Onze 13 favoriete daguitstappen vanuit Boedapest: info & tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onze 13 favoriete daguitstappen vanuit Boedapest: info & tours

11 mei 2023 in Hongarije0 reacties

Ben je enkele dagen in Boedapest? Wil je eens iets anders zien dan het centrum van de stad? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Boedapest. Aan de oevers van de rivier de Donau, is de stad een ideale plek voor een uitvalsbasis van waaruit je leuke dagtochten naar het schijnbaar eindeloze aantal dorpen, onvoorstelbaar mooie natuur, historische wonderen en meer.

Lees in dit artikel meer over onze favoriete daguitstappen vanuit Boedapest en ontdek de schoonheid van Hongarije.


Tours & tickets voor daguitstappen vanuit Boedapest

Vanuit Boedapest de omgeving bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours vanuit Boedapest.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Dagje relaxen aan het Balatonmeer

In Hongarije ligt het grootste zoetwatermeer van Europa: het Balatonmeer. Het is een van de belangrijkste en toeristische bestemming in Hongarije. De omgeving is dan ook prachtig met zijn azuurblauwe meer. Ideaal voor je even uit te leven. Een dagtrip naar dit meer voelt als een minivakantie op zichzelf!

Wil je meer te weten komen over wat het Balatonmeer allemaal te bieden heeft? Lees ons uitgebreid artikel.

  1. Pittoreske stad Szentendre

Vanuit Boedapest ben je op 20 minuten rijden in Szentendre (met de trein 45 minuutjes). Hier lijkt het wel alsof de tijd is teruggedraaid tot in de middeleeuwen. Het schilderachtige plaatje ligt vol smalle straatjes die bekleed zijn met kinderkopjes en omringd worden door gekleurde eeuwenoude panden. Deze panden stammen veelal uit de 18de-eeuw en waren de woningen van welvarende kooplieden en handwerkers.

Je kan hier door de smalle steegjes slenteren en genieten van een unieke sfeer. Het is een klein dorpje en er valt verder niet veel te beleven, maar het is wel echt een fotogenieke fijne plaats. Bovendien wordt het pittoreske stadje overmeesterd door de schilderkunst. Door de vele kunstenaars die er vroeger en nu geleefd hebben, zijn er talloze musea en galerijen te bewonderen. Een ideale daguitstap voor zij die helemaal opgaan in kunst. Je kan deze stad ook verkennen tijdens deze begeleide fietstocht naar Szentendre vanuit Boedapest.

Download onze gratis preview reisgids Hongarije en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije.
  1. Visegrád

Visegrád is een ander bekend stadje dat ook populair is bij dagjestoeristen uit Boedapest. Het ligt genesteld op de rechteroever van de Donau, midden in een nationaal park. Dit kleine stadje in een unieke natuurlijke omgeving is ook rijk aan historische monumenten. Verken er de lange, intrigerende geschiedenis van de regio en ontdek de sporen van de vele verschillende culturen en volkeren die hun stempel op dit gebied hebben gedrukt.

Een bezoekje aan het kasteel van Visegrád mag zeker niet ontbreken. Een van de opvallendste Hongaarse kastelen uit de jaren 1250. Het diende oorspronkelijk als koninklijke residentie. In 1335 kwamen er 3 koningen bijeen en werden de kroonjuwelen er bewaard. Maar ook het koninklijk paleis, nu het Nationaal Hongaars Museum Koning Matthias verdienen een bezoekje.

Wil je graag een rondreis maken door Hongarije? Dat kan! Bespaar jezelf de tijd en moeite want wij hebben alvast een uitgestippelde rondreis door Hongarije. Je komt langs de populairste steden, mooiste bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden.

  1. Esztergom met haar prachtige basiliek

Het stadje Esztergom ligt uitgestrekt over een paar heuvels aan de rivier de Donau en draagt een lange en roemrijke geschiedenis met zich mee. Het is meerdere malen de hoofdstad van Hongarije geweest, maar is sinds de 11de-eeuw vooral bekend als de bisschoppelijke hoofdstad van het land.

Esztergom is daarnaast ook de thuisbasis van een van de vele interessante kastelen. Het biedt een interessante mix van middeleeuwse, renaissancistische en Ottomaanse architectuur. Veel pareltjes kwamen pas aan het licht na opgravingen in de 20e eeuw. Vanaf de Ottomaanse torens kan je aan de overkant van de rivier Slowakije zien liggen. Maar ook de prachtige basiliek is het vernoemen zeker waard.

Wil je nog meer te zien krijgen van het mooie Hongarije? Download dan nu onze gratis preview reisgids!

  1. Barokstad Győr

Győr, de belangrijkste stad in het noordwesten van Hongarije, is een economische en culturele hub. De stad is erg dynamisch en in volle ontwikkeling, maar staat ook bekend om zijn uitstekend bewaarde barokke stadscentrum en tientallen historische monumenten. Győr wordt ook wel de stad van het water genoemd omdat de Moson-Donau, de Rába en de Rábca hier samenvloeien.

Het neobarokke stadhuis uit de jaren 1890 en het mooie Weense Poortplein zijn toch wel een van de mooiste trekpleisters van de stad en zeker een bezoekje waard. Ga er zeker eens langs. De stad is verder ook rijk aan thermaal water. Dat alles maakt het de perfecte uitvalsbasis voor kano- en boottochtjes of om nieuwe watersporten uit te proberen.

In de buurt van Győr: Abdij van Pannonhalma

Wanneer je beslist om een daguitstap te maken naar Győr, ga dan ook even langs de benedictijnenabdij van Pannonhalma. Een kloostercomplex op de top van een heuvel die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en waarvan de wortels teruggaan tot de 10e eeuw. Men gelooft dat Martinus van Tours, een bisschop uit de 4e eeuw die vereerd werd op de Jakobsroute, aan de voet van deze heuvel werd geboren. De abdij is de op één na grootste abdij ter wereld.

  1. Sopron

Sopron, is alleszins al heel populair bij dagjestoeristen uit Wenen en elders over de grens in Oostenrijk. Het stadje vormde in het verleden een halte op een handelsroute tussen de Baltische Zee en Byzantium. Duitsers, Avaren, Slaven en Magyaren hebben hier later allemaal hun sporen achtergelaten.

Sopron wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden in West-Hongarije en heeft een charmante, middeleeuwse oude stad die opmerkelijk intact is gebleven. Je wandelt er over mooie, geplaveide straatjes die zich tussen eeuwenoude gebouwen slingeren. Sopron staat natuurlijk ook bekend om zijn wijn, die geproduceerd wordt in de omliggende wijngaarden.

Verblijf net zoals ons in Hotel Sopron. Dit hotel ligt op slechts 10 minuten rijden van de Oostenrijks-Hongaarse grens en biedt een uniek uitzicht op het historische deel van Sopron! Je overnacht hier in moderne kamers die voorzien zijn van alle comfort. Meer info en boeken.
  1. Thermaalmeer van Héviz

Naast het bekende Balatonmeer, kunnen we je ook een dagje aan het Héviz-meer aanraden. Het Hévíz-meer is het grootste actieve natuurlijke meer en het op één na grootste thermale meer ter wereld. De temperatuur van dit waterlichaam wordt beïnvloed door een combinatie van warme en koude bronnen die van op 38 meter onder de grond komen opborrelen. De geneeskrachtige eigenschappen van het meer zijn al sinds de prehistorie bekend bij de plaatselijke bevolking. Kom zeker eens uittesten of het geneeskrachtige water ook effect heeft op jou.

Leuk weetje: Zelfs op de koudste winterdagen is de temperatuur van het meer nooit lager dan 24 graden en in de zomer kan de temperatuur van het meer oplopen tot 37 graden. Hier kan je dus het hele jaar door terecht!
  1. Maak een wijntour!

Je wist natuurlijk al dat Hongarije ook bekend staat om zijn heerlijke wijnen. Dus wijnliefhebbers: wat dacht je er van om een wijntour te boeken waarbij je kan proeven van de heerlijke wijnen in wijnhuizen op het platteland van Hongarije? Dit is dé manier om meer te weten te komen over lokale wijn. Bovendien zie je met zo'n tour ook een andere kant van het land. Een unieke ervaring die we zeker aanraden.

Enkele wijnstreken in Hongarije

Wil je graag een van de wijngaarden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Cultuurhoofdstad Pécs

Pécs is, net als het Balatonmeer, een van de bekendste bestemmingen buiten Boedapest. Er is enorm veel te zien en te doen in deze historische stad, dus ideaal voor een daguitstap. Pécs heeft een lange en roemrijke geschiedenis en daarvan getuigt nog heel wat religieus en cultureel erfgoed.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn een moskee, een imposante synagoge met haar prachtige 19-eeuwse interieur, de Petrus- en Paulusbasiliek en een verzameling fascinerende vondsten uit het Romeinse tijdperk.

  1. Eger

Eger is een steeds populairdere dagtrip voor toeristen in Boedapest of net over de grens in Slowakije. Dit charmante stadje in de bergen staat vooral bekend om het kasteel dat hoog op een heuvel boven het dorp uitkijkt, de thermale baden en de overvloed aan historische gebouwen waaronder de Eger-minaret (de noordelijkste Turkse minaret). Als kers op de taart worden er in de regio ook heerlijke Hongaarse rode wijnen geproduceerd.

  1. Hollókő

Hollókő is eerder een dorp dan een stad, maar zeker niet minder mooi! Het is een historisch dorpje waar een verzameling prachtige gebouwen samentroepen in een vallei in het Cserhát-gebergte, omgeven door lage bergtoppen. Bovendien staat dit bijzondere dorp op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De typische huisjes in Hollókő zijn gebouwd met authentieke bouwmethoden wat ervoor zorgt dat het dorp er uit ziet alsof de tijd is blijven stil staan.

Hollókő is een van de gezellige dorpjes die je kan bezoeken. Download nu onze gratis preview reisgids Hongarije en ontdek alle dorpjes en steden die de moeite waard zijn.

  1. Debrecen

De stad Debrecen, gelegen in het oosten van Hongarije, is na Boedapest de tweede grootste stad van het land. Ze wordt ook wel eens ‘de hoofdstad van de Noordelijke Vlakte’ genoemd. Nadat je de oude stad verkend hebt, loont het zeker de moeite om het Grote Bosgebied te bezoeken waar thermale baden en verschillende andere bezienswaardigheden, waaronder de Universiteit van Debrecen, te vinden zijn. In dit gebied ligt ook de dierentuin en het pretpark van Debrecen.

  1. Bezoek een van de badhuizen

In heel Hongarije zijn honderden badhuizen terug te vinden. Lekker ontspannen in een heerlijk thermisch bad is dan ook een van de oudste tradities van het land. Iets wat je tijdens je reis in Hongarije zeker ook zelf moet proberen en ideaal is voor een daguitstap!

Boedapest wordt echter gezien als de Stad van de Baden, want hier vind je maar liefst 31 verschillende badhuizen. Al ten tijde van de oude Romeinen werden de thermische bronnen in de stad volop gebruikt. De keuze is groot, en zo kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het bekende thermische bad Széchenyi, de uitgebreide Gellertbaden, de historische Rudasbaden of het minder toeristische Lukács.

Een dagkaart kopen voor de Széchenyibaden voor € 25 waarmee je direct naar binnen kan zonder in de wachtrij te staan (speciale welkomstbalie)? Een volledige dag gebruik maken van het grootste thermische badencomplex van Boedapest (in totaal 18 baden). Er zijn ook combinatie tickets met massage of welness beschikbaar.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Hongarije

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Hongarije? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Hongarije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?