7 x mooiste bezienswaardigheden in Esch-sur-Sûre: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 12

7 x mooiste bezienswaardigheden in Esch-sur-Sûre: wat zien & doen?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Esch-sur-Sûre + verblijftips

Aan de oevers van de rivier de Sûre, verscholen tussen de heuvels, ligt het pittoreske Esch-sur-Sûre. Door die unieke ligging werd er in de 19de eeuw een tunnel aangelegd om het dorp gemakkelijker te bereiken. Door dat lange ‘isolement’ heeft Esch-sur-Sûre een mooi en authentiek historisch centrum.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Esch-sur-Sûre.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre ligt in het noorden van Groothertogdom Luxemburg, op 52 kilometer van Luxemburg-stad en op 34 kilometer van de stad Vianden. Esch-sur-Sûre is een van de vele charmante bestemmingen op onze 10-daagse roadtrip door Luxemburg.

Ligging van Esch-sur-Sûre en bezienswaardigheden op de kaart

  1. Het stadscentrum van Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre is een pittoresk dorpje aan de rivier de Sûre (ook wel bekend als de Sauer), dat lijkt verstopt te zitten tussen de heuvels, niet zover van het Belgische Bastogne. Rijd de stad binnen via een van de Esch-sur-Sûre tunnels, parkeer de wagen aan de rand van het centrum en trek meteen de smalle straatjes in die je meenemen naar lang vervlogen tijden. Esch-sur-Sûre is charmant en klein en in het midden ligt een heuvel waar meerdere overblijfselen te vinden zijn van het kasteel dat dateert uit 927.

  1. Wandelen in het Natuurpark van de Boven-Sûre

Esch-sur-Sûre is met zijn ligging bij het Natuurpark van de Boven-Sûre (Naturpark Öewersauer), erg geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Tussen de groene heuvels vind je heel wat wandelpaden die tot prachtige uitzichten over het stadje leiden.

Het natuurpark staat vooral bekend omwille van de diepe dalen met beboste hellingen en het pittoreske meer Haute-Sûre dat maar liefst 70% van de Luxemburgse bevolking van drinkwater voorziet, verder maakt het ook deel uit van een recreatiegebied voor toeristen en bewoners die er komen zwemmen of een bootje huren.

De beste manier om Esch-sur-Sûre en haar prachtige omgeving te verkennen is te voet. Laat je auto achter op een van de parkeerplaatsen en trek het mooie landschap in.

Volgende wandelingen zijn zeker de moeite tijdens je bezoek aan Esch-sur-Sûre:

  1. Kasteel van Esch-sur-Sûre

De belangrijkste bezienswaardigheid is de kasteelruïne van Esch-sur-Sûre, nationaal beschermd. Uit archeologisch onderzoek is immers gebleken dat het kasteel uit de eerste helft van de 19de eeuw afkomstig is. Bijgevolg is dit kasteel uit Esch-sur-Sûre de oudste burcht van Luxemburg. Het kasteel diende als groot fort ter bescherming van de stadsmensen beneden in de stad en bestaat uit twee delen.

Je kan de ruïnes van het kasteel vandaag de dag bezoeken en je hoeft hiervoor geen entree te betalen. Nog mooier is het kasteel als je er 's avonds passeert, dan is het kasteel volledig verlicht waardoor het een sprookjesachtige magie krijgt. Het is tevens de ideale plek voor de jaarlijkse Nuit des Légends, een festival met onder andere vuurspuwers, verhalenvertellers, jongleurs, acrobaten en muzikanten.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Luxemburg.

  1. Bezoek het Linnenmuseum

Het Linnenmuseum (Musée de la Draperie "Duch vum sei") is een levend museum want alle grote weefgetouwen, persmachines en klossen met garen werken nog. Dat kan je zien bij een rondleiding (enkel op aanvraag mogelijk). Dankzij de Sûre was dit een ideale plaats voor een lakenfabriek te bouwen. Dit bedrijf dateert van begin de jaren 1800 en sloot zijn deuren in 1975. Alle machines zijn nu nog operationeel.

  1. De stuwdam bij Esch-sur-Sûre

Zo’n 800 meter voorbij het Linnenmuseum, kom je bij de parkeerplaats van de stuwdam "Die Talsperre Von Esch-sur-Sûre" (bekijk ligging). De stuwdam dateert van 1958 met als doel een groot drinkwaterreservoir aan te leggen. De stuwdam is 47 meter hoog en het diepste punt van het meer is 43 meter. Het bevat maximaal 60 miljoen m³ water over een oppervlakte van 3,8 km².

  1. Uitzichtpunt Runtschelt en de bunker

Heb je tijd genoeg? Wandel dan ook even naar het uitzichtpunt Runtschelt (bekijk ligging) vanwaar je een prachtig zicht hebt over de kronkelende Sûre. Het is bijna een vlakke wandeling en de route wordt aangegeven met pijltjes naar Runtschelt en de nabijgelegen bunker.

De bunker was ooit een schuilplaats, dus niet om de vijand te bespieden of te vernietigen. Dit is nog de enige overgebleven bunker in het dorp, er waren er tijdens de Tweede Wereldoorlog ooit vijf. Download hier je wandelroute.

Een ander uitzichtpunt is Belvédère De Burfelt (bekijk de ligging). Vanaf dit panoramaplatform heb je vanop 70 meter hoogte een idyllisch beeld over Esch-sur-Sûre en het prachtige landschap.
  1. Waar overnachten in Esch-sur-Sûre?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Esch-sur-Sûre? In Esch-sur-Sûre en de nabije omgeving zijn er aangename hotels te vinden, of je kan ook kiezen voor een gezellige camping of vakantiehuis. Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Esch-sur-Sûre.

  • Hôtel Le Postillon ligt in het stadscentrum van Esch-sur-Sûre en beschikt over ruime kamers waarvan sommige uitzicht bieden op de Sûre. Je kan ook genieten van een drie gangen menu in het gezellige hotelrestaurant.
  • Logis Gourmet & Relax Hotel De La Sure ligt op een rustige locatie in Esch-sur-Sûre en heeft een gastronomisch restaurant, moderne kamers en ontspanningsfaciliteiten.
  • Eerder op zoek naar een gezellige kampeerplek? Camping Bissen ligt op ongeveer 2 km van het centrum en kan je zowel een staanplaats boeken als chalets en appartementen.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Esch-sur-Sûre

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Esch-sur-Sûre? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Groothertogdom Luxemburg.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?