Balatonmeer bezoeken? Wat te doen & zien + omgeving van het meer

Volledige reisgids kopen voor € 10

Balatonmeer bezoeken? Wat te doen & zien + omgeving van het meer

15 september 2021 in Hongarije0 reacties

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste zoetwatermeer in Europa. Het is een belangrijke en geliefde toeristische bestemming in Hongarije en heeft zelfs een eigen vliegveld. Terwijl de noordelijke oever bekend staat om zijn historische karakter en ook een belangrijke wijnstreek is waar heerlijke wijn geproduceerd wordt, kan je aan de zuidelijke oever vooral badplaatsen vinden.

Als je in Boedapest bent en op zoek bent naar verkoeling in de zomer dan kun je er veel plezier beleven. Er zijn tal van mogelijkheden om je tijd in deze regio door te brengen, maar onderstaande must-sees mag je toch echt niet missen.

Tours en excursies langs het Balatonmeer

De mooiste bezienswaardigheden langs het Balatonmeer bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Balatonmeer

Zoals eerder aangehaald, is het Balatonmeer met zijn 77 km lengte en oppervlakte van ongeveer 600 km², het grootste zoetwatermeer in Europa. Het is gelegen op zo’n 80 km van hoofdstad Boedapest en een zeer populaire bestemming voor daguitstappen en zonvakanties. De schoonheid van het Balatonmeer is zo bijzonder dat de omgeving niet alleen populair is voor toeristen maar ook voor de Hongaren zelf. Ben je op rondreis door Hongarije dan is dit een niet te missen stop!

Het meer is gelegen in een prachtige omgeving tussen de vulkanische bergen en wordt omringd met wijngaarden. Je kan hier dus prachtig wandelen en fietsen, maar bovenal natuurlijk een duik in het verkoelende water nemen. Met een temperatuur van zo'n 25° is het water in dit zoetwatermeer zeer aangenaam. Duiken maar!

  1. Schiereiland Tihany

Het schiereiland Tihany, waar het gelijknamige vakantieoord ligt, is een van de topplekken aan het Balatonmeer. Het is ook het stadje die de langste geschiedenis met zich meedraagt. Tihany ligt op een 80 meter hoog plateau langs de oostkust van een schiereilandje. Het is de thuisbasis van een mooie abdijkerk - een zeer populaire bezienswaardigheid in de zomer – en je kan er een boeiend openluchtmuseum voor volkskunst bezoeken.

Probeer de drukte rond de kerk te ontvluchten door rond te dwalen in de pittoreske straatjes en tussen de huizen met rieten daken. Je zal stuiten op heel wat fotogenieke, verborgen hoekjes. Verken daarna het natuurreservaat van het schiereiland met zijn heuvels en moerassige weiden. Vogelliefhebbers moeten zeker naar het binnenmeer en het buitenmeer (nu grotendeels opgedroogd) gaan.

Op het uiteinde van dit schiereiland kan je het het smalste deel van het meer oversteken en zo de zuidkant bereiken. Siófok, aan de overkant, is een enorm populair zomerresort.
  1. Siófok

Siófok is de meest bekende badplaats aan het Balatonmeer en wordt ook wel de ‘hoofdstad van Balaton’ genoemd. Niet alleen heeft Siófok het langste strand van het meer (zo’n 15 km lang), maar het ook staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Je kan er in de zomer feesten tot in de vroege uurtjes en overdag genieten van het strand bij het meer.

Verder kan je slenteren door het oude stadscentrum met de watertoren of een van de drukste havens langs het meer verkennen. Hier vertrekken bovendien ook de veerdiensten over het Balatonmeer. Heerlijk om vanop een terrasje met een glaasje wijn te genieten van het uitzicht hier.

Onze tip: Als je op vakantie gaat voor de rust, dan is Siófok wellicht niet de plek voor jou. Er zijn namelijk veel jongeren en families. Als je met kinderen gaat is dit echter wel een goede plek omdat het meer hier ondiep is en je kinderen hier heel veilig kunnen zwemmen.
  1. Balatonfüred

Balatonfüred wordt algemeen beschouwd als de "hoofdstad" van de noordelijke kustlijn. Het is zeer populair bij zeilers en vissers en het is een populaire badplaats en ook de oudste. De stad heeft een paar jachthavens, een reeks mineraalwaterbronnen en vele prachtige 18e- en 19e-eeuwse gebouwen in de aanbieding. Kuuroorden, wijnproeverijen en heerlijke restaurantjes zijn kenmerkend voor Balatonfüred. Van het thermale water wordt al meer dan twee eeuwen gezegd dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Wil je nog meer van Hongarije ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Hongarije en kom langs de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Héviz

Het hart van de stad Hévíz is de thermale vijver, die volgens de legende reeds enkele tienduizend jaren geleden ontstond. Het thermaalwater van dit vulkanisch meer spuit uit een 7 meter dikke veenlaag waar een geneeskrachtige werking zou ontstaan. Volgens de Hongaren helpt het tegen reuma en ziektes van het zenuwstelsel.

Niet allen het water dateert van lange tijde terug, uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de plaats zelf reeds 6.000 jaar al bewoond was. Deze plek is perfect voor wandelen en fietsen tussen de prachtige waterlelies, paardrijden, zeilen, waterskiën en zwemmen. Aan dit meer ligt ook het grote badhuis 'Spa Héviz' waar je terecht kan voor vele wellness faciliteiten.

  1. Badacsony

Badacsony is een streek aan de noordoever van het meer die beroemd is om zijn wijnen en unieke basaltbergen waar zeldzame planten en dieren voorkomen. De belangrijkste stad van deze regio en een bergtop delen dezelfde naam. Ongewone monadnocks (geïsoleerde heuvels) vormden zich hier in de periode dat de regio geologisch actief was. Het forse plateau van vulkanisch gesteente is van kilometers ver zichtbaar.

De mooie hellingen zijn bekleed met wijnranken waaronder de charmante dorpjes genesteld liggen. Wandel of fiets in en rond de wijngaarden voor een spectaculair uitzicht over het meer. In de dorpjes kan het in de zomer gezellig druk worden.

  • Bezoek het barokke Szegedy Róza-huis op Kisfaludy Sándor utca
  • Wandel daarna naar de Rozenrots. Volgens de legende zullen een man en een vrouw binnen het jaar trouwen als ze bij de rots met hun rug naar het meer gekeerd bij elkaar zitten en aan elkaar denken.
  • Voor een langere wandeling ga je verder naar de uitkijktoren van Kisfaludy.

Wil je graag nog meer ontdekken van Hongarije? Lees onze uitgebreide blog met mooiste bezienswaardigheden in Hongarije of download onze gratis preview reisgids Hongarije.

  1. Stranden van het Balatonmeer

Niets leuker dan een hele dag luieren op het strand. En daarvoor is het Balatonmeer de ideale plek! Balaton biedt namelijk de perfecte vakantie op het strand. Zwemmen, surfen, paragliden, alles kan. Soms kom je muzikale mensen tegen, mini festivals, (sport) wedstrijden of gezellige marktjes. Je kan je dus wel voorstellen hoe sfeervol het hier kan zijn!

  • De stranden bij Balaton zijn voor het grootste deel van gras en voor de meeste betaal je een kleine vergoeding om de faciliteiten te mogen gebruiken.
  1. Balaton Sound

Waarom je vakantie niet combineren met één van Europa's grootste festivals? Wij raden het je alvast aan! Het Balaton Sound festival is na Sziget in Boedapest het grootste muziekfestival van Hongarije.

Voor de liefhebbers brengt Balaton Sound 24/7 vooral elektronische muziek maar ook andere stijlen komen zeker aan bod. Zo waren onder andere Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta, Charlotte De Witte, Paul Kalkbrenner, Rita Ora en Jason Derulo aanwezig op vorige edities. Dit festival betekent niet meer en niet minder dan 's nachts feesten en overdag uitrusten op het Balatonmeer! Zomerse temperaturen, heerlijke eettentjes, torenhoge poppen die in het publiek dansen, spectaculair vuurwerk, kleurrijke podia en tenten aan de rand van het meer, een heerlijke ervaring.

Een dag of twee doorbrengen op een dancefestival aan het prachtige, azuurblauwe meer is ideale manier om je reis in Hongarije af te sluiten. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Bekijk de website en bestel je tickets online!

  1. Hoe kom je bij het Balatonmeer?

Vanuit Boedapest kan je op verschillende manieren naar het Balatonmeer reizen

  • Je kan een auto huren. Dan is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de meest noordoostelijke kant van het Balatonmeer. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer drukker kan zijn en lange files kunnen staan.
  • Het grote voordeel van per auto naar het Balatonmeer afreizen, is dat je meer dorpjes rondom de stad kunt verkennen.
  • Ook de trein is een goede optie. De snelste trein doet er zo’n 2 uur over en bovendien heb je geen last van filerijden. Je kan tickets online kopen, neem een trein vanaf station Déli in Boedapest, op zo'n 2 uur ben je in Balatonfüred. Tijdens de zomerperiode zijn er 2 treinen per uur.
  • Uiteraard kan je ook met de bus bij het meer komen. Het duurt zo'n 2 a 3 uur vanuit Boedapest, stap op de bus vanaf station Népliget richting Balatonfüred.

Graag een auto huren? Huur je auto dan altijd op tijd online. Dat is goedkoper dan de auto ter plekke op de luchthaven te regelen. Bovendien heb je vooraf de keuze uit verschillende automodellen en je bent er met een online reservatie ook zeker van dat er ter plekke een auto op je wacht. Huur hier online je auto via Tui cars autoverhuur, SunnyCars of RentalCars

  1. Waar overnachten langs het Balatonmeer?

Barackvirág Apartmanház

Wil je liever zelf kiezen waar je gaat en staat wanneer je maar wil? Verblijf dan in een van de Barackvirág appartementen op het schiereiland Tihany! Dit oude pand werd volledig gerenoveerd en biedt nu elegante kamers ter beschikking. De studio's zijn ingericht in een landelijke stijl die typerend is voor Tihany, met thematische meubels en verschillende designelementen. In de warme zomermaanden kan je nagenieten op het gezellige terras en een duik nemen in het zwembad. Meer info en boeken.

Hotel Silverine Lake Resort

Hotel Silverine Resort in Balatonfüred beschikt over elegante accommodatie. Hier kan je in het restaurant genieten van de typisch Hongaarse specialiteiten terwijl je uitkijkt op het meer vanop het terras. Elke ochtend word je nog eens lekker verwend met een heerlijk uitgebreid ontbijt en tegen een toeslag kan je eventueel deelnemen aan een wijnproeverij. Dat slaan wij alleszins niet af! Verder beschikt het hotel ook nog over een een seizoensgebonden bar aan het strand, een sparuimte met infraroodsauna, hot tub en binnenzwembad, en een eigen jachthaven. Meer info en boeken.

Mala Garden Design Hotel

Mag het al wat specialer zijn? Het superior 4-sterrenhotel Mala Garden Design Hotel is ontworpen in de stijl van het eiland Bali en ligt direct aan de oever van het Balatonmeer in Siofok. Dat is dubbel genieten! Het hotel biedt een restaurant met Hongaarse, Thaise en vegetarische gerechten. Verder heb je ook nog een spa die voorzien is van een hot tub, een Finse sauna, een infraroodsauna, een tropische douche en Thaise massages. Je kan hier ook fietsen huren, windsurfen en zwemmen in het Balatonmeer of ontspannen op het eigen zonneterras boven het water. Meer info en boeken.

  1. Kaartje Balatonmeer

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Hongarije

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Hongarije? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Hongarije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?