Reizen met de Flixbus: Wel of niet doen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Volledige gids kopen voor € 10

Reizen met de Flixbus: Wel of niet doen? Wat zijn de voordelen en nadelen?

8 april 2024 in Reisinfo0 reacties

Wil je graag met de Flixbus op busreis? Waaraan denken en waarop letten? De voordelen en nadelen van de Flixbus

Het Duitse Flixbus heeft zich opgewerkt tot de nummer één wat busreizen in Europa betreft. De typisch felgroene bussen zijn haast niet meer weg te denken uit het straatbeeld van menig Europese stad en ondertussen hebben ze ook de Verenigde Staten (en Zuid-Amerika) veroverd. Het is bovendien (vaak) de goedkoopste manier om rond te reizen.

Toch geniet het bedrijf een bedenkelijke reputatie: hun bussen zijn te laat, de properheid van de wc’s laat te wensen over en de buschauffeurs zijn soms onbeschoft. In dit artikel worden alle voor- en nadelen op een rijtje gezet zo wit je wat je mag verwachten als je een busreis met de Flixbus boekt.

Inhoud artikel

 1. (Vaak) Goedkoop reizen met de Flixbus

Hoe je het ook draait of keert, de belangrijkste reden waarom men ervoor kiest om uren in de bus te zitten in plaats van een fractie daarvan te vliegen, heeft te maken met de prijs. Het is nu eenmaal veel goedkoper dan het vliegtuig of zelfs de trein. Hoewel dit door lagekost-maatschappijen zoals Ryanair en Wizzair natuurlijk niet altijd zo is.

Vroeger stond eerstgenoemde bekend vanwege haar spectaculaire promoties waarbij je voor tien euro een retourticket had naar heel wat bestemmingen, maar met de stijgende brandstofprijzen liggen deze dagen al even achter ons. Bij Flixbus daarentegen vind je (voorlopig nog) dan weer wel busreizen vanaf € 5 voor een ticket.

Flixbus vergelijken met vliegtuig

 • Als voorbeeld nemen we een reis naar Berlijn die je 2 weken op voorhand wil vastleggen
 • Als je van maandag tot en met donderdag wil gaan, met vertrek vanuit Brussel, dan betaal je voor de busrit € 100, waarbij je vertrekt om 8u45 en aankomt om 20u55. Terugreizen doe je donderdag om 10u en aankomen doe je dan om 22u10.
 • Met Ryanair vertrek je dan weer om 8u30 in Brussel en kom je om 9u55 al aan in Berlijn, voor je terugreis is dit opstijgen om 10u20u en landen om 11u45. Hier betaal je dan € 148, wat niet eens zo gek veel duurder is. Toegegeven, het is maar met één klein stuk bagage, maar voor een citytrip heb je niet zo heel veel nodig.
 • Boek je vliegtickets hier voordelig online

Het wordt helemaal te gek wanneer je jouw reis meer op voorhand vastlegt. Wil je jouw tickets 2 maanden op voorhand boeken, dan kost een retourtje met het vliegtuig € 45 en met de bus betaal je bijna het dubbele (€ 80 in totaal).

Flixbus vergelijken met de trein

 • Het prijsverschil laat zich vooral enorm merken bij korte reizen, waarbij we dan naar de trein kijken.
 • Als voorbeeld nemen we een weekendje Amsterdam met vertrek vanuit Antwerpen op vrijdagochtend en terugkomst zondagnamiddag.
 • Met de trein doe je er telkens ongeveer 1u50 over, met de bus is dit een dik half uur meer. Toch kost eerstgenoemde bijna € 72 voor je reis, bij Flixbus betaal je maar liefst € 50 minder! (€ 22 in totaal).
 • Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat treintickets goedkoper zijn als je ze op voorhand boekt, dus dit is vooral toepasselijk op last-minute tickets.
 • Boek je treintickets hier voordelig online

CONCLUSIE: Meestal zal Flixbus wel goedkoper zijn (zeker voor last-minute tickets), maar soms loont het om iets meer te betalen voor het comfort, snelheid en gemak dat je met een vliegreis hebt. Of je trein- of vliegtickets ruimschoots op voorhand te boeken.

Klik hier om je bustickets te reserveren

 1. Het uitgebreide netwerk

Je kan er niet omheen, Flixbus is het grootste busnetwerk van Europa. Ze rijden inmiddels op meer dan 3000 bestemmingen in 40 verschillende landen.

Vanuit België kan je vertrekken vanuit Antwerpen, Brussel (Noord en Airport), Brugge, Gent, Leuven, Hasselt, Kortrijk, Charleroi, Namen, Bergen, Luik en De Panne. Zo kan je veel dichter van bij jouw thuis vertrekken dan dat je bijvoorbeeld van Ieper naar de luchthaven van Brussel of Charleroi moet rijden. Hierbij bespaar je dan ook weer parkeerkosten aan de luchthaven uit.

TIP: Via de kaart op hun website kan je ook heel eenvoudig zelf routes uitstippelen als je minder voor de hand liggende bestemmingen wil bereiken. Bekijk de routeplanner hier
 1. Denk aan het milieu, verklein je ecologische voetafdruk

Een andere en zeer belangrijke reden om het vliegtuig in te ruilen voor de Flixbus heeft te maken met de impact op het milieu. De laatste jaren is er een soort van vliegschaamte ontstaan omdat men bewust is van de ecologische impact van het vliegtuig. Sommige mensen kiezen er dan voor om helemaal niet meer of slechts één keer per jaar het vliegtuig te nemen.

Als je kijkt naar de CO2-uitstoot, dan spreken de cijfers voor zich:

 • Flixbus: 26 gram per kilometer
 • Trein: 29 gram per kilometer
 • Auto: 143 gram per kilometer
 • Vliegtuig: 214 gram per kilometer

Daarbovenop hebben reizigers ook de optie om voor een bijzonder klein bedrag de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren en test Flixbus elektrische touringcars op langeafstandsroutes, waarbij deze in de toekomst de standaard zouden moeten worden.

 1. De vrijheid en het gebruiksgemak

 • Flixbus is het ideale vervoersmiddel voor reizigers die last-minute er nog even van tussenuit willen. Je kijkt gewoon op hun website naar het kaartje met hun routes waar je allemaal naartoe kan en zo kan je plekken ontdekken waar je nog niet had bij stilgestaan.
 • Als je naar Duitsland wil, hoef je je bovendien geen zorgen te maken over een milieusticker om het centrum van steden te bezoeken.
 • Bovendien betaal je geen parkeerkosten of moet je niet bang zijn om je auto ergens op een minder betrouwbare parkeerplek achter te laten.

BOEKEN: Wil jij dit ook allemaal, geen stress bij het reizen? Ga voor gemak, en boek je volgende reis met de Flixbus.

 1. Combineer en bespaar

Flixbus geeft je veel meer mogelijkheden om goedkoop buiten Europa te vliegen. Brussel (en bij uitbreiding Amsterdam) zijn soms dure luchthavens om van en naar te vliegen. De meeste reizigers weten dat het goedkoper is om op de zogenaamde hubs te vliegen: drukke vliegroutes waar er veel vraag en aanbod naar is. Van Londen naar Kuala Lumpur (en omgekeerd) is zo een voorbeeld.

Wil je bijvoorbeeld op vakantie naar Maleisië maar zijn de vliegtickets vanuit onze contreien toch iets te duur? Boek dan je vliegtickets vanaf de luchthaven in Londen en ga er naartoe met Flixbus.

Dus met een beetje creativiteit kan je veel geld besparen door bus en vliegtuig te combineren. Het is wat omslachtiger dan rechtstreeks te vliegen, maar je kan met deze methode soms (heel) veel geld uitsparen. En je kan er in dit geval nog een korte vakantie in de Britse hoofdstad aan koppelen?

 1. Mogelijkheid tot annuleren vlak voor vertrek

Die flexibiliteit leent zich ook tot het annuleren van je ticket. Zit je vast in het verkeer en ga je jouw bus niet halen?

Annuleringsvoorwaarden busticket Flixbus

 • Met Flixbus kan je tot 15 minuten voor vertrek annuleren waarna je een voucher krijgt van 25% van de ticketprijs.
 • Annuleer je tussen 1 en 6 dagen voor vertrek is dit 50%
 • Tussen 7 en 29 dagen 75%
  Meer dan 30 dagen op voorhand annuleert, krijg je 100% van je bedrag terug.
 1. Bikepacking, neem je fiets mee op de bus

Bikepacking is de laatste jaren een meer een meer voorkomende manier van reizen. Voor zij die er niet mee bekend zijn, het is simpelweg met je fiets op vakantie gaan. Het is echter veel interessanter om meteen in je land van bestemming rond te kunnen fietsen, in plaats van eerst nog België of Nederland uit te moeten geraken.

Hoeveel kost het om je fiets mee te nemen op de Flixbus?

 • Met Flixbus kan je jouw fiets voor amper € 9 meenemen. De plaatsen zijn wel beperkt, dus dit reserveer je best op voorhand.
 • E-bikes niet toegestaan.
 • Vouwfietsen kan je eenvoudig boeken als speciale bagage, hiervan hangt de prijs af van de route en tijdstip van boeken. Je betaalt hiervoor tussen de € 4 en € 18.
 • Boek je busticket hier online
 1. Download de Flixbus App

De Flixbus-app is een van de meest gebruiksvriendelijke reisapps die er bestaan. Het is niet alleen kinderspel om zo je reis te boeken, je kan zoals hierboven aangegeven ook eenvoudig volgen waar de bus zicht bevindt. Via de app kan je ook je ticket laten scannen, waardoor je dit nooit kwijt kan geraken. Download hier je Flixbus-app voor Android, of hier in de Apple Store.

 1. Al slapend reizen met de nachtbus

Op reis met een met een beperkt budget? Spaar geld uit voor een hotelovernachting door ervoor te kiezen met de de nachtbus te reizen.

 • ’s Nachts stopt de bus ook minder frequent dan overdag, waardoor je sneller op je bestemming bent.
 • Als je een zetel boekt die je kan platleggen, kan je bovendien (normaal gezien toch) een oogje dichtdoen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit een minder goede optie is voor slechte en lichte slapers.

NACHTBUS: Al slapend reizen? Boek hier je rit met de nachtbus.

 1. De reisduur

Dit is een nadeel dat voor velen niet opweegt tegen de vele voordelen van Flixbus. 12 uur in een bus zitten terwijl je op 1 uur van Brussel naar Berlijn kan vliegen? Heel wat mensen betalen met veel plezier meer geld voor die laatste optie en je kan ze moeilijk ongelijk geven. En in dit geval gaat het nog om een rechtstreekse verbinding, het kan ook zijn dat je (meermaals) moet overstappen en moet wachten aan een (soms ongure) bushalte of busstation. Prettig is anders.

Al moet de reisduur ook wel een beetje gecounterd worden, als je vliegt komt er buiten reistijd ook je verplaatsing naar de luchthaven bij en de tijd die je hier moet wachten. Bij een busreis verloopt het check-in en boarding proces natuurlijk veel sneller.

 1. Haltes om te wachten op de Flixbus

In tegenstelling tot veel andere busmaatschappijen, stoppen de Flixbussen niet altijd aan busstations. Zo kan het zijn dat je ergens aan de kant van de weg moet wachten. Dit is natuurlijk niet fijn als het bijvoorbeeld regent of sneeuwt. Of als je ergens in de vroege, donkere uurtjes van de ochtend moet wachten op straat vlakbij het station Brussel-Noord.
Al helemaal niet als je 2 uur moet wachten op je volgende aansluiting, zonder dat je ook maar ergens iets kan eten of drinken. Al is dit laatste natuurlijk eerder de uitzondering dan de regel.

 1. Zorg dat je op tijd bent

No man (or woman) left behind geldt jammer genoeg niet bij Flixbus. Als de bus bij een tankstation of wegrestaurant tien minuten halthoudt, dan zijn dit ook effectief tien minuten. Het is geen schoolreis waarbij de leerkrachten braaf controleren of iedereen mee op de bus zit, als je niet op tijd terug bent vertrekken ze effectief zonder jou. Boek je ticket alvast hier online.

 1. Onverwachte vertragingen

Het is al moeilijk voor lokale busmaatschappijen om korte trajecten op tijd af te leggen, dus voor langere routes is het soms helemaal onmogelijk om op tijd te komen. Sommige bussen kunnen uren vertraging hebben, als ze bijvoorbeeld worden opgehouden door de douane, of het verkeer. Gelukkig kan je wel elke bus volgen via de app, maar het blijft toch altijd een onvoorspelbare factor.

TIP: Op zoek naar wat leeslectuur voor je reisbestemming? Download dan zeker eens van onze reisgidsen inclusief weetjes en bezienswaardigheden. Zo kan je onderweg alvast uitstippelen wat je ter plekke zeker wilt bezichtigen.

 1. Lastige medepassagiers

Dit geldt uiteraard ook voor een vliegtuig, maar daar hoef je soms maar een uurtje naast te zitten. 12 uur naast iemand zitten met bedenkelijke lichaamshygiëne, of mensen die ontzettend veel lawaai maken zodat je onmogelijk kan slapen… prettig is anders. Hoewel onruststokers natuurlijk altijd van de bus gezet (kunnen) worden.

 1. Veelgestelde vragen over de Flixbus

Sommige factoren zijn wisselvallig en afhankelijk van je eigen voorkeur en externe factoren. Zo is het soms een beetje Russische roulette spelen met de volgende factoren:

Zijn de toiletten netjes op de Flixbus?

 • Het toilet aan boord is soms in erbarmelijke staat. Je kan genoeg getuigenissen lezen (of je hebt het misschien al zelf meegemaakt) dat het wc een Jackson Pollock van menselijke uitwerpselen en sappen is, waar je zelfs voor al het geld van de wereld je behoefte niet zou doen.
 • Echter zijn er even goed voorbeelden van buschauffeurs die elk uur het kleinste kamertje schoonmaken zodat je hier in alle rust en hygiëne je boodschap kan doen.

Is de buschauffeur vriendelijk op de Flixbus?

 • Dit is jammer genoeg ook bijzonder wisselvallig. Soms zijn de bestuurders van de bus (en de kaartjescontroleurs) de goedheid zelve en begroeten ze je met een glimlach en zelfs wat grapjes.
 • Er zijn ook chauffeurs die je uitkafferen of de hele bus wakker schreeuwen bij elke halte.
 • Negatieve ervaringen met het personeel kunnen aangegeven worden bij Flixbus en je kan er zeker van zijn dat ze wel gepaste stappen zullen nemen wanneer een personeelslid te veel klachten krijgt, maar je kan altijd pech hebben.

Is er WIFI of internet op een Flixbus?

 • Ja zeker, aan boord van een Flixbus is er internet en WIFI die je gratis kan gebruiken, maar aangezien de toegang beperkt is (en de verbinding soms traag) is het niet per se een voordeel. Flixbus heeft de toegang tot audio- en videostreamingwebsites (en apps) geblokkeerd, omdat deze anders het netwerk zouden overbelasten. Je kan dus geen films van bijvoorbeeld Netflix of Disney+ kijken, tenzij je deze op voorhand hebt gedownload of je hiervoor jouw mobiele data gebruikt.
 • Er is 300 MB per persoon voorzien, op zich is dit wel genoeg om je e-mails te checken en eventueel wat werk te verrichten. Digital nomads bijvoorbeeld kunnen hun lange busrit perfect gebruiken om te werken, zeker omdat er ook stopcontacten zijn dus je moet niet bang zijn dat de batterij van je laptop het plots begeeft.

Kan je een eigen zitplaatsen kiezen op een Flixbus?

Als je zelf wil kiezen waar je wil zitten, moet je hiervoor bijbetalen (net zoals in het vliegtuig). Echter is er heel wat verschillende keuze qua zitplaatsen.

 • Naast de klassiekers, kan je er ook voor opteren om een te boeken met panoramisch zicht (op de eerste rij).
 • Met een tafeltje (waar je dan met 4 personen kan zitten, ideaal als je met vrienden reist).
 • Meer beenruimte, of zetels die je half of helemaal kan platleggen zodat je kan slapen.
 • De prijzen hiervan variëren tussen de € 1 tot € 10.

Klik hier om je tickets te reserveren

Hoeveel bagage mag je meenemen op de Flixbus?

 • Bij Flixbus zit sowieso 7 kg handbagage en 20 kg ruimbagage bij de prijs inbegrepen. Hiervoor moet je, in tegenstelling tot bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen, niet voor bijbetalen.
 • Kinderwagens kan je ook gratis meenemen (al dien je dit wel minstens 48 uur op voorhand aan te geven), net zoals wandelhulpmiddelen en rolstoelen.
 • Wil je toch nog een extra stuk bagage meenemen, dan kan dit ook tegen zeer democratische prijzen (€4 tot € 18). Waardevolle voorwerpen laat je best niet in je ruimbagage, dat spreekt voor zich.
 • Als je bagage gestolen wordt, ben je hiervoor niet verzekerd. Er zijn verhalen van mensen wiens koffer ontvreemd werd, maar dat risico heb je eigenlijk bij elke busmaatschappij. In theorie kan je verloren bagage aangeven bij Flixbus, maar in de praktijk wordt hier niets mee gedaan.
 1. Conclusie: Wel of niet met de Flixbus reizen?

Je volgende reis met Flixbus boeken of niet?

 • Met Flixbus weet je perfect waaraan je je kan verwachten. Het is de Ryanair van het busvervoer.
 • Je kan er heel goedkoop mee van punt A naar B gaan (en bij uitbreiding het hele alfabet door hun uitgebreid netwerk).
 • Het is natuurlijk niet de meest comfortabele manier van reizen.
 • Voor ritten van korte afstand zou ik zeker niet twijfelen.

Voor de lange afstandsreizen moet je jezelf de vraag stellen: spaar ik liever geld uit en offer ik hierbij mijn comfort op? Of betaal ik toch graag wat meer voor een vliegticket zodat ik sneller (en comfortabeler) op mijn bestemming ben? Alleen jij kan die vraag beantwoorden.

FLIXBUS TICKET BOEKEN: Ben je overtuigd en wil je graag zelf reizen met de Flixbus? Boek hier je volgende reis met de Flixbus.

 1. Handige tips bij het reizen met Flixbus

 • Kijk op voorhand waar de bushalte is. Grote steden zoals Parijs hebben er namelijk meerdere. Het zou jammer zijn als je aan de verkeerde halte zou wachten.
 • Kom zeker op tijd. Het gebeurt soms dat de bus eerder vertrekt dan aangegeven, zorg ervoor dat je zeker 10 tot 15 minuten voor vertrek aan de halte bent.
 • Zorg voor warme kledij, want soms zijn de buschauffeurs heel vrijgevig met de airconditioning. Zelfs in warme zomermaanden neem je best en minstens een trui mee.
 • Noise-cancelling headphones zijn ook een must als je een lange busrit in het vooruitzicht hebt.
 • Flixbussen hebben niet altijd de typisch groene kleur, let dus ook op voor mogelijks anders gekleurde bussen. Er hangt altijd wel een bordje van Flixbus aan het raam, dus er is wel een zekere herkenbaarheid.
 • Op sommige bussen zijn er snacks en drankjes aanwezig, maar je neemt best het zekere voor het onzekere en zorgt zelf voor versnaperingen.
 • Als je je zorgen maakt over je bagage die gestolen kan worden, verstop je best een Airtag in je koffer zodat je deze altijd kan lokaliseren.
 • Vergeet je identiteitskaart of paspoort niet, zonder deze mag je zelfs de bus niet op.
 • Als je geen zitje hebt gereserveerd, kom je liefst minstens 15 minuten voor vertrek naar de bushalte zodat je een zetel kan kiezen. Het is uiteraard ook logisch dat je best zo ver mogelijk van het toilet zit (om mogelijks onaangename geurtjes te vermijden).
 • Raadpleeg de website van Flixbus regelmatig voor promoties, waarbij je vaak van heel wat korting kan genieten.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids. 75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, het achteraf bewerken en back-ups maken,... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Betere foto's met de tips in onze smartphone gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?