La Maddalena eilanden in Sardinië bezoeken 2024: Alle info, tips + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

La Maddalena eilanden in Sardinië bezoeken 2024: Alle info, tips + tours

3 maart 2023 in Sardinië1 reactie

Adembenemend mooie eilandengroep ten noordoosten van Sardinië

Je hoeft niet per se naar de Caraïben om te genieten van helder en azuurblauwe wateren. Op een paar uur vliegen, tussen Sardinië en Corsica, vind je namelijk de bijzonder mooie Maddalena eilanden. Hier waan je je als het ware in de Caraïben.

Ben jij ook benieuwd naar dit wondermooie plekje in Sardinië? Lees alles over je bezoek aan de Maddalena eilanden + koop je tickets online!

Tours en excursies boeken naar de Maddalena eilanden

De mooiste bezienswaardigheden en adembenemende stranden en baaien van de Maddalena archipel bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Boek je dagexcursie online! Ga mee met een gids en tour en ontdek deze verborgen parel van Europa.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Maddalena eilandengroep

Deze prachtige archipel bestaat uit ruim 60 eilanden en zijn de toppen van verzonken bergketens. In vroegere tijden werden deze eilanden gebruikt als kruispunt voor de zeevaart. Het bewijs hiervan kan je de dag van vandaag nog terugvinden in een aantal gezonken oude schepen. Een fantastische excursie voor duikliefhebbers.

Nadien kregen de eilanden diverse functies. Een van deze functies was als marinebasis, maar tegenwoordig zijn ze vooral een bestemming die de meeste toeristen niet willen missen. Hoe kan het ook anders? Deze bijzondere schoonheid is niet voor niets uitgeroepen tot nationaal park genaamd Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena.

Nog meer paradijselijke zandstranden en spectaculaire rotsbaaien op Sardinië bezoeken? Lees onze blogpost met de mooiste stranden van Sardinië.
  1. La Maddalena eilandengroep

De La Maddalena-archipel bestaat uit de eilandengroep in het noorden van Sardinië. Het heeft ruim 180 kilometer kustlijn en bestaat uit 7 grotere en 20 kleine eilanden. Het belangrijkste eiland van deze eilandengroep is echter La Maddalena. De andere 5 grote eilanden zijn Budelli, Razzoli, Santa Maria, Santo Stefano en Spargi. Enkel La Maddalena, Caprera en Santo Stefano zijn momenteel nog bewoond.

  1. La Maddalena

Het grootste en belangrijkste eiland van de archipel is La Maddalena. Hier woont ongeveer 95% van de bevolking, waarvan de meeste in La Maddalena-Stad wonen. La Maddalena is dé ideale uitvalsbasis voor een vakantie op de archipel.

La Maddalena-Stad

La Maddalena-Stad wordt gekenmerkt door 18e en 19e -eeuwse kleurrijke huisjes. Je slentert hier door de pittoreske straatjes met hier en daar wat kleurrijke bloemen aan de gevels. Dit in contrast met de prachtige omgeving is onvergetelijk. La Maddalena is door een 600 meter lange loopbrug over het heldere water verbonden met Caprera. Je kan dus gemakkelijk een uitstapje naar Caprera maken!

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

  • Het kloppende hart van de stad is het plein Piazza Garibaldi. Hier vind je heel wat sfeervolle restaurantjes waar je kan genieten van een heerlijke maaltijd of gezellige bars. Neem gerust plaats op één van de terrassen en geniet van een lekkere ijskoude Limoncello!
  • Graag een beetje shoppen? Ook dat kan! Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Corso Vittorio Emanuele en Via Garibaldi. Maar ook de drukbezochte markt in de Moneta-wijk is de moeite waard om even te bezoeken. Hier kan je voor een klein prijsje alles krijgen, van vers fruit tot leuke zonnehoeden.
  • Liever wat cultuur opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan Museo Archeologico Navala. Hier kan je een eeuwenoud Romeins scheepswrak bewonderen. Dit wrak werd gevonden voor de kust van het eiland Spargi en wordt de dag van vandaag hier tentoongesteld.

Wil jij ook graag een bezoekje brengen aan deze archipel? Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hier het volledige aanbod hotels in La Maddalena-stad.

  1. Caprera

Duik in de geschiedenis van Garibaldi

Na La Maddalena is Caprera het grootste eiland van de archipel. Het eilandje werd opgekocht in 1856 door een Italiaanse held Garibaldi. Deze generaal, politicus en nationalist speelde een grote rol in de geschiedenis van Italië. Je kan vandaag de dag het huis waar Garibaldi in 1882 overleden is, nog steeds bezoeken. Het behoort tot een van de meest bezochte musea van Sardinië. Ook trekken heel wat mensen naar dit eiland om zijn graf te bezoeken.

Wil je graag een avontuurlijke namiddag? Beklim dan zeker eens de top van de Monte Tejalone, de hoogste berg van de archipel. Het is een stevige klim in de zon maar je wordt beloond met een fascinerend uitzicht over de omgeving en de glinsterende oceaan.

  1. Budelli

Het eiland Budelli ligt ten westen van La Maddalena en de dichtstbijzijnde eilanden zijn Razzoli en Santa Maria. De zeewateren tussen deze eilanden zouden zo laag zijn, dat de eilanden bij daling van de zeespiegel één eiland zouden vormen. Hier zal je niet veel toeristen terugvinden, het eiland wordt bewoond door slechts één iemand. Deze persoon houdt als het ware toezicht over het eiland.

Het wondermooie, roze zandstrand van Budelli

Het eiland Budelli staat bekend om het ‘roze strand’ van Spiaggia Rosa, een iconische plaats op Sardinië dat je zeker gezien moet hebben! Het zand hier is roze gekleurd doordat het zand vermengd is met microscopische stukjes koraal en schelpdieren die hier leven. Jammer genoeg is het niet meer toegankelijk voor publiek doordat heel wat mensen emmers vol zand meenamen naar huis. Maar je kan er altijd even voorbij varen, ook dat is echt de moeite waard.

  1. Overige eilanden van de La Maddalena-archipel

Razzoli

Het Razzoli eiland is een rotseiland in de La Maddalena-archipel voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië. Dit eiland is het dichtstbijzijnd gelegen eiland bij Corsica en bestaat grotendeels uit roze graniet en de kusten zijn er vrij onrustig. Hier vind je twee vuurtorens, de oude vuurtoren is niet meer actief maar de 12 meter hoge, nieuwe vuurtoren ernaast is wel nog in gebruik. Je kan beide vuurtorens bereiken via een pad dat langs de baai Cala Lunga loopt. Hier werden vroeger de brandstof voor de vuurtoren en de levensmiddelen voor de vuurtorenwachter aangevoerd.

Verder is het eiland onbewoond en bereikbaar met huurboot vanaf het La Maddalena eiland. De wateren rondom het eiland zijn rijk aan vis en soms spot je er eens een dolfijnt. Ook vinden talloze vogelsoorten als meeuwen, stormvogels en zwaluwen hun broedplaats hier op het eiland.

Santo Stefano

Een ander eiland dat je kan bezoeken is het Santo Stefano, een driehoekig eiland gelegen ten noordoosten van Palau. Het uitzicht van dit eiland wordt gekenmerkt door roze- en witkleurig graniet. Op het eiland kan je de dag van vandaag een enorme buste terugvinden van de Italiaanse scheepscommandant en politicus Costanzo Ciano, die in opdracht van Benito Mussolini werd vervaardigd ter voltooiing van Ciano's mausoleum nabij Livorno.

Daarnaast kan je er ook het San Giorgio fort bezoeken, in de volksmond ook wel gekend als het fort van Napoleon. Bij de beroemde aanval in 1793 op de archipel, werd vanaf het San Giorgio fort het centrum van de stad La Maddalena door de Corsicaanse generaal bestookt.

Spargi

Spargi is het op twee na grootste eiland van de eilandengroep en heeft een bijzonder ronde vorm. Het was op dit eiland dat in de 19e eeuw, bandiet Natale Berretta zich verschool om aan zijn vervolging te ontkomen. Toen hij uiteindelijk onschuldig bevonden werd, besloot hij om met zijn familie op het eiland te blijven en er geiten en koeien te hoeden.

Het eiland werd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebruikt vanwege zijn strategische punten. Zo kan je hier vandaag de dag het Fort Zanotto nog bewonderen langs de zuidkust. Op de zeebodem van het eiland vind je ook nog enkele resten van een Romeins schip uit de 2e eeuw voor Christus. Een deel van deze vondsten worden tentoongesteld in het maritiem museum in La Maddalena-Stad.

  1. Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena

Genieten van de natuur!

De hele archipel werd in 1994 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied, Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena. In La Maddalena is een centrum gevestigd waar je heel wat informatie kan terugvinden over de natuur en hoe je de eilanden het best kan verkennen. Het nationaal park strekt zich uit over een gebied van ruim 12.000 hectare zee en land.

La Maddalena archipel wordt ook wel eens de ‘Caraïben van Europa’ genoemd. Dit komt onder meer door het azuurblauwe water, de onaangeraakte stranden en hier en daar spot je wel eens een dolfijn en andere waterdieren. Bezoek je de eilandenarchipel in de lente? Dat is de periode wanneer de natuur op haar mooist is en het heerlijk vertoeven is op de eilanden. De planten staan in bloei en diverse trekvogels brengen enige tijd door op de eilanden. Dus ook voor de vogelliefhebbers is een bezoekje aan deze eilanden een absolute aanrader!

Wil jij graag nog meer moois van Sardinië ontdekken? Download onze 12-daagse rondreis door Sardinië en geniet van de mooiste plekjes.

  1. Proef van de heerlijke gerechten met een idyllische achtergrond

Heerlijk zo’n dag op en rond het water vertoeven. Maar je kan de dag pas echt afsluiten bij een bezoek aan één van de vele sfeervolle restaurants in het stadje La Maddalena. Geniet van een romantisch diner met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Je vindt hier tal van heerlijke gerechten gemaakt van verse vis en zeevruchten
. Rondom de Maddalena eilanden worden namelijk veel krabben en kreeften gevangen en daar weten de Sardiniërs natuurlijk heerlijke gerechten van te maken! Onze tip? Proeven maar!

  1. Hoe de La Maddalena-archipel bezoeken?

Wil jij ook graag eens deze wondermooie plek bezoeken? Dat kan! Door de relatief korte afstand tussen Sardinië en La Maddalena, kan je eenvoudig met de boot reizen naar het eiland. Vanaf de noordelijk gelegen kustplaats Palau, stap je namelijk zo de veerboot in richting La Maddalena. In de zomer kan je deze boot om het kwartier nemen en op 20 minuutjes varen sta je aan de overkant. Daarnaast kan je ook met een motor- of zeilboot de eilanden bezoeken vanaf de havenplaats in Palau.

Wij raden je aan om je tickets op voorhand te boeken! Zo ben je zeker van een plekje. Bekijk hier het volledige aanbod dagexcursies en tours naar La Maddalena-archipel.

  1. Filmpje: ontdek La Maddalena eilanden

Benieuwd naar wat de Maddalena archipel allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Sardinië moeten afzakken.

  1. Waar overnachten op de Maddalena-archipel?

Wil je graag de Maddalena-eilanden zelf eens bezoeken? Dan raden we je aan om in het noorden (omgeving van Palau) te verblijven. Van hieruit kan je meteen de boot nemen richting de eilanden. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven in de buurt van de Maddalena archipel. Of bekijk het volledige aanbod hotels in de buurt van La Maddalena.

Grand Hotel Ma&Ma – La Maddalena

Wil je graag overnachten op de Maddalena Archipel zelf? Dat begrijpen we zeker! We raden je aan om te overnachten in het Grand Hotel Ma&Ma Resort op het hoofdeiland La Maddalena. Dit vijfsterrenhotel heeft een ideale ligging aan de rand van het gelijknamige stadje. Op wandelafstand van je hotel liggen enkele leuke winkeltjes en sfeervolle terrasjes en restaurants. Meer info en boeken.

Hotel Palau

Het 4-sterren Hotel Palau ligt in het bovenste deel van het eiland Palau en biedt een verstrekkend uitzicht op Maddalena, Caprera en de andere eilanden van de archipel. Je verblijf in een van de elegante kamers met airconditioning. Wil je graag even een verfrissende duik nemen? Dan kan je altijd terecht in de twee seizoensgebonden zwembaden. Meer info en boeken.

La Vecchia Fonte

La Vecchia Fonte is ook een absolute aanrader. Het hotel is vernoemd naar de oude fontein op het centrale plein van Palau. Het hotel ligt op wandelafstand van de belangrijkste stranden en kijkt uit op de haven. De ruime kamers zijn ingericht met traditioneel Sardijns meubilair.

’s Avonds kan je nog even nagenieten in het cafeetje of in de wijnbar op de begane grond. Hier worden cocktails geserveerd in een verfijnde, maritieme sfeer. Ook wordt er dagelijks een heerlijk ontbijtbuffet voorzien om de dag goed te beginnen. Meer info en boeken.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Sardinië?

Herkenbaar: wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Sardinië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Sardinië met uitgewerkte rondreis die je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden brengt aan de hand van een volledige autoroute (+ GPS coördinaten en wegbeschrijving)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download dan je gratis preview reisgids.

Sardinië

Gratis reisgids Sardinië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 29 augustus 2022 - edhuntjens @ home.nl

We gaan 2e september de veerboot naar Sardinie inmiddels word dit de 2e keer prachtig eiland veel te zien . Je kunt er mooi wandelen en de stranden zijn prachtig zelfs mooier als .Corsica .En binnen kort lekker relaxen op dol mooie eiland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?