Roadtrip door Oost-Duitsland: complete reisroute langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Roadtrip door Oost-Duitsland: complete reisroute langs alle highlights + kaartje

28 maart 2024 in Duitsland0 reacties

Roadtrip maken door Oost-Duitsland met de auto of camper? Complete route voor je rondreis + kaartje

Oost-Duitsland is een boeiende bestemming met een woelige geschiedenis, karaktervolle steden, historische schatten en adembenemende landschappen. Een roadtrip door Oost-Duitsland belooft een reis vol contrasten. Steden als Berlijn en Leipzig zijn natuurlijk bekend bij het brede publiek, maar de rest van dit stukje Duitsland ligt nog vol ondergewaardeerde schatten. Hieronder hebben we een roadtrip van 10 dagen uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van Oost-Duitsland gidst.

Inhoud artikel

Kaartje met de roadtrip door Oost-Duitsland

Deze route is 1147 km lang, je kan deze uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier onze reisgidsen met alle detailinformatie.

Dag 1: Wismar

Stap je auto in en geef je eerst bestemming in je GPS in: Wismar. Wismar is een prachtige havenstad aan de Oostzee in het noorden van Duitsland. We raden je aan om onze stadswandeling door Wismar te gebruiken als leidraad. De oude binnenstad van Wismar staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een fantastische opener van je roadtrip.

OVERNACHTINGSTIP: Townhouse Stadt Hamburg Wismar biedt modern ingerichte kamers met uitzicht op het historische marktplein. Meer info en boeken.

  • Het marktplein is het hart van de stad en wordt omgeven door prachtige historische gebouwen, waaronder het stadhuis met zijn karakteristieke torens.
  • De haven van Wismar is ook een belangrijke trekpleister. Wandel langs de kade en snuif de maritieme sfeer op. Het oude havengebied ligt bezaaid met restaurants waar je kan genieten van verse vis en andere lokale gerechten.
  • Voor geschiedenisliefhebbers is het Stadtmuseum een must-visit, waar je meer te weten komt over de rijke geschiedenis van Wismar.
  • Heb je geluk met het weer, trek dan naar de uitgestrekte stranden vlakbij zoals het Wendorf Strand (bekijk ligging).
  • Wismar is een pareltje, een bestemming die zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers zal aanspreken.

RONDVAART: Stap aan boord en verken de haven van Wismar tijdens een ontspannende rondvaart. Onderweg vaar je ook langs het vissersdorp Hoben, een van Europa's grootste havenhallen en geniet je van een prachtig zicht op deze Hanzestad. Boek je rondvaart Wismar hier.

Dag 2 & 3: Berlijn

Vandaag staat de bruisende hoofdstad van Duitsland op de planning: Berlijn! De stad heeft voor ieder wat wils. We geven je alvast enkele tips om de komende twee dagen door te brengen en zoveel mogelijk te zien van wat Berlijn te bieden heeft.

BESPAAR TIP: Je kan alvast heel wat tijd en geld besparen met de Berlijn Stadskaart. Hiermee geniet je van gratis toegang tot bepaalde bezienswaardigheden.

Eerste dag in Berlijn

Op je eerste dag kan je de stad verkennen met onze uitgestippelde wandeling door Berlijn. Deze wandeling laat je meteen diverse aspecten zien van deze stad. Je start in het hart van het voormalige Oost-Berlijn en kruist de Spree aan het belangrijke museumeiland. We wandelen naar de bekende Gendarmenmarkt en komen langs Checkpoint Charlie.

Uiteraard mag het nieuwe Potsdamer Platz niet ontbreken om dan via het Kulturforum met talrijke musea naar het Joods monument te stappen. We eindigen aan de Brandenburger Tor met de Reichstag en Unter den Linden. Toch hebben we nog niet alles gezien van Berlijn, op dag twee kan je de rest van de stad ontdekken.

Nog geen zin om naar je hotelkamer te trekken? Dan kan je nog even genieten van het bruisende nachtleven in wijken als Kreuzberg en Friedrichshain. Berlijn is niet voor niets gekend om zijn nachtleven en alternatieve clubs. Ontdek hier nog meer uitgaansplekken in Berlijn.

OVERNACHTINGSTIP: Waar je het best overnacht in Berlijn, hangt af van wat je precies wil bezoeken in de stad. Bekijk hier onze selectie hotels per wijk.

Wat nog meer zien & doen tijdens je bezoek aan Berlijn?

Dag 4: Dresden

Dresden, de betoverende hoofdstad van Saksen, is een stad doordrenkt van geschiedenis en dat weerspiegelt zich in prachtige architectuur. De historische binnenstad van Dresden, met zijn iconische Frauenkirche en het majestueuze Zwinger-paleis, is een must-see voor elke bezoeker. Bezoek zeker onderstaande plekjes:

  • De stad herbergt ook een bijzonder indrukwekkend kunstmuseum, de Gemäldegalerie Alte Meister, waar meesterwerken van beroemde kunstenaars te bewonderen zijn.
  • Op een wandeling langs de oevers van de Elbe geniet je van pittoreske uitzichten op de stad en de beroemde Brühlsche Terrasse. De historische wijken Neustadt en Altstadt bruisen van gezellige cafés, boetiekjes en markten.
  • In de wintermaanden komt de stad tot leven met de beroemde Striezelmarkt, een van 's werelds oudste kerstmarkten, die de stad betovert.
  • Muziekliefhebbers kunnen, tot slot, genieten van uitvoeringen in de wereldberoemde Semperoper. Een topbestemming dus!
  • Niets missen tijdens je bezoek aan Dresden? Boek dan zeker een georganiseerde wandeltour door Dresden met gids.

OVERNACHTINGSTIP: Moxy Dresden Neustadt is een stijlvol 3* hotel in het stadscentrum. De kamers kregen een moderne inrichting en zijn voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.

Dag 5: Saksisch Zwitserland

Oost-Duitsland heeft ook prachtige natuur in petto. Ga mee met een georganiseerde dagtocht naar Saksisch Zwitserland vanuit Dresden, het belooft een onvergetelijk avontuur te worden. Sächsische Schweiz is een schilderachtig nationaal park in Duitsland dat bekend staat om zijn indrukwekkende rotsformaties, kronkelende rivieren en weelderige bossen.

Breng zeker een bezoek aan de beroemde Basteibrug, een spectaculaire stenen brug die hoog boven de Elbe-vallei uittorent. De brug biedt adembenemende uitzichten op de omgeving en is omgeven door grillige rotsformaties. Het is een uitstekende plek voor panoramische foto's.

Saksisch Zwitserland staat ook bekend om zijn uitgebreide netwerk van wandelpaden. Er zijn wandelingen voor alle niveaus, van gemakkelijke routes geschikt voor gezinnen tot uitdagende trektochten voor ervaren wandelaars. Mis zeker de wandeling naar Pravčická Brána niet, de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa. Ook klimmers kunnen zich hier overigens uitleven.

Keer daarna terug naar Dresden of rijd nog door naar Leipzig, de volgende bestemming op onze route.

Dag 6: Leipzig

Leipzig, een stad doordrenkt van cultuur en geschiedenis, heeft een prachtige historische stadskern die gedomineerd wordt door de Thomaskirche en het oude stadhuis, een meesterwerk van renaissance-architectuur. Verken ook de levendige marktpleinen zoals de Augustusplatz en de Naschmarkt, waar je fantastische restaurants kan uitproberen.

Maar toch staat Leipzig vooral bekend om zijn kunst en literatuur

Zowel Goethe als Schiller, twee van Duitslands meest gevierde dichters en schrijvers, verbleven destijds in deze stad e het is ook de stad waar Bach stierf. Over het leven en carrière van Johann Sebastian Bach, een van ’s werelds beroemdste componisten, kan je meer te weten komen in het Bach-museum. Voor kunstliefhebbers is er de Galerie für Zeitgenössische Kunst (Galerij voor Hedendaagse Kunst) met een uitgebreide collectie moderne kunst.

WANDELTOUR: Mis niets tijdens je bezoek aan de hand van deze georganiseerde rondleiding door de oude stad van Leipzig.

Dag 7: Weimar en Erfurt

Weimar

Na enkele grote steden is het nu tijd voor twee kleinere, verborgen pareltjes. Weimar was de thuisbasis van beroemde dichters en schrijvers, waaronder Goethe en Schiller, die je in Leipzig al beter hebt leren kennen.

Het hoogtepunt van je bezoek aan Weimar is het Goethe-Nationalmuseum, dat is gevestigd in het voormalige huis van Johann Wolfgang von Goethe. Daar kom je alles te weten over het leven en de werken van deze grote Duitse dichter. Het aangrenzende Goethe-Schiller-archief herbergt belangrijke literaire schatten en documenten van Goethe en Schiller. Meer info over dit museum.

RONDLEIDING: Ontdek dé hoogtepunten van Weimar tijdens een georganiseerde wandeltour.

Een andere culturele schat in Weimar is het Bauhaus-museum, dat de invloedrijke Bauhaus-beweging viert en een uitgebreide collectie moderne kunst en design tentoonstelt. Of maak gewoon een wandeling door het historische stadscentrum van Weimar, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Boekenwormen moeten naar de prachtige Anna Amalia-bibliotheek. Daar kan je enkele van de oudste boeken van Duitsland bewonderen.

Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen. Het historische stadscentrum van Erfurt is een van de best bewaarde middeleeuwse stadsdelen van Duitsland. Een must-see is de imposante Mariendom, een gotische kathedraal die boven de stad uitsteekt. De naastgelegen St. Severi-kerk en de oude synagoge, die nu dienstdoet als museum, zijn eveneens intrigerende bezienswaardigheden.

Onze favoriete plek is echter de Krämerbrücke, een unieke middeleeuwse brug met huizen en winkels. Daar kan je lokale ambachtelijke producten en souvenirs inslaan. Met een beetje geluk kom je net tijdens de wekelijkse boerenmarkt op de Domplatz. Het oude marktplein van Erfurt is omgeven door prachtige renaissancegebouwen en is het sociale hart van de stad.

RIKSJA TOUR: Een leuke manier om de stad te verkennen is aan de hand van een privétour met een e-riksja door het klassieke Erfurt. Leun comfortabel achterover terwijl een lokale gids (die ook je chauffeur mag zijn) je de Vismarkt, de Oude Synagoge en nog veel meer laat zien.

VERBLIJFTIP: Overnachten kan in het charmante appartement Altstadt Apartment Erfurt.

Dag 8: Wartburg-kasteel en natuur

Vandaag op het programma: het kasteel van Wartburg en een wandeling in het omliggende Thüringer-woud. In het Wartburg-kasteel, gelegen in Eisenach, word je terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen. Dit imposante kasteel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en was ooit de verblijfplaats van Martin Luther, de vader van de Reformatie.

Het kasteel is zowel architectonisch indrukwekkend als historisch significant. Tijdens een rondleiding neem je een kijkje in de prachtige zalen en kan je de kamers verkennen, waaronder de beroemde Lutherstube waar Martin Luther de Bijbel in het Duits vertaalde. Vanuit het kasteel heb je ook panoramische vergezichten over de omliggende bossen. Niet voor niets een van de mooiste kastelen in Duitsland.

Die kan je overigens verkennen via een van de wandelpaden in de buurt. Een populaire wandelroute is de Rennsteig, een historisch wandelpad dat je door adembenemende landschappen gidst. Wandelaars kunnen zich in het Thüringer-woud ook aan meer uitdagende trektochten wagen.

OVERNACHTINGSTIP: Op het einde van de dag kan je overnachten in het Boutique-Hotel Villa Anna, aan de voet van de Wartburg. Dit boetiekhotel heeft een prachtige jugendstilgevel en een kleurrijk, modern interieur. Meer info en boeken.

Dag 9: Eisenach

Gisteren heb je het indrukwekkende Wartburg-kasteel bezocht dat hoog boven het stadje Eisenach uittorent. Vandaag duik je het historische stadscentrum van Eisenach in en verken je de mooiste bezienswaardigheden. Wandel door de charmante straatjes, ontdek de lokale boetiekjes en ga op zoek naar het smalste vakwerkhuis van Duitsland (slechts 2,05 meter breed) op de Eisenacher Johannisplatz (bekijk ligging).

Wist je trouwens dat Eisenach ook een belangrijke rol speelde in de auto-industrie? In 1899 werd hier de eerste "Wartburg" gebouwd, ook wel gekend als de "DDR-auto". Voor meer info over de geschiedenis van de auto-industrie in Eisenach kan je het museum Automobile Welt Eisenach bezoeken. Meer info op de website.

Wat kan je nog meer zien & doen in Eisenach?

  • In Eisenach zijn er ook verschillende kerken die je kan bezichtigen: de romaanse Nikolaikirche, de kleinste vakwerkkerk van Thüringen de Fachwerkkirche Wartha maar ook de Georgenkirche bekend als de doopkerk van Bach.
  • Verder is ook een bezoekje aan het Lutherhaus, waar je bijleert over het leven en werk van Martin Luther een absolute aanrader.
  • Op een heuvel boven de daken van de woonwijk Eisenach zie je het monumentale broederschapsmonument. Het 33 meter hoge bouwwerk is opgedragen aan de mensen die in de 19de eeuw hun leven riskeerden voor eenheid en vrijheid in Duitsland.
  • Liever een uitdagende wandeling? Op 10 minuten rijden van het centrum vind je de indrukwekkende Drakenkloof (bekijk ligging).

Dag 10: Huiswaarts via Keulen

Keer terug naar huis en geniet van je laatste dag in Duitsland. We raden je aan om terug te rijden via Keulen. Daar kan je dan nog een korte stop maken alvorens je de reis helemaal afsluit. Keulen, gelegen in Noordrijn-Westfalen is een van de grootste steden van Duitsland en ook nog eens een van de oudste steden van het land. De stad wordt in tweeën gedeeld door de Rijn, met het historische centrum gelegen aan de westeroever.

Aan de geplaveide straatjes vind je hier ontzettend veel bezienswaardigheden zoals de Stapelhäuser met kleurrijke vakwerkgeveltjes. Maar ook de Grote Sint-Martinuskerk, het Rathaus, de Glockengasse 4711 met het Farina-Haus en natuurlijk de Kölner Dom, welke ver boven de rest van de stad uitsteekt, zijn interessante plekjes in deze stad. In Keulen kun je gemakkelijk meerdere dagen verblijven.

BESPAAR TIP: Beleef zoveel mogelijk van Keulen met de KölnCard. Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer en geniet van 50% korting bij bezienswaardigheden en musea.

Tol en vignetten voor je roadtrip door Oost-Duitsland

In Duitsland heb je geen vignet nodig en er zijn geen tolwegen, maar je hebt voor sommige steden wel een milieuvignet (Umweltplakette) nodig om door het stadscentrum te rijden. Enkel relatief milieuvriendelijke auto’s mogen het centrum binnen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Berlijn en Keulen. Je koopt de groene sticker onder andere in tankstations of je kan ze vooraf online bestellen.

Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?