Wat is de beste reistijd voor je vakantie naar Kroatië?
Wil je graag op vakantie naar Kroatië en ben je vrij om je periode te kiezen? Wij hebben alvast een lijst met tips gemaakt om ze de drukste periode te vermijden. Kan je niet vrij kiezen, geen nood, ook in de zomer kan je terecht in Kroatië voor een leuke vakantie.
In de zomer is het echter wel aangeraden om je bestemmingen zorgvuldig uit te kiezen, en zo de grootste drukte te vermijden. (tenzij je dit natuurlijk juist wil opzoeken)
Inhoud artikel
Wanneer kan je best op vakantie naar Kroatië?
In de lente of in de herfst bezoeken
Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties om te reizen, kan je best juli en augustus vermijden en Kroatië in de lente of in de herfst bezoeken. In mei, juni, september en oktober heb je nog heel wat zonnige dagen en kan je zeker zwemmen in de zee, zonder al dat volk te moeten trotseren. Ook de prijzen zijn in deze periodes lager dan in het hoogseizoen. De prijzen voor accommodatie, transport, entertainment en bezienswaardigheden kunnen namelijk enorm variëren tussen het hoogseizoen en de rest van het jaar.
Weinig toeristische faciliteiten zijn open in de wintermaanden
Hoewel Kroatië ’s winters fantastisch mooi kan zijn, is het er wel koud, en maar weinig toeristische faciliteiten en bezienswaardigheden zijn open in de wintermaanden. Als je je beperkt tot de late lente en vroege herfst, krijg je het beste van twee werelden – alles is open, maar je wordt niet overrompeld door toeristen.
Ga je in de zomer naar Kroatië: kies je bestemmingen zorgvuldig uit
Maak je zeker geen zorgen als je enkel tijdens de zomermaanden kan reizen. Door je bestemmingen zorgvuldig uit te kiezen en af en toe de gebaande paden te verlaten, kan je ook tijdens deze maanden een prachtig Kroatië leren kennen. Het belangrijkste is om de minder bekende plekken op te zoeken om te verblijven en te bezoeken, en laat net dat nu zijn wat wij in deze reisgids Kroatië al deels voor jou uitgezocht hebben!
Wat is het klimaat in Kroatië?
Gematigd warm en regenachtig, continentaal klimaat
Het grootste deel van Kroatië kent een gematigd warm en regenachtig, continentaal klimaat. De gemiddelde temperaturen variëren van -3° C in januari, tot 18° C in juli. De koudste gebieden, Lika en Gorski Kotar, kennen een sneeuwachtig bosklimaat op hoogtes boven 1.200 m. Uiteraard is de Adriatische kustlijn veel warmer, en het binnenland dat daar onmiddellijk achter ligt, is het warmste deel van het land.
Kuststreken en de eilanden genieten van een mediterraans klimaat
De kuststreken en de eilanden genieten van een mediterraans klimaat. De gemiddelde jaarlijkse regenval varieert van 600 tot 3.500 mm, afhankelijk van de specifieke regio en het overheersende klimaat ter plaatse. De minste regenval vinden we op de meest afgelegen eilanden, zoals Vis en Lastovo, terwijl er in de Dinarische Alpen en in Gorski Kotar het meeste regen valt. De eilanden Hvar en Korčula kennen, met meer dan 2.700 uren zon per jaar, het meeste zon. Langs de kustlijn en rond de Adriatische Zee in het algemeen, schijnt de zon zo’n 2.000 uren per jaar.
Dankzij het variërende klimaat en geomorfologie, is Kroatië één van de rijkste landen als het op natuurlijke biodiversiteit aankomt. Het land kan opgedeeld worden in een aantal microklimaten. Elke regio heeft een karakterstiek klimaat en logischerwijs ook een typische fauna en flora.
De geografie van Kroatë
Dubrovnik is met de rest van Kroatië verbonden door territoriale wateren
Kroatië grenst in het noordwesten aan Slovenië, in het noordoosten aan Hongarije, in het oosten aan Servië en in het zuidoosten aan Bosnië-Herzegovina en Montenegro. De kustlijn ligt aan de Adriatische Zee. Het gebied waar Dubrovnik in ligt, in het zuiden, is technisch gezien verbonden met de rest van Kroatië door territoriale wateren, maar het is wel van het land gescheiden door een kuststrook rond Neum, dat dan weer tot Bosnië-Herzegovina behoort.
Kroatië wordt vooral gekenmerkt door de lange kustlijn
Kroatië wordt vooral gekenmerkt door de lange kustlijn, en de duizende eilandjes die ervoor liggen, waarvan er 48 permanent bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Cres en Krk, die elk zo’n 405 km² groot zijn. Een groot deel van de kuststreek en eilanden bestaan uit lage bergen en bebost hoogland. Het hoogste punt van het land vinden we in de Dinarische Alpen, de hoogste top is er zo’n 1.831 m. deze bergtop ligt dicht bij de grens met Bosnië-Herzegovina, in het zuiden. In het noorden ligt het heuvelachtige gebied van Hrvatsko Zagorje en in het oosten vind je de vlaktes van Slavonië, die deel uitmaken van de Pannonische vlakte.
Deze gebieden worden doorkruist door verschillende Europese rivieren, waaronder de Sava, de Drava, de Kupa en de Donau, de tweede langste rivier van Europa. Ze loopt door Vukovar in het uiterste oosten van Kroatië en vormt deels de natuurlijke grens met Servië.
De helft van het land bestaat uit karst
Ook kenmerkend voor Kroatië is dat ongeveer de helft van het land bestaat uit karst. Diepe grotten en andere fenomenen die eigen zijn aan kalkstenen gebieden, zijn dan ook niet ongewoon. Je kan de wonderen van deze kalksteen op verschillende plaatsen bezichtigen, maar vooral in de Krka kloven en de Plitvice Lakes.
Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten
Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.
Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:
Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.