Vakantie aan de Duitse Oostzee: 20 mooiste plekken en bezienswaardigheden bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Vakantie aan de Duitse Oostzee: 20 mooiste plekken en bezienswaardigheden bezoeken

Vakantie aan de Duitse Oostzee: ontdek de 20 x mooiste plekken en bezienswaardigheden

Ben je op zoek naar een onvergetelijke vakantie aan de Oostzeekust in Duitsland? Ontdek in deze blogpost de verborgen juweeltjes van de Duitse Oostzee, een ideale bestemming voor gezinsvakanties, met zijn betoverende duinlandschappen, mooie zandstranden en ongerepte natuur.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Duitse Oostzeekust

Duur5 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven aan de Duitse Oostzee zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste dorpjes en steden aan de Duitse Oostzeekust

  1. De Duitse Oostzee

De Duitse Oostzee strekt zich uit van Kiel in het noorden van Sleeswijk-Holstein tot aan de voormalige Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in het oosten, grenzend aan de Baltische Zee.

Langs deze kustlijn bevinden zich diverse badplaatsen, historische steden en prachtige natuurlijke gebieden. Deze kustlijn biedt een prachtige mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en moderne recreatiemogelijkheden.

  • Langs de kust van de Duitse Oostzee vind je uitgestrekte zandstranden, duinen, kliffen en beschermde natuurgebieden.
  • Nationale parken zoals Jasmund op het eiland Rügen en het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft bieden een scala aan flora en fauna om zowel te voet als met de fiets te verkennen.
  • Daarnaast kent de Duitse Oostzeekust ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Veel steden en dorpen hebben prachtig bewaard gebleven architectuur, van charmante vakwerkhuizen tot elegante kuuroorden. Denk maar aan Hanzesteden als Stralsund en Wismar, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan vanwege hun historische betekenis en architectonische pracht.
In deze blogpost sommen we alvast de leukste plekjes en bezienswaardigheden op de eilanden aan de Oostzee. Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Download dan zeker onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
  1. Lübeck

Lübeck ontstond in de 12e eeuw en groeide snel uit tot een belangrijke handelsnederzetting aan de Oostzee. De oude binnenstad van Lübeck, de Altstadt, is sinds 1987 erkend als Werelderfgoed door UNESCO. Het stadscentrum is een sprekend voorbeeld van een middeleeuwse handelsstad, omgeven door water.

Je vindt er op elke hoek historische gebouwen die getuigen van het glorieuze verleden van de stad, in de vorm van 5 prachtige kerken met Sieben Türme, sierlijke patriciërshuizen, 90 smalle straatjes en steegjes, en de indrukwekkende stadspoorten – het symbool van de stad. Verken de mooiste plekjes van deze Hanzestad met onze stadswandeling door Lübeck

VERBLIJFTIP: Vakantiepark Landal Beach Park Travemünde nabij Lübeck, de ideal plek voor jong en oud.

  1. Rostock

Rostock is de grootste stad in Mecklenburg-Voor-Pommeren en als lid van de Hanze werd Rostock in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum: de stad lag op de route tussen Gdansk en Lübeck.

Zo werd Rostock in die periode na Lübeck de meest welvarende stad van Duitsland. Dit zie je terug in het historische stadscentrum, met zijn smalle straatjes, gotische kerken en rijk versierde gebouwen. Meer info over het maritiem verleden van de stad ontdek je in het Kulturhistorisches Museum en het Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum.

Naast zijn historische charme heeft Rostock ook een bloeiende universiteit: deze dateert uit 1419 en is daarmee de oudste universiteit van Noord-Europa. Momenteel zorgt deze nog steeds voor een bruisende studentensfeer.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern, inclusief stadswandeling.
  1. Stralsund

Stralsund, een charmante kuststad met een rijke geschiedenis. Hoewel alle Hanzesteden hun eigen unieke belang hebben, maakt de combinatie van de strategische ligging direct aan de kust, de architectonische betekenis, de culturele invloed en de UNESCO-erkenning Stralsund één van de meest opvallende Hanzesteden. Met onze stadswandeling door Stralsund ontdek je alvast de topbezienswaardigheden.

Enkele hoogtepunten op je stadswandeling door Stralsund

  • De wandeling begint aan de Kniepertor, samen met de Kütertor de enige overgebleven stadspoorten van Stralsund.
  • Nadien verken je de Alter Markt, het centrale plein van Stralsund waar je heel wat indrukwekkende gevels zal kunnen bewonderen. Zo is het 14e-eeuwse Wulflamhaus één van de mooiste koopmanshuizen in Stralsund.
  • Ook het indrukwekkende stadhuis, met een opvallende gotische gevel, vier torentjes en een prachtig plafond en 15e-eeuwse muurschilderingen.
  • Je brengt ook een bezoekje aan enkele boeiende musea zoals het Deutsche Meeresmuseum en het Ozeaneum, een modern museum gewijd aan de onderwaterwereld van de Baltische Zee. Het Ozeaneum is gelegen aan de Hafeninsel waar je enkele oude zeilschepen en moderne jachten kan bewonderen.

VERBLIJFTIP: Het romantische Hotel Scheelehof Stralsund ligt op een steenworp van het oude centrum.

  1. Greifswald

Greifswald ligt aan de monding van de rivier de Ryck. Hier wandel je opnieuw tussen de sfeervolle straten, middeleeuwse kerken en charmante vakwerkhuizen. De Hanzestad Greifswald ontstond al in de 12e eeuw, toen het vlakbij gelegen klooster Eldena werd gesticht.

De stad aan de rivier de Ryck floreert in de Hanze periode, en na Rostock wordt hier de 2e universiteit van Noord-Europa gesticht door burgemeester Rubenow. Maar de stad krijgt te maken met verzanding: de haven bereiken wordt moeilijker. Uiteindelijk wordt de Hanze opgeheven, en krijgen we te maken met oorlogen, waaronder de Dertigjarige Oorlog. Hierdoor valt Greifswald onder Zweedse heerschappij.

VERBLIJFTIP: Ga voor een bijzondere overnachting en verblijf in de knusse cocons aan de jachthaven van Greifswald. 's Ochtends kan je genieten van een kopje koffie en zicht op de zonsopgang in de haven. Meer info en boeken.

  1. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het schiereiland Fischland-Darss-Zingst bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, gevormd door ‘bodden’: ondiepe lagunes of baaien die zich vormen tussen het vasteland en de barrière-eilanden langs de Oostzeekust. Het park van meer dan 800 km² bevindt zich tussen de dorpen Ahrenshoop en Barth, en delen van de eilanden Hiddensee en de westkust van Rügen. Het is het op twee na grootste Nationaal Park in Duitsland.

Bodden worden gekenmerkt door ondiep water, vaak met veel plantengroei, en bieden een belangrijk leefgebied voor vogels, vissen en andere dieren. Ga daarom zeker op zeesafari om de zeehondenkolonies of zeearenden te spotten. MS Ostseebad Prerow vertrekt vanaf Prerow voor boottochten van 2 uur. Meer info.

  1. Hiddensee

Hiddensee is een idyllisch, klein en autovrij eiland voor de kust van Rügen, dat bekend staat om zijn ongerepte natuur en rustige sfeer. Als onderdeel van het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft heeft het prachtige zandstranden en uitgestrekte duinen.

Voor een panoramisch uitzicht over het hele eiland en de omliggende zee, beklim je de Dornbusch-vuurtoren: bij goed weer kijk je zelfs tot Denemarken. Je fietst of wandelt er tussen de drie eilanddorpen: over de zandwegen beweeg je je over het eilandje van 18 kilometer lang en 250 meter breed. De dorpen op het eiland zijn vanuit Stralsund (of Schaprode en Wiek op Rügen) dagelijks bereikbaar per veerboot. Meer info over de veerboten naar Hiddensee.

  1. Rügen

Rügen ligt aan de andere kant van Denemarken in de Baltische Zee, en is het grootste eiland van Duitsland. Het is meteen ook één van de populairste vakantiebestemmingen van het land, en dat is niet zonder reden. Je vindt hier alles van elegante strandresorts tot authentieke vissersdorpjes; je loopt er over spectaculaire witte krijtkliffen en parelwitte zandstranden; je kan er megalithische graftombes bezoeken of kuieren door een eeuwenoud beukenbos.

BOOTTOCHT: Wil je graag zoveel mogelijk van het eiland Rügen zien? Dan raden we een boottocht rond het prachtige eiland Rügen aan. Een boeiend avontuur langs de gevarieerde kustlijn van het eiland, iconische bezienswaardigheden en met inzicht op de rijke geschiedenis. Stap aan boord en geniet 10 uur lang van een onvergetelijke reis. Boek je boottocht hier.

Wat zeker zien & doen tijdens je bezoek aan het eiland Rügen?

  • Op Rügen kan je nog heel wat megalithische graven terugvinden, vooral aan de oostkant. Ooit waren het er meer dan 200, maar nu zijn er nog 54. De zeven graven bij Lancken-Granitz zijn op Rügen de bekendste. (bekijk ligging).
  • Bezoek de charmante badsteden zoals Sellin en Binz. Wandel langs de elegante villa's en bewonder de historische resortarchitectuur.
  • In Granitz vind je een beukenbosgebied en het 19e-eeuwse Jagdschloss Granitz.
  • Bij Prora kan je het kolossale Kracht durch Freude-complex bezichtigen: Hitlers idee van een 4,5km lang vakantieoord waar 20.000 arbeiders konden ontspannen.
  • Wandelen doe je dan weer in het Naturerbe Zentrum Rügen. Het hoogtepunt van het centrum is – letterlijk – de 40 meter hoge uitkijktoren van het Baumwipfelpfad, van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over het omliggende landschap.
  • Of in het Jasmund Nationaal Park dat bekend staat om zijn spectaculaire kliffen, uitgestrekte schilderachtige wandelpaden en dus zijn oerbeukenbos.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar iets knus en klein? Slaap in een Strandkorbe met z’n tweetjes onder het rieten dak in Sassnitz (toegangspoort tot het nationaal park): Marina Martinshafen.

  1. Usedom

Het tweede eiland is het betoverende Usedom, een eiland dat bekend staat om zijn brede stranden, elegante architectuur en luxe kuuroorden. In Peenemunde werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime raketexperimenten uitgevoerd. De Usedomer-Schweiz biedt glooiende heuvels, groene weiden en glinsterende meren. Verder aan de kust bezoeken we het fraaie Zinnowitz, en de keizerlijke badsteden Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin.

  1. Fischland-Darß-Zingst

Laten we het schiereiland Fischland-Darß-Zingst ook zeker niet vergeten, een ongerept paradijs dat je meeneemt naar een wereld van serene natuur en unieke architectuur. Stel je voor dat je door de weidse landschappen van het Nationalpark Vorpommersche Bodden struint, waar zeldzame planten en dieren gedijen.

Wandel door de kronkelende straatjes van de charmante dorpjes Born en Zingst en bewonder de typische rieten dakhuizen, een uniek kenmerk van de regio. Geniet van adembenemende zonsondergangen aan de kust en voel de stress van het dagelijks leven wegvloeien.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

  1. Het eiland Poel

Het eiland Poel bestaat vooral uit tarwe- en koolzaadakkers, en heel wat trek- en broedvogels vinden er hun plaatsje (vooral op het vogelbeschermingseiland Langenwerder, voor de kust). Het is een veel minder bekend eiland dan Rügen en Usedom, dus het toerisme is hier kleinschalig.

Het hoofddorp is Kirchdorf, met z’n middeleeuwse kerk en vestingmuren die het enige overblijfsel zijn van een 17-eeuws fort. Het hoogste punt van het eiland is de Kiekenberg (25 meter). Je kan hier prachtig wandelen en fietsen. Het eiland is makkelijk bereikbaar via de landbrug.

  1. Wieck

Het kleine vissersdorp Wiek heeft nog geen 1000 inwoners. Het ligt waar de rivier de Ryck uitmondt in de Greifswalder Bodden, een fraai vaargebied tussen de eilanden Rügen en Usedom. Het dorp is vooral bekend omwille van zijn Nederlandse ophaalbrug, die nog met de hand bediend wordt.

In het dorpscentrum vind je smalle straatjes, kleine vissershuizen met de typische rieten daken uit de 18e en 19e eeuw, historische kapiteinswoningen met pannendaken en het oude bakstenen douanekantoor. Je kan hier gezellig in de jachthaven iets drinken en door het dorpje flaneren.

  1. Wismar

Wismar, is een welvarend handelscentrum in de Hanzeperiode. Deze geschiedenis is nog steeds voelbaar in de oude binnenstad, waar de prachtige bakstenen gebouwen en gotische architectuur getuigen van het vroegere economische en culturele belang van de stad. Wismar diende al een aantal keer als filmlocatie voor films en tv-series vanwege zijn pittoreske charme en historische setting.

Meer dan 200 monumentale gebouwen herinneren nog steeds aan de rijkdom van de kooplieden van Wismar. Dit is één van de redenen waarom de oude binnenstad sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de prachtige bakstenen gevels en bezoek de imposante kerken, zoals de Sint-Nicolaaskerk, Sint-Joriskerk en de Mariakerk.

Gelegen aan de baai van Wismar laat de stad zich van haar mooiste kant zien vanaf een boot die de haven binnenvaart. Tijdens een stadswandeling door Wismar bezoek je zeker ook de Oude Haven, waar je de maritieme sfeer van deze kustplaats letterlijk proeft

RONDVAART: Stap aan boord en verken de haven van Wismar tijdens een ontspannende rondvaart. Onderweg vaar je ook langs het vissersdorp Hoben, een van Europa's grootste havenhallen en geniet je van een prachtig zicht op de Hanzestad Wismar. Boek je rondvaart Wismar hier.

  1. Warnemünde

Warnemünde is een charmante badplaats aan de monding van de Warnow. In de 13e eeuw was het een klein vissersdorpje, maar gezien zijn nabijheid bij de Hanzestad Rostock, werd het later een belangrijke haven. Vandaag meren hier nog heel wat cruiseschepen aan.

De Alte Strom is het historische gedeelte van Warnemünde en staat bekend om zijn kleurrijke huizen, visrestaurants en gezellige sfeer. Om dit van bovenaf te bezichtigen, beklim je de vuurtoren uit 1897. Een ander typerend gebouw vlakbij, is de Teepott: in dit gebouw in naoorlogs modernisme heb je een prachtig uitzicht op zee en kan je terecht in het restaurant. De ontwerper hiervan is Müther: hij werd geboren in Binz, Rügen, en we zien later nog wat werken van hem.

Het brede, witte zandstrand strekt zich uit over meerdere kilometers: perfect om te ontspannen, maar het biedt ook watersportmogelijkheden. Het belangrijkste strand van Warnemünde kan tijdens het hoogseizoen een toegangsprijs hebben voor specifieke gedeelten, vooral dicht bij de pier.

TIP: Mis niets tijdens je bezoek aan deze charmante badplaats tijdens een begeleide wandeling door Warnemünde. Onderweg leer je meer over de lokale geschiedenis dankzij de boeiende verhalen van de lokale gids.

  1. De oudste badplaats van Duitsland: Heiligendamm

De oudste badplaats van Duitsland is Heiligendamm: Hertog Friedrich Franz I van Mecklenburg-Schwerin richtte in 1784 het kuuroord waar de plaats zich rond organiseerde, op. Logeer-, bad- en gemeenschapshuizen werden opgericht, en het is intussen een luxe-oord met classicistische witte gebouwen, waaronder het Grand Hotel – waar de G8 in 2007 plaats vond.

De architectuur en sfeer leverde de plek toen al de bijnaam de witte stad aan zee’ op. Wandel over de elegante promenade en bewonder de prachtige klassieke architectuur. Je geniet er van witte zandstranden, blauwe zee en heldere lucht.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Grand Hotel en geniet van een luxeverblijf tijdens je rondreis door Mecklenburg-Vorpommern. De ruime, stijlvolle kamers van het hotel bevinden zich in 4 gebouwen met een klassieke stijl. De kamers zijn voorzien van speciaal ontworpen meubilair en gratis internet. Verder beschikt het luxehotel ook over een heerlijk ontbijt in Amerikaanse stijl, verschillende eetgelegenheden en een spa.

  1. Nienhagen

Tussen Heiligendamm en Warnemünde vind je in badplaatsje Nienhagen de perfecte plek voor een zonsondergang. Naast een fijn zandstrand vind je er ook het ‘Gespensterwald’ of spookbos, dat minder eng is dan het klinkt. Het kustbos werd door de zoute zeelucht en de hevige wind gevormd, waardoor de kromme bomen iets magisch hebben – vooral vanaf wanneer het schemert.

  1. Kiel

Kiel is een maritieme stad gelegen aan de 17 kilometer lange Kiel Fjord, een zijarm van de Oostzee. De stad ligt ook aan de oostelijke sluis van de drukste kunstmatige waterweg ter wereld, het Kanaal van Kiel, dat de Noordzee met de Oostzee verbindt. Tijdens de Kieler Woche in juni vertrokken duizenden deelnemers naar de stad om deel te nemen aan de grootste regatta ter wereld, samen met een groot feest dat door de hele stad trok. Tot op de dag van vandaag wordt dit evenement nog steeds georganiseerd.

Verder combineert de stad een maritiem levensgevoel met karakter, cultuur en geschiedenis. Breng er zeker een bezoekje aan het scheepvaartsmuseum, gevestigd in de haven, beklim de 67 meter hoge toren van het oude raadhuis voor een schitterend uitzicht en wanneer het geen weer is om op het strand te zitten, is een bezoek aan het Aquarium Geomar een mooi alternatief!

  1. Laboe

Op het strand van Laboe ligt een onderzeeër van nazi-Duitsland. De U-boot in oorlogstijd werd in 1944 beschadigd en naar Trondheim getransporteerd, en na het einde van de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Noorse marine het schip tot de jaren zestig. Tegenwoordig doet de U-995 dienst als museum en biedt hij een kijkje in het krappe interieur van de machinekamer, hutten, controlestations en torpedobuizen. Meer info op de website.

Direct naast het U-bootmuseum pronkt de 72 meter hoge toren van het Naval Memorial. Het monument is al van kilometers afstand te zien en werd opgericht om de zeelieden te herdenken die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen.

  1. Kühlungsborn

Een andere aan te raden plek aan de Duitse Rivièra is Kühlungsborn. Het stadsbos – de Kühlung – ligt precies in het midden en verdeelt Kühlungsborn in oost en west. Dit alles zorgt voor de bijnaam ‘de groene stad aan zee’. En dit weet men al sinds de 18e eeuw, toen de eerste toeristen dit badplaatsje (toen nog de drie verschillende dorpjes Arendsee, Brunshaupten en Fulgen) opzochten. Tegenwoordig is Kühlungsborn één van de populairste vakantiebestemmingen aan de Oostzee.

  • Je vindt er de langste promenade (4 km) van Duitsland, met de historische Ostseebrug.
  • Parallel aan de promenade, in de Ostseeallee, bewonder je Bäderarchitektur: de bouwstijl van historische kuuroorden toont paleisjes met oog voor detail, elk met hun eigen karakter. Vaak zijn het nog steeds hotels, zoals je ook terug vindt in de Strandstraße en de Tannenstraße.
  • Vlak bij de pier ligt de jachthaven met heel wat cafés en restaurants.
  • Kühlungsborn heeft daarnaast een bijna 6 km lang parelwit strand – bezaaid met de bekende Strandkörbe, en het zeewater is zo schoon dat het al een aantal keer een blauwe vlag kreeg. Behalve zwemmen en zonnebaden, kan je ook het water op om heel wat watersportactiviteiten te beoefenen. Maar vergis je niet: het dorp is erg populair en erg druk.
  • Wil je daarom graag wat verder weg? Neem de MS Baltica naar Warnemünde. Of bezoek één van de twee overblijvende zeegrensuitkijktorens uit de DDR, die diende om ontsnappingen naar het westen te voorkomen.

VERBLIJFTIP: Ga voor een onvergetelijk verblijf in het historische en grootste hotel van Kühlungsborn, Upstalsboom Hotelresidenz & SPA Kühlungsborn. Dit luxehotel is ideaal als je op zoek bent naar een exclusieve wellnessvakantie

  1. Waar overnachten aan de Duitse Oostzee?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie aan de Duitse Oostzeekust? Bekijk hieronder alvast enkele van onze blogpost met de leukste verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels bij Booking.com online.

Leuke hotels, appartementen en vakantieparken

Niet kunnen kiezen? Nog meer verblijven

  1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Duitse Oostzee downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?