Planning stedentrip Parijs: wat zien en doen in 3 dagen? + praktische tips voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Planning stedentrip Parijs: wat zien en doen in 3 dagen? + praktische tips voor je citytrip

27 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip naar Parijs te plannen

Parijs, de lichtstad, is een van de meest populaire toeristische bestemmingen voor een stedentrip. De Franse hoofdstad staat bekend om zijn verbluffende architectuur, wereldberoemde musea en heerlijke gastronomische keuken. Er is geen tekort aan dingen om te zien en te doen om op je planning voor een stedentrip in Parijs te zetten.

Maar welke bezienswaardigheden in Parijs zijn nu écht niet te missen wanneer je er een paar dagen op citytrip bent? In dit artikel helpen we je een handje met je planning van je stedentrip Parijs.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

Dag 1: stadswandeling langs de hotspots in het centrum van Parijs

Op je eerste dag beginnen we met een stadswandeling door het hart van Parijs te maken, waarbij je ook meteen een aantal van de bekendste bezienswaardigheden kan bezoeken. We raden je aan om te starten in het park nabij de Dôme des Invalides. In dit paleis kan je al even het graf van Napoléon gaan bekijken als je wil.

Op een steenworp van de Dôme des Invalides steek je de Seine over langs de monumentale Pont Alexandre III. Die brug is al een plaatje op zich en wat verder kom je meteen terecht op een van de iconische plekken van de stad.

Liever een andere stadswandeling volgen? Meer inspiratie vind je hier met onze 5 stadswandelingen Parijs.

Place de la Concorde met uitzicht op de Champs-Elysées

Je vervolgt je wandeling naar het bekende Place de la Concorde met zijn 2 fonteinen en de iconische obelisk op het einde van de Champs-Elysées.

Hier kan je eigenlijk twee richtingen uit:

Ga op zoek naar de Waterlelies van Monet

Mag het voor jou iets rustiger en cultureler zijn om te beginnen? Dan wandel je vanaf Place de la Concorde verder naar het fraaie stadspark Jardin des Tuileries. Naast een kleine versie van de triomfboog vind je hier ook het Musée de l’Orangerie, waar je het schilderij de Waterlelies van Monet kan bewonderen. Maar ook de rest van de collectie is ook zeker de moeite, voorzie zeker een uur voor je bezoek van dit museum.

Handige tips voor je bezoek aan Musée de l’Orangerie

 • Wil je graag het Musée de l’Orangerie in Parijs bezoeken? Houd er dan rekening mee dat het verplicht is om vooraf een tijdsslot te reserveren voor je bezoek.
 • Je kan je tickets voor het Musée de L’orangerie makkelijk en snel online reserveren.
 • Nog een tip: Ben je van plan om veel musea in Parijs te bezoeken? Dan raden we je de Parijs Museum Pas aan.
 • Met deze pass krijg je toegang tot de beroemdste musea zoals het Louvre, Centre Pompidou, Musée d’Orsay en ook het Musée de l’Orangerie. Ook toegang tot andere trekpleisters zoals onder andere de Arc de Triomphe, Versailles en de Sainte-Chapelle zijn inbegrepen. Reserveer je Parijs Museum Pas online.

Nog meer meesterwerken spotten in het Louvre

Het Musée du Louvre is zodanig groot dat je er makkelijk 3 volledige dagen tijdens stedentrip Parijs in zou kunnen rondlopen. Wij nemen aan dat je jouw bezoek aan het wereldberoemde kunstmuseum toch wat tot de essentie wil beperken.

De belangrijkste tip: reserveer je bezoek sowieso vooraf online. Zo krijg je een voorop vastgelegde toegangstijd en hoef je ter plaatse niet in de lange wachtrijen te staan!

Welke tour kan je best volgen in het Louvre?

 • Je kan de highlights van het museum in een paar uur op eigen houtje bezoeken door de uitgestippelde “Masterpieces” route te volgen in het museum. Dan passeer je in een tweetal uur langs tal van de bekendste werken zoals de Venus van Milo, de Codex van Hammurabi, Het Vlot van Medusa en uiteraard ook de Mona Lisa.
 • Wil je toch wat meer context krijgen bij de kunstwerken? Dan kan je natuurlijk ook altijd een rondleiding met gids reserveren. Je kan kiezen voor een “sneltour” naar enkele bekende werken waarbij je eindigt bij de Mona Lisa. Of er zijn ook meer uitgebreide rondleidingen van ongeveer een halve dag mogelijk.

Onze tip: voorkom de lange wachtrijen en koop je tickets Louvre online

ALLES OVER JE LOUVRE TICKETS
Om niet in deze wachtrijen te hoeven staan kan je het best je ticket vooraf online boeken € 17, zodat je in de aparte rij van tickethouders kan gaan staan. (met mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst).

Wil je graag je bezoek aan het Louvre combineren met een rondvaart op de Seine, boek je combi-ticket hier voor €45.

Wil je graag meer te weten komen over de kunstwerken, de immense collectie en de geschiedenis van het museum? Boek een tour met gids, bekijk hier alle tours in het Louvre.

Met de stadspas Parijs kan je met één pas de 3 populairste bezienswaardigheden van Parijs bezoeken: Skip-the-line voor de Eiffeltoren, toegang tot het Louvre + een rondvaart op de Seine. Boek deze pas hier online

Maak een boottocht op de Seine

Afhankelijk van hoe je de eerste dag precies hebt ingevuld, is een rondvaart op de Seine wel leuk om even de benen stil te houden na het vele stappen. Er zijn heel wat verschillende Seine cruises te vinden: van een korte toeristische vaart tot een meer uitgebreide boottocht. Ook dinercruises en avondvaarten zijn mogelijk.

BESPAARTIP: Wil je het Louvre bezoeken en een rondvaart maken? Koop hier je combiticket voor beide activiteiten, zo bespaar je alvast geld uit.

Ervaar het beste van de lichtstad ‘s avonds in Montmartre

Afhankelijk van hoe laat je het wil maken, kan je de eerste dag gerust afsluiten met een bezoek aan Montmartre, dat ’s avonds eigenlijk op zijn mooist is. Hier zie je de lichtstad in al haar glorie.

Gewoon kuieren door de straten is al romantiek ten top, wat dacht je bijvoorbeeld van een pleintje als Place des Abbesses, maar vergeet ook niet tot aan de verlichte Sacré-Coeur te gaan. Van daaruit heb je ook een aantal mooie uitzichtpunten op de Eiffeltoren en de andere lager gelegen stadswijken.

TIP: In deze wijk vind je ook de bekende variétéclub Moulin Rouge. Als je zin hebt in een show, kan je ook steeds tickets reserveren. Toch echt wel de moeite waard om eens te doen.

Dag 2: van de Eiffeltoren en Ile de la Cité naar de Quartier Latin

Op de tweede dag van je stedentrip kan je de bekendste bezienswaardigheid afvinken en de Eiffeltoren beklimmen. Het mooiste uitzicht op de toren krijg je vanaf Trocadéro (zie ligging), waar je dan via de 19e-eeuwse Pont d’Iéna de Seine (zie ligging) oversteekt en langs de bekende paardenmolen aan de voet van de Eiffeltoren uitkomt.

Tips voor je bezoek aan de Eiffeltoren

In de voetsporen van Victor Hugo op het stadseiland

Vanaf de Eiffeltoren kan je heel wat kanten uit. Hier kiezen we voor Ile de la Cité.

 • Om het stadseiland volledig te doorkruisen, kan je beginnen met oversteken aan de Pont Neuf (zie ligging hier).
 • Hier kom je uit aan een standbeeld van Henri IV (zie ligging hier) en de tuin van Vert Galant (zie ligging hier) die doorloopt tot het westelijke uiteinde van Ile de la Cité: de Saule Pleureur de la Pointe (zie ligging hier).
 • Daar zie je Parijs vanaf een uitkijkpunt dat letterlijk middenin de Seine ligt.
 • Maak rechtsomkeer en begeef je naar de Place Dauphine (zie ligging hier) en Quai de l’Horloge, waar je de gelijknamige Tour de l’Horloge (zie ligging hier) kunt zien bij de Pont au Change.
 • Hier zit je helemaal in de verhaallijn van Les Misérables van Victor Hugo, want de Conciergerie en het Palais de Justice doemen hier ook op.

De Conciergerie is het voormalige gerechtshof van Frankrijk, maar het gebouw staat historisch toch het meest bekend als gevangenis. Tijdens de Franse Revolutie wachtten verschillende vooraanstaande figuren hier op hun executie aan de guillotine, die onder meer op Place de la Bastille werd opgesteld. Onder andere Marie-Antoinette, de echtgenote van koning Lodewijk XVI, werd hier opgesloten. Boek je tickets hier alvast online

De spectaculaire glas-in-loodramen van Sainte-Chapelle

Vervolgens kom je bij de eerste van de twee beroemde kerken op het eiland: de 13e-eeuwse Sainte-Chapelle waar je de spectaculaire glas-in-loodramen zeker niet mag missen. De Sainte-Chapelle was ooit onderdeel uit van het Palais de la Cité. Dat paleis heeft ondertussen plaats moeten maken voor het Palais de Justice. De kapel wordt dan ook omgeven door de gebouwen van het Parijse gerechtshof.

 • De Sainte-Chapelle is niet zo groot met zijn 36 meter lengte, 17 meter breedte en 42 meter hoogte tot aan de toren.
 • De toren zelf is nog eens 33 meter hoog, waardoor de kapel in totaal 75 meter hoog is.
 • In de benedenkapel vind je het met sterren beschilderde plafond en pilaren die zijn gedecoreerd met fleur-de-lis.
 • In de bovenkapel vind je dan de befaamde glas-in-loodramen. Er zijn maar liefst 15 raampartijen van 15 meter hoog die in totaal meer dan 100 Bijbelse taferelen uitbeelden.

COMBITICKET: Wil je graag de Sainte-Chapelle én de Conciergerie bezoeken? Bestel dan je combitickets online en bekijk de twee historische Parijse monumenten zonder dat je moet aan schuiven bij de lange wachtrijen.

Bezoek de Notre-Dame

De Sainte-Chapelle was slechts een voorafje, het hoofdgerecht op Ile de la Cité is natuurlijk de kathedraal van Notre-Dame. Ook hier blijven we in het spoor van Victor Hugo: deze kerk speelde de centrale rol in “De klokkenluider van Notre-Dame”, waar onder andere ook een Disneyfilm van gemaakt werd.

De Notre-Dame kathedraal is vanwege de grote brand in 2019 nog niet opnieuw binnen te bezoeken, maar de buitenkant alleen al is imposant en de heropbouw die aan de gang is, is eveneens een huzarenstukje om even naar te gaan kijken.

ONZE TIP: Zin om toch meer dan een impressie te krijgen van de binnenkant van de kathedraal? Dan kan je een VR-experience boeken bij FlyView waarbij je de Notre-Dame virtueel bezoekt. De VR-ervaring is zeer actueel met beelden van het interieur voor en na de brand.

Quartier Latin met het Panthéon

Vanaf de Notre Dame steek je de Pont au Double (zie ligging hier) over en kom je meteen in de bekende studentenwijk van Parijs terecht: de Quartier Latin. Hier zit je goed voor een betaalbare lunch in een van de vele restaurantjes. Verder springen hier vooral de universiteitsgebouwen van Sorbonne in het oog.

 • Het bekendste ervan is het Panthéon: een mausoleum dat werd gebouwd in de 18e eeuw en waar tal van notabele Fransen uit de geschiedenis hun laatste rustplaats hebben gekregen.
 • Zo kan je er de graven bezoeken van de filosofen Voltaire en Rousseau. Ook Alexandre Dumas en Marie Curie vind je er terug.
 • En aangezien je deze hele dag al door Victor Hugo’s literatuur hebt gekuierd, kan je hem hier ook symbolisch gaan groeten.

Je tickets voor het Panthéon in Parijs hier online kopen. Koop je officiële tickets hier voor € 11,5.

Nog meer bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukke attracties te bezoeken.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Montparnasse en de Catacomben van Parijs

Via het fraaie park van Jardin du Luxembourg (zie ligging hier) kan je de rest van de dag naar de buurt Montparnasse (zie ligging hier) als je nog tijd over hebt. Deze plek kent letterlijk hoge pieken en diepe dalen. De Tour Montparnasse is een wolkenkrabber met een panoramisch platform waar je op kan, maar slechts een steenworp ervan verwijderd duik je de sinistere catacomben van Parijs in.

Hoe de catacomben van Parijs best bezoeken?

 • In dit ondergrondse tunnelstelsel dat oorspronkelijk door de Romeinen is aangelegd vind je een reeks indrukwekkende bottenkelders.
 • Wat ons betreft een must-see om de geschiedenis Parijs ook op een heel andere manier te ontdekken.
 • Je kan de catacomben dagelijks bezoeken van dinsdag tot zondag, maar zorg er wel voor dat je jouw skip-the-line tickets al vooraf hebt gereserveerd zodat je niet lang hoeft te wachten aan de ingang.
 • De voorrangstickets zijn weliswaar iets duurder dan reguliere tickets, maar je wint er echt wel veel tijd mee die je anders in de wachtrijen staat te verdoen. Koop hier je tickets online.

Dag 3: een uitstap naar Versailles

Als je dan toch in de buurt van het iconische paleis van Louis XIV bent, is het meer dan een optie om ook een daguitstap naar Versailles op te nemen in de planning voor je stedentrip Parijs. Zo kan je even ontsnappen aan de stadsdrukte in de uitgestrekte kasteeltuinen en binnenin vind je onder meer de iconische spiegelzaal. Versailles ligt op ongeveer 20 kilometer van Parijs.

Waarom kiezen voor een gegidste tour naar Versailles?

 • Je kan er op eigen houtje naartoe reizen met de trein of je kan een gegidste tour boeken met vervoer heen-en-terug vanuit Parijs.
 • Met een rondleiding krijg je een pak interessante weetjes mee tijdens je bezoek en uiteraard zit de timing goed om zeker ook de bekende fonteinenshow in de tuinen mee te pikken.
 • Je kan relaxed naar Versailles reizen zonder alles uit te zoeken over timing, tickets en openbaar vervoer

LEESTIP: Op zoek naar een handige planning voor je stedentrip Parijs + 6 unieke wandelingen? Download onze reisgids Parijs en ga zonder zorgen op stap.

Dag 4: Van Centre Pompidou naar Le Marais en het kerkhof van Père Lachaise

Kiezen is verliezen, en we hadden hier nog heel wat totaal andere bezienswaardigheden kunnen zetten voor de laatste dag van deze planning van je stedentrip in Parijs. Om er wat lijn in te houden, stellen we voor dat je op deze dag start aan het kleurrijke avant-gardecomplex Centre Pompidou (zie ligging hier). Ben je liefhebber van moderne kunst? Trek dan zeker ook een uur of meer uit om het museum te bezoeken. Koop hier je tickets online.

Museumhoppen in Le Marais

Liever naar een ander museum? Geen nood, want hierna ga je naar de Joodse wijk Le Marais (zie ligging hier) waar je tal van verschillende musea vindt.

 • Zo kan je naar het Musée Picasso met meer dan 5000 werken van de kubistische schilder
 • Ook het Maison de la Photographie is een interessante optie voor fotoliefhebbers.
 • In het Musée de la Chasse et de la Nature vind je dan weer een indrukwekkende collectie jachtgeweren, trofeeën en opgezette dieren verspreid over twee statige herenhuizen.

Monumentaal kerkhof

Bovenstaande zijn slechts een paar suggesties van wat er te beleven is in deze wijk. Genoeg van het museumhoppen? Dan kan je verder gaan naar het monumentale kerkhof Cimetière du Père Lachaise. Op deze begraafplaats vind je heel wat indrukwekkende grafmonumenten. De meeste bezoekers gaan hier op zoek naar de graven van Oscar Wilde, Edith Piaf, Freéderic Chopin en Jim Morrison.

Wil je graag de beroemde graven op Père-Lachaise bezoeken? Ga mee met een tour langs de meest bijzondere rustplaatsen van het kerkhof.

Bij GetYourGuide boek je al vanaf €12 een tour met een gids langs de graven van Jim Morrison, Oscar Wilde, Chopin en andere artiesten, schrijvers en muzikanten op 44 hectare grote kerkhof. Bekijk de details van deze tour of nog meer opties hieronder:

Onze tips voor je bezoek aan Parijs

Hieronder enkele tips om je stedentrip Parijs zo vlot mogelijk te laten verlopen:

Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?