Bezienswaardigheden Vesterålen eilanden in Noord-Noorwegen: wat te doen? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Vesterålen eilanden in Noord-Noorwegen: wat te doen? + tips

8 november 2023 in Noorwegen0 reacties

Eilandhoppen in Noord-Noorwegen? Bezienswaardigheden en mooiste plekjes op de Vesterålen eilanden

De Vesterålen-archipel is een unieke regio in het noorden van Noorwegen die vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers. Belangrijke eilanden hier zijn Hinnøya, Hadseloya, Langoya en Andoya, met enkele kleinere eilanden. Deze prachtige regio staat onder meer bekend om zijn zeevruchten en visgerechten, en nederzettingen gedijen als gevolg hiervan. Achter de ruige kustlijn vind je weilanden, charmante dorpjes, uitgestrekte bossen en majestueuze bergtoppen.

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de Vesterålen eilanden in Noord-Noorwegen.

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van de Vesterålen eilanden op de kaart?

De Vesterålen liggen ten noorden van de Lofoten-eilanden en ten zuidwesten van de stad Tromsø. De eilanden maken deel uit van de provincie Nordland in Noord-Noorwegen. Hieronder vind je alvast de ligging van de Vesterålen op de kaart met de belangrijkste bezienswaardigheden.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Lofoten en Vesterålen.

Kaartje met de ligging van de Vesterålen in het noorden van Noorwegen

  1. Hinnøya

Ontdek eerst Hinnøya, het grootste eiland in Vesterålen, waar bezoekers worden verwelkomd door een rustgevende omgeving en een ongerept landschap. Breng hier gerust een tijdje door om de adembenemende uitzichten te bewonderen.

Harstad

Harstad, de enige stad op Hinnøya, behoort eigenlijk tot Troms og Finnmark en niet tot Vesterålen. De stad ligt tussen imposante bergen en fjorden. Neem de tijd om dit gebied twee dagen lang te ontdekken. Verken de stad te voet of door een fiets te huren en geniet van de mix van oude en nieuwe architectuur. Leer meer over de rijke zeevaarders geschiedenis van de haven. Hinnøya biedt een kalme ervaring waar je de schoonheid van de natuur en de geschiedenis kan opsnuiven, ver weg van het drukke stadsleven.

Møysalen Nationaal Park

Møysalen Nationaal Park is een ideale bestemming om te genieten van de ongerepte schoonheid van de Arctische natuur. Als hoogste punt van Vesterålen biedt het park uitgestrekte vergezichten in alle richtingen. Het park werd in 2003 opgericht om de spectaculaire alpiene kustlandschappen in het gebied te beschermen.

De bergtoppen steken uit boven zowel de oceaan als de fjorden, met als hoogtepunt de berg Møysalen, die 1.262 meter boven zeeniveau uitsteekt. Naast de bergen omvat het park ook kustgebieden, berkenbossen, moerassen en vennen, evenals sierlijke kustlijnen en de Vestpollen fjordentak van de Oksfjorden.

Ondanks het adembenemende landschap heeft het park nog niet veel aan populariteit gewonnen, waardoor het een ideale locatie is voor een afgelegen uitje.

Als je een fervent vogelaar bent, neem dan zeker je verrekijker mee! De bergen en kusten van het Nationaal Park bieden habitats voor talloze zeevogels en roofvogels zoals zeearenden, steenarenden, valken en zeldzame of bedreigde roofvogels zoals torenvalken, smellekens en ruigpootbuizerds. In de ongetemde natuur leven vossen, elanden, otters en nertsen.

De wandel- en trektochten in dit park zijn zowel aantrekkelijk voor ervaren wandelliefhebbers als voor mensen die op zoek zijn naar een ontspannen wandeling, hoewel sommige delen zwaar kunnen zijn voor beginners. Vind hier meer informatie over twee beschikbare routes.

Trondenes

Het historische centrum van Trondenes ligt op slechts korte afstand van het stadscentrum van Harstad en bevat een overvloed aan artefacten, documenten en interactieve displays die een inzichtelijk beeld geven van het verleden van de regio. De tentoongestelde voorwerpen geven een beeld van de culturele, sociale en economische ontwikkeling van Vesterålen vanaf de steentijd via de Vikingtijd, de middeleeuwen tot aan de moderne tijd en vormen een boeiende illustratie van deze ontwikkeling.

Vlakbij ligt de Trondenes kerk, een tastbaar deel Noors erfgoed dat in opdracht van koning Øystein in 1150 werd gebouwd. De kerk heeft een lange geschiedenis als de meest noordelijke kerk in het christendom en is de meest noordelijke middeleeuwse stenen kerk van Noorwegen, gebouwd in 1250.

Trondenes Fort met het "Adolf Kanon"

Op Trondenes herbergt de omgeving een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog dat allesbehalve gewoon is: het imposante Trondenes Fort met het "Adolf Kanon". Het werd in 1943 gebouwd onder de Duitse bezettingstroepen en diende als laatste schuilplaats voor Hitlers kanon.

Het fort wordt nog steeds actief gebruikt door militairen, maar er zijn rondleidingen beschikbaar voor degenen die het kanon willen verkennen. Om Adolf Kanon te bezoeken moet je een ticket reserveren. Dit is geen alledaagse toeristische trekpleister, maar eerder een toplocatie voor geschiedenisliefhebbers.

  1. Hadseløya

Het eiland Hadseløya ligt in de gemeente Hadsel. De Hadselbrug verbindt de eilanden Hadseløya en Langøya met elkaar. Je kunt met een veerboot van Fiskebøl in Austvågøya naar Melbu op Hadseløya varen.

Stokmarknes en de Hadselkerk

Stokmarknes ligt in het noordelijke deel van het eiland en biedt verschillende activiteiten, zoals duiken, kajakken, mountainbiken en sightseeing in Trollfjord, een van de mooiste fjorden in Noorwegen. Er zijn ook een aantal bezienswaardigheden.

De achthoekige houten Hadselkerk werd in 1824 gebouwd. De kerk biedt plaats aan maximaal 500 personen en heeft een opvallende kroonluchter en een preekstoel in barokstijl. De kerk is open tijdens de zomer, waar een gids je uitleg geeft over de rijke geschiedenis van dit architecturale meesterwerk en de verhalen uit het verleden.

VERBLIJFTIP: Het Vesterålen Kysthotell is centraal gelegen in een schilderachtige omgeving aan zee in Stokmarknes, op korte afstand van de dichtstbijzijnde luchthaven en het stadscentrum.

Bezoek het Hurtigruten Museum

Aan de kustlijn van Stokmarknes, in een levensgroot schip, staat het Hurtigruten Museum. Dit museum erkent het beroemde Hurtigruten kustexpressvervoer dat de Noorse gemeenschappen al meer dan 100 jaar van dienst is: Richard With zette meer dan een eeuw geleden de koers uit voor Hurtigruten. Stokmarknes is waar de Hurtigruten start, en het museum geeft een boeiende kijk in het leven op deze route.

Als je de boot binnenstapt, bekijk je zeldzame stukjes geschiedenis, waaronder oude foto's, navigatie-instrumenten en zelfs een nagebouwde scheepsbrug. Het museum biedt een kijkje in het leven van de mensen die op deze route vertrouwden voor post, voorraden en verbinding met de buitenwereld. Trek er minstens twee uur voor uit - een perfecte manier trouwens om de tijd door te brengen op een regenachtige dag.

LEESTIP: Op cruise met de Hurtigruten in Noorwegen: vaar langs de Noorse fjorden.

Uværshula langs de Yttersida-weg

De Yttersida-weg omcirkelt het eiland Hadseløya: als je eromheen rijdt, mag je de unieke Uværshula niet missen, houten huizen die tussen rotsen zijn gebouwd om te schuilen voor stormen. De oudste en meest pittoreske, Teigans Uværshula, staat aan de noordwestkust - een romantische plek om de middernachtzon of het noorderlicht te zien. De schuilplaats ligt aan het einde van een kort pad dat begint bij een kleine parkeerplaats.

Boek je Hurtigruten-cruise hier online

  1. Langøya

Langøya, een van de grootste eilanden van Noorwegen, beslaat meer dan 850 km². Langøya wordt gevormd door de gemeenten Øksnes en Bø, samen met enkele delen van Sortland en Hadsel. Het eiland is bezaaid met charmante dorpjes/gemeenten, die elk een kijkje geven in de manier van leven van Langøya.

Als je door deze pittoreske nederzettingen wandelt, vind je lieflijke huizen in felle kleuren. Stop even voor een hapje en maak een praatje met de vriendelijke plaatselijke bevolking. Ervaar de rust voordat je vertrekt, een sfeer die elders moeilijk te vinden is. En het mooie is dat dorpswandelingen volledig gratis zijn, waardoor je de sfeer van het eiland kan proeven zonder diep in je buidel te tasten. Vooral Bø, Stø en Nyksund zijn absoluut de moeite waard om te ontdekken.

Sortland

Op Langøya bezoek je Sortland, de grootste en bekendste stad in de omgeving, ook wel bekend als de "Blauwe Stad". Deze charmante plek onderscheidt zich door de gebouwen die volledig in blauwtinten zijn opgesmukt. De azuurblauwe tint omhult Sortland dusdanig dat je overal waar je kijkt blauw aantreft. Kuierend door het centrum van Sortland vind je een mix van modern gemak en authentieke Noorse cultuur. Struin door de straten, stop bij de plaatselijke winkels, cafés en boetiekjes en koop onderweg snacks en cadeautjes.

Bezoek ook zeker eens het Sortland Museum waar men een blik werpt op de rijke geschiedenis van Langøya, verken het Sami-erfgoed met Inga Sami Siida (meer info) of duik in de fascinerende wereld van de visteelt met Akvakultur i Vesterålen.

VERBLIJFTIP: Scandic Sortland ligt op een fantastische locatie met een panoramisch uitzicht op Sortland en de schilderachtige bergen van Vesterålen. Het hotel beschikt ook over gratis fietsen, een excursiebalie en privéparkeergelegenheid. Meer info en boeken.

Sortland brug

De Sortland brug staat als een bouwkundig pronkstuk in het hart van de stad. Deze onmisbare brug verbindt het dorp Strand op het Hinnøyaen Sortland zelf. Het dient als een verkeersader en gunt zijn weggebruikers tegelijkertijd een adembenemend uitzicht over de Noorse Zee. Naast zijn praktische functie is de Sortland brug een onmiskenbaar onderdeel van het karakter, de identiteit en het landschap van Sortland.

Bø, een dorpje waar de tijd lijkt stil te staan

Onder de uitgestrekte luchten schetst de natuur een prachtig decor van uitgestrekte wateren en glooiende archipels. Ivoorkleurige stranden raken aan feeërieke moerassen, terwijl de met vogels gevulde kliffen overal echoën. Hier hebben de elementen vrij spel en staat de authenticiteit centraal.

Laat je drukke schema los en ga gewoon met de stroom mee. Of je nu gaat vissen, verborgen hoekjes ontdekt of je dagen laat beïnvloeden door de omgeving, dit is een plek waar ervaringen tot leven komen. Breng zeker eens een bezoekje aan het Bø Museum/Museum Nord gewijd aan de plaatselijke geschiedenis en cultuur.

Vesterålen wordt ook wel de thuisbasis genoemd van de grootste verzameling begraafplaatsen in het noorden van Noorwegen, met ongeveer 2000 graven, waarvan 600 in Bø. Pak een fiets en verken het gebied om deze oude graven te ontdekken. Een rustige wandeling er omheen hoeft niet somber te zijn, maar kan juist dienen als een moment van bezinning.

Nyksund, een verlaten vissersdorpje

Nyksund, niet één maar drie keer een verlaten vissersdorp, heeft nu een nieuw leven gekregen. Maar de geschiedenis van de plek is getekend door somberheid en conflict. In 1934 legde een catastrofale brand de haven van Nyksund in de as, waardoor de regering de moeilijke beslissing nam om af te zien van de wederopbouw. In 1975 richtte een hevige storm een ravage aan in de stad, waardoor alle inwoners moesten evacueren en Nyksund veranderde in een verlaten dorp.

Tegenwoordig prijken er kleurrijke huizen op de kliffen die uitkijken over de Noorse Zee, terwijl ateliers en galerieën voor kunst zorgen in de omgeving. Naast de artistieke charme heeft Nyksund een kerk en wandelpaden die leiden naar panoramische fjorden en berguitzichten. En natuurlijk de unieke kans om getuige te zijn van het sprookjesachtige noorderlicht.

VERBLIJFTIP: Holmvik Brygge Nyksund is een milieuvriendelijke pension aan de haven van Nyksund en beschikt over ruime kamers en appartementen. Er is ook een klein museum gevestigd en je kan er rondleidingen, walvissafari's en boottochten boeken.

Stø, een slaperig vissersdorpje

In het noordwesten van Vesterålen ligt Stø, een slaperig vissersdorpje waar stilte en natuur de overhand hebben. Het landschap beneemt je de adem en maakt het gebrek aan dingen om te doen meer dan goed. Bezoekers trekken desondanks dus massaal naar Stø, vooral voor de beroemde Dronningruta wandeling.

  1. Andøya

Op het noordelijkste puntje van de eilandengroep Lofoten ligt Andøya, een eiland nog net binnen de Vesterålen-archipel. Het is de plek voor een ongerepte Arctische ervaring die wordt begrensd door de Noorse Zee.

Panoramaroute op Andøya

De Panoramaroute op Andøya is een kustweg die een buitengewone tocht biedt door de ruige schoonheid van dit Arctische eiland. De weg voert je van de winderige kustlijn naar de grillige bergtoppen. Onderweg passeer je charmante vissersdorpjes, waardoor je een glimp opvangt van het leven aan de kust. Omarm de frisse zeelucht en geniet van de ongerepte schoonheid van Andøya.

Andenes

Breng ten minste één dag door met het verkennen van de bezienswaardigheden, geluiden en het eten van de schilderachtige stad Andenes. Enkele topbezienswaardigheden hier zijn het Andøya Space Center, een speciale verschijning op Andøya. Dit is het perfecte uitkijkpunt voor het bestuderen van de bovenste atmosfeer van de aarde en de zeldzame verschijnselen die in deze regio voorkomen. De faciliteit heeft een belangrijke rol gespeeld in het vergroten van ons begrip van ruimte- en atmosfeerwetenschappen.

Wandel ook zeker naar de Andenes vuurtoren, een waakzame wachter die uitkijkt over de majestueuze Noorse Zee. Al meer dan anderhalve eeuw is dit historische baken een trouwe metgezel voor schepen die deze wateren bevaren. Beklim de toren van de Andenes Vuurtoren voor een schitterend uitzicht. Vlakbij vind je Andøymuseet, een piepklein museum die je verhalen vertellen over de vuurtoren en de omgeving.

Bleik, verborgen pareltje aan de kust

Bleik is een klein vissersdorp dat een aantal wonderen herbergt. De ziel van Bleik leeft aan de oevers, waar ongerept zand zich uitstrekt naar de azuurblauwe uitgestrektheid van de Noorse Zee. Golven dansen op een ritme en voorzien de horizon van hun ontspannende bewegingen. Neem ruim de tijd, want we beloven je dat je veel langer rond de zandstranden zal willen blijven hangen dan je had gedacht. Adem de zilte lucht in en kom tot rust.

VERBLIJFTIP: Verblijf in een van de gezellige huisjes van Bleik Sea Cabins. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een kopje koffie op de patio en een schitterend uitzicht op het meer.

Uitkijkpunt van Kleivodden

Het uitkijkpunt van Kleivodden (bekijk ligging) biedt een onbelemmerd uitzicht op de Noorse Zee en de dramatische kustlijn van het eiland. Als je hier staat, voel je de woeste kracht van de natuur terwijl de golven tegen de rotsen onder je beuken. De uitgestrekte zee strekt zich voor je uit en gaat naadloos over in de horizon.

Mensen met lef die zin hebben in spotten van wilde dieren kunnen met een camper hier gratis kamperen. Neem een plekje op de stenen bank, breng snacks en je favoriete drankje mee en geniet terwijl je kijkt naar de eindeloze vermiljoenrode zonsondergang of een wolkendek boven de Noordelijke IJszee.

  1. Walvissen spotten op de Vesterålen

Altijd al eens walvissen willen spotten? Dan is dit de ideale moment. Een walvissafari in Vesterålen biedt een intieme ontmoeting met deze majestueuze reuzen. Vanwege de nabijheid van het continentaal plateau is Vesterålen de enige bestemming in Noorwegen waar je het hele jaar door walvissen kan zien.

Zozeer zelfs dat de touroperators tijdens de piekmaanden van oktober tot februari een geld-terug-garantie geven als ze geen walvissen zien. De wateren rond de archipel zijn een speeltuin voor verschillende walvissoorten, van orka's en bultruggen tot potvissen.

Stø

Stø een uitstekend startpunt voor walvisexcursies, wanneer het vrijwel zeker is dat je in dit gebied potvissen kan zien: de wateren van Noord-Noorwegen hebben een wereldwijde reputatie op het gebied van walvissafari.

Tijdens de warmere maanden van mei tot september ondernemen mannelijke potvissen een opmerkelijke migratie, waarbij ze hun eigen groep achterlaten om de wateren rond Vesterålen te bereiken. Aangetrokken door een overvloedig banket van vis, octopus en inktvis komen ze massaal aan in de Noord-Noorse uitgestrektheid.

De Artic Whale Tours in Stø worden begeleid door experts en bieden een close-up van deze geweldige wezens in hun natuurlijke habitat. Als je je in de Arctische wateren waagt, versnelt de spanning van de ontmoeting met walvissen je hartslag met elk moment dat voorbijgaat. Het zicht van de rugvin van een walvis die door de golven snijdt en de echo van een golfslag laten een onvergetelijke indruk achter op je geheugen. Plan je bezoek tijdens de optimale periode voor noorderlicht.

  1. Of schattige papegaaiduikers

Naast de schilderachtige natuurlijke schoonheid is Bleik ook de thuisbasis van schattige papegaaiduikers. Natuurliefhebbers zouden Bleik zeker op hun reisroute moeten zetten, al was het maar om een glimp op te vangen van deze eigenzinnige zeevogels. Ze zien er zo uniek uit, alsof een kunstenaar ze tot leven heeft gewekt.

Natuurreservaat Bleiksøya

Vanuit de haven Bleik van Andøya vertrekt een expeditie naar het nabijgelegen natuurreservaat Bleiksøya. Hier, te midden van de Arctische hemel, zwerven duizenden (meer dan 85000) papegaaiduikers rond met hun zwart-witte verenkleed, geaccentueerd door feloranje snavels en poten. Met een kalme aanpak biedt de boot een zitplaats op de eerste rij voor deze buitengewone kolonie vogels.

Verwacht op zo'n safari echter niet dat je ze van dichtbij meemaakt. Je ziet ze hun dagelijkse bezigheden doen vanaf een veilige afstand aan boord van de boot.

  • Vraag je je af wat de beste tijd is om ze te zien? Kom tussen half april en half augustus en je weet zeker dat je ze tijdens het broedseizoen ziet.
  • Om een plek te reserveren voor een 90-minuten durende tour kan je online contact opnemen met Puffin Safari of bellen naar +47 90838594.
  • Neem waterdichte jassen mee en voldoende regenkleding op bewolkte dagen.
  1. Mooiste wandelingen op de Vesterålen

Wandelliefhebbers zullen zeker hun hart ophalen tijdens hun rondreis op de Vesterålen. Deze prachtige eilandengroep biedt namelijk adembenemende landschappen en een overvloed aan wandelmogelijkheden. De eilanden staan bekend om hun ongerepte schoonheid, met dramatische fjorden, majestueuze bergen, en een overvloed aan wilde dieren.

Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende wandeling in de natuur, de Vesterålen heeft voor elk wat wils. Ontdek hieronder alvast enkele van de populairste en mooiste wandelingen op de Vesterålen.

Wandelen op de Måtind-berg

De Måtind-berg bewandelen is een favoriet tijdverdrijf in de regio, met een prachtig uitzicht op het strand en een surrealistische gloed bij zonsondergang. Het is een avontuur door het hart van de Arctische wildernis en fanatieke wandelaars noemen het de beste wandeling op de Lofoten, gezien de relatieve eenvoud.

Zelfs kinderen zullen de klim niet moeilijk vinden, zolang iedereen stevige wandelschoenen draagt. Gratis parkeren aan de voet van de klif maakt het een geweldige wandeling bij zonsopgang of zonsondergang. Bekijk hier onze wandeling naar de Måtind-berg.

Dronningruta, of de Koninginnenroute

De beroemde Dronningruta, of de Koninginnenroute, is geliefd vanwege de prachtige uitzichten over de kust, en het uitdagende terrein. Koningin Sonja van Noorwegen gaf het pad haar naam nadat ze het in 1994 bewandelde.

  • Het pad is 15,4 kilometer lang en vormt een cirkelvormige route tussen Stø en Nyksund. De wandeltijd bedraagt meestal tussen de 5 en 8 uur.
  • Het pad bevat steile hellingen, rotsachtig terrein en smalle doorgangen, wat de wandelervaring nog waardevoller maakt.
  • Van Stø naar Nyksund slingert de route langs de kustlijn, met als hoogtepunten het ongerepte witte zandstrand van Skipssanden, boomgaarden en vredige fjorden.
  • Vanaf hoge uitzichtpunten kan je genieten van een prachtig 360-graden uitzicht over de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

Brubrekktinden wandeling

Vesterålen kan uitpakken met enkele van de meest adembenemend fjorden op de planeet. Fjorden zijn lange, smalle inhammen langs de kust, die zijn ontstaan door oude gletsjererosie. Langs de kustlijn van Vesterålen torenen dus imposante kliffen boven de diepe, smalle inhammen uit. Raftsundet is een van de bekendste, en is een smalle zeestraat die Hinnøya van Austvågøy scheidt.

Brubrekktinden biedt een betoverend uitzicht op de ongetemde wildernis van de Vesterålen alpen en de pittoreske Trollfjord (ook zichtbaar vanaf Austvågøy). Deze middelzware wandeling begint bij Raften en volgt het pad dat naar het Raftvatnet-meer leidt. Bekijk hier onze Brubrekktinden wandeling.

  1. Hoe je vakantie naar de Vesterålen eilanden plannen?

  • Wil je graag deze prachtige eilanden ontdekken aan de hand van een georganiseerde reis naar de Lofoten en Vesterålen? Kijk dan even bij Nordic: complete pakketreizen naar de Lofoten en Vesterålen. Nordic is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa.
  • Vliegtickets geboekt? Dan gaan we nu op zoek naar een leuke accommodatie. Je verblijft het best in de grotere steden als Andenes, Nyksund, Sortland en Stokmarknes. Bekijk het volledige aanbod hotels op de Vesterålen.
  • De route staat vast, de vliegtickets en je accommodaties zijn geboekt. Nu dien je enkel nog het vervoer te regelen. Het is aan te raden om een huurauto op voorhand te reserveren. Boek net zoals ons je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Onthoud echter dat je deze prachtige eilandengroep pas echt leert kennen door regelmatig de auto te laten staan om te gaan wandelen of fietsen. Er zijn veel gebieden die gewoonweg niet via de weg bereikbaar zijn. Treed af en toe buiten de gebaande paden om de natuur in al haar wildheid en grootsheid te ervaren.
  • Vergeet zeker geen warme kledij zoals een dikke jas, pull en muts mee te nemen.
  • Vergeet ook je wandelschoenen niet in te pakken. Zo kan je makkelijker de ongerepte natuur in.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Lofoten en Vesterålen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens het eilandhoppen op de Lofoten en Vesterålen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Lofoten en Vesterålen met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden en 10 wandelingen (+ GPS coordinaten). Download je gratis reisgids Lofoten en Vesterålen hier.

Lofoten en Vesterålen

Gratis reisgids Lofoten & Vesterålen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?