Roadtrip Barcelona en Costa Brava: Route van 2 weken langs dé mooiste highlights

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Barcelona en Costa Brava: Route van 2 weken langs dé mooiste highlights

3 augustus 2022 in Catalonië0 reacties

Roadtrip door Barcelona en de Costa Brava? Gebruik onze complete voorbeeld route

Een roadtrip door Barcelona en langs de prachtige kustlijn van de Costa Brava? Gelijk heb je. Wat je mag verwachten tijdens deze roadtrip? Een bruisende stad vol historische bezienswaardigheden en bouwwerken in modernistische stijl, gezellige badplaatsen aan de Costa Brava met uitgestrekte zandstranden waar je heerlijk kan ontspannen. Om nog maar te zwijgen van de verborgen pareltjes hier in Catalonië.

Met deze uitgestippelde route nemen we je mee op 14-daagse roadtrip waarbij je de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Barcelona en de Costa Brava te zien krijgt.

Inhoud artikel

Grand Tour of Catalonia

In 2021 kwam de Dienst van Toerisme van Catalonië op de proppen met een briljant idee om meer reizigers naar de Spaanse provincie te lokken. Ze bedachten de zogenaamde “Grand Tour of Catalonia”. Dit is een roadtrip van meer dan 2000 kilometer die je langs al het beste dat Catalonië te bieden heeft brengt: van het rijk cultureel erfgoed naar de prachtige natuur maar ook de overheerlijke gastronomie.

Dit episch avontuur dat in vijf delen kan worden opgesplitst, kan je in 13 dagen afleggen. Als je echt veel tijd hebt, kan je voor elk deel 5 tot 7 dagen uitrekenen. Hoe dan ook zal je snel ontdekken dat Catalonië en de Costa Brava zoveel meer zijn dan enkel Barcelona.

De “Grand Tour of Catalonia” in vijf sleuteletappes, die volgens een bepaald thema zijn geordend

  • Wijngaarden met een toets van de zee (Barcelona – Tarragona). Beginnen kan moeilijk anders dan in de hoofdstad Barcelona vanwaar je naar de bergen van Montserrat gaat, Cardona en haar kasteel, het historisch erfgoed van Solsona, het pittoreske Sitges, de wijngaarden van Penedès om vervolgens te eindigen in de havenstad Tarragona.
  • Op zoek naar geschiedenis (Tarragona – Lleida). Vervolgens reis je langs de Costa Daurada waarbij je de prachtige Ebro Delta doorkruist, het wijngoed van Terra Alta en Priorat verkent om halt te houden in Lleida.
  • Dichtbij de hemel (Lleida – La Seu d’Urgell). Dan is het tijd om de Catalaanse Pyreneeën te ontdekken, net zoals de middeleeuwse dorpjes in de Val d’Aran, de Romaanse kerkjes in de Vall de Boi en het nationale park van Aigüestortes. Het laatste deel van deze etappe is het charmante middeleeuwse stadje Seu d’Urgell.
  • Een ode aan de natuur (La Seu d’Urgell – Figueres). Van hieruit trek je verder langs het Cadí Moixeró natuurreservaat, het klooster van Ripoll en het vulkanisch gedeelte van La Garrotxa natuurreservaat, tot je bij Figueres komt.
  • Van surrealisme naar modernisme (Figueres – Barcelona). Het laatste deel begint in Figueres, de geboorteplaats van Salvador Dalí, van waaruit je de Costa Brava afreist langs onder meer Cadaqués en Cap de Creus. Hierbij ontdek je ook de charmante vissersdorpjes zoals Palamós, het prachtige Peratallada, het Montseny natuurreservaat om uiteindelijk weer in Barcelona uit te komen.

REISGIDS: Mis niets tijdens deze Grand Tour langs Barcelona en Costa Brava met onze uitgebreide reisgids Catalonië inclusief wandelingen.

Reisroute “Grand Tour of Catalonia” in 14 dagen

We gaan ervan uit dat de meesten onder ons helaas geen 25 tot 35 vakantiedagen hebben om deze roadtrip af te leggen, dus daarom hebben we voor jou de hoogtepunten van de Grand Tour uitgekozen zodat je een onvergetelijk avontuur van twee weken voor de boeg hebt. Uiteraard kan je bepaalde bestemmingen weglaten of toevoegen zodat de route aangepast is aan jouw reistijd.

De totale afstand van deze roadtrip bedraagt zo’n 1175 kilometer, wat dus neerkomt op ongeveer de helft van de gehele Grand Tour of Catalonia. We maken een mooie lus zonder al te veel onnodige kilometers te moeten rijden. Het resultaat is een afwisselende mix van cultuur, natuur, strand en gastronomie.

Dag 1 & 2: Barcelona

We beginnen onze roadtrip in de bruisende stad Barcelona. Dit onder meer omdat Barcelona een uitstekende locatie is voor een fly and drive vakantie. Als je echter met je eigen auto of camper op vakantie gaat, kan je net zo goed in Figueres (zie dag 10) beginnen, aangezien dit al op de reisroute ligt. Je keert dan na Garrotxa weer naar huis; je hoeft dus helemaal niet terugkeren naar Barcelona.

Als je geen 12 tot 13 uur (zonder pauzes) naar Spanje wil rijden, zal je allicht in de luchthaven van Barcelona of in het stadscentrum je huurauto oppikken. Je kan dit overigens perfect pas op de derde dag van onze reis doen, want in de stad zelf heb je natuurlijk geen auto nodig.

Nog op zoek naar een huurauto? Dan raden we een huurauto van Sunnycars, Rentalcars of Easyterra.nl aan.

Wat zeker zien tijdens je twee dagen in Barcelona?

In Barcelona valt er zoveel te zien en te beleven. Barcelona is een fantastische stad met ontzettend veel bezienswaardigheden, waaronder heel wat bijzondere art-nouveau gebouwen. Deze architecturale kunst uit het Catalaans Modernisme kleurt de stad, mede door de vele bouwwerken die de architect Antoni Gaudí in Barcelona gebouwd heeft. Volgende topbezienswaardigheden in de stad zijn zeker een bezoekje waard:

  • Uiteraard de Sagrada Familia, het unieke meesterwerk van architect Gaudí waar al ruim 100 jaar aan gebouwd wordt. De kathedraal is op zich is natuurlijk al een prachtwerk. Wil je graag de binnenkant bezichtigen? Dan kan je op voorhand tickets bestellen voor de Sagrada Familia.
  • Een wandeling door Park Güell waar je enkele architectonische pareltjes en de voormalige woning van Gaudí kan bewonderen.
  • Plaça de Catalunya, het centrale plein van Barcelona omringd door palmbomen, karakteristieke panden en winkels.
  • Casa Milà en Casa Batlló ontworpen door de bekende kunstenaar Gaudí.
  • De Ramblas met de overdekte markt La Boqueria waar je terecht kan voor lekkere potjes fruit. Maar ook groenten, vis en vlees.
  • Barcelona heeft eigenlijk te veel bezienswaardigheden om op te noemen.. Download onze stadswandelingen door Barcelona en mis niets.

VOORDEELTIP: Ben je van plan om zoveel mogelijk van de populaire bezienswaardigheden in Barcelona te bezichtigen? Overweeg dan een Barcelona Stadskaart en geniet van extra kortingen.

Dag 3: Montserrat en Penedès

Afstand 116 km

Op de derde dag is het tijd om de Spaanse wegen veilig te maken en we rijden eerst naar Montserrat in het noorden. Hier komen we al een van de hoogtepunten van Catalonië tegen: het schitterende Santa Maria klooster van Montserrat dat de belangrijkste religieuze plek van de streek is. Heel wat mensen beweren hier een goddelijke ervaring te hebben gehad, zoals het zien en horen zingen van engelen.

Neem zeker je tijd om de prachtige basiliek te bewonderen, waar “La Moreneta” ligt, een van de populairste religieuze iconen van het land. Dit is een beeld van de Heilige Maagd en dankt haar bijzondere kleur aan het zwarte hout waarvan het gemaakt is. Elke maandag tot vrijdag kan je overigens om 13u (zondag om 12u) genieten van een optreden van het beroemde Escolania jongenskoor. Zegt religie je weinig of niets? Dan nog is Montserrat zeker het bezoeken waard vanwege de spectaculaire ligging.

Sluit de avond af met een glaasje wijn of cava in Penedès

Nadien rijden we weer zuidelijker naar Penedès, waar de wijngaarden liggen tussen berg en zee. Deze streek heeft een rijke traditie wat het maken van wijn én cava betreft en is dan ook de ideale plek om te overnachten. Wil je graag meer leren over de geschiedenis van deze heerlijke drank? Bezoek dan het Sant Sadurní d’Anoia, op 15 minuutjes rijden.

Dag 4: Tarragona

Afstand 52 km

Tarragona is een kuststad die vroeger bekend stond onder de naam Tarraco, toen het de hoofdstad was van de Romeinse provincie. Hierdoor zijn er nog heel wat restanten te bewonderen uit deze periode, gaande van aquaducten tot een heus amfitheater, forum en een paardenrenbaan. Verder maakt het historisch centrum deel uit van het UNESCO-werelderfgoed, waarbij de kathedraal het kroonjuweel is. Met onze stadswandeling door Tarragona kom je alvast langs de topbezienswaardigheden.

Door haar ligging aan zee is dit ook de uitgelezen plek om heerlijk verse vis en zeevruchten te eten. Probeer zeker de suquet de romesco, een plaatselijke specialiteit! Als je met kinderen reist, kan je trouwens van hieruit een heel leuke daguitstap naar PortAventura maken, een resort met onder meer een waterpark en twee attractieparken (PortAventura Park en Ferrari Land).

VERBLIJFTIP: Een betaalbaar verblijf in Tarragona? Het B&B Hotel Tarragona Centro Urbis is een echte aanrader. Het B&B Hotel Tarragona Centro is een zeer modern 3* hotel met ruime kamers. Elke kamer is voorzien van alle comfort en luxe die je maar kan wensen. Meer info en boeken.

Dag 5: Priorat & Lleida

Afstand 145 km

Op dag 5 rijden we door naar Priorat, waar de beroemde D.O.Q. Priorat en D.O. Montsant wijnen worden gemaakt. Je kan altijd stoppen in een van de beroemde wijnhuizen, wij kunnen alvast het Cooperativa Falset Marçà aanraden. Ook het naburige Middeleeuwse plekje Siurana is de moeite waard om even halt te houden.

Vervolgens rijd je door de adembenemende wijngaarden door naar Lleida, waar La Seu Vella over de stad heen torent. Dit is een gotisch-romaanse kathedraal die in Castell de la Suda ligt, een burcht die oorspronkelijk door de Moren in de 9de eeuw was gebouwd maar later werd overgenomen door de Tempeliers en later ook de koningen van het hof van Aragon.

Het centrum van Lleida bestaat uit heel wat leuke modernistische gebouwen, waarbij Casa Melchior misschien wel het mooiste is. Als je de Carrer Major volgt, kom je de andere belangrijkste bezienswaardigheden van het stadje tegen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je roadtrip langs Barcelona en Costa Brava met onze uitgebreide reisgids Catalonië inclusief wandelingen.

Dag 6 & 7: Mont Rebei en Aigüestortes

Afstand 167 km

Na heel wat cultuur achter de kiezen te hebben gehad, is het nu tijd voor wat natuur. Eerst houden we halt bij de imposante Congost de Mont-Rebei, ook wel gekend als de Mont Rebei kloof. De wandeling naar de kloof, wordt gezien als een van de mooiste wandelpaden van Europa.

Het wandelpad loopt door de kloof en is deels in de bergwand uitgehouwen en biedt uitzicht op een turquoise blauwgroen stuwmeer waarboven een prachtige mooie metalen hangbrug is gebouwd. Als je veel tijd ingerekend hebt, kan je hier ook een paar uurtjes kajakken, wat een uiterst unieke ervaring is!

Vervolgens rijden we verder naar Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is misschien wel het enige nationale park van Catalonië, maar wat voor één! De meer dan 200 meren (van glaciale oorsprong) zijn omgeven door spectaculaire bergtoppen van meer dan 3000 meter.

De komende tijd kan je rustig al deze natuurpracht verkennen. Vergeet daarbij zeker niet de dorpjes in Vall de Boí te bezoeken, een schitterende vallei nabij het Estany Negre meer, een van de natuurlijke hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van Catalonië.

Dag 8: Llosa del Cavall reservoir en Cardona

Afstand 198 km

Als je gek bent op avontuurlijke activiteiten, raden we aan halt te houden in het Llosa del Caval reservoir, een fenomenaal landschap waar je onder andere kunt gaan canyoning, kajakken, paragliden en mountainbiken. Nadien kan je gaan uitrusten in Cardona, waar het Castell de Cardona uit de 9de eeuw de belangrijkste bezienswaardigheid is. Het kasteel lijkt regelrecht uit een sprookjesboek te zijn geplukt. Waar het vroeger nog de thuis was van de adel is het nu een parador (luxehotel dat eigendom is van de staat).

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het kasteelhotel? Het kasteel is gelegen aan de rivier de Cardoner en biedt een panoramisch uitzicht over het Catalaanse platteland. Boek je verblijf in Parador de Cardona online.

Dag 9 en 10: La Garrotxa

Afstand 140 km

De volgende dag is het tijd voor weer wat natuurschoon: het vulkanisch natuurreservaat La Garrotxa. In het natuurpark Garrotxa liggen 40 vulkanen die al zo’n 11.000 jaar niet meer actief zijn. Het park is zo’n 15.000 hectare groot, waarbij je naast de 40 vulkanen ook nog zo’n 20 lavastromen terug kan vinden. Een unieke manier om dit uitzonderlijk mooi landschap te verkennen is de luchtballon, waarbij je de Santa Margarida en Croscat vulkanen kan bewonderen terwijl je tegelijkertijd in de verte de Pyreneeën ziet.

Heb je teveel last van hoogtevrees en is een luchtballonvaart niets voor jou? Dan kan je ook met de fiets de Carillet de Olot volgen, de 54 kilometer lange oude spoorweglijn van Olot naar Girona. Hierbij kom je ook langs heel diverse en prachtige landschappen en dit is dan ook absoluut een aanrader.

Dag 11: Figueres

Afstand 54 km

Ondertussen is het weer tijd voor wat cultuur en we kunnen geen betere plek bedenken die die daarvoor geschikt is dan Figueres. De geboorteplek van de wereldberoemde Salvador Dalí staat dan ook in het teken van dit Spaans genie en uiteraard is er een museum aan hem gewijd. Het Dalí Museum bevat de grootste Dalí-collectie ter wereld en ook de architectuur ervan is bijzonder (mooi).

Vroeger was het een theater en nadat dit door een brand werd vernield, mocht Dalí hiervan een museum maken. Hij stelde niet teleur, want het gebouw is een surrealistisch kunstwerk op zich. Verder kan je in Figueres ook de voormalige woning bezoeken waarin de excentriekeling woonde tot hij twaalf was. Ook het Castell de Sant Ferran is zeker een bezoekje waard en voor kinderen is er een heus speelgoedmuseum (Museu del Joguet).

Dag 12: Cadaqués en Cap de Creus

Afstand 44 km

We gaan op dag 12 richting de kust, waar we eerst halthouden in Cadaqués, een van de meest pittoreske dorpjes aan de Costa Brava. Cadaqués is een historisch vissersstadje en een erg geliefde plek bij kunstenaars. Zo kwam niet alleen Salvador Dalí naar deze plek om prachtige werken te maken maar ook Pablo Picasso en Joan Míro.

Wil je nog wat cultuur opsnuiven? Dan kan je hier ook nog een Dalí museum bezoeken, dat is ingericht in zijn huis in Portlligat en zijn enige permanente verblijfplaats was. Bestel je tickets hier.

Bewonder je liever de natuurpracht? Dan is het Cap de Creus natuurreservaat wat je zoekt, dat –fun fact- het meest oostelijke punt van Spanje is. Deze natuurpracht was trouwens een belangrijke inspiratiebron voor Dalí’s schilderijen. Het indrukwekkende park is maar liefst 14000 hectare groot waarvan 3000 hectare uit water bestaat. Het is dan ook een uitstekende plek om te duiken en/of snorkelen.

Dag 13: Girona

Afstand 83 km

Op de (technisch gezien toch) voorlaatste dag van onze roadtrip door Barcelona en de Costa Brava, bezoeken we een van de meest onderschatte steden van de streek: Girona. Een stadswandeling door Girona is een geweldige manier om de charmes van de stad te leren kennen.

Fans van de tv-serie 'Game of Thrones' herkennen deze plek wellicht als de ingang van de Citadel van de Maester (gezien toen Sam voor het eerst in Oldtown aankwam). Meer Game of Thrones ontdekken? Boek je georganiseerde tour in teken van GoT.

Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf in Girona?

  • Bezoek El Call, een van de best bewaarde joodse wijken van Europa.
  • Verder is een wandeling op de Passeig de la Muralla, de stadsmuren ook een absolute must-do tijdens je bezoek aan Girona.
  • Het klooster Sant Pere de Galligants, in romaanse stijl, springt ook meteen in het oog wanneer je door het centrum kuiert.
  • La Devesa Park, de groene long van de stad waar je even kan ontsnappen van de stadsdrukte.
  • Ten slotte moet je beslist langs de Onyar rivier wandelen en de vele gekleurde huizen bewonderen, waarvan Casa Masó het bekendste is.

Dag 14: Peratallada en Palamós

Afstand 58 km

De roadtrip afsluiten doen we nog met een bezoekje aan twee charmante dorpjes. Eerst is er Peratallada, wat zoveel als “gegraveerde steen” betekent. Het was dan ook een van de meest verstevigde Catalaanse vestigingen, aangezien het door maar liefst drie muren omwald wordt. Het kasteel vormt het hart van de stad, die overigens ook bekend staat vanwege haar gastronomische traditie.

Als je nog tijd over hebt, kan je met de (elektrische) fiets een tour van de middeleeuwse dorpjes van de streek Empordanet doen, waarbij je ook nog Ullastret, Canapost, Pals en La Bisbal d’Empordà bezoekt.

Of je kan ook meteen doorrijden naar de laatste bestemming van onze roadtrip door Catalonië: Palamós, een van de best bewaarde vissersdorpjes van de Costa Brava. Je kan gewoon wat door het gezellige historisch centrum kuieren of nog aan een van de vele stranden gaan ontspannen. Afsluiten doe je best met de Palamós gamba’s, een lokale delicatesse!

Dag 15: Barcelona en terug huiswaarts

Afstand 118 km

De laatste dag rekenen we niet echt als een vakantiedag omdat we gewoon naar Barcelona rijden om van daar het vliegtuig richting België of Nederland te nemen. Uiteraard kan je ook de dag ervoor nog meteen naar Barcelona doorrijden, afhankelijk van je vlucht natuurlijk.

Nog op zoek naar goedkope vliegtickets? Check even Cheaptickets, Tui vliegtickets en Vueling.

En zo komt er een einde aan de roadtrip die het beste en mooiste van Catalonië en de Costa Brava combineert. Een ding staat vast: nadien zal het beginnen kriebelen om toch maar die volledige Grand Catalonia Tour af te leggen.

Wie de volledige route met de auto of camper aflegt, lees zeker onze tips "beste route naar Spanje".

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?