Het Dalí Museum in Figueras bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Dalí Museum in Figueras bezoeken? Info, tips & tickets

14 juli 2021 in Barcelona0 reacties

Vlakbij de grote Spaanse stad Barcelona ligt Figueras, een klein stadje dat vooral bekend staat als de geboorteplaats van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí.

Dalí is één van de belangrijkste kunstenaars uit de surrealistische stroming. Het museum dat hij voor zichzelf gemaakt heeft in het oude theater van Figueras is zeker een bezoekje waard.

Het museum geeft je een unieke inkijk in het excentrieke leven van de kunstenaar en stelt zijn belangrijkste werken tentoon.

Tours en tickets Dali Museum (ook vanuit Barcelona)

Koop je tickets voor het Dali Museum in Figueres online, met een skip-the-line ticket kan je direct binnen zonder aanschuiven. Tickets kosten € 16 en hier online te bestellen. Wil je graag begeleiding van een gids, dat kan vanaf €25: museum bezoek + rondleiding, zo zie je ook waar Dali geleefd heeft.

Wil je liever mee met een tour vanuit Barcelona? Dat kan ook, bekijk alle begeleide tours naar Figueres en het Dalimuseum hier. Nog meer mogelijkheden hieronder:

Inhoud artikel

 1. Salvador Dalí

1.1. De jeugd van Dalí

Op 11 mei 1904 werd Salvador Dalí geboren in het kleine plaatsje Figueras. Hij kreeg de naam van zijn oudere broer die negen maanden eerder was overleden. Het was vooral zijn moeder Felipa die hem aangemoedigde om zijn kunstzinnige talenten te uiten. Dalí ging naar een tekenschool en kreeg schilderlessen van een familievriend. In 1917 organiseerde zijn vader Don Salvador Dalí y Cusí een tentoonstelling in hun eigen huis met de houtskooltekeningen van de jonge Salvador. Een jaar later, toen hij amper 14 was, werd in het theater van Figueras de eerste publieke tentoonstelling met zijn werken georganiseerd.

1.2. Dalí's artistieke opleiding

In 1921 overleed Felipa aan baarmoederkanker, iets wat Dalí later zou omschrijven als de grootste klap die hij ooit in zijn leven te verwerken had gekregen. Een jaar later verhuisde hij naar Madrid om aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando te studeren. Hij viel daar meteen op. Niet alleen door zijn lange haar en eigenzinnige kledingstijl, maar ook door zijn schilderwerken. Hij experimenteerde namelijk met het kubisme en het dadaïsme, iets wat toen niet gangbaar was in Madrid.

Hij werd op de school bevriend met andere kunstenaars zoals Pepin Bello, Luis Buñuel en Federico Garciá Lorca. In 1924 illustreerde hij zijn eerste boek en een jaar later mocht Dalí zijn eerste eigen tentoonstelling houden in de Galeries Dalmau in Barcelona. De tentoonstelling werd goed ontvangen door critici waardoor hij een jaar later opnieuw zijn werken mocht uitstallen.

Klik hier om je tickets te reserveren

1.3. De start van het surrealisme

In 1926 verliet Dalí de kunstacademie. De legende gaat dat hij uit de school gezet werd omdat hij zei dat zijn leerkrachten hem niet konden beoordelen omdat hij meer over kunst wist dan hen. Hij bezocht Parijs en ontmoette daar Pablo Picasso, die al verhalen over Dalí gehoord had via zijn bevriende kunstenaar Joan Miró. Dalí begon in die tijd zijn eigen stijl te ontwikkelen. Hij maakte werken die geïnspireerd waren op de schilderijen van Miró en Picasso en mixte klassieke en moderne schildertechnieken in zijn werken. Ook klassieke schilders als Raphael, Vermeer en Velázquez inspireerden hem. In Parijs voegde Dalí zich uiteindelijk bij een groep van surrealistische kunstenaars en hij had meerdere belangrijke tentoonstellingen.

1.4. Gala, de muse van Dalí

In 1929 ontmoette hij vervolgens Gala, een Russische immigrante die getrouwd was met de Franse dichter Paul Éluard. Dalí en Gala werden verliefd en begonnen al snel een relatie. Dalí’s vader Don Salvador keurde de relatie af en vond dat het surrealisme zijn zoon op het slechte pad gebracht had. Don Salvador gooide zijn zoon daarom het huis uit.

Dalí en Gala gingen samenwonen in een villa die ze in de baai van Port Lligat aan zee hadden laten bouwen. Uiteindelijk bekoelde de ruzie tussen Dalí en zijn vader nadat Don Salvador Gala geaccepteerd had. In 1934 trouwde het stel in Parijs en Gala werd niet alleen de belangrijkste muze van de kunstenaar, maar werkte ook als zijn manager.

Koop je tickets voor het Dali Museum in Figueres online, met een skip-the-line ticket kan je direct binnen zonder aanschuiven. Tickets kosten € 16 en hier online te bestellen. Wil je graag begeleiding van een gids, dat kan vanaf €25: museum bezoek + rondleiding door de stad, zo zie je ook waar Dali geleefd heeft.

1.5. Wereldwijd succes

In de jaren daarna had Dalí veel succes. Hij kreeg de kans om overal ter wereld tentoonstellingen te organiseren en hij werd door grote namen als Coco Chanel uitgenodigd om kunstwerken te komen maken. In 1940 verhuisden Dalí en Gala naar Amerika om aan de oorlog te ontkomen. In die periode ontwierp Dalí veel kleding, accessoires, meubels en theatersets. Ook wanneer het koppel in 1948 uiteindelijk weer naar hun huis in Port Lligat verhuisde, bleef hij experimenteren met andere media. Hij maakte verschillende geslaagde optische illusies en Andy Warhol noemde hem zelfs een icoon van de pop art.

1.6. De laatste jaren van Gala en Dalí

In de jaren zestig werkte hij voornamelijk aan het oude theater van Figueras. Dat gebouw zou later zijn eigen museum worden. In de laatste jaren van zijn leven woonde Dalí in de Torre Galatea van het museum, vernoemd was naar zijn grote liefde Gala. Vanaf 1980 ging zijn gezondheid achteruit en ook de gezondheid van zijn vrouw verminderde snel. Gala overleed in 1982 op 87-jarige leeftijd. Na haar dood verloor Dalí de wil om te leven en hij schilderde uiteindelijk zijn laatste kunstwerk een jaar later. In november 1988 werd hij in het ziekenhuis opgenomen voor hartproblemen en wanneer hij terugkwam in de Torre Galatea in januari 1989 overleed hij op 84-jarige leeftijd. Hij werd vervolgens begraven in de crypte onder het museum.

 1. Het Dalí Museum

2.1. De excentrieke buitenkant

Het museum was vroeger een theater waar Dalí in zijn jeugdjaren zijn eerste schilderijen tentoonstelde. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het theater door een brand verwoest en jaren later stelde de toenmalige burgemeester Ramon Guardiola aan Dalí voor om van het oude theater een museum te maken. Dalí ging akkoord en maakte van het gebouw een surrealistisch kunstwerk op zich. Hij mocht zich van het stadsbestuur helemaal uitleven.

In 1974 werd het Teatre-Museu Dalí geopend voor het publiek, maar Dalí bleef tot halverwege de jaren tachtig veranderingen en uitbreidingen doorvoeren. Het gebouw heeft een rozerode kleur met meer dan duizend goudkleurige knopen die zijn lievelingsbroden voorstellen. Op het dak staan gigantische eieren en een geodetische koepel. De toren aan het museum werd in 1983 toegevoegd.

2.2. De collectie van het museum

In het museum vind je een overzicht van Dalí’s levenswerk. In totaal hangen er maar liefst zo’n 1500 werken van de kunstenaar, zowel schilderijen als tekeningen, graveerwerken, beelden, foto’s en andere kunstinstallaties. Wanneer je het museum binnenkomt, sta je meteen bij één van zijn bekendste werken, de Taxi Plujós. Wanneer je een muntje in het toestel stopt, begint het binnenin de oude Cadillac te regenen.

2.3. Fresco's, doeken, meubels en juwelen

Daarnaast vind je in verschillende ruimtes ook bijzondere fresco’s, zoals in de Mae West-zaal en de Windpaleis-kamer. Er hangen ook werken die speciaal voor het museum gemaakt werden zoals het enorme doek El Telón del Laberinto. Dat had Dalí zo gemaakt dat het precies in het vroegere toneel zou passen. Je vindt in het museum ook doeken, meubels en juwelen van de hand van Dalí.

2.4. Werken van andere kunstenaars

Daarnaast kan je er ook de private kunstcollectie van Dalí zelf bewonderen met werken van bevriende kunstenaars en van kunstenaars die Dalí bewonderde zoals El Greco, Marcel Duchamp en Marià Fortuny.

 1. Openingsuren van het Dalí Museum

 • Het Dalí Museum is het hele jaar door elke dag open behalve op maandagen, kerstdag en nieuwjaar.
 • Van juli tot en met september en enkele andere dagen is het museum ook op maandag open.
 • Van november tot en met februari is het museum open van 10u30 tot 18u.
 • In maart en in oktober is het museum open van 9u30 tot 18u
 • Van april tot en met september is het open tussen 9u en 20u.
 • Van 28 juli tot en met 1 september is het museum ook ’s nachts van 22u tot 1u geopend.
 • Je kan het museum binnen tot 45 minuten voor sluitingstijd, bij de nocturnes is dat een half uur.
 1. Tickets voor het Dalí Museum

Onze tip: er worden vanuit Barcelona heel wat tours georganiseerd die je onderdompelen in het excentrieke leven van Dalí en je onder andere kennis laten maken met het museum en soms ook nog met de stad Girona. Tickets voor een Dalí-geïnspireerde tour kan je online kopen.
 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

 • Tijdens de vakantieperiodes kan het Dalí Museum erg druk bezocht worden. Het kan dat je soms langer dan een uur moeten wachten voordat je naar binnen kan.
 • Het is daarom aan te raden om het museum buiten het hoogseizoen te bezoeken.
 • Wanneer je wel in het hoogseizoen gaat, is het aan te raden om vroeg te gaan of tegen het einde van de avond.
 • We raden ook aan om je ticket vooraf online te boeken of mee te gaan met een georganiseerde tour vanuit Barcelona.
 1. Hoe bereik ik het Dalí Museum?

6.1. Met het openbaar vervoer:

 • Figueras is te bereiken met de trein vanaf Barcelona, Perpignan en Cervera.
 • Vanaf het station is het een klein kwartiertje wandelen naar het museum.
 • Het is ook mogelijk om de bus vanaf Girona airport naar Figueras te nemen, evenals de bussen vanaf Perpignan, Vilafant en Barcelona.

6.2. Met de auto:

Vanaf Barcelona neem je de AP7 weg naar la Jonquera. Hier neem je de afslag naar Figueras. Vanaf Perpignan neem je de A9 weg naar la Jonquera en sla je af naar de Nacional II tot aan Figueras. De parkeerplaatsen Saba Aparcamientos aan de Carrer Canigó en de Parking Formula al centre de Figueres aan de Carrer de la Jonquera zijn de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen. Vanaf beide plekken is het nog enkele minuten wandelen naar het museum.

6.3. Ligging van het Dali museum op de kaart

Het adres is: Plaça Gala i Salvador Dalí, 5, 17600 Figueres, Girona, Spanje

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er mag gefotografeerd worden in het museum. Het gebruik van flitsers en statieven is wel verboden.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan in het museum. Alle tassen en koffers, paraplu's, kinderwagens en andere groten objecten moet je achterlaten in de vestiaire.
 • Tassen kunnen gecontroleerd worden door de beveiliging van het museum.
 • Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in het museum.
 • Onze tip: Koop een sla-de-wachtrijen-over ticket en verlies geen tijd aan de kassa.
 1. Meer bezienswaardigheden in Figueres

Plaça Gala-Salvador Dalí

Het Plaça Gala-Salvador Dalí kom je vanzelf tegen wanneer je naar het Dalí Museum gaat. Het is gelegen voor het museum en je moet er echt even halt houden. Dit volledig gerenoveerde plein biedt namelijk allerlei ornamenten van Dalí die je gewoon gratis kan bezichtigen, zoals afbeeldingen van Dalí en andere kunstenaars waaronder Antonin Mercè en Wolf Wostel. Vanaf dit plein kan je richting de oude binnenstad wandelen, of nu je er toch bent, gewoon een bezoekje brengen aan het Museum natuurlijk. Schijnt de zon? Geniet dan even op een terrasje en van de gemoedelijke sfeer.

Dalí Jewels

In één van de bijgebouwen van het Teatro-Museo Dalí kan je een verzameling van wel 37 gouden en kostbare stenen juwelen vinden die Dalí tussen 1940 en 1970 zelf produceerde. Deze juwelen worden ook wel de Dalí Jewels genoemd. Naast de juwelen kan je hier ook een tentoonstelling bezichtigen met de bijbehorende ontwerptekeningen en schilderijen.

 1. Filmpje: het indrukwekkende Dalí Museum

Het Dalí Museum omvat niet alleen een omvangrijke collectie kunst van de surrealistische schilder, het gebouw zelf is minstens even indrukwekkend. Benieuwd naar hoe het museum eruitziet of naar enkele van de wereldberoemde werken die je in het museum kan vinden? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om zelf in de surrealistische wereld van Dalí te duiken, zal je natuurlijk naar Figueras moeten reizen!

 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Het Duran Hotel

Toen Dalí terugkeerde naar de stad van zijn geboorte, verbleef hij een tijd in het Duran Hotel, één van de meest luxueuze en prestigieuze hotels in Figueres. Hij verbleef hier in kamer 101 en Gala in kamer 102. Het Duran Hotel heeft ook een bijhorend restaurant waar Dalí vaak genoot van een piekfijn uitgebreid diner.

Dit was één van zijn lievelingsrestaurants. Dalí had bovendien een goede verhouding met de eigenaar, Duran, ze waren namelijk goede vrienden. Dit blijkt uit de vele foto's die je kan vinden op de muren in het hotel. Ook vandaag is dit hotel nog steeds erg prestigieus en wordt het gezien als één van de beste hotels van de stad. Ook het restaurant is uitmuntend en serveert heerlijke lokale gerechten. Het Duran hotel is gelegen vlakbij La Rambla in de Carrer de Lasauca.

Onze tip: Wil je zelf verblijven in het Duran Hotel of genieten van een heerlijke lunch of diner? Bekijk dan alvast de beschikbaarheid! Meer info & prijzen Duran Hotel.

 1. Niets missen tijdens je bezoek aan Barcelona?

Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Barcelona? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis preview reisgids Barcelona downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?