Dé 11 mooiste bezienswaardigheden van Debrecen: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 11 mooiste bezienswaardigheden van Debrecen: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

25 maart 2021 in Hongarije0 reacties

Debrecen is na Boedapest de grootste stad van Hongarije. De stad staat vooral bekend als universiteitsstad en om de schitterende gereformeerde kerken die er te vinden zijn. Het mooie van Debrecen is dat het door de eeuwen heen zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. Toch is er in de stad meer dan genoeg moderne architectuur en stedelijke vernieuwing te vinden. Als je de kans hebt om dit bijzondere stukje te bezoeken tijdens je rondreis door Hongarije, moet je deze zeker grijpen.

Lees meer over wat er allemaal te zien en te doen is in Debrecen en laat je inspireren voor je volgende reis!


Inhoud artikel

  1. Universiteit van Debrecen

Zoals eerder gezegd staat Debrecen bekend als de universiteitsstad van Hongarije. In de stad wonen ongeveer 35.000 studenten. De universiteit werd in 1538 opgericht als het reformatorisch College van Debrecen. De huidige universiteit is voorgekomen uit een fusie tussen verschillende universiteiten en een hoge school in 2000.

Er zijn in totaal vijftien faculteiten te vinden waaronder een medische en een voor natuurwetenschappen en technologie. Het merendeel van de universiteitsgebouwen van de stad zijn gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en zijn prachtige statische gebouwen. Met name het hoofdgebouw van de universiteit is zeker het bezoeken waard!

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije en laat je verrassen door wat het land nog meer te bieden heeft.
  1. Grote Kerk van Debrecen

De grote gereformeerde kerk van Debrecen staat lokaal bekend als de “Református Nagytemplom”. Het gebouw is zonder twijfel de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De huidige vorm van de kerk was een compromis tussen verschillende ontwerpen en de wensen van de inwoners van de stad.

Je kan de toren van de Grote Kerk beklimmen waar je op de top toe getrakteerd wordt op een schitterend uitzicht. Op de verdieping onder de top heb je een prachtig zicht op de gewelven van de kerk en zijn enkele maquettes te vinden van oudere kerken die hier gestaan moeten hebben.

  1. Museum Modem

Graag een museum bezoeken? Ook dat kan in Debrecen! Modem is het grootste en belangrijkste museum van deze regio voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum vind je terug in het centrum van de stad achter het Deri Museum. De moderne vormgeving zorgt met zijn strakke lijnen en zijn gevel van glas en beton voor het nodige contrast met de andere architectuur in het historische centrum van Debrecen.

In het museum is in totaal 3.000 vierkante meter een expositieruimte te vinden. Er zijn in het museum verschillende meesterwerken van grote Hongaarse maar ook buitenlandse kunstenaars te vinden. Naast de vaste collectie worden er ook met regelmaat tijdelijke exposities en tentoonstellingen gehouden.

Wil je graag dit museum bezoeken? Bekijk de website voor meer informatie.

  1. Deri Museum

Een ander museum dat je kan bezoeken is het Deri Museum. Een kunst- en volkenkundig museum in het historische centrum van de stad. In het museum zijn onder andere enkele archeologische vondsten uit de Griekse en Egyptische oudheid te zien. Maar het pronkstuk van het museum is toch wel het drieluik van de beroemde Hongaarse schilder Mihály Munkácsy.


  1. Kossuth tér

Kossuth tér is een prachtig plein dat het historische hart vormt van de stad Debrecen. Hier vind je verschillende van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De bekendste is natuurlijk de Grote Kerk maar ook andere bezienswaardigheden zoals het Grand Hotel Aranybika, de hervormde kerk en de Liciumfa boom zijn ook op dit plein te vinden.

Verder vind je er ook verschillende standbeelden, mozaïeken en fonteinen. Hier worden er tevens ook enkele van de grootste evenementen van Debrecen georganiseerd worden. Denk maar aan het Debrecen bloemencarnaval, de kerstmarkt en de Debrecen-Turkije dagen.

Wil je nog meer van Hongarije ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Hongarije.

  1. Nagyerdei Park

Alle grote steden zijn te herkennen aan sfeervolle parken. In het geval van Debrecen wordt dit Nagyerdei Park Forest genoemd, het eerste beschermde gebied van het land. Op slechts tien minuten rijden van het centrum biedt het park totale rust en stilte in de schaduw van honderd jaar oude bomen, evenals talloze uitgaansgelegenheden.

Geniet van de kronkelende wandelpaden, ontworpen door landschapsarchitecten, of je nu alleen of met kinderen op pad bent. In de directe omgeving lonkt een unieke attractie van lente tot herfst. Het "Mist Theater" heeft een 10 meter hoog watergordijn dat kan worden gebruikt als een functioneel filmscherm.

  1. Uitstappen vanuit Debrecen

Hongaarse wijnregio Tokaj

Wil je graag eens proeven van de heerlijke Hongaarse wijnen? Dan raden we je een bezoekje aan wijnstreek Tokaj aan! Een klein dorpje gelegen in het noordoosten van Hongarije. De omgeving van Tokaj wordt namelijk gezien als het beste wijngebied van het land, waar de zoete Tokaj dessertwijnen geproduceerd worden. Dit is de oudste dessertwijn ter wereld. In Tokaj zelf ligt een heel doolhof aan historische wijnkelders, die bij elkaar zo’n 1,5 km lang zijn. Breng zeker een bezoekje aan deze wijnkelders en proef de lokale wijnen!

Grotten van Aggtelek

Of maak een uitstapje naar het belangrijkste grottenstelsel: de Aggtelek-grotten van Baradla-Domica. Een grensoverschrijdend ondergronds netwerk dat rijkelijk versierd is met stalagmieten en stalactieten. Door de hoofdgang van de grot stroomt ondergronds rivierwater wanneer het veel geregend heeft. De natuurlijke ingangen tot de grotten zijn er al sinds de oudheid en er zijn ook enkele sporen van prehistorische bewoners.

Wil je ook graag de leukste daguitstappen vanuit Boedapest ontdekken? Wij hebben ze alvast voor je opgelijst! Bekijk hier onze favoriete daguitstappen vanuit Boedapest.

  1. Thermale bad Aquaticum

Neem een dagje vrijaf en ga ontspannen in het Aquaticum met SPA-spafaciliteiten, een overdekt avonturenzwembad, buitenzwembaden, thermaal bad, saunawereld, een Thais massagecentrum en talloze kinderprogramma's! Het Aquaticum was het eerste avonturenzwembad van het land, waar zwembaden en avontuurlijke elementen werden beplant met tropische vegetatie. Dankzij deze tropische omgeving krijg je direct het gevoel dat je op een exotische vakantiebestemming bent.

Dit Aquapark is een van de grootste zwemparadijzen van Europa. Als je naar Debrecen met kinderen gaat, dan mag je een dag naar dit avontuurlijke zwem- en wellnessparadijs niet missen. Het heeft voor ieder wat wils! Wil je graag meer informatie? Bekijk dan zeker de website.

Maak je wellness-uitstap naar Aquaticum compleet door er ook te overnachten! Boven de thermen van Debrecen, is het Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel gevestigd midden in het Nagyerdő ("Het Grote Bos"). Een prachtige omgeving!

  1. Nationaal park Hortobágyi

Als je even wil ontsnappen aan de drukte raden we je het nationaalpark Hortobágyi aan. Het Hortobágyi Nemzeti Park is een van de tien nationale parken van Hongarije. Het werd in 1973 opgericht en is daarmee het oudste nationale park van het land.

Racka-schapen en Prezwalski paarden

Dit deel van het land is Europa’s grootste semi-natuurlijke steppelandschap en de grootste vlakke vlakte van het continent. Het is hier droog en zonnig, en daarnaast ook nog eens dun bevolkt, waardoor je hier vooral veel Racka-schapen, stepperunderen, en Prezwalski paarden kan aanschouwen. Het park kent een unieke flora en fauna, en naast de grazers op de steppen worden er ook wolven gespot. Het is er ook een waar vogelparadijs met zo'n 350 soorten waaronder kraanvogels en pelikanen.

Het nationale park is een prachtig wandelgebied en één van de belangrijkste plekken in Centraal-Europa voor vogelspotters. Bezoek in het park ook zeker de Negen Bogen brug, die in de 19de-eeuw gebouwd werd om de vlaktes die ondergelopen waren bij overstromingen over te kunnen steken.

  1. Nagyerdei Kultúrpark

Het Nagyerdei Kultúrpark is een combinatie van dierentuin, botanische tuin en amusementspark. Hier zal je dan ook zeker je dag kunnen vullen! Meer informatie vind je terug op de website van het park.

Maak kennis met de diertjes in de zoo en slenter door de botanische tuin

In deze dierentuin zijn dieren te vinden van over de hele wereld. Er zijn meer dan 165 verschillende soorten en 1500 dieren in een beschermd gebied van 17 hectare van het Grote Woud.

  • Naast zeldzame, exotische dieren - toekans, flamingo's, ibis, gibbons, kangoeroes en nijlpaarden - kan je er ook huisfauna en inheemse huisdieren zien.
  • Het hele jaar door zijn er themaprogramma's en spannende nachtelijke rondleidingen.
  • Verder kan je er ook een tentoonstelling van slakken en tropische schelpen bijwonen.
  • Naast de dierentuin is er ook een botanische tuin. Hier kan je genieten van de rust en even heerlijk ontspannen. Het is hier zalig vertoeven tussen al dat mooie groen.

Attractiepark

Het pretpark werd vernoemd naar Matyi Lúdas en is ideaal voor een uitstapje met je kinderen. Hier kan je kind je uitleven op de leuke attracties. Je betaalt per attractie dus je kan zelf kiezen hoeveel je uitgeeft en aan welke attractie.

  1. Agóra Scientific Experience Center

Elke dag beleven we talloze wonderen van wetenschap en natuur. We gebruiken technische innovaties, die ons dagelijks worden gebracht door de natuurkunde, scheikunde en andere wetenschappelijke disciplines. Maar weten we hoe deze dingen en de wereld om ons heen echt werken? Het Agóra Scientific Experience Center geeft je een beeld hiervan op een manier die voor iedereen begrijpelijk.

Een bezoekje aan dit unieke wetenschapscentrum belooft een spannend avontuur voor alle leeftijden. Agora maakt wetenschappelijke kennis, de wonderen van ons leven, duidelijk aan de hand van interactieve spelletjes. Zo kan je deelnemen aan spectaculaire experimenten waardoor je de wetenschap ook echt zelf ervaart. In de toren van het futuristische gebouw met drie verdiepingen kunnen geïnteresseerden de lucht bewonderen, de zon, planeten en andere hemellichamen bestuderen met behulp van een observatorium.

  1. Waar overnachten in Debrecen?

Boutique Hotel Kristály

Dit moderne boetiekhotel Kristály, dicht bij het centrum van Debrecen, is zeker aan te raden. Je overnacht in elegante kamers voorzien van alle comfort en een eigentijdse stijl. 's Ochtends geniet je van een continentaal ontbijt en je kan gebruikmaken van de wellnessruimte die uitgerust is met een bubbelbad, sauna en dompelbad. Meer info en boeken.

Catalog Boutique Rooms

Catalog Boutique Rooms is een ander boetiekhotel dat elegante kamers aanbiedt met een patio of een balkon. Het aparthotel is ideaal gelegen, middenin het centrum met in de nabije omgeving de Protestantse Grote Kerk van Debrecen, het Déri Museum en het Csokonai Theater. Meer info en boeken.

Bekijk alle hotels en B&B's in Debrecen op Booking.com en overnacht in een van de mooiste verblijven!

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Hongarije

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Hongarije? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Hongarije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?