10 x Scenic Routes in Noorwegen: Overzicht met de mooiste autoroutes van Noorwegen

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x Scenic Routes in Noorwegen: Overzicht met de mooiste autoroutes van Noorwegen

16 januari 2024 in Noorwegen1 reactie

De mooiste autoroutes in Noorwegen (Norwegian Scenic Routes) rijden: alle info & tips

Noorwegen staat bekend om zijn overweldigende natuurlijke schoonheid, met majestueuze fjorden, besneeuwde bergen, uitgestrekte bossen en glinsterende meren. Een van de beste manieren om die verbazingwekkende landschappen te verkennen, is via de scenic routes die het land doorkruisen.

Die routes, bekend om hun adembenemende uitzichten en spectaculaire natuur, bieden reizigers de kans om de meest pittoreske plekken van Noorwegen te verkennen. In totaal werden er 18 uitgestippeld in heel Noorwegen, we geven je onze tien favorieten mee.

Inhoud artikel

  1. Lofoten Scenic Route

  • Beginpunt: Å, Lofoten
  • Eindpunt: Raftsundet, Vesterålen
  • Lengte: 230 kilometer

De Lofoten Scenic Route begint in het charmante vissersdorpje Å, gelegen aan de uiterste westpunt van de Lofoten-archipel. Terwijl je langs deze route reist, zal je worden betoverd door het landschap. Dramatische bergen rijzen op uit de zee, witte zandstranden slingeren langs de grimmige kustlijn en hier en daar zie je groepjes pittoreske vissershutten genaamd "rorbuer" opduiken.

Onderweg moet je halt houden bij de stranden van Haukland en Uttakleiv, perfect voor een ontspannen picknick of een verfrissende duik. Bovendien biedt de Lofoten Scenic Route een schat aan mogelijkheden voor wandeltochten, waaronder de populaire Kvalvika Beach-wandeling en de Reinebringen-bergwandeling. Vergeet niet om te genieten van verse zeevruchten in een van de lokale restaurants en om een bezoek te brengen aan het Lofotr Vikingmuseum om meer te leren over de rijke geschiedenis van de regio.

LEESTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan je gratis reisgids Lofoten en mis niets tijdens je verblijf..

Kaartje met de Lofoten Scenic Route en highlights

  1. Nationaal park Rondane Scenic Route

  • Beginpunt: Enden, Ringebu
  • Eindpunt: Folldal
  • Lengte: 75 kilometer

De Rondane Nationaal Park Scenic Route begint in het dorp Enden en neemt je mee door het oudste nationale park van Noorwegen, Rondane. Langs de route kan je genieten van uitgestrekte plateaus, kristalheldere meren en de ongerepte wildernis van Noorwegen. Maak een stop bij het Rondane Nationaal Park-bezoekerscentrum om meer te leren over de flora en fauna van het park en om informatie te krijgen over de vele wandel- en trektochtmogelijkheden.

Tijdens je reis kan je met een beetje geluk rendieren en muskusossen spotten. Wandelliefhebbers kunnen kiezen uit talloze paden om de natuurlijke schoonheid van Rondane te verkennen, terwijl fotografen betoverd zullen worden door de rust en de ongerepte wildernis van dit bijzondere stukje Noorwegen. Met andere woorden: een Scenic Route die uitnodigt om ook de auto even achter te laten.

Kaartje met Nationaal park Rondane Scenic Route

  1. Atlanterhavsvegen (de Atlantische Weg)

  • Beginpunt: Kårvåg, Averøy
  • Eindpunt: Bud, Fræna
  • Lengte: 36 kilometer

De Atlanterhavsvegen, of de Atlantische Weg, is een wonder van Noorse ingenieurskunst. Deze kustweg begint in Kårvåg en eindigt in Bud, en biedt enkele van de meest spectaculaire uitzichten op de Noorse Zee. Terwijl je deze route volgt, zal je over bruggen en viaducten rijden die zich uitstrekken over de wilde wateren van de oceaan. De route is omgeven door diepe fjorden en rotsachtige eilandjes, waardoor je het gevoel hebt over het water te zweven.

Onderweg kan je talloze panoramische uitzichtpunten bezoeken zoals het Askevågen viewpoint (bekijk ligging) om te genieten van het zicht op het landschap en de Atlantisch Oceaan. Op zoek naar een leuke spot om te picknicken? Wijk dan even af naar Farstadsanden, een wit zandstrand waar je kan zwemmen, surfen of vliegeren. De Atlantische Weg is ook populair bij vissers.

De Atlanterhavsvegen (de Atlantische Weg) in Noorwegen op de kaart

  1. Varanger Scenic Route

  • Beginpunt: Varangerbotn
  • Eindpunt: Hamningberg
  • Lengte: 160 kilometer

De Varanger Scenic Route, in Noord-Noorwegen neemt je mee naar het uiterste noorden van Noorwegen, waar de Arctische wildernis wacht. Je kan deze route dus enkel in de zomermaanden afleggen, want je bevindt je helemaal in het noorden van het land. Deze route begint in Varangerbotn en eindigt in Hamningberg, en biedt uitzicht op uitgestrekte toendra's, meren en fjorden.

Bezoek het Varanger Sami Museum om meer te leren over de cultuur van de inheemse bevolking. Wat verder vind je de Nesseby-kerk gelegen op een karakteristieke plek, aan een landtong die uitsteekt in de noordkant van de Varangerfjord. In het dorpje Vadsø met haar monumentale kerk uit de wederopbouwperiode en het immigratiemonument. Vadsøya is een tussenstopje waard. Vanaf Mount Domen, dat bekend staat als de plaats waar heksen hun ontmoetingen met Satan zouden hebben, heb je een prachtig uitzichtpunt (bekijk ligging).

Via de Sandfjord rijd je richting Hamningberg waar je niet alleen kan vogelspotten (bekijk ligging) maar vooral kan genieten van de rust en sereniteit van dit afgelegen gebied. Het is ook mogelijk om nog andere wilde dieren te spotten, zoals rendieren en zeevogels. Deze route is een uitstekende keuze voor liefhebbers van ongerepte natuur en afgelegen avonturen.

Kaartje met Varanger Scenic Route en enkele highlights onderweg

  1. Geiranger-Trollstigen Scenic Route

  • Beginpunt: Langvatnet
  • Eindpunt: Sogge
  • Lengte: 104 kilometer

De Trollstigen Scenic Route is een van de mooiste van Noorwegen. De route verbindt Åndalsnes en Valldal. Je rijdt hier over steile bergpassen en bent getuige van enkele van de meest indrukwekkende watervallen van het land.

De Trollstigen-weg is beroemd om zijn haarspeldbochten en spectaculaire uitzichten, waaronder die op de Stigfossen-waterval, die als een sluier van de berg af stroomt, en de Trollstigen-waterval, die de weg hult in een nevel van fijne druppels. Ook de Zeven Zusters-watervallen en de Sluier van de Bruid mag je zeker niet missen. Je kan ook de veerbootroute nemen tussen Geiranger en Hellesylt. Zo geniet je extra hard van deze werelderfgoedsite.

Bezoek het Trollstigen Visitor Centre om meer te leren over de geschiedenis van de weg en de omliggende natuur. Deze route is overigens niet alleen geliefd bij autoliefhebbers, maar ook bij wandelaars die de omliggende bergen en watervallen willen verkennen.

Kaartje met de Geiranger-Trollstigen Scenic Route

De Geiranger-Trollstigen Scenic Route op de kaart

  1. Hardangervidda Scenic Route

  • Beginpunt: Haugastøl
  • Eindpunt: Eidfjord
  • Lengte: 68 kilometer

De Hardangervidda is Europa's grootste hoogvlakte. Hier mag je weidse plateaus en glinsterende meren verwachten. De Hardangervidda Scenic Route begint in Haugastøl en eindigt in Eidfjord, met uitzicht op de majestueuze Hardangerjøkulen-gletsjer.

Langs de route kan je wandelen naar de indrukwekkende Vøringsfossen-waterval (bekijk ligging), die in een smalle kloof stort. Bezoek het Hardangervidda Natuurcentrum om meer te leren over de flora en fauna van dit unieke gebied. Onderweg zal je ongetwijfeld rendieren tegenkomen, en als je geluk hebt, kan je zelfs een glimp opvangen van een muskusos. De Hardangervidda Scenic Route is een paradijs voor natuurliefhebbers die de ongerepte wildernis van Noorwegen willen ontdekken.

LEESTIP: Hardangervidda is het grootste nationaal park van Noorwegen en zelfs van heel Scandinavië. Ontdek hier nog meer nationaal parken in Noorwegen.

Kaartje met de Hardangervidda Scenic Route

  1. Valdresflye Scenic Route

  • Beginpunt: Garli (vlakbij Beitostølen)
  • Eindpunt: Hindsæter
  • Lengte: 49 kilometer

De Valdresflye Scenic Route voert je door het hart van het prachtige Valdres-district in Zuid-Noorwegen. De route begint in Garli en eindigt in Hindsæter, en biedt uitzicht op uitgestrekte bergmeren en glooiende heuvels.

Onderweg kan je stoppen bij enkele van die prachtige bergmeren, zoals Bygdin en Vinstri, waar je overigens een frisse duik kan nemen als het weer meezit. Daarnaast kan je langs de Valdresflye Scenic Route ook mooi wandelen. Tijdens de zomer groeien in dit gebied ontzettend veel wilde bloemen en dat staat garant voor prachtige foto’s.

LEESTIP: Mis niets tijdens je roadtrip onze reisgids Noorwegen.

Kaartje met de Valdresflye Scenic Route

  1. Gaularfjellet Scenic Route

  • Beginpunt: Balestrand
  • Eindpunt: Eldalsosen
  • Lengte: 114 kilometer

De Gaularfjellet Scenic Route slingert door de bergen en valleien van West-Noorwegen en staat garant voor een unieke reiservaring. De route begint in Balestrand en eindigt in Eldalsosen, langs fjorden en watervallen.

Onderweg kan je stoppen bij de prachtige Gaularfjellet-waterval, die vanaf verschillende uitzichtpunten te bewonderen is. Een hoogtepunt van de route is het Utsikten-uitzichtpunt (bekijk ligging), waar je een adembenemend panoramisch uitzicht hebt op het Jostedalsbreen nationaal park. Wandelaars kunnen zich uitleven op de Bøyastrand Nature Trail.

De Gaularfjellet Scenic Route in Noorwegen op de kaart

  1. Sognefjellet Scenic Route

  • Beginpunt: Lom
  • Eindpunt: Sogndal
  • Lengte: 108 kilometer

De Sognefjellet Scenic Route begint in Lom en eindigt in Sogndal, en voert je door het nationaal park Jotunheimen, het hoogste berggebied van Noorwegen. Onderweg word je getrakteerd op uitzichten op besneeuwde bergtoppen en gletsjers en kan je de majestueuze Sognefjord bewonderen, de langste en diepste fjord van Noorwegen.

Stop bij het Fanaråken-uitzichtpunt (bekijk ligging) voor een van de beste uitzichten van de regio. Een bezoek aan de beroemde Sognefjord is een must. Je kan hier ook een fjordcruise boeken om al dat moois van dichtbij te kunnen bewonderen.

CRUISE DOOR DE SOGNEFJORD BOEKEN? Bekijk hier het aanbod cruises naar de Sognefjord.

Sognefjellet Scenic Route op de kaart

  1. Hardanger Scenic Route

  • Beginpunt: Granvin
  • Eindpunt: Låtefoss
  • Lengte: 158 kilometer

De Noorse toeristische route Hardanger bestaat uit vier delen

  • Granvin - Steinsdalsfossen
  • Norheimsund - Tørvikbygd
  • Jondal - Utne
  • Kinsarvik - Låtefoss

Deze route is het hele jaar open voor verkeer, maar je moet wel enkele ferry’s nemen. Je rijdt door een populair, toeristisch gebied waar watervallen en gletsjers een fantastisch decor vormen. Het draait op deze route allemaal om de uitzichten. Neem dus vooral de tijd om deze Scenic Route af te rijden en maak haltes langs de uitkijkpunten.

OVERTOCHT MET EEN FERRY BOEKEN? Boek hier je tickets voor de ferry in Noorwegen.

Kaartje met Hardanger Scenic Route

  1. Nog meer Scenic Routes in Noorwegen?

In totaal zijn er maar liefst 18 officiële scenic routes in Noorwegen. We vertellen je graag nog kort over de andere acht.

  • De Jæren Scenic Route is 41 kilometer lang en slingert langs de kustlijn van Zuid-Noorwegen. Je kan hier genieten van kilometerslange zandstranden, duinen en rotsachtige kustlijnen. Een van de hoogtepunten is het traditionele vissersdorpje Sirevåg.
  • De Helgelandskysten Scenic Route is de langste, met maar liefst 433 kilometer. Je rijdt langs duizenden eilanden, bergen en de beroemde zeven zusters-bergen in het noorden van Noorwegen. De Svartisen-gletsjer en de Helgelandbrug zijn must-sees.
  • De Havøysund Scenic Route begint in Kokelv en eindigt in Havøysund, gelegen in de regio Finnmark. Deze route van 67 kilometer voert je door het ruige landschap van Noord-Noorwegen en biedt prachtige uitzichten op de Noorse Zee en de kustlijn.
  • De 47 kilometer lange Aurlandsfjellet Scenic Route biedt uitzichten op de diepe Aurlandsfjord en de spectaculaire Nærøyfjord, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ze behoren dan ook tot de mooiste fjorden van Noorwegen.
  • De Gamle Strynefjellsvegen Scenic Route van 27 kilometer lang biedt uitzichten op de Stryn-vallei en de omliggende bergen. Bewonder het landschap en stop bij de oude steenbrug, de Gammel Bru voor een vleugje geschiedenis.
  • De Senja Scenic Route verkent het betoverende eiland Senja, die bekend staat om zijn dramatische kustlijn, bergachtige landschappen en schilderachtige vissersdorpen.
  • Ook het eiland Andøya van de Vesterålen-archipel kan je verkennen met een Scenic Route. Deze 58 kilometer lange route gidst je langs de Noorse Zee, het vissersdorp Bleik en grillige bergtoppen. Als je geluk hebt, kan je vanuit je autoraam zeehonden, walvissen en adelaars zien. Het is hier populair om te kajakken.
  • De Ryfylke Scenic Route, tot slot, slingert 260 kilometer door fjorden, bergen en langs een ruige kustlijn in het westen van Noorwegen. De hoogtepunten zijn de Lysefjord en de indrukwekkende Preikestolen-klif.
  1. Inspiratieblogs voor je vakantie in Noorwegen

Haal meer inspiratie uit onderstaande blogartikels

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?