Kortrijk bezoeken? 17 top bezienswaardigheden voor je citytrip Kortrijk

Download fietsgids West-Vlaanderen

Kortrijk bezoeken? 17 top bezienswaardigheden voor je citytrip Kortrijk

6 mei 2024 in Kortrijk89 reacties

In het Zuiden van het mooie West-Vlaanderen vind je de Guldensporenstad Kortrijk. Kortrijk is gelegen aan de Leie rivier en heeft een rijke geschiedenis. Bij je bezoek aan deze stad kom je dan ook langs heel wat historische gebouwen met een verleden.

Bekende trekpleisters van Kortrijk zijn het Begijnhof, de Broeltorens en het shoppingscenter 'K in Kortrijk'. Benieuwd naar meer? Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden in Kortrijk voor jou op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kortrijk

Duur
BereikbaarheidMet de trein naar Kortijk € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Kortrijk zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Kortrijk? Deze reis kan je boeken bij Hotelspecials (va. € 86) of Voordeeluitjes (va. € 116)

Inhoud artikel

 1. Grote Markt van Kortrijk

De Grote Markt van Kortrijk is hét middelpunt van de stad. Het plein ontstond in 1899 na het slopen van de Oude Lakenhalle. Wanneer je op de Grote Markt bent, zal je meteen de gezellige sfeer van de vele terrasjes opvallen. Ook de historische gebouwen zullen je aandacht trekken. Je vindt hier onder meer het Belfort van Kortrijk, de standbeelden van de Graven van Vlaanderen en ook het stadhuis in laatgotische renaissancestijl.

VERBLIJFTIP: B&B OYO ligt op wandelafstand van de Grote Markt én het treinstation. In deze gezellig B&B merk je het comfort van een hotel, gecombineerd met de huiselijke sfeer van een B&B. Meer info en boeken.

 1. Schouwburgplein

Het sfeervolle Schouwburgplein ontstond, net zoals de Grote Markt, na het slopen van de Grote Lakenhalle die zwaar beschadigd werd in 1944 door bombardementen. Het rechthoekige plein is autovrij en is zeker een bezoekje waard. Je vindt hier namelijk de Stadsschouwburg en tal van historische gevels in Vlaamse renaissancestijl die een streling voor het oog zijn.

Verder kan je hier ook even neerploffen op één van de gezellige cafeetjes met terrasjes en genieten van een heerlijk glaasje wijn in de zon of een lekker warme chocomelk in de winter.

Kunstwerk Fontein de Golf

Als je op het Schouwburgplein loopt, zullen de metalen bogen van Fontein De Golf je ook meteen opvallen. Dit bijzondere kunstwerk is van de Belgische kunstenaar Olivier Strebelle. Het kunstwerk is zo'n 7m hoog op 12m lang en bestaat uit 11 gebogen buizen waar water uit spuit.

 1. Wandel door het Sint-Elisabethbegijnhof

Het Begijnhof werd gesticht in 1238 en in 1240 rijkelijk gesteund door de Gravin van Vlaanderen, Johanna van Constantinopel. Je kunt haar standbeeld nog steeds terugvinden onder een boom op het gezellige binnenpleintje. Op de site staan in totaal een 40-tal huisjes die dateren uit 1650. Sinds 1984 begonnen grote restauratiewerken het begijnhof op te knappen. De laatste fases werden afgerond in 2019 en het resultaat mag er zijn.

De rust op deze plek is onbeschrijfelijk, zeker als je weet dat je je op 100 meter van de Grote Markt bevindt. Het Begijnhof staat met al haar pracht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mattheuskapel

In het Begijnhof is er een huisje ingericht in de tijd van toen, het toont je hoe de begijntjes er leefden en wat ze dagelijks deden. Niet veel verder vind je de Mattheuskapel waar de Begijntjes vergaderden of een mis kwamen bijwonen, sommige overleden begijntjes kregen hier hun laatste rustplaats.

Sint Annazaal

De Sint Annazaal werd prachtig gerenoveerd en opende in 2014 haar deuren. Het belevingscentrum is gratis te bezoeken, verhalen worden verteld aan de hand van moderne mediatechnieken, foto’s, bewegende beelden en originele luisterzuilen. Recht tegenover de Sint-Annazaal vind je het standbeeld van Marcella Pattyn, de laatste begijn te wereld. Op 92-jarige leeftijd overleed ze in het begijnhof in april 2013.

 1. Broeltorens in Kortrijk

De Broeltorens dateren vanuit de 14e (de Speytorre) en 15e eeuw (Inghelburghtorre). De torens zijn een overblijfsel van oude versterkingen die in 1684 door Lodewijk XIV verwoest werden. Beide torens dienden om de brug tussen beide te beschermen. Onder begeleiding van een gids kan je de befaamde Broeltorens van binnenin bezoeken, meer info bij Toerisme Kortrijk.

De Broelbrug werd in 1385 geopend maar moest in haar geschiedenis al meerdere keren hersteld worden na vernielingen. Bovenop de Broeltorenbrug staat sinds 1913 het standbeeld van de heilige Johannes Nepomucenus, beschermheilige van de drenkelingen.

WANDELTIP: Graag Kortrijk verkennen met een uitgestippelde wandeling? Download onze gratis stadswandeling Kortrijk, deze brengt je langs de mooiste plekjes van des stad.

Verlaagde Leieboorden - Broelkaai

Onlangs werden de Leiekaaien verlaagd en zijn de parkings aan beide zijden van de Leie verdwenen. De auto’s maken plaats voor waterrecreatie, rustbanken, kinderanimatie,.. Bij wijze van spreken kan je hier de dag van vandaag even relaxen en op een warme zomerdag de vanop de Leieboorden de voeten in het water steken.

Deze vernieuwing op de rand van het oude stadscentrum geeft de kern van de stad een andere dimensie. Het is een leuke plek dat zowel bij jong als oud populair is om tijdens de zomer te ontspannen of een terrasje te doen. Ook het de ideale plek om wat leuke foto’s te maken nabij één van de bekendste plekken van de stad.

 1. Stadhuis

Het stadhuis van Kortrijk staat op de Grote Markt en heeft een laatgotische gevel. De beelden van de Graven van Vlaanderen (aan de gevel) werden vervangen door nieuwe in de 19e eeuw tijdens een grootscheepse restauratie.

Twee pareltjes in het stadhuis die je zeker bezocht moet hebben, zijn de schepenzaal en de raadzaal, hier vind je namelijk prachtige glasramen, muurschilderijen, merkwaardige topografische kaarten en 16-eeuwse schouwen. Het stadhuis kun je bezoeken met een gids indien je vooraf reserveert bij de toeristische dienst.

 1. Belfort van Kortrijk

Op de Grote Markt staat het Belfort. De geschiedenis van het Belfort gaat terug tot de 14e eeuw. Het Belfort is een overblijfsel van de middeleeuwse lakenhalle die hier vroeger plaatsvond en heeft 4 puntige torentjes, een beiaard van 48 klokken en behoort tot de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De laatste grondige herstellingen dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De twee gouden figuren bij de klokken heten Manten en Kalle, en laten je weten welk uur het is. Op de spits staat Mercurius, de god van de handel. Wist je dat het luiden van de klokken in het Belfort een specifieke betekenis had zoals:

 • het openen en sluiten van de stadspoorten,
 • feestelijke klokken die luidden tijdens allerlei feestgelegenheden,
 • een soort van werkklok die het begin en einde van de werkdag aangaf,
 • een klok die aangaf vanaf wanneer het niet meer toegelaten was om zonder toorts door de straten te lopen.
De klokkenluiders zijn zeer geliefde stadsfiguren, maar wat niet veel mensen weten, is dat dit niet de originele Manten en Kalle zijn. Deze werden namelijk in 1382 gestolen door de Fransen en als oorlogsbuit meegenomen naar Dijon. Tot op heden prijken de originele Kortrijkse Manten en Kalle op de Notre Dame van Dijon.
 1. De Kortrijkse Stadswaag

Op de hoek van de Rijselstraat vind je de Stadswaag van Kortrijk. Vroeger kwam men naar de stadswaag om gewichten te ijken wat erg belangrijk was in een stad waar onder andere de edelsmeedkunst bloeide. De weegbrug werd in 1840 op de westkant van het Sint-Michielsplein gebouwd en in 1889 naar de Rijselsestraat verplaatst, vlak voor de ijkdienst.

Het charmante gebouw met een trapgevel en een achthoekige hoektoren is erg bijzonder om te zien. Vandaag de dag is er in deze voormalige stadswaag het eetcafé Petit Paris gevestigd waar je terecht kan voor een hapje of een drankje.

 1. Ontspannen in het Groeningepark

Even ontspannen aan de drukte van de stad? Loop dan even naar het Groeningepark. Bij de ingang van het park vind je de Groeningepoort en iets verder het Groeningemonument. Deze werden gebouwd in 1908 als herdenkingsmonument naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag (zie opschrift). Achter de poort ligt het Groeningepark waar er tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302 hevig gevochten werd.

Middenin het park vind je ook het gouden monument die de Maagd van Vlaanderen symboliseert
. Het monument houdt met haar ene hand trots de Vlaamse leeuw vast en in haar andere hand een speer die wijst richting Frankrijk.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Kortrijk.
 1. Buda-eiland

Het Buda-eiland in echt wel de ‘place to be’ voor kunstenaars, ontwerpers en designers maar ook voor zij die graag wat ontspanning opzoeken. De naam ‘Buda' komt oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Toen de Franse fortenbouwer Vauban een versterking oprichtte nabij de Broeltorens aan de Leie, refereerde men naar de versterkte stad Buda in Hongarije aan de Donau. Via deze weg was de wijk Buda geboren.

Buda Beach

Tijdens de zomermaanden wordt het eiland omgetoverd tot een ligweide met strand, ligstoelen en een bar. In deze periode wordt dit wel de gezelligste plek van Kortrijk genoemd.

Bubox

Bubox is een ruimte voor hedendaagse beeldende kunst waar jaarlijks een vijftal tentoonstellingen gehouden worden. Het opzet is om beginnende kunstenaars een ruimte te geven waar ze kunnen experimenteren en creatief aan het werk kunnen gaan. Adres: Korte Kapucijnenstraat. Meer info over Bubox.

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een kapel van het kasteel van Kortrijk. Toen lag de kerk in het midden van een site met een fort en een gracht, omringd door een omwallingsmuur. In het begin van de 13e eeuw werd een kanunnikenkerk gebouwd in opdracht van Boudewijn van Constantinopel. Bij het binnentreden van de kerk, lees je op de muur dat Guido Gezelle hier in de tweede helft van de 19e eeuw een kapelaan was. In het parkje naast de kerk kun je nog steeds de buste vinden van de bekende dichter.

WANDELTIP: Graag Kortrijk verkennen met een uitgestippelde wandeling? Download onze gratis stadswandeling Kortrijk, deze brengt je langs de mooiste plekjes van des stad.

De Gravenkapel

De top-bezienswaardigheid van deze kerk is ongetwijfeld de Gravenkapel die zich achter een glazen wand bevindt. Tussen 1370 en 1371 werd deze kapel gebouwd naar het voorbeeld van de Sainte-Chapelle in Parijs als mausoleum voor graaf van Vlaanderen Lodewijk van Male, maar uiteindelijk ligt de graaf hier niet begraven.

Op de muren van de kapel vind je in 51 nissen, portretten afgebeeld van Graven en Jonkvrouwen uit Vlaanderen. Via een touchscreen kan je je verdiepen in de geschiedenis van de kapel mocht je dit willen.

 1. Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is de hoofdkerk van Kortrijk en vertoont van aan de buitenkant twee aparte stijlen. Bij het binnenkomen herken je de kenmerken van een hallenkerk (het oudste deel). Na een brand in 1832 werd het hoogkoor opgetrokken en kreeg het een neogotische stijl. De Sint-Maartenstoren is één van de hoogste gebouwen van de stad en domineert de skyline van de stad.

Wanneer je deze kerk ziet, zal je meteen de imposante ingang opvallen. Binnenin de kerk zal je een schat aan kunstwerken vinden zoals de sacramentstoren (6,5 meter hoog) en een kleine bedevaartplek genaamd ‘het Kelderke Gods’. Tot 1979 stond hier een begijntje om wat meer uitleg te geven. Je vindt er een beeldengroep waar Jezus ligt met enkele bebloede tranen.

In de kerk kan een interactieve zoektocht houden waarbij je op ontdekking gaat in de kerk. ‘ Speurneuzen in de kerk’ is een tocht waarbij je met smartphone en QR codes de kerk beter leert kennen.
 1. Shoppingcenter ‘K in Kortrijk’

Het shoppingcenter ‘K in Kortrijk’ bevindt zich middenin het centrum van de stad en heeft een ondergrondse parking met 1050 plaatsen. Het shoppingcenter werd geopend in 2010 en heeft een 80-tal winkels, voor ieder wat wils. Meer info op de site.

Honger en dorst gekregen van al dat shoppen? De restaurants bevinden zich op de bovenste verdieping. Wie nog niet genoeg heeft van het shoppen, kan nog wandelen door de winkelstraten die grenzen aan het center.

 1. Rozentuin kasteel ’t Hooghe

In de Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe, ook wel bekend als de Internationale Rozentuin, haalt elke rozen- of tuinliefhebber zijn hart op. Je vindt hier meer dan 200 diverse soorten rozen. Beeld je in wat een romantisch plaatje dat is! Bovendien worden nog meer zintuigen geprikkeld, want de rozen ruiken ook fantastisch.

 • De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis.
 • De tuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus, omdat de bloemen dan in volle bloei staan.
 • Indien mogelijk, plan je dan best je bezoek. Het is verboden om de rozen te plukken, maar je mag natuurlijk wel zoveel foto's maken als je wil!
 1. Texture Museum

Het was pas in 2014 dat het Texture Museum de deuren opende. Sindsdien kunnen jong en oud hier waardevolle collecties vlas en textiel ontdekken aan de hand van het verhaal van de vlasteelt in de Leievalleien. En dat allemaal in een modern museumgebouw. Het museum is ingedeeld in drie kamers met elk zijn eigen verhaal.

De kamers van het museum werden ingericht als een authentiek vlasverzendhuis (1912) waar je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht, kan ontdekken.

 • Een bezoek start in de Wonderkamer: een speels laboratorium over vlas in het dagelijks leven.
 • Je ontdekt in welke producten vlas wordt verwerkt. Je mag zelf een kijkje nemen, voelen, proeven, uittesten en ontdekken.
 • In de Leiekamer wordt het verhaal van de linnen- en vlasindustrie geïllustreerd. Dit aan de hand van beeldmateriaal, interviews en verhalen van mensen die er woonden en werkten en zelf ook meegemaakt hebben.
 • Ten slotte de Schatkamer met topstukken van damast, kant, handwerk en fijne weefsels.
 • Ga ook een kijkje nemen bovenop het gebouw waar een ‘gouden dakverdieping’ geplaatst werd. Hier heb je uitzicht over de stad en de rivier de Leie.
 • Meer informatie over het museum, de opstelling en collecties.
Even lekker dineren? Dan raden we aan om naar Pand 44 te gaan. Een gezellig restaurant met een elegant interieur als concept foodsharing.
 1. Recreatiedomein Hernieuwenburg

Blijf je gedurende een langere tijd in Kortrijk, dan kan het ook leuk zijn om een daguitstap te maken naar het recreatiedomein Hernieuwenburg in Wielsbeke. Zeker een toffe activiteit voor gezinnen met kinderen. Je het hele jaar terecht in de speeltuin van Hernieuwenburg, daarnaast is er ook een skatepark en een minipitch (een kunstgrasveldje waarop je een hoop balsporten kan spelen).

In de zomer valt er nog meer te beleven, want dan is er ook waterpret in het openluchtzwembad en kan je golf spelen op het minigolfterrein. Hernieuwenburg is trouwens ook de thuisbasis van KV Kortrijk, dus misschien kan je ondertussen een voetbalmatch meepikken? Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar ontspanning tijdens je bezoek aan Kortrijk? Verblijf dan in het Wu Wei Hotel. Dit hotel beschikt naast designvolle kamers ook nog over een spacentrum met een sauna en een buitenbad. Ideaal voor als je 's avonds nog even wilt relaxen. Meer info en boeken.

 1. BeerWalk: proef de Kortrijkse biertjes

Een bierwandeling door de stad is altijd een goed idee. Zo maak je kennis met Kortrijk en kan je tegelijk genieten van verschillende biertjes en een woordje uitleg over de geschiedenis van de stad. Zoals je misschien al wist, is België vrij bekend omwille van het bier en dat is in Kortrijk niet anders.

 • Tijdens een biertour kan je van verschillende Kotrijkse biertjes en andere streekbieren proeven.
 • Natuurlijk wel opletten als je niet gewoon bent om zwaardere bieren te drinken, want die kunnen verrassend sterk uit de hoek komen.
 • BeerWalk is de bekendste bierwandeling in Kortrijk. Je mag je verwachten aan een stadswandeling van 3 uur met gids, informatie over de geschiedenis en bieren van Kortrijk.
 • Een bierproeverij van 5 exclusieve streekbieren, dit voor €45 per persoon.
 1. Onze tip: Proef het ambachtelijke biertje Martha

Zin om je dag in Kortrijk af te sluiten met een fris biertje? Dan hebben we Martha als tip voor jou. Dit ambachtelijk bier wordt gebrouwen in deelgemeente Heule bij The Brew Society. Er is een blonde, donkere en rouge variant beschikbaar en je vindt het in steeds meer Kortrijkse cafés en winkels. Meer informatie op www.marthabeer.com.

Liever ter plaatse bij de brouwers gaan proeven? Dan zal je nog even geduld moeten hebben: na hun verbouwingen starten ze met brouwerijbezoeken, proeverijen en bierverkoop in hun eigen shop.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Kortrijk

Benieuwd naar wat Kortrijk allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door de stad reist langs de mooiste plekken. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Kortrijk moeten afzakken.

 1. Waar overnachten in Kortrijk? (unieke tips)

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Kortrijk? Bekijk een ruim aanbod aan B&B's en hotels in het centrum. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Kortrijk

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Kortrijk? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Kortrijk uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Kortrijk hier.

Kortrijk stadswandeling

Gratis wandeling Kortrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 mei 2024 - Adri Timmermans

Zalige wandeling. Echt top. Is effe zoeken soms, maar helemaal de moeite.

- 7 mei 2024 - Arnoud-Jan Bijsterveld

Mooie gids voor een kleine, leuke stad, die de laatste jaren een metamorfose heeft doorgemaakt.

- 22 februari 2024 - Jeannine

Beste Geert en Team, 'mijn kleinkinderen die genoten hebben van uw, jullie reisgids, zij waren heel enthousiast en hebben in korte tijd veel gezien. Zij dachten niet dat Kortrijk zoveel te bieden had. Onbekend is dus wel degelijk onbemind. Zelf moeten wij nog op herontdekking gaan, er is zo veel veranderd sinds ons laatste bezoek aan Kortrijk in 1968. Dank jullie hartelijk voor jullie interessant werk. Met vriendelijke groeten, Jeannine

- 27 december 2023 - Werner Lefebvre

Het wordt ons eerste (meerdaags) bezoek aan Kortrijk sinds we vele jaren geleden de indoor kermis bezochten. Bij het zoeken naar een binnenlandse citytrip heeft het aangename gevoel van toen ons bij Kortrijk gebracht. Dankzij deze gids voel ik me prima voorbereid voor het onbekende. Het resultaat zal volgende maand moeten blijken, maar het bereikte effect is alvast dat we ernaar uitkijken.

- 31 oktober 2023 - Veerle Vanneste

Het is een hele goede hulp om de belangrijkste dingen van Kortrijk te ontdekken! Met de nodige uitleg! Super!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?