FB

Top 11 bezienswaardigheden in Brugge moet je gezien hebben!

Volledige reisgids kopen voor € 5

Top 11 bezienswaardigheden in Brugge moet je gezien hebben!

19 september 2018 in Brugge0 reacties

Brugge staat gekend voor zijn schoonheid en telt dan ook een heel aantal van de mooiste historische bezienswaardigheden van Vlaanderen. Om jou te helpen bij een bezoek aan Brugge hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden die je in Brugge kan vinden.

Georganiseerde tours Brugge

Inhoud artikel

 1. Concertgebouw

Het Concertgebouw is geopend in 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was. West-Vlaanderen had vroeger geen locatie waar grote orkesten en internationale gezelschappen konden optreden. Er werd geld gevonden bij de Vlaamse Gemeenschap, de provincie en de stad Brugge, en er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Het ontwerp van de architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem won de wedstrijd. De eerste steen van het gebouw werd gelegd in juni 2000, anderhalf jaar later werd het geopend. In het Concertgebouw bevindt zich eveneens de toeristische dienst van Brugge

 1. ‘t Zand

De eerste treinen naar Brugge kwamen toe op ‘t Zand. We spreken 1840. Algauw was het eerste stationsgebouw te klein. Het werd afgebroken om terug heropgebouwd te worden in… Ronse, waar het nu nog staat. De laatste trein vertrok vanaf dit plein een paar jaar vóór de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 2016 zijn grootse werken voor de herinrichting van het plein begonnen. De grote fontein met verschillende beeldengroepen die hier sinds 1986 stond, werd verplaatst naar het Koning Albert I-park.

 1. Historium

Het Historium werd geopend eind 2012 en brengt bezoekers terug naar de middeleeuwen. Gedurende een parcours van een klein uur kom je in 7 verschillende zalen terecht. Elk apart laten ze je de sfeer van de 15de eeuw beleven. De leidraad is het schildersatelier van Van Eyck waar er nog een paar attributen en een model nodig zijn om een van zijn meesterwerken af te werken. Alhoewel het verhaal verzonnen is, zijn elk van de 7 decors waarin het verhaal geprojecteerd wordt historisch correct. Het bezoek verloopt in groepjes van maximum 20 personen. De uitgang gaat via het Duvelorium, een bierbar waar je naast Duvel ook nog andere Belgische bieren kan drinken.

Het Historium ligt naast het neogotische gebouw dat toebehoort aan het Provinciaal Bestuur. Het is gebouwd op het einde van de 19de eeuw en staat bekend onder de naam ‘Provinciaal Hof’.

 1. Vismarkt

Net als eeuwen geleden wordt in de overdekte vismarkt ook vandaag nog vis verkocht in de overdekte markt. Al hebben intussen ook kunstenaars en juwelenkraampjes de weg naar hier gevonden.

Voor heerlijk bereidde visgerechten kan je terecht in de visrestaurants omheen dit aangename plein én op het Huidevettersplein waar je straks doorheen wandelt.

 1. Bruggen in Brugge

Brugge wordt vaak “het Venetië van het noorden” genoemd, een titel die het te danken heeft aan het aantal bruggen die de binnenstad telt. Heb je een idee hoeveel er dat eigenlijk zijn? Neem je werkelijk alle bruggen erbij, dus ook buiten de stadskern, dan zijn het er een 70-tal. Beperken we ons tot de bruggen in de historische binnenstad, dan komen we uit op 43. De oudste zijn de Peerdenbrug en de Meebrug. Dat lijkt veel, maar andere steden in binnen- en buitenland bezitten er (veel) meer. Utrecht heeft er bijvoorbeeld 90, Gent 125, en Venetië, waarmee Brugge vergeleken wordt, heeft er een 400-tal. Koploper is echter enigszins onverwacht het Duitse Hamburg. Daar zal de teller stilvallen op… 2400.

 1. Groeningemuseum

Het Groeningemuseum heeft een schitterende collectie Vlaamse schilderijen in huis uit de periode van de 15de tot de 20ste eeuw. Hoogtepunt van de collectie zijn werken van de Vlaamse Primitieven (Van Eyck, Memling,…), maar daarnaast hangen er ook werken uit de renaissance en de barok, en zelfs van een aantal Vlaamse expressionisten

 1. Gruuthusemuseum

Het Gruuthusemuseum was ooit het paleis van de heren van Gruuthuse. Nu kan je er voorwerpen bewonderen die verwijzen naar het leven tussen de 15de en de 19de eeuw, zoals sieraden en keukengerei, maar ook een guillotine…

 1. Arentshuis

Het Arentshuis is een 18de eeuws herenhuis dat op het gelijkvloers plaats biedt voor tijdelijke tentoonstellingen. Op de bovenverdieping is er een permanente expositie over Frank Brangwyn (1867-1956), een Britse kunstenaar met Brugse roots. Hij was niet alleen schilder, maar ontwierp ook keramiek, meubelen, juwelen…

 1. Onze-Lieve-Vrouwkerk

Je kunt niet naast de 122 m hoge bakstenen toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk kijken. Het is daarmee het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. De kerk heeft een lange bouwgeschiedenis, van begin 13de eeuw tot de 15de. Ook hier vinden restauratiewerken plaats. De kerk bevat schitterende kunstwerken van het allerhoogste niveau. Dé trekpleisteris een werk van Michelangelo: een “Madonna met Kind” uit wit marmer, wereldberoemd. In de kerk zijn verder ook de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië te bewonderen naast een fraai marmeren hoofdaltaar.

Dit filmpje werd gemaakt door www.hansenel.nl

 1. Oud Sint-Janshospitaal

In het Oud Sint-Janshospitaal zijn meubilair, kunstwerken en voorwerpen uit het hospitaalverleden te bezichtigen. Je komt in de ziekenzalen, de kapel, de slaapzaal, apotheek… Je vindt er ook werken van Hans Memling

 1. Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan werd al vermeld in de 16de eeuw en is nu de enige nog actieve familiebrouwerij in de stad is. Dagelijks worden er meerdere rondleidingen georganiseerd. Neem zeker de tijd om er een Brugse Zot te proeven.

 1. Poertoren

De Poertoren is een vestingtoren uit 1398. Hij werd in 1477 ingericht als opslagplaats en atelier voor buskruit, vandaar ook zijn naam, die door de eeuwen heen behouden bleef. Ooit bevond zich hier vlakbij nog een tweede toren maar die werd intussen gesloopt. Tegenover de Poertoren kan je op een infobord de oudst bewaarde foto van Brugge zien. Eveneens lees je hier nog wat informatie over het Minnewater en omgeving.

 1. Waar overnachten in Brugge?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brugge? In het centrum van Brugge en aan de rand van de stad zijn er heel wat hotels te vinden. Ook is het mogelijk om te overnachten in een andere stad zoals Gent en om Brugge te bezoeken als een dagtrip.

Booking.com

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brugge?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Brugge? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze stadsgids Brugge met 27 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Download alvast je gratis preview stadsgids Brugge.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?