Hoe kan ik Digital Nomad worden en constant reizen? 17 x tips

Hoe kan ik Digital Nomad worden en constant reizen? 17 x tips

7 maart 2018 in Reisinfo0 reacties

Wie droomt er nu niet van een job waarbij je de hele wereld rond kan reizen? Hiervoor hoef je niet eerst jaren te studeren om diplomaat of reisbegeleider te worden: met een paar vaardigheden, een laptop en een wifi verbinding kan je al snel een leven als digital nomad beginnen.

Leven door geld te verdienen met je computer en te werken waar je maar wil ter wereld.
Een handleiding met 17 tips die je droom werkelijkheid helpen worden.

Inhoud artikel

  1. Wat moet je kunnen om Digital Nomad te worden?

Als digital nomad werk je online, maar afhankelijk van wat jij wil doen zal je daar bepaalde vaardigheden voor nodig hebben. Wil je als schrijver aan de slag, dan hoef je alleen goed te kunnen schrijven in één of meerdere talen en een tekstverwerker kunnen gebruiken, maar om als online marketeer aan de slag te gaan zal je toch over andere vaardigheden moeten beschikken.

Als je heel goed kan tekenen kan je bijvoorbeeld besluiten om online als grafisch ontwerper aan de slag te gaan. Teken je normaal alleen op papier, dan zal je nu moeten leren om digitaal te tekenen.

Je huidige vast job behouden en ondertussen starten met het leren van nieuwe skills en vaardigheden door je te laten inhuren als freelancer. Zo kan je wat extra geld verdienen en een klantenbasis opbouwen terwijl je nog bezig bent met het uitvogelen van dat de nieuwe software die je moet gebruiken.
Er zijn meerdere manieren waarop je nieuwe vaardigheden kan leren:

  • Zo kan je (online) cursussen volgen
  • Op zoek gaan naar een job waar je de benodigde vaardigheden kan leren
  • Je kan ook in het buitenland op zoek gaan naar een (vaste) job om daar aan je leven als nomade te werken.

  1. Mogelijkheden, hoe word je een Digital Nomad?

Wanneer je een digital nomad wil worden zal je je leven enigszins om moeten gooien, zodat het online werken voor voldoende inkomen zal zorgen en je tegelijkertijd kan genieten van de locatie. Je hoeft het ook niet altijd zwart-wit te zien en je huidige leven 180 graden om te slaan. Er zijn veel mogelijkheden waarbij je veel op afstand kan werken, tegelijk kan reizen en toch nog je job blijft uitoefenen.

Enkele manieren waarop je dit kan doen:

2.1. Werk van thuis uit in plaats van op kantoor

Je hebt een baan die je leuk vindt en die goed betaald. Deze hoef je niet direct op te geven voor een nomadisch bestaan. Zeker wanneer jij voornamelijk achter de computer zit voor je werk kan je dit werk vaak ook op een andere locatie doen. Denk bijvoorbeeld aan financieel werk waarbij je alle cijfertjes online binnenkrijgt en gewoon op je laptop verwerkt en weer terugstuurt. Probeer je baas te overtuigen dat je niet op kantoor aanwezig hoeft te zijn om je werk te kunnen doen. Zeg niet onmiddellijk dat je naar het buitenland wil en aan het strand je werk wilt gaan doen, maar laat eerst zien dat het mogelijk is van thuis uit.

2.2. Zoek een nieuwe job waarbij dat wel kan

Moet je bij je huidige baas toch op kantoor blijven, dan kan je ook op zoek naar een vergelijkbare baan waarbij dat wel kan. Misschien dat er bij een functie wordt aangegeven dat je eerst een paar maanden op een vaste locatie moet werken waarna je zelf kan kiezen waar je werkt, maar het kan evengoed zijn dat het volstaat om slechts één maal per jaar het kantoor te bezoeken.

2.3. Breng je kantoor online

Misschien heb je een job waarbij je normaal dagelijks naar kantoor moet, maar kan je jouw werkzaamheden ook online doen? Overleggen met collega’s kan ook heel gemakkelijk online en rapporten kunnen gewoon digitaal worden afgeleverd in plaats van op papier. Ga na wat je zou kunnen veranderen zodat het zelfde werk geheel online gedaan kan worden, weeral een stap dichter bij het bestaan als digital nomad.

2.4. Koop een bestaand online bedrijf

Je kan er voor kiezen om een ander bedrijf over te kopen. Online worden veel websites die al heel wat inkomsten vergaren te koop gezet, waardoor jij zelf niet veel meer hoeft te doen behalve het te beheren. Dit kan ervoor zorgen dat er op korte termijn en zonder al te grote inspanningen geld in het laatje gebracht wordt. Je hebt hier wel de nodige kennis over nodig zodat je niet een bedrijf koopt dat binnen een paar maanden failliet is.

2.5. Begin je eigen bedrijf

Je kan er ook voor kiezen om zelf iets te beginnen. Zo zou je een bepaalde service kunnen opzetten of producten kunnen gaan verkopen. Hier komt echter ook wat kennis bij kijken, want je moet er wel voor zorgen dat je bedrijf ook daadwerkelijk voor geld gaat zorgen, en hier gaat tijd en moeite in zitten. Heb je echter een goedlopende website of blog, een actief publiek en goed verkopende producten, dan kan je aardig wat geld verdienen en hoef je niet constant meer aan het werk. Verkoop je bijvoorbeeld producten zoals ebooks, dan kan één succes jarenlang voor een vast inkomen zorgen en hoef je niet elke week een nieuw ebook uit te geven. Ook wanneer je online cursussen maakt kan je heel goed een aantal cursussen aanbieden en deze steeds opnieuw verkopen. Wanneer je bijvoorbeeld instructievideo's maakt hoef je deze maar eenmalig op te nemen.

2.6. Freelancer of consultant worden

Een laatste optie is om als freelancer aan het werk te gaan. Je kan zelf op zoek gaan naar bedrijven die freelancers zoeken of je kan jezelf adverteren op freelancer marktplaatsen om zo opdrachten binnen te halen. Of je er nu voor kiest om alleen langdurige opdrachten aan te nemen of juist wekelijks een opdracht voor één klant uit wenst te voeren, als freelancer kan je je eigen vaardigheden verkopen en je tijd zelf indelen.

Ga bijvoorbeeld virtueel les geven en stel hier vaste tijden voor in. Zo zou jij overdag kunnen genieten van een wandeling over een tropisch strand en ’s avonds mensen over de hele wereld een andere taal aanleren of ze een muziekinstrument leren bespelen. Of ga als schrijver ’s ochtends met opdrachten aan de slag en ga er ’s middags op uit in de stad.

Onze tip: Wij zelf zijn gestart met het verkopen van digitale reisgidsen en kunnen hier nu fulltime van leven. En zeg nu zelf, wat is er leuker dan te reizen voor je werk en daar een gids over te schrijven?
  1. Waar moet je zeker aan denken als je Digital Nomad wil worden?

3.1. Het is gemakkelijker als je geen schulden of kosten hebt

Wanneer je als digitale nomade gaat leven wil je niet vast zitten aan leningen, schulden of vaste kosten die je hebt. Niet alleen gaat hier heel wat geld naartoe wat jij zou kunnen gebruiken voor een ticket naar je volgende bestemming, maar het verzwaard tegelijk je leven. Waarom zou je je abonnement voor de fitness behouden als je er het komende jaar sowieso niet meer zal komen? Ook je auto zal je alleen maar geld kosten terwijl je deze niet gebruikt, dus je kan deze net zo goed verkopen.

3.2. Zorg dat je over een spaarpotje beschikt

Een beetje geld achter de hand hebben is altijd een slim idee, maar je wilt al helemaal niet ergens in een vreemd land vast komen te zitten omdat je geen geld meer hebt voor een ticket terug. Het kan zijn dat je de ene maand meer verdient dan de ander als digital nomad, en dan wil je wel dat als het even iets minder gaat je nog steeds normaal kunt leven.

3.3. Zorg voor een plan B (en eventueel ook een plan C)

Het kan zijn dat je na een paar maanden merkt dat jouw plannetje niet helemaal werkt en dat je leven als digital nomad niet lekker loopt. Daarom kan het fijn zijn om een plan B te hebben. Misschien houdt dit in om weer terug te gaan en opnieuw te starten, maar je kan ook zeggen dat je een hele andere bron voor je inkomsten zoekt. Misschien gaat je online carrière als marketing specialist niet helemaal lekker, maar kan je wel terecht als een Engels docent.

3.4. Waar ga je heen?

Een leven als een nomade klinkt misschien als een heel spontaan leven, maar je doet er slim aan om van te voren uit te zoeken waar je heen wilt. Informeer jezelf over de locatie. Hoeveel kost het leven daar? Hoe goed is de wifi? Hoe veilig is het? Ook kan je gelijk je verblijf regelen, zodat je dat niet ter plekke nog hoeft te doen. Zoek zeker en vast eens contact op met mensen op de bestemming. Dit kunnen lokale mensen zijn die je informatie kunnen geven, maar ook andere digital nomads die hun ervaringen met je kunnen delen.

3.5. Zorg voor een goede verzekering

Een goede reisverzekering is zeer belangrijk. Er kan altijd iets gebeuren, en of dit nou de diefstal van je laptop is of het breken van een ledemaat, je wilt wel dat je ook in een ver land goed geholpen kunt worden. Niets is vervelender dan ziek worden in het buitenland en niet naar het ziekenhuis kunnen omdat je niet goed verzekerd bent.

3.6. Beschik je over een huis of appartement? Wat ga je ermee doen

Het maakt niet uit waar je woont, of dit een koophuis is of een goedkoop flatje, je zal moeten uitzoeken wat je er mee wilt doen terwijl jij in het buitenland zit. Wil je verkopen, er uit trekken, of je eigen plekje verhuren? Indien mogelijk doe je er slim aan om je huis niet zomaar te verkopen. Als een nomadisch leven toch niets voor jou blijkt te zijn of je wilt voor een tijdje weer in eigen land wonen, kan je dan steeds ergens terecht. Kijk goed in je contract wat je mag doen en denk over de verschillende opties na.

3.7. Wat met je meubels, koelkast en andere spullen

Wanneer je je huis leeg haalt, omdat je deze leeg wilt verhuren of omdat je het gewoonweg verkoopt, moet je besluiten wat je met al je spullen gaat doen. Wat kan je verkopen, en wat wil je houden? En waar ga je je spullen opslaan? Misschien heeft een vriend of familielid een kelder over waar je je meubels en andere spullen kwijt kan, maar het kan ook zijn dat je een opslag moet huren.

3.8. Wat doe je met je huisdieren

Als je huisdieren hebt moet je je bedenken dat je deze niet mee kan nemen. Je zal met inentingen en quarantaine zitten als je bijvoorbeeld je hond meeneemt, en al het gereis geeft je beestjes ook een hoop stress. Je doet er beter aan om ze thuis te laten en hier wat voor ze te regelen. Het beste is om iemand te zoeken die voor langere tijd voor je huisdieren wil/kan zorgen.

3.9. Zorg voor een goede creditcard

Betalen doe je in veel landen met een creditcard. Zorg er dus voor dat je een creditcard hebt die universeel geaccepteerd wordt en die niet veel extra kosten met zich mee brengt.

3.10. Zorg voor een gezonde dosis lef & doorzettingsvermogen

Je zal het waarschijnlijk ook wel weten ... digital nomad worden klinkt leuk, is het ook soms, maar soms ook niet. De reden waarom het een droom blijft voor velen is omdat het een grote dosis lef en doorzettingsvermogen vereist (lees ook het artikel over de minder leuke kanten van digital nomad zijn).
Geef niet op na de eerste tegenslag, blijf in jezelf geloven, durf de mist in te gaan...
Daarmee wil ik niet zeggen dat je dient te blijven investeren in iets wat niet opbrengt. Loont manier A niet, probeer het dan op manier B of C, of D ... het alfabet heeft 26 letters, dus ooit zal het wel eens lukken.
Het zijn enkel degene die blijven doorgaan bij tegenslagen die uiteindelijk succes zullen hebben (en deze heb ik niet zelf bedacht :-)).

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?