10 x bezienswaardigheden in Cagliari: Tips in de Sardijnse hoofdstad

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Cagliari: Tips in de Sardijnse hoofdstad

27 maart 2019 in Sardinië0 reacties

Cagliari wordt beschreven als de meest Italiaanse stad van Sardinië en zoals vele Italiaanse steden is ook Cagliari trots op haar geschiedenis. Het oude, pittoreske stradscentrum bevindt zich nog steeds binnen de oude stadsmuren waar er heel wat te bezoeken en te zien is. Wil je er zeker van zijn dat je de meest opmerkelijke bezienswaardigheden niet mist? Ontdek hier dan snel wat je zeker moet zien & doen in Cagliari!

Inhoud artikel

 1. Rondwandelen in de Botanische Tuin

De prachtige Botanische Tuin, beter bekend als Orto Botanico, is een van de bekendste tuinen in Italië. In een gebied van meer dan 5 hectare zijn zo’n 2000 verschillende plantensoorten terug te vinden, niet alleen inheems, maar ook uit Azië, Australië, Afrika en Amerika. Verder kan je in de tuinen ook een aantal archeologische bezienswaardigheden ontdekken, waaronder een Punisch waterreservoir, een Romeinse groeve en een aquaduct.

 1. Het impressionante Bastione di Saint Remy

Bastione di Saint Remy is een van de meest iconische gebouwen in Cagliari en dus zeker een must-see. De arc de triomphe zorgt hier voor een uitstekend voor een adembenemend uitzicht. Bastione di Saint Remy dateert uit de 19de eeuw en werd gebouwd om het middeleeuwse Castello-district met de Marina en Villanova-wijken te verbinden. De zuilen in klassieke stijl geven het gebouw een imposante uitstraling. De trap van het bastion leidt naar een overdekte promenade die geopend werd in de 20ste eeuw. Na recente renovatiewerken worden hier nu verschillende kunsttentoonstellingen georganiseerd.

 1. Bezoek het Romeinse Amfitheater

Het Anfiteatro Romano di Cagliari oftewel het Romeinse Amfitheater is een eeuwenoud amfitheater gelegen in het oude centrum van de stad. Het werd gebouwd in de 1ste en 2de eeuw na Christus. De helft van de structuur werd uitgehouwen uit de zuidelijke heuvelkant van de Buoncammino, terwijl de andere helft gebouwd werd met lokale witte kalksteen. Het amfitheater beschikt over een gevel van meer dan 20 meter hoog. Er was ruimte voor ongeveer 10.000 toeschouwers, die er niet alleen kwamen kijken naar gladiatoren, maar ook naar gevechten met dieren en publieke executies.

Het amfitheater werd tot de 5de eeuw na Christus gebruikt. Hierna deed het vooral dienst als gratis steengroeve. Momenteel worden er doorheen het jaar nog muziekshows georganiseerd.

 1. Ontdek Sardinië in het Museo Archeologic Nazionali

Allerlei verschillende hoogtepunten die hebben plaatsgevonden op Sardinië, worden in dit museum tentoongesteld. Het interessante Nationaal Archeologisch Museum is een van de beste musea in de stad. Het beschikt over een grote collectie met onder andere vondsten en artefacten uit de pre-Nuraghische en Nuraghische periodes. Andere artefacten tonen dan weer het leven op Sardinië tijdens de Byzantijnse periode. Een erg boeiende blik in de geschiedenis.

Hoogtepunten van de collectie zijn onder andere bronzen standbeelden, een reconstructie van een Fenicische nederzetting, de Nora Steen, Carthaags goud, Romeinse keramiek en Byzantijnse juwelen.

 1. Bewonder de prachtige Santa Maria kathedraal

De bekendste bezienswaardigheid van het centrale Cagliari is de Santa Maria kathedraal. De volledige naam van deze kathedraal luidt: Cattedrale di Santa Maria e Santa Cecilia. Ze dateert oorspronkelijk uit 13de eeuw, maar is geregeld verbouwd en gewijzigd. De kathedraal is niet alleen een gebedshuis, maar was lang ook het centrum van het lokale politieke leven.

De kathedraal is gebouwd in romaans-gotische stijl. Het huidige uitzicht is grotendeels te danken aan Catalaans-Aragonese invloeden. De kathedraal overheerst en domineert zowat de omgeving onder meer dankzij haar koepel die een herkenbaar onderdeel is van de skyline van de stad. Binnen in de kathedraal kan je kunstwerken bewonderen, zoals het mausoleum van Martin I en een drieluik van paus Clement VII.

 1. Geniet van het uitzicht op de Olifantentoren

De hoogste toren van Cagliari is tegelijk ook het symbool van de stad. De Torre di San Pancrazio is samen met de Torre dell'Elefante (Olifantentoren) bereikbaar via de stadspoort. De toren werd gebouwd tijdens het begin van de 14de eeuw als uitkijktoren. Je kan hier vandaag ook nog altijd genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad, de haven en de Golf van Cagliari. Aan de zuidkant van de Olifantentoren vind je een klein standbeeld van een olifant, waarnaar de toren vernoemd is.

 1. Voetjes in het zand: bezoek Poetto Beach

Slechts 15 minuten van het centrum van Cagliari vind je het zandstrand van Poetto. Het lange strand van ongeveer 6 kilometer is omgeven door strandbars. Je kan genieten door een ligbed en parasol te huren of talloze watersporten te beoefenen. Na zonsondergang kan je hier ook terecht voor een bruisend nachtleven.

Een bezoekje aan het lange zandstrand van Poetto is echt een aanrader. Vlakbij vind je ook het moerasgebied Stagno di Montargius waar het hele jaar door roze flamingo’s te zien zijn in een prachtig beschermde natuurgebied.

 1. Het oude Castello Cagliari verkennen

Het oudste deel van het centrum van Cagliari wordt Castello of quartiere di Cagliari genoemd. Cagliari is een afgeleide naam van 'Casteddu' wat kasteel betekent. Dit gedeelte ligt aan de top van een heuvel. In de middeleeuwse stad zijn nog steeds oude stadsmuren te zien en bezienswaardigheden als kathedralen, de universiteit en verschillende musea.

Een stadswandeling door dit gebied zorgt ongetwijfeld voor veel mooie en nostalgische plaatjes. Het is een ideale activiteit om je dag te beginnen of te eindigen of als je gewoon graag op eigen tempo Cagliari wilt ontdekken!

 1. Shoppen op de San Benedetto Municipal Market

Gedraag je eventjes als een echte local en ga shoppen op de San Benedetto Municipal Market. Deze grote overdekte markt - de grootste van Italië - is geliefd om zijn verse producten. Al sinds de opening in 1886 is het een vaste waarde in de stad Cagliari. De markt is dagelijks geopend, behalve op zondag, van 7 uur in de ochtend tot 14 uur 's middags.

Op het moment dat de temperatuur echt hoog op gaat lopen, loopt de markt echter op zijn einde. De 'San Benedetto Municipal Marktet' is gelegen aan de Via Francesco Cocco Ortu in het centrum van de stad.

 1. Panorama-uitzicht vanaf Santu Juanni

Languit gekend als Bastione di Santa Croce, maar bij de lokale bevolking beter bekend als Santu Juanni, ligt in het voormalige joodse district van de stad, La Giudaria. Toen de katholieke Ferdinand van Aragon en Isabella van Castillië in 1492 alle onbekeerde Joden uit hun koninkrijk verdeven, werd de bastione uiteindelijk veranderd in een katholieke basiliek. Je hebt hier prachtige panorama-uitzichten over de stad.

 1. Waar verblijven in Cagliari?

Op zoek naar dé perfecte plek om te overnachten tijdens je verblijf in Cagliari? Neem dan zeker een kijkje naar Hotel Villa Fanny. Dit hotel is super mooi en modern ingericht, ligt op slecht 1 kilometer van het centrum van Cagliari. Het hotel biedt elke ochtend een continentaal ontbijt. Gasten kunnen uiteraard ook genieten van een drankje bij de bar. Het hotel heeft daarnaast nog een prachtige tuin met zetels, tafeltjes om te eten of ligstoelen waar je heerlijk kan ontspannen.

Ga je liever zelf op zoek naar een geschikte overnachtingsplaats, kijk dan hier voor meer accomodaties & prijzen
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cagliari?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Cagliari? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden laat ontdekken met bovendien een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?