14 x bezienswaardigheden in Thüringen: wat zien en doen tijdens je verblijf?

14 x bezienswaardigheden in Thüringen: wat zien en doen tijdens je verblijf?

8 februari 2022 in Duitsland0 reacties

De mooiste bezienswaardigheden en highlights in Thüringen + verblijftips

Thüringen is een prachtige regio in het midden van Duitsland. Deze regio staat onder meer bekend om het enorme aanbod van natuurparken en cultuur die in de steden te vinden is. Een gevarieerd landschap met torenhoge bergen, beken, rivieren, weiden enzoverder. Maar Thüringen heeft ook een rijke geschiedenis en staat ook bekend als de regio van kastelen en burchten. Met minimaal 16.000 kilometer aan wandel- en fietsroutes leer je niet alleen de natuur en geschiedenis van deze regio kennen, maar ook de culturele steden als Eisenach, Erfurt, Weimar en Arnstadt.

Benieuwd naar deze regio? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Thüringen.

Inhoud artikel

 1. Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van de deelstaat Thüringen. Bij een bezoekje aan deze historische stad lijkt het wel alsof je je in de middeleeuwen waant. Veel gebouwen en bezienswaardigheden zijn nog intact gebleven na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag is Erfurt een gezellig stad waar je uren kan rondkuieren, karakteristieke gebouwen en een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Duitsland kan bezichtigen.

Naast het bezoeken van de verschillende bezienswaardigheden, kan je hier uitstekend winkelen en lekker eten. Zo kan je de stad echt niet verlaten zonder de beroemde Thüringer Bratwurst geprobeerd te hebben. De Braadworst is een specialiteit uit de regio en kan in bijna elk restaurant bestellen. Onderstaande bezienswaardigheden in Thüringen zijn een absolute must-see:

Krämerbrücke

De Krämerbrücke is één van de herkenningspunten van de stad. De historische brug, middenin de stad is zo'n 125 meter lang en loopt over de rivier de Gera. Aan de weerzijde van de brug zie je smalle middeleeuwse huisjes waar vroeger kooplieden woonde. Op de dag van vandaag kan je hier verschillende ambachtelijke en souvenir winkeltjes vinden.

Oude Synagoge van Erfurt

De oude Synagoge van Thüringen is de oudste, nog bestaande synagoge van heel Europa. Ga zeker eens een kijkje nemen binnenin. In de kelder van de Synagoge bevindt zich een schat uit de 13e/14e eeuw met goud, zilver en een unieke Joodse trouwring. Deze schat werd pas in 1998 tijdens bouwwerkzaamheden gevonden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Synagoge jaren vergeten leek te zijn om pas in de jaren 90 herontdekt te worden.

De gotische Dom van Erfurt

De belangrijkste kerk van Erfurt, de St. Mariendom, is gelegen aan een groot plein, Domplatz. De gotische dom met haar opvallende Romaanse torens zal je meteen opvallen wanneer je door de straten van Erfurt wandelt. Het imposante bouwwerk staat onder meer bekend omwille van zijn grote brede trap die naar de ingang van de kerk leidt. Daarnaast heeft de middelste toren van de Dom ook de grootste vrij bewegende middeleeuwse klok ter wereld, de "Gloriosa". Op speciale gelegenheden wordt deze nog steeds gebruikt.

Beklim de Ägidienkirche toren voor een prachtig zicht op de Mariendom (ook de Krämerbrücke brug en de St. Severi kan je in de verte zien schitteren'.

Bezoek het Augustinerklooster

Een geschiedenis en architectuurliefhebber? Dan is het Augustinerkloster een must see bezienswaardigheid. De kerk en het kloostercomplex werden rond 1300 gebouwd. Het klooster is nu ter nagedachtenis aan Maarten Luther die in 1505 als monnik in het klooster leefde. Je kan een permanente tentoonstelling bijwonen waar je je kan verdiepen in zijn leven.

VERBLIJFTIP: Wil je graag in de voetstappen van Maarten Luther treden? Verblijf dan zelf in het Ev. Augustinerkloster zu Erfurt hotel en beleef een historische en herdenkbare overnachting. Meer info en boeken.

 1. Kasteel Leuchtenburg

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Op een uurtje rijden van Erfurt, bevindt zich kasteel Leuchtenburg op een 400 meter hoge heuveltop. Het kasteel bestaat uit twee delen, het oude gedeelte waar je het kasteel in zijn oorspronkelijke staat kan bewonderen en het nieuwe gedeelte. Het kasteel staat vooral bekend om de permanente tentoonstelling: Porselein werelden, die in het nieuwe gedeelte van het kasteel te vinden is.

Tijdens een rondleiding leer je de wereldwijde geschiedenis van porselein, maar het Thüringer porselein wordt wel uitgelicht. In het kasteel is ook een ingewijde porseleinen kapel te vinden die je zeker niet moet vergeten te bezoeken. Na de tentoonstelling kan je een wens op een porseleinen bord schrijven en deze vanaf de Skywalk naar beneden gooien voor geluk. Meer info over het kasteel.

 1. Eisenach

Een andere stad die zeker een bezoekje waard is, is Eisenach. Deze stad is vooral bekend vanwege het feit dat de wereldberoemde componist Johann Sebastian Bach hier is geboren en dat Maarten Luther hier heeft gewoond. De bezienswaardigheden in het centrum van Eisenach hebben dan ook vooral met deze twee grootheden te maken. Daarnaast staat Eisenach ook bekend door de autoproductie van EMW, een historisch merk van motorfietsen en auto’s.

Breng een bezoekje aan het Bachhuis & Lutherhaus

Als je fan bent van Johann Sebastian Bach of Maarten Luther, wil je zeker eens het Bachhuis en/of Lutherhaus bezoeken. In het Bachhuis leer je alles over het leven van de componist Bach en in het Lutherhaus krijg je een inkijkje in het studentenleven van Luther. Of je nu wel of niet geïnteresseerd bent in het leven van deze mannen, een bezoekje aan het Lutherhaus is sowieso de moeite waard. Het is namelijk het best onderhouden vakwerkhuis van heel Thüringen.

De Wartburg van Eisenach

Als je een kasteel wilt bezoeken, dan is Wartburg zeker de moeite waard. De Wartburg is een van de eerste kastelen die op de UNESCO Wereldergoedlijst terecht kwam, onder meer door zijn indrukwekkende geschiedenis. Zo was het onder meer de plaats waar de protestantse theoloog en reformator Maarten Luther een jaar lang ondergedoken leefde als jonker Jörg.

Het kasteel zelf is prachtig met onder andere een ridderzaal, feestzaal en een met glasmozaïek versierde kamer. Daarnaast is het kasteel op een hoge heuvel gevestigd dus heb je niet alleen een mooi uitzicht over de omgeving, maar ook over de stad Eisenach.

Wil je nog meer kastelen in Duitsland verkennen? Lees zeker ook onze blogpost met een overzicht van de mooiste kastelen in Duitsland.
 1. Hainich Nationaal Park

Op een halfuurtje rijden van Eisenach bevindt zich Hainich National Park. Dit park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de inheemse beukenbossen die in grote getalen in het park te vinden zijn. Door het 530 meter lange boomkroonpad kan je het park tijdens je wandeling van bovenaf bewonderen. Ook de 40 meter hoge uitkijktoren die zich in het midden van het park bevindt, geeft je een buitengewoon uitzicht over het park en de omgeving.

 1. Weimar

Weimar is een bruisende studentenstad. Door de vestiging van de Bauhaus universiteit trekt de stad jongeren van over de hele wereld aan. De stad doet grootser aan dan dat het in werkelijkheid is. Dit komt door de grote historische gebouwen die in het centrum te vinden zijn. Het is een levendige stad waar heel wat gezellige restaurants en terrasjes te vinden.

Daarnaast heeft Weimar ook veel historische monumenten die een bezoekje waard zijn zoals het Bauhaus. Grootheden als Goethe, Schiller, Bach en Liszt hebben hun banden met de stad. Al met al maakt dit Weimar een bruisende culturele en historische stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Park an der Ilm

Er zijn veel stadstuinen en parken in Weimar te vinden maar Park an der Ilm is toch wel een van de bekendste parken. Het park is in de 18e eeuw aangelegd en beïnvloedt door Johann Wolfgang von Goethe. De dichter had hier ook zijn eigen tuinhuisje, Tuinhuis van Goethe. Carl August schonk dit huisje aan Goethe om hem aan Weimar te binden. Zo werd de dichter officieel burger van Weimar. Sinds de 18e eeuw is er weinig veranderd aan het park, zo is ook het tuinhuisje nog de populairste bezienswaardigheid in het park.

VERBLIJFTIP: Boutique Hotel Amalienhof und Apartments bevindt zich in de historische wijk van Weimar. De kamers van het hotel zijn geïnspireerd op de beroemde grootheden uit Weimar. Met het Goethe-huis op slechts 100 meter afstand van het hotel kan je genieten van je heerlijke ontbijtbuffet met uitzicht op de tuin van het Goethe-huis. Meer info en boeken.

Bauhaus

Het Bauhaus Museum is een must-do voor de architectuurliefhebbers. In 1919 werd het Bauhaus door architect Walter Gropius opgericht. Deze stroming heeft maar 14 jaar bestaan, maar wordt desondanks als een van de meest invloedrijke architectuur en designstromingen van de 20e eeuw beschouwt. Meer info over het Bauhaus Museum.

Dit huis werd samen met het Gauforum (wat zich aan de overkant bevindt) tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nationaal Socialisten gebouwd. Beide gebouwen zijn enorm groot en opvallend. De socialisten wilde hiermee uitstralen dat zij de macht hadden.

Concentratiekamp Buchenwald

Nabij de stad Weimar, op een kwartiertje rijden, ligt het Buchenwald concentratiekamp. In dit kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen gevangen gehouden. De omstandigheden waarin de gevangen leefde waren vreselijk. Een groot deel van de gevangenen hebben het kamp dan ook niet overleefd.

Een deel van het kamp is na de oorlog afgebroken, maar enkele gebouwen zijn nog te bezichtigen. Je kan een tentoonstelling bekijken en/of een rondleiding krijgen over de geschiedenis van het kamp. De toegang tot het kamp is gratis.

 1. Schloss Belvedere

Net buiten het stadscentrum van Weimar, bevindt zich het sprookjesachtige Schloss Belvedere. Dit elegante slot in werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van hertog Ernst August. Het kasteel is vandaag de dag nog goed onderhouden en vormt samen met verschillende andere bijzondere gebouwen in de stad, het UNESCO-werelderfgoed Klassiek Weimar.

Het gebouw bestaat uit een hoofdgebouw dat geflankeerd wordt door twee identieke paviljoenen waardoor de buitenkant van het kasteel heel symmetrisch oogt. Wandel nadien het kasteel binnen en bewonder tijdens je rondleiding de waardevolle collectie porselein, glas, authentieke meubels en kunstwerken. Achteraf kan je nog even een mooie wandeling maken door de pittoreske tuinen in Franse stijl met fonteinen.

 1. Goethe Schillermonument

Het Goethe Schiller monument bevindt zich op tegenover het Duitse Nationale Theater op Theaterplatz. Het monument is een bronzen beeld van van Johann Wolfgang Goethe en Friedrich Schiller. Goethe en Schiller zijn waarschijnlijk de twee meest gerespecteerde figuren in de Duitse literatuur. Het beeld is in 1857 door Ernst Rietschel gemaakt. Goethe en Schille hebben beide in Weimar gewoond en hebben veel betekend voor de klassieke van Weimar.

 1. Weimarer Land

Verken het gebied rond Weimar: het Weimarer Land. Dit gebied bestaat vooral uit veel weilanden, heuvels een dorpjes en is uitstekend voor een dagje wandelen of fietsen. Daarnaast kan je in dit gebied ook verschillende bezienswaardigheden bezoeken.

Zo leer je in het openluchtmuseum Hohenhelden hoe de lokale bevolking hier vroeger leefde. Ook is Buchfart een leuke stop. Je vindt hier een overdekte houten brug van 43 meter lang. Naast de brug staat hier ook de Buchfarter-molen. Er wordt al eeuwenlang meel in deze molen gemaakt en de molen is nog steeds werkzaam. Zo kan je op je stop bij de Duitse bakkerij naast de brug een broodje halen met het meel van de molen.

 1. Arnstadt

Arnstadt bevindt zich ten zuiden van Erfurt en is het oudste stadje van Thüringen. De stad bestaat al sinds de 8e eeuw en dankzij de historische gebouwen en pittoreske steegjes kan je je goed voorstellen hoe de stad er vroeger uitzag. In dit stadje werkte Johan Sebastian Bach, de wereldberoemde componist, tussen 1703 en 1707 als organist.

Tot op de dag van vandaag is het orgel dat Bach in 1703 voor het eerst bespeelde in de Bachkirche te bewonderen. Leer dit charmante stadje kennen en wandel door het centrum langs de prachtige huizen en de restanten van de stadsmuur.

Voor de Bachfans is het leuk om de dorpskerk in Dornheim te bezoeken. Op 17 oktober 1707 trouwde hij hier met zijn eerste vrouw. De oorspronkelijke stoeltjes waar zij geknield hebben zijn nog in dit kerkje bewaard gebleven.
 1. Thüringer Wald

Het Thüringer Wald wordt door sommigen gezien als het groene hart van Duitsland. Het is een waar paradijs dus voor de wandelliefhebbers onder ons! Door een uitgebreid netwerk van goed aangelegde wandelpaden kan je hier verschillende landschappen ontdekken. Het middelgebergte begint bij Eisenach en strekt zich uit tot aan de Tsjechische grens.

Je begeeft je op en top in de natuur met donkere bossen, sparren en beuken, hoge bergtoppen, en kabbelende beekjes. Wandel ook zeker eens naar het hoogste punt: de Großer Beerberg met een hoogte van 982 m. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet mee te nemen.

 1. Het Kyffhäuser Denkmal monument

Het Kyffhäusergebergte is het kleinste middengebergte van Duitsland. Je vindt hier het enorme monument Kyffhäuser Denkmal, een nationaal monument voor keizer Wilhelm. In de 12e eeuw is er een enorme burcht in het gebergte aangelegd. Het verhaal doet dat keizer Friedrich I Barbarossa hier toen geweest zou zijn en zich hier schuilhield tot hij een rijk kon overnemen. Toen in 1871 keizer Wilhelm de keizer werd van het Duitse rijk linkte men dit aan de terugkeer van Barbarossa.

 1. Rennsteig

De Rennsteig is zowat de populairste route om in Thüringen te wandelen. Deze bijzondere route van wel liefst 169 kilometer begint in Hörschel in Eisenach en eindigt in Blankenstein. Je wandelt door het Thüringergebergte en komt op hoogtes van wel 500 tot 970 meter.

Naast het schitterende landschap heeft de route ook een historische waarde. Zo wordt het wandelpad al in de 14e eeuw vermeld in documenten en bevat het nog oude grenspalen, steenkruizen en gedenktekens. Het is sinds 2000 ook mogelijk om dit gebied per fiets te ontdekken. Dit kan via het RennSteig fietspad.

Ook in de winterperiode kan je hier schitterende wandelingen maken door het prachtig besneeuwde landschap.
 1. Jena

Jena is dé universiteitsstad en tweede grootste stad van Thüringen. Jena is een vooral bekend omwille van de bezienswaardigheden die gelinkt zijn aan beroemde figuren als dichter Goethe, toneelschrijver Friedrich Schiller die hier gewoond heeft en Carl Zeiss. Zo kan je hier het Zeiss Planetarium bezoeken, een van de oudste ter wereld.

Daarnaast kan je hier ook de botanische tuinen met de Goethe herdenkingsplaats bezoeken, het Optisches Museum met de originele werkplaats van Carl Zeiss en het Schott Glass Museum bezoeken die de geschiedenis van de optische techniek uit de doeken doet.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Jena en haal het beste uit je verblijf.
 1. Schloss Friedenstein in Gotha

Gotha was eeuwenlang de residentiële stad van de hertogen van Thüringen en wordt al jaar en dag gedomineerd door het indrukwekkende Schloss Friedenstein. Het kasteel is opgetrokken in barokstijl en is absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie in Thüringen.

Ga zeker eens een kijkje nemen in het kasteel. Tijdens je rondleiding kom je in prachtige zalen, 's werelds oudste baroktheater (het Ekhof-theater) en kan je een omvangrijke kunstcollectie bewonderen. Nadien trek je best ook nog wat tijd uit voor een bezoekje aan het bijhorende park. Hier kan je namelijk heerlijk wandelen en genieten van de rust en stilte.

 1. Waar overnachten in Thüringen?

Voor je vakantie in Thüringen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Thüringen online bekijken.

 • Hotel Krämerbrücke Erfurt is een 4* hotel bij de Krämer-brug in de historische wijk van Erfurt. Het middeleeuwse gebouw uit 1310 is gerenoveerd en omgebouwd tot een modern hotel en het populaire Zum alten Schwan restaurant met regionale en internationale gerechten met uitzicht op de Krämer-brug. Meer info en boeken.
 • Bij het 4* Best Western Premier Grand Hotel Russischer Hof geniet je van een luxueus verblijf aan het Goetheplatz-plein in Weimar. Met spa faciliteiten zoals een sauna, stoombad en een fitnessruimte kan je in de avond tot rust komen na je stadwandeling door Weimar. Naast het restaurant Franz van het Russischer Hof kan je ook genieten van een drankje in de Romanow-bar, de Rasputin-kelderbar of het koffiehuis. Meer info en boeken.
 • Hotel Kaiserhof Eisenach ligt in het centrum van Eisenach. Het gebouw dateert uit 1897 en het hotel heeft dan ook een traditionele historische stijl. Het beroemde Bach- en Lutherhuis bevinden zich slechts op een halve kilometer afstand. Sluit je avond af in het historisch wijnrestaurant Turmschänke en geniet hier van de bekroonde verse gerechten. Meer info en boeken.
 • Overnachten in Arnstadt? Hotelpark Stadtbrauerei Arnstadt is met zijn eigen brouwerij en bowlingbaan een gezellig hotel om te overnachten. Diner in het traditionele restaurant en drink een net gebrouwen Arnstädter biertje dat in de biertuin wordt geschonken. Het is vanaf het hotel 10 minuten wandelen naar het stadscentrum. Meer info en boeken.
 • Wil je lekker ontspannen na een wandel- of fietstocht in Rennsteig? Werrapark Resort Hotel Heubacher Höhe is het welnessresort waar je behoefte aan hebt. Gelegen in de zuidelijke heuvels van het Thüringer Woud ligt in Masserberg dit historische 3* resort. Je kan dineren in het restaurant, gebruik maken van het zwembad, de sauna, fitnessruimte, of een drankje drinken in de bar. Al met al lekker relaxen en de benen laten rusten. Meer info en boeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?