaaien.
 1. Shoppen op de San Benedetto Municipal Market

Gedraag je eventjes als een echte local en ga shoppen op de San Benedetto Municipal Market. Deze grote overdekte markt - de grootste van Italië - is geliefd om zijn verse producten. Al sinds de opening in 1886 is het een vaste waarde in de stad Cagliari. De markt is dagelijks geopend, behalve op zondag, van 7 uur in de ochtend tot 14 uur 's middags.

Op het moment dat de temperatuur echt hoog op gaat lopen, loopt de markt echter op zijn einde. De 'San Benedetto Municipal Marktet' is gelegen aan de Via Francesco Cocco Ortu in het centrum van de stad.

 1. Geniet van een terrasje op een van de piazza's

Na al dat wandelen door het centrum van Cagliari, kan je altijd even neerploffen op een van de gezellige piazza's in de stad. De piazza's lopen over van cafeetjes met terrasjes waar je kan genieten van het uitzicht op de bezienswaardigheden. Daarnaast zijn het ook dé ontmoetingsplekken voor de lokale bevolking. De mooiste piazza's in Cagliari zijn Piazza Costituzione, Piazza Palazzo, Piazza Yenne en Piazza Carlo Alberto.

 1. Panorama-uitzicht vanaf Santu Juanni

Languit gekend als Bastione di Santa Croce, maar bij de lokale bevolking beter bekend als Santu Juanni, ligt in het voormalige joodse district van de stad, La Giudaria. Toen de katholieke Ferdinand van Aragon en Isabella van Castillië in 1492 alle onbekeerde Joden uit hun koninkrijk verdreven, werd de bastion uiteindelijk veranderd in een katholieke basiliek. Je hebt hier prachtige panorama-uitzichten over de stad.

 1. Zoek het groen op in Cagliari

Wil je even de stadsdrukte achter je laten? Bezoek dan een van de mooie parken in Cagliari. Je kan er heerlijk rond wandelen, relaxen of picknicken in een groene omgeving. Hier zijn een paar van de leukste stadsparken in Cagliari:

 • Parco di Monte Urpinu is geliefd bij de lokale bevolking. Dit park is een pijnbomenbos met een kleine vijver. Het park is gelegen op bovenop een berg en biedt dan ook een fantastisch zicht over de stad.
 • Monte Claro is gelegen op de heuvels en wordt mooi onderhouden. Fijn om even door te wandelen als je in de buurt bent.
 • Tuvixeddu Necropolis werd vroeger als groeve gebruikt en is nu omgevormd tot een groot park met een historische touch.
 • Terramaini is het nieuwste park in de stad.
 • En natuurlijk ook de Botanische Tuinen zijn misschien wel de mooiste om te bezoeken. De tuinen zijn geopend voor het publiek in 1858 en je vindt hier meer dan 3000 verschillende planten. Hier moet je wel toegang betalen.
 1. Hike naar de top van Sella del Diavolo

In Cagliari vind je verschillende wandelpaden in de stad die je naar adembenemende uitzichtpunten leiden, dus je hoeft de stad zelfs niet uit te gaan om een wauw-momentje te beleven en voeling te krijgen met de natuur.

Een van de mooiste wandelingen is die naar de top van Sella del Diavolo. Je vertrekt vanuit Calamosca, gelegen vlak achter het strand. Het pad is gemakkelijk te bewandelen en de route kan je eenvoudig volgen. Eenmaal je de top bereikt hebt, word je beloond met mooie uitzichten over het Poetto strand en het Molentargius Natuurreservaat.

Ben je het wandelen nog niet beu? Een beetje verder dan Calamosca is er nog een ander pad dat naar het Fortino di Sant'Ignazio gaat, een fort uit het jaar 1792. Het ligt vlakbij een vuurtoren en een Spaanse wachttoren. Ook hier zal je ongetwijfeld genieten va het prachtige uitzicht.

 • De wandeling naar de top van Sella del Diavolo duurt minstens twee uur.
 • Het is aan te raden om de wandeling in de vroege ochtend te doen of juist in de late namiddag. Op die manier kan je de hitte een beetje ontlopen.
 • Draag een paar goede wandelschoenen voor deze wandeling en vergeet je ook zeker niet in te smeren met zonnecrème.
 1. Maak kennis met de lokale keuken & specialiteiten

In Cagliari kan je héérlijk eten! Je vindt heel wat interessante en lekkere specialiteiten in de stad: van de ene zal je nog nooit gehoord hebben en zijn typische specialiteiten voor Cagliari, de andere zijn dan weer bekend over heel Italië. Wil je graag een echte 'local treat' , ga dan voor een 'pizzetta sfoglia' als ontbijt. Deze zijn verkrijgbaar bij zowat elke koffiezaak.

Het is een fyllodeeg gevuld met tomatensaus, ansjovis, kappertjes en een vleugje tomaat: super lekker. Om nog beter kennis te maken met de lokale keuken, is er niets beter (en leuker) dan de touwtjes in eigen handen nemen. Volg zelf eens een kookles en maak heerlijke verse ravioli of handgemaakte pasta. Boek je kookles het best vooraf online.

 1. Sant'Efisio Parade: traditionele feestdag op 1 mei

Ga je toevallig in mei naar Cagliari? Pin 1 mei dan maar vast in je agenda, want dan kan je naar de Sant'Efisio Parade, een massale viering in teken van de meest vereerde heilige van Sardinië. Mensen van over het hele eiland komen hier op af en zijn gekleed gekleed in traditionele klederdracht.

De festiviteiten gaat door aan de Sant'Efisio kerk, hier wordt het standbeeld van de heilige begeleid en gedragen op een prachtig versierde koets die door stieren wordt voortgetrokken. Zeker de moeite waard dus mocht je toevallig 1 mei op vakantie komen naar Cagliari.

 1. De complexe nuraghe Su Nuraxi in Barumini

In Sardinië moet je écht een nuraghe bezocht hebben, want deze unieke oude archeologische megalithische bouwwerken zijn absoluut de moeite waard. In Barumini vind je een van de meest indrukwekkende, de Su Nuraxi.

Deze nuraghe valt onder het UNESCO-werelderfgoed van Sardinië en is een meer complexe nuraghe met daarbij een doolhof van wel 50 oude hutten. Een ware archeologische schat en een droom voor de geschiedenisliefhebbers. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht!

 1. Een bezoekje aan de oude stad Nora

De stad Nora was vroeger cruciaal voor de groei en ontwikkeling van oude beschavingen op Sardinië. Met meer dan 3000 jaar geschiedenis is Nora absoluut een bezoek waard. Het is bovendien gelegen op slechts 50 kilometer van Cagliari.

Als je Nora bezoekt, maak dan zeker een wandeling door het archeologische park of ga snorkelen bezichtig oude overblijfselen van Romeinse wegen en ruïnes onder water. Tot slot mag je ook het Nationaal Archeologisch Museum niet missen en kan je de overblijfselen van de Tempel van Tanit en de Nora steen bezoeken. Heel wat te doen dus!

HUURAUTO: Wil je graag een daguitstap maken of zoveel mogelijk zien tijdens je verblijf? Dan is het aan te raden om een auto te huren voor je vakantie op Sardinië.

 1. Santuario di Nostra Signora di Bonaria

Gelegen op de top van de Bonaria heuvel net buiten het stadscentrum, kan je een religieus complex genaamd Santuario e Basilica di Bonaria bezoeken. Het complex bestaat uit de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Bonaria in neoklassieke stijl, het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Bonaria, het oudste deel van het complex en het eerste voorbeeld van gotisch-Catalaanse architectuur op Sardinië en het klooster van de broeders van de Orde van de Heilige Maagd Maria van Barmhartigheid. In het klooster zit tegenwoordig het museum van het heiligdom gehuisvest waar je archeologische overblijfselen, scheepsmodellen, heilige meubels en meer kan bezichtigen.

 • Openingsuren: Je kan de basiliek dagelijks bezoeken van 6u30 tot 11u30 en van 16u30 tot 18u45.

RONDREIS: Ontdek naast Cagliari nog meer van het eiland met onze 12-daagse rondreis op Sardinië.

 1. Ga ondergronds: de oude mijnen in Sulcis Iglesiente

Sulcis Iglesiente is een regio in het zuidwesten van Sardinië en dit gebied is vooral bekend door de mijnbouwactiviteiten, meer specifiek de steenkoolwinning. Tegenwoordig kan je de mijnen in Sulcis Iglesiente bezoeken tijdens een dagtocht en dat loont ze moeite.

Het historische en ecologische park van Sardinië is UNESCO werelderfgoed en je kan hier tijdens een lange wandeling de oude mijnwerkerspaden bezoeken. In de Malfidano mijn in Buggerru kan je zelfs de overblijfselen van de oude mijnen bekijken en een rondleiding nemen in het historische museum.

 1. Natuurlijke schoonheid bij de Sa Spendula Waterval

Adembenemend mooie natuur vind je bij een van de hoogste watervallen van heel Sardinië: de Sa Spendula waterval! Deze waterval is zo'n 72 meter hoog en valt in drie lagen naar beneden waar er vervolgens prachtige zwembaden ontstaan. Je kan hier rustig komen baden en genieten van de bijzondere - naar verluidt zelfs helende - kwaliteiten van het water.

 1. San Sperate: een paradijs voor kunstliefhebbers

Het charmante San Sperate is vooral gekend (en geliefd) bij kunstfanaten. Dit idyllische stadje heeft talloze kleine steegjes en kasseistraatjes waar je in kan verdwalen om de kleurrijke muurschilderingen te ontdekken die verhalen vertellen over de geschiedenis, het leven en de traditie van de stad en van Sardinië.

Heel wat kunstenaars hebben hun weg gevonden naar San Sperate en maken hier prachtige kunstwerken, zowel keramiek kunst en schilderijen als sieraden, lederwaren, noem maar op. De meest bekende kunstenaar was Pinuccio Sciola, maar die is helaas enkele jaren geleden overleden.

 1. Maak een wijntour net buiten Cagliari

We schatten de kans dat je uitgekeken raakt op Cagliari zéér laag in, maar soms is het ook gewoon eens leuk om de omgeving rond een stad te ontdekken! Een van de leukste dingen die je in dat geval kan doen, is op stap gaan tijdens een wijnproeverij tour.

Leuke gebieden om te ontdekken zijn Serdiana en Dolianova: twee kleine stadjes op ongeveer 20 minuten rijden van Cagliari. Je vindt hier een overvloed aan wijnhuizen en prachtige stukken platteland. Het is aan te raden om mee te gaan met een wijntour of rondleiding.

TIP: ga je mee met de tour Wijnreis Experience, dan vertrek je vanuit Cagliari en ga je naar nabijgelegen plaatsen om de wijnkelders op Sardinië te bezoeken. Handig wanneer je zelf niet moet rijden tijdens het wijnproeven. Bekijk hier alle wijntours & wijnproeverijen in en buiten Cagliari.

 1. Waar verblijven in Cagliari?

Op zoek naar dé perfecte plek om te overnachten tijdens je verblijf in Cagliari? Neem dan zeker een kijkje naar Hotel Villa Fanny. Dit hotel is super mooi en modern ingericht, ligt op slecht 1 kilometer van het centrum van Cagliari. Het hotel biedt elke ochtend een continentaal ontbijt. Gasten kunnen uiteraard ook genieten van een drankje bij de bar. Het hotel heeft daarnaast nog een prachtige tuin met zetels, tafeltjes om te eten of ligstoelen waar je heerlijk kan ontspannen.

Ga je liever zelf op zoek naar een geschikte overnachtingsplaats, kijk dan hier voor meer accommodaties & prijzen
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cagliari?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Cagliari? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden laat ontdekken met bovendien een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst even uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 juli 2023 - [email protected]

Duidelijke gids met mooie tips!

- 18 februari 2022 - Angelique van den Born

Prachtig en perfecte info. Net wat we nodig hebben!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?