9 x mooiste bezienswaardigheden in de Luxemburgse Moezel: steden en wijngaarden

Volledige reisgids kopen voor € 12

9 x mooiste bezienswaardigheden in de Luxemburgse Moezel: steden en wijngaarden

Bezienswaardigheden in de Luxemburgse Moezel: wat zien?

De Moezel vormt een natuurlijke grens tussen Luxemburg en Duitsland en zorgt daarnaast ook voor een prachtig landschap. Ontdek de Luxemburgse kant van de Moezel en ontdek naast prachtige landschappen ook historische bezienswaardigheden.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben in de Luxemburgse Moezelvallei.

Inhoud artikel

 1. Luxemburgse Moezel

De Luxemburgse Moezel is een regio in het oosten van Luxemburg die langs de Moezelrivier ligt. Het gebied staat bekend vooral bekend om zijn schilderachtige landschappen, met glooiende heuvels bedekt met wijngaarden waar de Moezel langs stroomt. Rondom de Luxemburgse Moezelstreek vind je mooie valleien, bezienswaardigheden, leuke dorpjes en bekende wijnsteden als Grevenmacher en Remich. Bezoek de charmante plekjes, wandel van wijnhuis naar wijnhuis en proef uiteraard ook de uitstekende wijnen!

Kaartje met de mooiste steden en bezienswaardigheden in de Luxemburgse Moezel

Download onze autoroute langs de Luxemburgse Moezel, en ontdek de mooiste plekjes.

 1. Grevenmacher

Grevenmacher is de thuisbasis van Bernard-Massard, de producent van mousserende wijnen of ook crémants genoemd. Er is een goed georganiseerd bezoekerscentrum (van 1 april tot 31 oktober, behalve op maandag): je start met een film, dan volgt een rondleiding in de kelders en tenslotte is er een degustatie. In het hoogseizoen zijn er zelfs rondleidingen in het Nederlands.

Jardin des Papillons

Grevenmacher bezit eveneens een vlindertuin: “Jardin des Papillons”. Geopend van 1 april tot 15 oktober kan je er de volledige levenscyclus zien van een vlinder. Hou er rekening mee dat er een hoge vochtigheid heerst in combinatie met een temperatuur boven de 25° C. Sedert 2011 is deze tuin in handen van een organisatie die mensen met een handicap tewerkstelt.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

Het hart van de Caves Jean Schlink-Hoffeld, waar je ook terecht kan voor een degustatie, ligt in het centrum van Machtum: Rue de l'église 1. Deze straat loopt parallel met de befaamde wijnroute langs de Sûre. Dit wijndomein is gesticht in 1911 door J.P. Hoffeld en 40 jaar later overgenomen door zijn schoonzoon Jean Schlink.

Je proeft er klassieke Luxemburgse wijnsoorten als een Rivaner een Riesling en een crémant van eigen huis. Dus geen industrieel brouwsel maar wel een familiaal bedrijf. Leuk om weten is dat deze wijn in België 2 euro duurder moet kosten dan in Luxemburg door de taxen. Meer info op de website.

 1. Remich

Remich is de tweede grootste gemeente langs de Luxemburgse Moezel. Zijn mooie ligging, de zeer oude stadskern en de St. Martin wijnkelders zijn de belangrijkste troeven. De Caves St-Martin liggen direct bij het binnenrijden van Remich (meer info op de website). Hier begint trouwens ook de wandelpromenade langs de Moezel. Deze promenade is iets meer dan 2 kilometer lang.

Heb je veel tijd en wil je de toeristische troeven van Remich ontdekken? Dan raden we af om in het hart van de stad een parkeerplaats te zoeken tijdens de zomerse weekends. Je parkeert je wagen best tegenover de Caves St-Martin (bekijk ligging). Het is een drukke verblijfplaats dankzij de vele wandelmogelijkheden, mini-golf, winkels, restaurants, tennisbanen, een openluchtzwembad, een toeristentreintje en de boottochten.

 1. Biodiversum Haff Réimich

Het Biodiversum Haff Réimich ligt op een kunstmatig eiland, in het gelijknamig natuurreservaat. In het Biodiversum kan je terecht voor een tentoonstelling over de natuur en biodiversiteit van het gebied. Het reservaat beslaat een moerasgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, en het reservaat is vooral heel populair bij vogelspotters. Bovendien zijn er ook heel wat planten om te bewonderen tijdens je wandeling. Neem dus zeker je verrekijker mee!

 1. Wormeldange

Ook in Wormeldange kan je heel wat wijnboeren terugvinden waar je kan lekkere wijnen kan degusteren. De meest bekende wijnboer in dit dorpje is Cep d'Or. Hier kan je ook terecht om wijn te degusteren. Wandel ook even naar de "Koeppchen", oftewel de kapel van Wormeldange boven op een steile helling iets buiten Wormeldange-Haute. Dit is een van de mooiste uitkijkpunten van deze regio.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van Luxemburg? Bekijk dan zeker onze 10-daagse roadtrip door Luxemburg. Tijdens onze roadtrip spenderen we ook een volledige dagin de Moezelvallei.

 1. Schengen en het Musée Européen Schengen

Schengen, het zuidelijkste dorpje van Luxemburg, dankt zijn bekendheid voor een behoorlijk stuk aan het gelijknamige Europese verdrag uit juni 1985, dat het verkeer van personen en goederen binnen de Europese Unie regelt. Gelukkig gaat het er hier ter plekke minder zwaarwichtig aan toe, al is er een gratis toegankelijk Europees bezoekerscentrum (Musée Européen Schengen) met informatie over de Schengenakkoorden. In 1985 waren het de Benelux, Frankrijk en Duitsland die het akkoord ondertekenden. Later kwamen er nog zo'n 20 landen bij.

 1. Mondorf-les-Bains

Mondorf-les-Bains telt slechts één belangrijke attractie en dat is “Mondorf Domaine Thermal”. Je had wellicht al begrepen dat het een kuuroord is. Het complex ligt in een park van 50 ha dat vrij toegankelijk is en tal van open ruimtes, bloemperken en bomen omvat. Het kuuroord zelf bestaat uit vier afdelingen waaronder een thermale baden met water van 36 °C, 12 soorten sauna's, diverse hamams en hot tubs én een rijk uitgerust hotel. Je hoeft er echter niet te logeren om te kunnen genieten van de programma’s en de moderne infrastructuur. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Boek je wellnessovernachting bij Mondorf Parc Hotel & Spa, en laat jezelf eens lekker verwennen.

 1. Luxemburgse Moezelwijnen en Crémants

De allereerste wijnbouw dateert van zo'n 2000 jaar geleden. In de middeleeuwen werd er over heel Luxemburg wijn verbouwd. Maar door de wijziging in het klimaat kan dit nu alleen nog langs de Moezel. Er valt hier relatief weinig regen, er heerst een microklimaat tegenover de rest van Luxemburg, de winters zijn er zacht en schommelingen in de temperatuur blijven beperkt. De Luxemburgse Moezelvallei is slechts 36 kilometer lang en toch kan je hier twee verschillende zones onderscheiden die een verschillende wijn geven: het noorden met Grevenmacher en het zuiden met Remich.

Zowat 66% van de uitvoer is bestemd voor België. Bijna 40% van de oppervlakte is bebouwd door de druivensoorten Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris.

Proef de wijnen van het Groothertogdom Luxemburg

De speciale wijnen van het Groothertogdom Luxemburg zijn de 'Vendanges tardives' (late oogst), 'Vin de paille' (druiven die op roosters worden gelegd om het suikergehalte te verhogen, vroeger was dit op stro) en de 'Vin de glace' (Eiswein afkomstig van druiven die bevroren zijn bij het oogsten). Luxemburg wil zich hierin specialiseren en vaardigt strenge regels uit om die naam op het etiket te mogen plaatsen. Het spreekt vanzelf dat het oogsten van deze druiven altijd manueel moet gebeuren.

 • De productie van deze wijnen is zeer arbeidsintensief.
 • Bij de 'Vin de paille' neemt het productieproces meerdere maanden in beslag.
 • De 'Eiswein' moet 's nachts geplukt worden als het vriest.
 • Voor de 'Tardives' moet bijna elke druif apart geselecteerd worden. De prijzen zijn uiteraard aan de hoge kant.

We zouden bijna vergeten dat ze ook nog de klassieke, voornamelijk witte wijnen verbouwen. De druivensoorten zijn ondermeer de bekende Riesling, de Auxerrois, de Pinot Noir (in opmars), de Pinot Gris en de Pinot Blanc. Niet zelden gezien is de Gewürztraminer, uitstekend geschikt als aperitiefwijn. Deze druivensoort is veel gebruikt voor de speciale wijnen zoals een 'Tardives' en een 'Vin de paille'. De Rivaner is goed voor een kwart van de productie maar ziet zijn populariteit tanen. Opvallend bij degustaties is dat smaken verschillen ... dus proeven maar … jou keuze is de juiste! Meer info op de website.

Crémant de Luxembourg

Het is sedert 1991 dat die mousserende wijn van Luxemburg de titel 'Crémant de Luxembourg' kreeg. Deze crémant heeft de laatste decennia een enorme kwaliteitsverbetering ondergaan. De schuimwijn van weleer is uitgegroeid tot een crémant die jaar na jaar belangrijke internationale prijzen weet binnen te halen. Dit komt niet alleen door de verbetering in de wijnbouw. Wijngaarden moeten voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en het oogsten mag alleen bij een gezonde, rijpe en intacte druif. De selectie is dus heel streng.

Alle druivensoorten mogen gebruikt worden om een crémant te produceren. Dit geeft een breed gamma crémants waardoor je een volledige maaltijd van aperitief tot dessert kunt vergezellen met de Luxemburgse crémant (voornamelijk 'brut'). De productie verloopt gelijkaardig met andere schuimende wijnen: een eerste gisting in de kuipen, een tweede gisting in de fles. Meer info op de website.

REISGIDS: Ben je benieuwd naar nog meer Luxemburg? Download dan onze gratis preview reisgids Groothertogdom Luxemburg en kom langs de mooiste plekjes en indrukwekkende kastelen.

 1. Waar overnachten in de Luxemburgse Moezelvallei?

Wil je graag meerdere dagen in de Luxemburgse Moezelvallei vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Luxemburgse Moezelvallei.

 • Remich: Hôtel Casa 49, een driesterrenhotel met ruime, modern ingerichte kamers en een traditionele Italiaanse keuken.
 • Mondorf-les-Bains: Mondorf Parc Hotel & Spa beschikt over ruime luxe kamers voorzien, toegang tot de spa en 3 restaurants.
 • Stadtbredimus: Hotel de l'Ecluse Superior is een driesterren-designhotel met wellnessfaciliteiten, gelegen op een rustige locatie aan de Moezel omringd door wijngaarden.
 • Ehnen: Casinotuerm een charmante vakantiewoning met drie slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 april 2024 - Evrard De Roeck

Dit is prachtig samengesteld en geeft mij een inzicht wat er te zien is. Heb die plaatsen nog niet bezocht Dank U

- 1 september 2023 - Beatrijs Steyaert

Goede info

- 13 april 2023 - Jolanda Roepers

Zoveel mooie plekjes in Luxemburg en lekker veel inspiratie opgedaan. Binnenkort naar mijn zus zij woont vlakbij de moezel in Luxemburg dus daar een paar leuke adressen gezien. Bedankt voor al het moois van Luxemburg en de inspiratie

- 3 april 2023 - Jolanda Roepers

Zoveel mooie plekken in Luxemburg die ook in de gids vermeld staan. Wij zijn op zoek naar een weekendje weg in Luxemburg maar we hebben al meerdere weekendjes gezien. Bedankt

- 28 oktober 2021 - Andre Gouweloose

De reisgids is zeer goed van pas gekomen, we hebben de autoroutes gevolgd en hebben de voornaamst

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?