Rondreis door Hongarije met je auto of camper: Route, reisschema + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis door Hongarije met je auto of camper: Route, reisschema + kaart

27 februari 2021 in Hongarije9 reacties

Op rondreis door Hongarije? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema & tips!

De meeste toeristen in Hongarije verkennen enkel de hoofdstad Boedapest. Neem echter de tijd om buiten de gebaande paden te treden, en je zal een land ontdekken met een fascinerende geschiedenis, prachtige landschappen en talloze culturele juweeltjes.

Hongarije heeft ontzettend veel te bieden en dat zal je merken tijdens onze rondreis. Zo kom je langs de bekendste toeristische trekpleisters als het Balatonmeer maar ook de verborgen pareltjes zoals de wijnstreek Tokaj komen aan bod. Dankzij onze rondreis zal je al snel ontdekken dat Hongarije geweldig is!

Inhoud artikel

Kaart met 14-daagse rondreis Hongarije

Dag 1 & 2: Boedapest

Waar ken onze rondreis beter starten, dan in de charmante hoofdstad Boedapest? Boedapest wordt als het ware in tweeën gesneden door de rivier de Donau waardoor het oude deel Boeda gescheiden wordt van de nieuwe stad Pest. Of je nu geïnteresseerd bent in cultuur en geschiedenis of gewoon wil genieten van de sfeer en het bruisende nachtleven, deze oude wereldhoofdstad heeft alles wat je zoekt. Alle soorten reizigers zullen hier een leuke vakantie beleven, vooral wie bereid is om wat dieper te graven en van de lokale bevolking wil leren hoe het leven in deze stad er echt uitziet.

We hebben alvast een stadswandeling uitgestippeld door de historische hoofdstad Boedapest maar ook door het Kastelendistrict met het mooie vissersbastion. Zo word je een beetje begeleid door de stad.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Boedapest

Wil jij ook graag deze rondreis door Hongarije maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Hongarije en ontdek alle highlights van het land!

Dag 3: Boedapest naar Győr

Afstand 179 km

Nadat je Boedapest uitgebreid hebt verkent, reis je eerst naar het noorden van Hongarije en vervolgens naar het westen. Heel wat fascinerende dorpjes en bijzondere bezienswaardigheden liggen je op te wachten vooraleer je aankomt in Győr.

Enkele hoogtepunten op weg naar Győr

Szentendre ligt tussen Boedapest en het Pilis-Visegrád-gebergte. Een creatieve stad dat bekend staat om zijn kunstenaars, galerijen en musea. Al sinds het begin van de 20e eeuw wonen hier Hongaarse kunstenaars en schrijvers. De kunstenaarskolonie van Szentendre werkte in het noordelijke deel van de stad. Het is zeker de moeite waard om de tijd te nemen en de musea en galerijen te verkennen.

Leuk weetje: Het museumterrein werd gebruikt als decor voor de tv-serie Witcher die in 2019 op Netflix is verschenen.

Visegrád is pittoresk genesteld op de rechteroever van de Donau, midden in een nationaal park. Dit kleine stadje in een unieke natuurlijke omgeving is ook rijk aan historische monumenten. Verken er de lange, intrigerende geschiedenis van de regio en ontdek de sporen van de vele verschillende culturen en volkeren die hun stempel op dit gebied hebben gedrukt.

Visegrád is een van de steden die je als daguitstap kan bezoeken als je op citytrip bent in Boedapest. Wil je graag alle daguitstappen vanuit Boedapest bekijken? Wij hebben ze alvast voor jou opgelijst.

Het stadje Esztergom ligt uitgestrekt over een paar heuvels aan de rivier de Donau en draagt een lange en roemrijke geschiedenis met zich mee. De stad is sinds de 11de-eeuw vooral bekend als de bisschoppelijke hoofdstad van het land. En daarnaast is het ook de thuisbasis van een van de vele interessante kastelen. Het biedt een interessante mix van middeleeuwse, renaissancistische en Ottomaanse architectuur. Veel pareltjes kwamen pas aan het licht na opgravingen in de 20e eeuw. Maar ook de prachtige basiliek is het vernoemen zeker waard.

Uiteindelijk kom je dan in Győr, de belangrijkste stad in het noordwesten van Hongarije en een economische en culturele hub. De stad is erg dynamisch en in volle ontwikkeling, maar staat ook bekend om zijn uitstekend bewaarde barokke stadscentrum en tientallen historische monumenten. Het neobarokke stadhuis uit de jaren 1890 en het mooie Weense Poortplein zijn toch wel een van de mooiste trekpleisters van de stad en zeker een bezoekje waard. Ga er zeker eens langs.

Dag 4: Győr naar Sopron

Afstand 147 km

Op een twintig minuutjes rijden van Győr rijd je richting één van de opmerkelijkste UNESCO-werelderfgoedsites in Hongarije, de benedictijnenabdij van Pannonhalma. Een kloostercomplex op de top van een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

Maar ook het beschermde Fertö-meer cultuurlandschap staat op de UNESCO Werelderfgoedsite. De rustieke landelijke architectuur van de pittoreske dorpjes rond het meer zal je zeker weten te bekoren. De 18e- en 19e-eeuwse paleizen geven deze bestemming bovendien een cultureel karakter. En in de buurt van het meer vind je een van de fascinerendste stadjes Fertőrákos.

Deze plaats verdient een speciale vermelding vanwege het mithraeum dat hier te zien is. Het mithraeum van Fertőrákos is een tempel gewijd aan de Romeinse god Mithras en een van de opmerkelijkste Romeinse sites in de omgeving. Een ideale tussenstop vooraleer je richting Sopron rijdt.

Sopron wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden in West-Hongarije en heeft een charmante, middeleeuwse oude stad die opmerkelijk intact is gebleven. Je wandelt er over mooie, geplaveide straatjes die zich tussen eeuwenoude gebouwen slingeren. Sopron staat natuurlijk ook bekend om zijn wijn, die geproduceerd wordt in de omliggende wijngaarden.

Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Hongarije of download onze gratis preview reisgids Hongarije en laat je alvast inspireren voor je volgende reis!

Dag 5: Sopron naar Keszthely

Afstand 276 km

Op dag 5 rijd je via een kronkelige route van Sopron naar Keszthely. Je rijdt langs het een van de meest romantische Hongaarse stadjes, Kőszeg. Gelegen aan de Oostenrijkse grens aan de voet van de Alpen en wordt wel de "Juwelenkist van Hongarije" genoemd. Het minder bekende Veszprém, maar ook wel een van de verborgen juweeltjes van Hongarije en het pittoreske Tapolca.

Ontspannen aan het Héviz-meer

Na deze verborgen pareltjes staat het Hévíz-meer op de planning. Het is het grootste actieve natuurlijke meer en het op één na grootste thermale meer ter wereld. De temperatuur van dit waterlichaam wordt beïnvloed door een combinatie van warme en koude bronnen die van op 38 meter onder de grond komen opborrelen.

De geneeskrachtige eigenschappen van het meer zijn al sinds de prehistorie bekend bij de plaatselijke bevolking. Kom zeker eens uittesten of het geneeskrachtige water ook effect heeft op jou.

Uiteindelijk bereik je Keszthely, de oudste stad aan het Balatonmeer. De geschiedenis van Keszthely gaat terug tot de tijd van de Romeinen. In de laatste eeuwen is het leven in de stad enkele honderden jaren bepaald door de steenrijke familie Festetics. Hun barokke slot staat in het centrum van Keszthely en je kan er haast niet naast kijken! Het is een van de mooiste en meest interessante plekjes bij Balaton.

Nog op zoek naar een leuk hotel of sfeervolle B&B in Keszthely? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

Dag 6: Balatonmeer en omgeving

Het Balatonmeer is een van de grootste troeven van Hongarije. We raden je aan om een volledige dag van je rondreis te besteden aan en rond het Balatonmeer. Op deze bekendste toeristische vakantieplek valt er heel wat te zien en te beleven. Hieronder hebben we de hoogtepunten in dit deel van het land op een rijtje gezet, je passeert ze allemaal tijdens je rondreis.

Ontdek wat het Balatonmeer en de omgeving te bieden heeft

  • Het Balatonmeer is het grootste meer van Midden-Europa. Terwijl de noordelijke oever bekend staat om zijn historische karakter en ook een belangrijke wijnstreek is, kan je aan de zuidelijke oever vooral badplaatsen vinden. Er zijn tal van mogelijkheden om je tijd in deze regio door te brengen, maar onderstaande must-sees mag je echt niet missen.
  • Badacsony is beroemd omwille van zijn wijnen en unieke basaltbergen waar zeldzame planten en dieren voorkomen. De mooie hellingen zijn bekleed met wijnranken waaronder de charmante dorpjes genesteld liggen. Ideale omgeving om te wandelen of fietsen met een spectaculair uitzicht over het meer.
  • Het schiereiland Tihany, waar het gelijknamige vakantieoord ligt, is een van de topplekken aan het Balatonmeer. Tihany ligt op een 80 meter hoog plateau en is de thuisbasis van een mooie abdijkerk - een zeer populaire bezienswaardigheid.
  • Balatonfüred wordt algemeen beschouwd als de "hoofdstad" van de noordelijke kustlijn. Zeer populair bij zeilers en vissers. De stad heeft een paar jachthavens, een reeks mineraalwaterbronnen en vele prachtige 18e- en 19e-eeuwse gebouwen in de aanbieding. Kuuroorden, wijnproeverijen en heerlijke restaurantjes zijn kenmerkend voor Balatonfüred!

Wil je graag meer te weten komen over het Balatonmeer? En wat het nog meer te bieden heeft? Denk maar aan een wereldberoemd festival en talloze badplaatsen! Lees meer in ons uitgebreid artikel over het Balatonmeer.

Dag 7: Keszthely naar Pécs

Afstand 152 km

Vooraleer je in Pécs bent, kom je eerst nog langs Kaposvár, een van de belangrijkste steden van Transdanubië en tevens de hoofdstad van het district Somogy. De stad wordt omringd door de glooiende heuvels van de Somogy-bergen in het noorden en de steile bossen van Zselic in het zuiden.

Pécs is net als het Balatonmeer, een van de bekendste bestemmingen buiten Boedapest. Er is enorm veel te zien en te doen in deze historische stad, dus we raden je aan voldoende tijd over te houden om hier de rest van de dag op verkenning te gaan. Pécs heeft een lange en roemrijke geschiedenis en daarvan getuigt nog heel wat religieus en cultureel erfgoed. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn een moskee, een synagoge, een grote kathedraal en een verzameling fascinerende vondsten uit het Romeinse tijdperk.

Wil jij ook graag deze rondreis door Hongarije maken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Hongarije en ontdek alle highlights van het land!

Dag 8: Pécs naar Szeged

Afstand 200 km

Op deze dag van je rondreis ga je verder oostwaarts van Pécs naar Szeged. We raden je aan onderweg een korte omweg te maken om Mohács, een mooie stad neergepoot op de rechteroever van de Donau en het nationaal park Donau-Drava te verkennen.

Szeged, genesteld langs de rivier de Tisza, wordt wel eens de meest ontwikkelde stad van de Grote Laagvlakte genoemd. Vandaag wandel je hier tussen prachtige art nouveau-architectuur en ervaar je er een levendige sfeer dankzij de omvangrijke studentenbevolking. De bekendste bezienswaardigheid is Dóm tér. Dit bijzondere stadsplein wordt omringd door kloostergangen en bustes van gevierde Hongaren. Maar ook de Grote Synagoge is een bezoekje waard.

Nog geen verblijf in Szeged? Bekijk alvast de aanbiedingen op Booking.com en overnacht in een van de mooiste hotels.

Dag 9: Szeged naar Kecskemét

Afstand 185 km

Vandaag bezoek je Kecskemét en daarna heb je normaalgezien ook nog de tijd om het nationaal park Kiskunság te verkennen. De stad is steeds een goed bewaard geheim voor internationale reizigers. Maar dat maakt het de ideale plek om van het 'echte' Hongarije te proeven. Kecskemét onderscheidt zich van andere stadjes in de buurt dankzij de opvallende architectuur uit de romantische, nationalistische periode van het land aan het begin van de 20e eeuw.

Leuk weetje: De naam Kecskemét is afkomstig van het Hongaarse woord voor "geit". Het verhaal gaat dat een 13e-eeuwse bisschop een geit gaf aan elke nieuwe christelijke bekeerling.

Het opmerkelijkste gebouw is het Cifra-paleis, met zijn gedurfde art-nouveau-ontwerp. Ook het stadhuis, nog zo'n staaltje van romantisch-nationalistische architectuur, is absoluut een bezoekje waard. En de kunstliefhebbers mogen dan weer het Hongaars fotografiemuseum niet overslaan. Bovendien is dit ook een geweldige plek om de lokale delicatessen te ontdekken. Kecskemét is vooral beroemd om zijn Hongaarse fruitwodka (palinka). Misschien wil je wel een glas proberen als je klaar bent met je avonturen vandaag.

Dag 10: Kecskemét naar Tiszameer

Afstand 149 km

Vandaag verken je het Tiszameer en de omgeving ervan. Het is het grootste kunstmatige meer in Hongarije. Zodra het stuwmeer in de jaren 1990 klaar was, ontwikkelde het zich al snel tot een populaire vakantiebestemming. Voor Hongaren was dit een goedkopere en minder drukke versie van het Balatonmeer.

Het meer is daarnaast ook een belangrijk ecologisch toevluchtsoord en een geweldige plaats om vogels en andere wilde dieren te spotten. Natuurliefhebbers kunnen hier dus hun hart ophalen. Het meer maakt trouwens deel uit van het nationaal park Hortobágyi, een UNESCO-werelderfgoedsite, en natuurbeheer wordt er serieus genomen. Morgen zal je nog andere plekjes van dat nationaal park verkennen, maar vandaag draait alles rond het Tiszameer.

Enkele hoogtepunten rondom het Tiszameer

  • Tiszafüred is de grootste en drukste stad rond het meer, maar er hangt nog steeds een relatief authentieke sfeer. Het is de uitgelezen plek om te genieten van alle recreatiemogelijkheden die het meer te bieden heeft. Hier in deze pittoreske nederzetting vind je ook een kuuroord met thermaal water.
  • Poroszló is misschien wel de populairste bestemming aan het meer. Hier vind je een groot ecocentrum en een aquarium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de omgeving. Het Poroszló-bekken is dan weer één van de populairste plekjes aan het meer voor boottochten, watersporten en voor wandelingen. Je kan hier een prachtig wandelpad volgen dat zich door de natuur slingert.

Dag 11: Tiszameer naar Debrecen

Afstand 98 km

Voordat je de tweede grootste stad van Hongarije bereikt, Debrecen, moet je zeker even stoppen om de mooiste plekjes in het nationaal park Hortobágyi te ontdekken en het reusachtige badcomplex van Hajdúszoboszló te bezoeken.

Binnen het nationaal park Hortobágyi ligt niet alleen het Tiszameer, maar ook een aanzienlijk deel van het grootste grasland in Midden-Europa. Het werd in 1973 opgericht en was daarmee het eerste nationaal park in Hongarije. In 1999 werd het vervolgens door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen.

In Hajdúszoboszló is het het enorme badcomplex dat bezoekers lokt. Het is het grootste van Europa en staat bekend om zijn thermale wateren en verwarmde binnenbaden met geneeskrachtige eigenschappen. Je kan er ook baantjes trekken in het grote openluchtzwembad en kinderen kunnen zich uitleven in het waterpark met glijbanen.

Tweede grootste stad van Hongarije

Debrecen wordt ook wel eens 'de hoofdstad van de Noordelijke Vlakte' genoemd. Het is de tweede grootste stad van Hongarije, maar toch heel anders dan Boedapest. De stad staat vooral bekend als universiteitsstad en om de schitterende gereformeerde kerken die er te vinden zijn. Het mooie van Debrecen is dat het door de eeuwen heen zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. Toch is er in de stad meer dan genoeg moderne architectuur en stedelijke vernieuwing te vinden.

Verblijf in het Catalog Boutique Rooms boetiekhotel dat elegante kamers aanbiedt met een patio of een balkon. Gelegen in het centrum van de stad is dit een echte aanrader.

Dag 12: Debrecen naar Miskolc

Vandaag rijd je richting Miskolc maar er staan enkele bezienswaardigheden en gezellie plekken op de agenda. Je kiest natuurlijk zelf welke je ervan gaat bezoeken maar volgende must-see's zijn echt wel een stop waard.

Op je weg naar Miskolc kom je langs

  • Nyíregyháza, een levendige stad waar een aangename sfeer hangt. Ondanks de snelle modernisering van de stad is het historische karakter grotendeels bewaard gebleven. Te midden van alle moderniteit stuit je op talrijke gebouwen waaronder verschillende interessante musea en kerken, een orthodoxe synagoge en een joodse begraafplaats.
  • Wijnstreek Tokaj dat bij kenners aangestipt staat als één van de kwalitatiefste wijnstreken in Hongarije. In het romantische landschap in de uitlopers van het Zemplén-gebergte wordt al meer dan een millennium wijn gemaakt. De labyrint kelders worden uit het vulkanisch gesteente gehakt. Eén van de oudste wijnbouwtradities van Europa.
  • Megyer-hegyi Tengerszem, een van de mooiste plekjes in de streek. Het is een idyllisch bergmeertje dat zich in een voormalige molensteengroeve bevindt.
  • Kasteel van Füzér dat op een hoogte van 552 meter ligt boven de zeespiegel op een vulkanische uitloper van het Zemplén-gebergte.
  • Maar ook Kasteel van Boldogkő is een van de mooiste kastelen in het Zemplén-gebergte. Ook dit kasteel biedt bezoekers een spectaculair uitzicht en heel wat mooie fotokiekjes.

Ontdek nog meer van Hongarije en download onze gratis preview reisgids Hongarije met twee stadswandelingen door Boedapest en deze uitgestippelde rondreis.

Dag 13: Miskolc naar Eger

Op de voorlaatste dag van deze rondreis, ga je van Miskolc naar Eger en passeer je onderweg langs nog meer verbazingwekkende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden. Eerst raden we je ten zeerste aan om vanuit Miskolc een omweg te maken naar het nationaal park Aggtelek om er indrukwekkende grottenstelsels te verkennen.

Het nationaal park Aggtelek ligt aan de noordgrens van Hongarije. Het beschermt een interessant karstlandschap vol mysterieuze kalksteenformaties en grotten. Het park beslaat een oppervlakte van bijna 200 km² en telt maar liefst 280 grotten. Het nationaal park staat samen met de Slowaakse Karstgrotten op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op enkele kilometers van Eger

Verder staan ook nog Lillafüred in het Bükkgebergte en het schilderachtig dorpje Szilvásvárad in de Szalajka-vallei dat omgeven wordt door sprookjesachtige natuurwonderen ook nog op je planning. Uiteindelijk sluit je de dag af in Eger. Dit charmante stadje in de bergen staat vooral bekend om het kasteel, de thermale baden en de overvloed aan historische gebouwen waaronder de Eger-minaret (de noordelijkste Turkse minaret).

Als kers op de taart worden er in de regio ook heerlijke Hongaarse rode wijnen geproduceerd. Heerlijk om je dag voorlaatste - maar nog niet laatste - dag af te sluiten met een wijntje dat je hier gekocht hebt.

Dag 14: Eger naar Boedapest

Afstand 241 km

Jammer genoeg is dit de laatste dag van je rondreis. Tijd om terug te keren naar de charmante hoofdstad! Maar niet getreurd, ook op je weg terug liggen er nog een paar fantastische bestemmingen op je te wachten.

  • Eerst kom je aan Kasteel van Salgó, een burcht in de buurt van Salgótarján. Het kasteel heeft een interessante geschiedenis en zijn imposante uiterlijk lokt heel wat bezoekers. Beklim de heuvel waarop het kasteel staat te pronken en geniet van het panoramische uitzicht.
  • Hollókő, een historisch dorpje waar een verzameling prachtige gebouwen samentroepen in een vallei in het Cserhát-gebergte, omgeven door lage bergtoppen.
  • Ook in Vác valt er enorm veel te beleven. Het is een grootse, historische stad aan de Donau in de schaduw van de Naszály-berg, de hoogste top in de uitlopers van de Karpaten.
  • En als laatst nog het koninklijk paleis van Gödöllő, een van de grootste en belangrijkste voorbeelden van paleisarchitectuur in het land, is beroemd omdat het het favoriete stekje was van koningin Elisabeth van Hongarije. Het heeft een dubbele U-vorm en wordt omgeven door een enorm park.

Mis niets tijdens je rondreis door Hongarije

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Hongarije? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis reisgids Hongarije downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 november 2023 - Henk Nieborg

mooi overzicht van een rond reis door Hongarije.

- 28 augustus 2023 - Wtrr

Hoewel de gratis gids maar een klein stukje van de route bevatte, waren de tips duidelijk en goed uitgezocht. Leuke site voor inspiratie!

- 6 augustus 2023 - JEAN

zeer uitgebreid maar jammer dat de bezienswaardigheden zoals straten, kerken enz.niet in het hongaars bijgeschreven zijn. zou praktischer en gemakkelijker zijn om te vinden.

- 26 maart 2023 - Bart Celis

Supergoede tips en route!!👍

- 7 februari 2023 - Sabine W.

Wat een mooie rondreis dit! Wij gaan in de zomer rijden richting Hongarije en beginnen met deze reis. We hebben er zelf voor gekozen om steeds 3 nachten op 1 plek te slapen en dan de aangrenzende routes te bekijken, maar dit helemaal aan de hand van deze goed samengestelde reis :)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?