10 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen: wat zeker zien en doen? + foto's

10 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen: wat zeker zien en doen? + foto's

12 december 2022 in Lapland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen: wat zien en doen?

In het noorden van Noorwegen zijn er nog meer verbazingwekkende Sámi-bezienswaardigheden en tal van andere attracties te vinden. Dit deel van Noorwegen is een belangrijk deel van het voorouderlijke land van de Sámi.

In deze blogpost vind je enkele belangrijke Sámi-gerelateerde bestemmingen en bezienswaardigheden in Noord-Noorwegen.

Inhoud artikel

 1. Narvik

Narvik, ofwel Áhkanjárga in het Noord-Sámi, is een belangrijke Noorse havenstad. Hier wonen al mensen sinds de bronstijd en ook de Vikingen woonden in dit gebied. De moderne geschiedenis van de stad begint wanneer hier een ijsvrije haven aangelegd werd voor de mijnen van Kiruna en Gällivare in het naburige Zweden. Erts uit Kiruna wordt vandaag de dag nog steeds hierlangs verscheept.

Er zijn veel mogelijkheden om te alpineskiën, te wandelen en je kan de omgeving op nog andere manieren verkennen. Ook wrakduiken is erg populair rond de haven. In de omgeving van Narvik kan je bovendien het leven in een Sámi lavvu (tipi) ervaren, traditionele Sámi-gerechten proeven, met rendieren werken en meer leren over de Sámi en hun cultuur. Een absolute aanrader!

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Noord-Noorwegen? Download je reisgids Lapland en mis niets tijdens deze onvergetelijke reis.

 1. Tysfjord

In Tysfjord, het zuidelijkste deel van de regio Narvik, bevindt zich het belangrijkste gebied van de Lule Sámi-bevolking in Noorwegen. Dat zijn mensen die dankzij de migratieroutes van de rendieren al vroeg een sterke band met het oosten kregen. Zowel de cultuur als de tradities van de Sámi in Tysfjord zijn beïnvloed door de Sámi verder naar het oosten in Scandinavië. In Tysfjord vind je ook het Árran Centrum, waar de cultuur, taal en samenleving van de Lule Sámi centraal staan.

Wanneer je op vakantie bent in Noorwegen, proef dan zeker eens van de typische Noorse gerechten.
 1. Senja

Het mooie, rustige eiland Senja is een totaalplaatje. Dit is het op één na grootste eiland van Noorwegen en het kan uitpakken met adembenemende landschappen die deels beschermd worden door het nationaal park Ånderdalen.

Senja is niet erg bekend als Sámi-bestemming, maar er wonen hier wel degelijk Sámi. De bewoners van enkele kleine gehuchten aan de oostkant van het eiland zijn van Sámi-afkomst en sommige oudere mensen spreken nog steeds een Noord-Sámi-dialect dat dicht aanleunt bij het dialect dat in het uiterste noorden van Zweden wordt gesproken. Vroeger brachten Sámi-herders hun rendieren van Zweden naar Senja tijdens de jaarlijkse trek. Nadat een ziekte zich onder hun rendieren verspreidde, besloten sommigen om zich hier te vestigen. Het Sámi museum in Kaperdalen toont een typische boerderij met turfhuizen.

 1. Tromsø

Je kan het noorden van Noorwegen niet bezoeken zonder tijd door te brengen in Tromsø, de noordelijkste stad van Noorwegen. Dit is natuurlijk een bekende plek om het noorderlicht te komen spotten. Maar daarnaast valt er ook heel wat te zien en te beleven. Het is ook een uitstekende stad om meer te weten te komen over de Sámi-cultuur.

De Dag van het Sámi-volk, op 6 februari, herdenkt de eerste ontmoeting tussen de Sámi van noord en zuid en van Noorwegen en Zweden. Die ontmoeting vond plaats in Trondheim in 1917. Die dag is uitgeroepen tot een officiële vlaggendag in Noorwegen.

In Tromsø vertaalt die herdenking zich in een jaarlijkse manifestatie van de Sámi-cultuur die een hele week duurt. Heel wat concerten, lezingen, tentoonstellingen en evenementen vieren de Sámi-cultuur tijdens de festiviteiten. Er is lassowerpen, rendierracen en er worden nog heel wat andere activiteiten georganiseerd.

Bezoek zeker de Sámi lavvu die opgesteld zijn langs de hoofdstraat voor de arctische wintermarkt van de Sámi. Je kan er traditionele handgemaakte voorwerpen en lekkernijen van de Sámi kopen. Het hele jaar kan je in Tromsø rendieren ontmoeten en andere activiteiten doen met de Sámi die in het gebied rond Tromsø wonen.

TOURS: Met een georganiseerde trip vanuit Tromsø kan je een ranch bezoeken. Ondertussen leer je dan ook meer over de Sami-cultuur van het noordpoolgebied. Je hoort tijdens deze trip hoe het is om te leven als een rendierherder. Meer info & prijzen bezoek rendierboerderij.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Tromsø en haal het beste uit je vakantie!

 1. Olmmáivággi

Olmmáivággi is een andere belangrijke bestemming voor wie meer wil leren over de Sámi-cultuur. Hier bevindt zich namelijk het Centrum van Noordelijke Volkeren en het is ook de stad waar elk jaar in juli het Riddu Riđđu-festival plaatsvindt. Dat is een jaarlijks muziek- en cultuurfestival in het teken van de Sámi. Je kan er concerten, seminars, voorstellingen en kunsttentoonstellingen bijwonen, een markt met traditionele spullen bezoeken en traditionele huizen inkijken.

Tip: Ben je van plan om met de wagen naar Noorwegen te reizen? Bekijk dan zeker onze blogpost met de beste route naar Noorwegen.
 1. Alta

Alta is de grootste stad in de noordelijkste provincie van Noorwegen. Het ligt aan de binnenzijde van de Altafjord. Voor veel Sámi is de naam Alta erg bekend. Hier protesteerden de Sámi namelijk tegen de bouw van een waterkrachtcentrale op de Alta-rivier. De protesten mislukten en de hydro-elektrische centrale werd voltooid in 1987.

Toch was dit een belangrijke gebeurtenis omdat het de rechten van de Sámi als inheems volk op de nationale politieke agenda zette, milieugroepen verenigde in een gemeenschappelijke zaak, en de interesse van de Sámi in hun cultuur deed herleven.

Wat zeker zien en doen in Alta?

 • In de zomer kan je een bezoek brengen aan de rotstekeningen in Hjemmeluft, een UNESCO-werelderfgoedsite die bewijst dat het hoge noorden al in de prehistorie bewoond werd.
 • Er zijn ook tal van manieren om de grootste canyon van Noord-Europa te verkennen.
 • Je kan in de regio nog andere activiteiten in openlucht uitproberen. Zo kan je in de winter kennismaken met de Sámi-cultuur, hondensleeën of gewoon ontspannen en de Aurora Borealis bewonderen vanuit 's werelds eerste noorderlicht-observatorium, dat hier aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd.

UNIEKE VERBLIJFTIP: In Alta kan je ook verblijven in het Sorrisniva Igloo Hotel. Het Sorrisniva Igloo Hotel is een indrukwekkend hotel van 2.000 m², dat elk jaar volledig uit sneeuw en ijs wordt opgetrokken. Meer info en boeken.

 1. Masi

Masi, of Máze in het Sámi, ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Alta. De mensen hier speelden een belangrijke rol in het Alta-conflict. Toen de regering overwoog een dam in de plaatselijke rivier te bouwen, zou dit dorp namelijk onder water zijn komen te staan. Hoewel de plannen voor een elektriciteitscentrale ook uitgewerkt werden, ondanks protesten en directe actie, is het dorp wel blijven bestaan. Het is de thuis van voornamelijk Sámi-mensen. Er stond hier een oude houten kerk uit de 17e eeuw, die tijdens de oorlog werd verwoest, maar in de jaren 1960 werd herbouwd.

 1. Kautokeino

Kautokeino is een van de belangrijkste Sámi-steden in het noorden van Noorwegen. Het wordt, samen met Karasjok beschouwd als een van de belangrijkste culturele centra van Noord-Sápmi vandaag de dag. De belangrijkste vormen van werkgelegenheid zijn de rendierhouderij, de theater- en filmindustrie en het openbaar onderwijs. Kautokeino is een van de koudste steden in Scandinavië.

Een reeks belangrijke Sámi-evenementen vinden hier het hele jaar door plaats

 • Het grootste evenement is het Sámi-Paasfestival. Pasen is van oudsher de tijd waarin de Sámi samenkomen om huwelijken te vieren.
 • Vandaag wordt de Sámi-cultuur gevierd met vele yoik-concerten, Sámi-theatervoorstellingen, rendier- en sneeuwscooterraces, ijsviswedstrijden en veel feesten.
 • De Sámi Grand Prix is een Sámi-versie van het Eurovisiesongfestival waar, naast het beste lied, ook de beste yoik wordt gekozen.
 • Ook het Sámi Filmfestival wordt gewoonlijk gehouden tijdens het paasfeest. Een aanrader als je er dan bent, want de openluchtbioscoop is helemaal gemaakt van sneeuw.
 • Er is ook een wandel- en fietstocht in juni, een zogenaamd wittevisfestival in augustus en het herfstfestival, met concerten en sneeuwscooter skipping races op de onbevroren rivier.
 1. Karasjok

Een andere hoofdstad van de Sámi-cultuur in het noorden van Noorwegen is Karasjok. Karasjok is de zetel van de Sámediggi, het Sámi-parlement van Noorwegen, alsook van de Sámi-omroep en verschillende Sámi-instellingen (openbaar en privé).

Mensen komen hier van heinde en verre om het Sámi-parlement, het Sámi-museum en de oude kerk van Karasjok, die dateert uit 1807, te zien. Een nieuwe kerk, geïnspireerd op de Sámi-architectuur, werd hier later neergepoot omdat de oude te klein werd geacht. Karasjok is ook een uitstekende plaats om het duodji-handwerk van de Sámi te ontdekken. Dat zijn functionele voorwerpen zoals messen, koffers, damestassen, houten bekers en bepaalde kledingstukken die zijn ontworpen voor praktisch dagelijks gebruik, maar er kunnen ook artistieke elementen in zijn verwerkt.

 1. Nationaal park Varangerhalvøya

Het Nationaal park Varangerhalvøya ligt op het schiereiland Varanger in de provincie Finnmark. Dit schiereiland is het grootste gebied binnen de arctische klimaatzone op het vasteland van Noorwegen. Het wilde, winderige, beschermde gebied werd gevormd voor de laatste ijstijd en is een van de oudste onaangetaste arctische landschappen van Noorwegen.

Het is bovendien ook een fantastisch gebied om vogels te observeren, het is een belangrijke broedplaats voor poolvossen en je vindt er unieke flora en fauna. De Sámi-herders brengen hun rendieren naar dit plateau in de zomermaanden om ze te laten grazen.

Liefhebber van de natuur? Bekijk ook zeker onze blogpost met de mooiste Nationaal parken in Noorwegen.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Lapland

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het bijzonder mooie Lapland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Lapland voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Lapland hier.

Lapland

Gratis reisgids Lapland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?