Roadtrip Luxemburg? Dé mooiste route langs alle highlights: alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 12

Roadtrip Luxemburg? Dé mooiste route langs alle highlights: alle info + foto's

Roadtrip Luxemburg: Dé mooiste route langs alle highlights + verblijftips

Luxemburg ligt op slechts een paar uur rijden van België en Nederland, en is een ideale bestemming voor een leuke roadtrip. Met onze 10-daagse roadtrip leer je de schoonheid van Luxemburg echt kennen. Je komt tijdens deze uitgestippelde route langs adembenemende natuur van Klein-Zwitserland, charmante steden en dorpjes, bijzondere rotsformaties, indrukwekkende kastelen en prachtige wijndomeinen.

Waarop wacht je nog om deze roadtrip zelf te maken? Lees hier meer over onze 10-daagse rondreis door Luxemburg.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

Kaartje roadtrip Luxemburg

Luxemburg is, met een oppervlakte van 2.586 km², niet zo een heel groot land, wat ideaal is voor een roadtrip. Want ondanks de kleine oppervlakte, heeft het land ontzettend veel te bieden. Daarnaast ligt Luxemburg op slechts 2u30 rijden van Brussel en op 4u30 rijden van Amsterdam.

Kaartje met de route voor je roadtrip Luxemburg

Dag 1: Clervaux en Château d'Urspelt

Luxemburg loopt over van de gezellige, knusse steden en dorpjes waar je uren kan rondwandelen in de charmante centra. We beginnen onze roadtrip door Luxemburg meteen in een van die dorpjes, namelijk het pittoreske dorpje Clervaux. Clervaux is staat vooral bekend staat om haar mooi kasteel en het oude klooster.

Het is een charmant klein stadje gebouwd tegen een heuvel in het dal van de Clerve en maakt deel uit van de Luxemburgse Ardennen. Je kan er even rondwandelen in het centrum, een bezoekje brengen aan het Museum The Family of Man, het kasteel van Clervaux bezoeken.

Sluit je eerste dag in stijl af in het Chateau d'Urspelt

Op een kleine tien minuten rijden van Clervaux, vind je het Chateau d'Urspelt. De volgende en laatste stop op onze eerste dag door Luxemburg. Chateau d'Urspelt is een van de vele kastelen die je tijdens deze roadtrip zal bezichtigen.

Tijdens de 16e en 17e eeuw werd het oorspronkelijke bouwwerk verwoest en werd er in 1860 op de overblijfselen van het oorspronkelijke pand een nieuw kasteel gebouwd: Chateau d'Urspelt. Dit is het kasteel wat er tot op de dag van vandaag nog steeds staat.

Je kan naast het prachtige landgoed ook wandelen door de prachtige parken en iepenboomgaarden die de eigenaar later heeft aangelegd. In 2005 heeft het kasteel ook een uitgebreide renovatie plaatsgevonden waar door het kasteel nu dienstdoet als hotel. We eindigen onze eerste dag van de roadtrip dan ook hier in een van de gezellige kamers van het kasteel.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het luxe 18e-eeuwse Chateau d'Urspelt in de Our-vallei en overnacht in een klassieke en stijlvolle setting tijdens je roadtrip door Luxemburg. Meer info en boeken.

Dag 2: Vianden

Na een heerlijke nachtrust en een waanzinnig lekker ontbijt in het Chateau d'Uspelt, rijden we richting Vianden. Vianden is een ander klein pittoresk stadje in Luxemburg, dat bekend staat om haar indrukwekkende kasteel. Het kasteel torent hoog boven de stad uit en is echt een bezoekje waard.

Het middeleeuwse stadje heeft een schilderachtige ligging, aan de oevers van de rivier de Our waardoor je ook hier weer prachtige wandelingen maken in het Ourdal (de zogenaamde Ourdall promenade van 8,5 km). Of je kan ook gewoon rondwandelen in het charmante centrum dat volstaat met oude vakwerkhuisjes. Breng ook zeker eens het museum over de Franse dichter en schrijver Victor Hugo, het Victor Hugohuis.

VERBLIJFTIP: Na het verkennen van de stad, kan je terugtrekken in het Hotel Heintz dat beschikt over moderne accommodatie, een tuinterras op de binnenplaats en een rustieke wijnbar. Meer info en boeken.

Maak een ritje op de stoeltjeslift naar het Kasteel van Vianden

Het kasteel van Vianden is het bekendste kasteel van Luxemburg en is het best bewaarde voorbeeld van middeleeuwse architectuur in het land. Het kasteel werd tussen de 11de en de 14de eeuw gebouwd op de funderingen van een voormalig Romeins castellum. Je kan het kasteel bezoeken door eerst een ritje te maken op de stoeltjeslift naar boven.

Ben jij een kasteelliefhebber? Bekijk dan zeker onze selectie mooiste kastelen in Luxemburg.

Wat mag je allemaal verwachten van je bezoek aan het kasteel van Vianden?

  • Eerst en vooral kan je even stilstaan bij het prachtige middeleeuwse uiterlijk van kasteel.
  • Eenmaal je het kasteel binnenwandelt, kan je tijdens je bezoek onder andere ridderzalen, eetzalen, wapenkamers, kapellen, wachttorens en woonvertrekken bezichtigen.
  • Je kan er ook middeleeuwse meubels, archeologische opgravingen, gobelins, enorme haarden en harnassen van ridders bewonderen.
  • Beklim ook één van de oude muren of torens en geniet van het uitzicht over de stad en omgeving.
  • Verder is er ook een taverne en een shop gevestigd op het terrein van het kasteel.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Kasteel van Vianden online op voorhand.

Dag 3: Beaufort, Larochette en Echternach

We raden je aan om nog even door het centrum van Vianden te wandelen, zodat je nadien je reis kan verderzetten naar het kasteel van Beaufort. Beaufort is een klein plaatsje dat bekend staat om de 2 kastelen aan de rand van de stad. Het kasteel werd over de jaren uitgebreid, waardoor er tegenwoordig twee verschillende bouwstijlen te zien zijn, romaans en gotisch.

Larochette

Kan je maar niet genoeg krijgen van kastelen? Goed, want ook onze volgende stop heeft een indrukwekkend kasteel dat je kan bezoeken. Larochette is een klein plaatsje in een smalle vallei dat omringd wordt door de bossen van het Mullerthal natuurpark. Het stadje wordt gezien als de Parel van de Ardennen en kenmerkend zijn de 2 oude kastelen die hoog boven de vallei uitsteken: Kasteel Larochette en Meysembourg kasteel.

VERBLIJFTIP: Uiteindelijk sluit je de dag af in Echternach. Verblijf hier in het Au Vieux Moulin dat beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Kan je je dag beter afsluiten? Meer info en boeken.

Dag 4: Echternach

Vandaag verkennen we de prachtige stad Echternach. De stad is de oudste van Luxemburg en ontstond al in 698 rondom het klooster van Echternach. De stad werd deels verwoest tijdens WOII wanneer Echternach het front was tijdens de Slag om de Ardennen. Na de oorlog werd een groot deel goed gerestaureerd. In 2010 werd de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Echternach?

  • In de stad kan je de oude basiliek van St Willibrordus, die onderdeel was van het oude klooster, bezoeken, waar de restanten van de heilige Willibrordus liggen.
  • Ook een bezoek aan de kerk van St Peter en Paulus is de moeite.
  • Je kan ook langs de overblijfselen van de oude stadsmuur lopen of een bezoek brengen aan de restanten van de Romeinse Villa die buiten de stad te zien zijn.
  • Bij mooi weer is het ook de moeite om eens een bezoekje te brengen aan het meer van Echternach. Dit recreatiemeer is vrij toegankelijk, ideaal om even te zonnebaden en heerlijk te wandelen door het park eromheen.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Echternach hier!

Dag 5: Daguitstap naar Trier (optioneel)

Mocht je tijd over hebben en je wilt je roadtrip graag uitbreiden, raden we aan om even de Duitse grens over te steken om Trier te bezoeken. Trier ligt op een halfuur rijden van Echternach en is ideaal voor een optionele tussenstop. Je kan er dus zelf voor kiezen of je deze in je rondreis op neemt of niet. Heb je hier geen tijd voor? Ga dan meteen verder door naar "dag 6".

Trier is dé oudste stad van Duitsland, gelegen in het Moezendal en wordt omringd door de heuvels van de Eifel. Je zou het misschien niet denken maar het wordt ook wel het ‘Romeinse Rijk van het Noorden’ genoemd. Trier wordt een beetje aanzien als het ‘openluchtmuseum’ van wat de Romeinen achterlieten. Wanneer je Trier bezoekt, zal je dan ook tal van intact gebleven Romeinse bouwwerken terugvinden.

Ontdek zoveel mogelijk van de stad met onze stadswandeling Trier.

Dag 6: Müllerthal, het Klein-Zwitserland

We laten even de pittoreske dorpjes en de middeleeuwse kastelen voor wat ze zijn en trekken de prachtig natuur van Luxemburg in. Vandaag brengen we een volledige dag door in het Müllerthal, een regio in het oosten van Luxemburg die ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. De regio staat bekend om de prachtige natuur vol valleien, dichtbeboste wouden, grotten, bijzondere rotsformaties en beekjes met watervallen.

Het gebied heeft veel wandelpaden waaronder de bekende Müllerthal Trail die zo'n 112 km lang is. Deze regio is zonder twijfel het populairste wandelgebied van Luxemburg en het Müllerthal en omgeving is een must voor elke natuurliefhebber.

De wandeling bestaat uit 3 verschillende routes die elk uit 6 etappes bestaan, waarnaast er nog 4 extra routes zijn. Hierdoor is het makkelijk om een klein deel van de volledige wandelroute te lopen door het prachtige gebied, als je wat minder tijd hebt. Vergeet dus zeker je wandelschoenen niet mee te nemen!

Dag 7: Luxemburgse moezelvallei

Vandaag rijden we naar het zuiden van Luxemburg om de moezelvallei verkennen. De Moezel is één van de grootste rivieren van Luxemburg en vormt voor een deel de grens met Duitsland. De Duitse vallei rondom deze rivier staat bekend om de wijnen, maar ook de Luxemburgse Moezelvallei produceert verschillende wijnen.

Ondanks dat de hele regio vol staat met wijngaarden is deze vallei 1 van de kleinste wijnregio’s van Europa. Bezoek een van de wijnhuizen in dorpjes als Grevenmacher, Remich en Schengen. Daarnaast kan je op je route ook heel wat fruitboomplantages in de vallei zien. Deze worden gebruikt voor sappen en likeuren. We eindigen onze dag in Mondorf-les-Bains, een stadje dat bekend staat om zijn thermen.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

Dag 8: Luxemburg-stad

Onze roadtrip door Luxemburg loopt bijna op zijn einde, maar vooraleer we terug huiswaarts keren, bezoeken we natuurlijk eerst nog de hoofdstad. De hoofdstad van Luxemburg is de gelijknamige Luxemburg-stad. De stad wordt gezien als 1 van de rijkste steden van Europa, waarnaast het ook 1 van de belangrijkste vestigingsplaatsen is van de Europese Unie.

Luxemburg-stad heeft een prachtig historisch centrum met verschillende belangrijke fortificaties, en het volledige oude centrum staat sinds 1994 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  • In de benedenstad vind je verschillende bezienswaardigheden zoals de kathedraal en historische woningen.
  • De oude stad wordt omringd door de hoge kliffen en kazematten, waarop een oud fort uitkijkt over de benedenstad.
  • Je kan heerlijk door de stad wandelen en de verschillende historische monumenten bekijken, of naar de bovenstad klimmen en daar van het uitzicht genieten.
  • Niets missen tijdens je verblijf? Ontdek onze uitgestippelde stadswandeling door Luxemburg-Stad die je langs de hoogtepunten in de stad brengt!

VERBLIJFTIP: Verblijf in Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.

Dag 9: De vallei van de zeven kastelen

Op onze voorlaatste dag, staan er nog enkele kastelen op het programma. Luxemburg is dan ook een ideale bestemming als je liefhebber bent van vervallen burchten en elegante kastelen. En er is geen andere regio in Luxemburg die zoveel kastelen telt als Guttland, men noemt het daarom ook wel eens de Vallei van de Zeven Kastelen.

De route is in totaal 27 kilometer lang en loopt van Koerich naar Mersch

Vanuit Luxemburg-stad rijden we dan ook op 20 minuten naar Koerich. Sommige kastelen op de route kan je jammer genoeg enkel van buitenaf bezichtigen, maar dat is ook al meer dan de moeite. Wij raden je aan om langs onderstaande kastelen te rijden en halt te houden bij jouw favorieten. Vergeet ook zeker je lunchpakket niet mee te nemen, zodat je onderweg lekker kan lunchen in een prachtige omgeving!

  • Kasteelruïne van Koerich is de eerste stop je kastelenroute.
  • Burg Simmern in Septfontaines is een privédomein. Hier kan je niet zomaar binnenwandelen.
  • In Ansembourg kan je twee kastelen bezichtigen: Kasteel van Oud Ansembourg (privébezit) en het Kasteel van Nieuw Ansembourg uit de 17e eeuw met prachtige tuinen die geïnspireerd zijn op Franse siertuinen en prachtige beelden.
  • Bij 11e-eeuwse Kasteel Hollenfels geniet je van een mooi uitzicht over de lagere gelegen vallei.
  • Kasteel Schoenfels daterend uit de 13e eeuw met romantische torens.
  • In Mersch (het eindpunt van de kastelenroute) vind je het Kasteel van Mersch met een bijhorend museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het gebouw.

Dag 10: Esch-sur-Sûre

We eindigen onze roadtrip door Luxemburg in Esch-sur-Sûre. Esch-sur-Sûre is een schilderachtig dorpje verscholen in de heuvels in het noordwesten van Luxemburg. Het is een klein dorpje maar wordt beschouwd als één van de mooiste van het land. Dit komt onder meer door zijn prachtige ligging in een meander van de rivier Sauer.

Wandel even door het charmante centrum van Esch-sur-Sûre, neem plaats op een van de vele terrasjes en bezoek de kasteelruïne, gelegen boven het fotogenieke dorpje. Nadat je het dorpje hebt bezocht, raden we aan om nog even door te rijden naar het Belvédère De Burfelt (bekijk de ligging). Vanaf dit panoramaplatform heb je vanop 70 meter hoogte een idyllisch beeld over Esch-sur-Sûre en het prachtige landschap.

In mijn ogen, dé ideale plek om je roadtrip door Luxemburg af te sluiten. Je kan er zelf voor kiezen om nog even in de buurt te overnachten of terug huiswaarts te keren. Wil je niets missen tijdens deze roadtrip? Vergeet dan zeker niet onze reisgids GH Luxemburg te downloaden.

Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 januari 2023 - T.v.Horne

leuke gids met interessante tips

- 7 augustus 2022 - Nico Meka

De reisroute met de auto rond Luxemburg was fantastiss

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?