6 x top bezienswaardigheden in Clervaux: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 12

6 x top bezienswaardigheden in Clervaux: wat zien en doen tijdens je verblijf?

De mooiste bezienswaardigheden in Clervaux (Luxemburg) + bezoek aan Kasteel van Clervaux

Clervaux is een ander klein gezellig stadje in het hart van Luxemburg dat vooral bekend staat om haar mooi kasteel en het oude klooster.

Ben jij ook benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Clervaux en je bezoek aan het kasteel!

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van Clervaux?

Clervaux is het meest noordelijk gelegen in het Groothertogdom Luxemburg. Het is een charmant klein stadje gebouwd tegen een heuvel in het dal van de Clerve en maakt deel uit van de Luxemburgse Ardennen. Je kan er prachtige wandelingen maken in de buurt van de stad of even rondwandelen in het centrum en het kasteel bezoeken. Wil je graag Clervaux en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Luxemburg als leidraad

  1. Kasteel van Clervaux bezoeken

Een van de topbezienswaardigheden van de stad is toch wel het Kasteel van Clervaux dat boven het stadje uitsteekt. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw en het werd tot aan de 17de eeuw meerdere keren uitgebreid. In het opvallend wit gestucte kasteel huist tegenwoordig een klein oorlogsmuseum, een museum met maquettes van diverse kastelen in het land, en de Family of Man fotografietentoonstelling waar we hieronder meer uitleg over geven.

Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Luxemburg.
  1. Museum The Family of Man

Tegenwoordig vind je in het kasteel drie interessante musea om te bezoeken. Eentje daarvan is het Museum The Family of Man. De Family of Man tentoonstelling is de grootste fotografietentoonstelling aller tijden en werd in 1955 gemaakt door Edward Steichen voor het Museum of Modern Arts in New York. Na een wereldtour kwam de tentoonstelling uiteindelijk in Luxemburg terecht waar ze nu permanent te zien is.

In de tentoonstellingen zijn foto’s te zien van verschillende fotografen die de mens in alle mogelijke emoties en situaties laten zien. De tentoonstelling is zo bijzonder dat deze zelfs op de lijst van de UNESCO documentenerfgoed staat.

  1. Museum van het Ardennenoffensief

Een ander museum dat je kan bezoeken in het kasteel, is het Museum van het Ardennenoffensief, vertaald als het Musée de la Bataille des Ardennnes Clervaux. In dit museum kom je alles te weten over het Ardennenoffensief, een grote veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die hier plaatsvond. Tijdens je rondleiding kan je talrijke herinneringen, relikwieën, documenten, wapens en militaire uniformen uit het Ardennenoffensief bezichtigen.

  • De toegangsprijs per persoon bedraagt €3,50.
  • Met de LuxembourgCard kan je het museum gratis bezoeken.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

  1. Bezoek de Abdij van Clervaux

Een andere bezienswaardigheid in Clervaux is de abdij die gebouwd werd rond 1910. De prachtige Benedictijnenabdij van Sint-Maurice ligt bovenop een heuvel net buiten de stad en is nog steeds in gebruik. Je kan hier de abdijkerk met de crypte bezoeken en een permanente tentoonstelling bijwonen waarbij je je kan verdiepen in het kloosterleven van de monniken.

Vlakbij de abdij zal je ook een gedenkteken zien staan: het Klëppelkirch-monument. Dit monument werd gebouwd ter herinnering aan de boeren die in opstand kwamen tegen de Franse bezetters tussen 1795-1798. De naam zou een verwijzing zijn naar de knuppels waarmee de boeren zich in die tijd verdedigden. De abdij kan je gratis bezichtigen.

  1. Maquettemuseum Luxemburgse burchten en kastelen

Als laatste kan je er het Maquettemuseum Luxemburgse burchten en kastelen bezoeken. In dit museum worden, zoals de naam al doet vermoeden, allerlei maquettes op een schaal van 1:100 van kastelen en burchten in Luxemburg tentoongesteld. Luxemburg is dan ook rijk aan prachtige kastelen. Ontdek hier de mooiste kastelen van Luxemburg.

Aan de hand van de gedetailleerde maquettes van de belangrijkste burchten en kastelen kan je je verdiepen in de geschiedenis van de middeleeuwen en de ontwikkeling van de stad Clervaux. In de maquettes wordt de opbouw van de stad en de handelsstrategie ook toegelicht.

  1. Maak een daguitstap naar Vianden

Heb je nog tijd over? Dan raden we aan om een bezoekje te brengen aan het middeleeuwse dorpje Vianden. Vianden is een kleine pittoreske stad dat net zoals Clervaux vooral bekend staat om haar indrukwekkende kasteel dat boven de stad uittorent. Het middeleeuwse stadje heeft een schilderachtige ligging, aan de oevers van de rivier de Our waardoor je hier prachtige wandelingen kan maken.

Verder heeft Vianden een charmant centrum met historische bezienswaardigheden als de Église Trinitaire en het stadsmuseum van Vianden. Maar dé topbezienswaardigheid in de stad is natuurlijk het kasteel. Maak een ritje op de kabelbaan naar de hoogste heuvel van de stad en geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd wachtrijen aan de kassa en bestel je tickets voor het Kasteel van Vianden online op voorhand.

  1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?