Montserrat bezoeken? Vanuit Barcelona naar het klooster, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Montserrat bezoeken? Vanuit Barcelona naar het klooster, info & tips

7 december 2021 in Barcelona0 reacties

Verscholen in de bergen van Catalonië ligt een kloostergemeenschap die zowat het mekka is geworden voor veel Spaanse gelovigen. Het Santa Maria klooster van Montserrat wordt gezien als een plek van religieuze ervaringen, maar ook als een plaats waar de heilige Maagd van Montserrat te vinden is.

Deze gerenommeerde bezienswaardigheid is er niet alleen voor gelovigen maar voor iedereen die geniet van de natuur en de rust.

Tours en tickets van Barcelona naar Montserrat

De makkelijkste manier om Montserrat te bezoeken is door mee te gaan met een georganiseerde tour vanuit Barcelona. Je bezoekt Montserrat dan met een Spaans- en Engelstalige gids die je onderweg heel wat leuke weetjes vertelt. Ideaal voor wie niet veel tijd wil verliezen!

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Montserrat

Montserrat is een bergketen in Catalonië die vooral bekend staat als een belangrijke religieuze plek. Zo beweren meerdere mensen dat ze hier al religieuze ervaringen hebben gehad en visies van God gekregen hebben. Ook de heilige graal zou hier gelegen hebben. Daarnaast is hier ook de Santa Maria de Montserrat te vinden: de belangrijkste religieuze plek van Catalonië.

1.1. De Maagd van Montserrat

De precieze geschiedenis van het klooster is vrij onduidelijk, maar er wordt gezegd dat het beeld van de Maagd van Montserrat tegen het einde van de negende eeuw gevonden werd in de bergen door lokale herders. Vervolgens kwam er in 1025 een monnik van het Santa Maria de Ripoli klooster naar Montserrat en waar hij de Santa Maria gemeenschap aantrof die zich rondom het gevonden beeld had gevormd. De monnik bouwde een nieuw klooster, waarvan gespeculeerd wordt dat het om het Mariabeeld heen gebouwd werd. In 1082 werd het klooster onafhankelijk van Ripoli.

1.2. Verwoest klooster

Eeuwenlang bleef de kloostergemeenschap in rust en vrede, tot aan het begin van de negentiende eeuw de troepen van Napoleon het klooster binnenvielen, leegroofden en verwoestten. Hierdoor sloot het klooster in 1835 voor restauraties, waarna het opnieuw werd geopend in 1844.

1.3. Onderdrukking

Vervolgens werd het klooster onderdrukt in de Spaanse burgeroorlog van 1936, waarbij er 22 monniken weden vermoord. Nadat Francisco Franco in 1939 de macht in handen kreeg werd de Santa Maria de Montserrat een toevluchtsoord voor geleerden, studenten, kunstenaars en politici. Zo werd het klooster al snel een symbool voor het Catalaanse nationalisme.

1.4. Heden

Tegenwoordig is het klooster nog steeds één van de belangrijkste religieuze plekken in Spanje en veel religieuze mensen maken eens in hun leven een overnachting in de bergen.

 1. Het klooster & museum

De Santa Maria de Montserrat is geheel gebouwd in Benedictijnse stijl. Ondanks dat het originele klooster stamt uit 1082 is een groot deel van de gebouwen die je nu kan bezoeken in de laatste twee eeuwen gebouwd.

2.1. De basiliek van Montserrat

De Basilica van Montserrat werd origineel in de zestiende eeuw gebouwd, maar moest na de invallen van Napoleon in 1811 en 1812 helemaal opnieuw gebouwd worden. De façade van de basiliek werd uiteindelijk pas in 1901 geplaatst, maar deze werd in de Spaanse burgeroorlog verwoest. Een nieuwe façade werd tussen 1942 en 1968 geplaatst. Het werd gedecoreerd met reliëfs van Sint Benedictus en Sint Joris met daarnaast een representatie van de monniken die in de burgeroorlog stierven.

2.2. Een kijkje in de basiliek

Binnen in de basiliek zijn heel wat religieuze scenes weergegeven in schilderijen en beelden. De kerk is 33,33 meter hoog en het dak wordt gedragen door uit hout gesneden pilaren die de profeten Jesaja, Jeremia, Ezechiël en Daniel representeren. Rondom het middenschip van de kerk liggen verschillende kapellen voor Sint Peter, Sint Ignatius van Loiola, Sint Maarten, Sint Joseph Calasanz, Sint Benedictus, Sint Escolàstica, del Santíssim, de Heilige Familie, de Heilige Christus en voor de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Aan het einde van het middenschip ligt het altaar dat wordt versierd met panelen die verschillende Bijbelse scenes presenteren, zoals het laatste avondmaal.

2.3. De Zwarte Madonna van Montserrat

Achter het altaar vindt je de ruimte van de heilige Maagd. Ook deze ruimte is versierd met Bijbelse schilderingen en beelden, waaronder het geboorteverhaal van Jezus. Hier is het beeld van de Maagd van Montserrat te vinden. Dit beeld staat ook wel bekend als de Zwarte Madonna van Montserrat door het zwarte hout waar het van gemaakt is. Van het beeld wordt gedacht dat het in Jerusalem gemaakt is en vervolgens naar de bergen van Montserrat gebracht is om het te beschermen, waarna het kloostercomplex mooi rondom het beeld is gebouwd. Ook wordt er gezegd dat het beeld van Maria en haar jonge zoon helende krachten heeft.

2.4. Het jongenskoor de Escolania

 • Elke maandag tem vrijdag om 13u en elke zondag om 12u geeft de Escolania, het jongenskoor van Montserrat, een kort optreden in de Basilica.
 • De Escolania bestaat al sinds de dertiende eeuw en daarmee wordt het gezien als de oudste muziekschool van Europa.
 • Tijdens de zomervakantie treedt het koor niet op

2.5. Het klooster

Het klooster zelf komt uit 1929 en is ontworpen door Josep Puig i Cadafalch, maar in de muren zijn toch nog steeds delen van het oude klooster terug te zien. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen die gedragen worden door stenen pilaren. De begane grond ligt aan de tuin en heeft een fontein in de centrale ruimte.

2.6. Het Montserrat Museum

Tegenover de Basilica ligt het Montserrat Museum. Het museum heeft een collectie van ruim 1300 artefacten uit de klassieke tijd, maar ook werken van Catalaanse kunstenaars als Dali, Picasso, en El Grecco zijn hier terug te vinden. Het museum is verdeeld in drie secties: in de eerste sectie zijn de verschillende werken van moderne Catalaanse artiesten te zien, in een tweede deel zijn de oudere werken te zien en in het derde deel toont de archeologie van het Bijbelse oosten. Daarnaast is er een tentoonstelling over de iconografie van de heilige Maria en de manier waarop zij is gerepresenteerd in kunst door de eeuwen heen.

 1. Wat mag je verwachten van je bezoek?

Het Benedictijnse klooster van Montserrat trekt elk jaar opnieuw miljoenen bezoekers en pelgrims die deze plek met hun eigen ogen willen zien. Wat kan je nu precies verwachten tijdens je bezoek aan Montserrat? Eerst en vooral: prachtige uitzichten en ongelooflijke mooie natuur!

Jammer genoeg zal je hier geen enkel moment in je eentje van kunnen genieten, want deze plek is enorm drukbezocht. Verwacht je dus aan schooluitstappen, toeristenbussen enzovoort. Hoewel niemand houdt van erg toeristische plekken, vinden wij dat deze plek het wel waard is. De spectaculaire uitzichten zorgen er werkelijk voor dat je je even in een andere wereld bevindt!

 1. Openingstijden Montserrat

4.1. De basilica

 • De Basilica is het gehele jaar dagelijks geopend van 7u30 tot 20u.
 • Daarnaast is het ook gewoon geopend tijdens diensten, maar in deze tijden wordt er wel gevraagd voor respect voor de dienst.

4.2. De heilige maagd

 • De ruimte van de heilige maagd is geopend tussen 8u en 10u30 en van 12u tot 18u15.
 • Daarnaast is deze ruimte tussen 15 juli en 30 september ook geopend tussen 19u30 en 20u.

4.3. Het museum

 • Het museum van Montserrat is doordeweeks geopend van 9u tot 18u45 en in het weekend van 8u tot 20u.
 1. Tickets om Montserrat te bezoeken

5.1. Algemene info tickets

 • Entree tot het klooster zelf is gratis. Tickets voor het museum zijn zowel ter plaatse als online te verkrijgen.
 • Voor studenten en gepensioneerden is er een kleine korting
 • Kinderen tussen de 8 en 16 jaar betalen nog minder en de toegang is gratis voor kinderen onder de 8 jaar.

5.2. Soorten tickets

Een populair ticket is het Montserrat Visit ticket. Die geeft je naast toegang tot het museum ook toegang tot de nieuwe audiovisuele ruimte samen met een audiogids die informatie geeft over het klooster.

Daarnaast zijn er op ook verschillende combinatietickets te krijgen voor toegang tot het museum in combinatie met de trein vanuit Barcelona, of een ticket met inbegrepen lunch, een ticket met entree tot het nabijgelegen Santa Cecilia of tot slot een ticket voor een vroeg bezoek aan het klooster.

De makkelijkste manier om Montserrat te bezoeken is door mee te gaan met een georganiseerde tour van een halve of volle dag vanuit Barcelona. Je bezoekt Montserrat dan met een Spaans- en Engelstalige gids die je onderweg heel wat leuke weetjes vertelt. Ideaal voor wie niet veel tijd wil verliezen!

 1. Vermijd de wachtrijen

Probeer zo vroeg mogelijk te arriveren om de grote drukte en lange wachtrijen die later op de dagontstaan te vermijden, of kom juist tegen het einde van de dag. Verder is het ook aan te raden om met een rondleiding mee te gaan, zodat je niet in de rij hoeft te wachten.

 1. Wegbeschrijving naar Montserrat

7.1. Te voet

Vanaf het treinstation Monistrol de Montserrat is het mogelijk om naar het klooster toe te wandelen, maar ik raad het niet aan. De wandeling is stijl en kost ongeveer een uur de tijd en dus enkel haalbaar voor gevorderde wandelaars.

7.2. Met de auto

Montserrat ligt zo’n 60 kilometer verwijderd van Barcelona en de rit duurt zo’n uur tot anderhalf uur. Parkeer bij de gratis Monistrol Vila parkeerplaats, waar je met de kabelspoorweg naar Montserrat kan.

7.3. Met het openbaar vervoer

 • Montserrat is makkelijk te bezoeken met de trein vanaf Plaza Espanya treinstation. Neem de R5 lijn richting Montserrat. Deze trein vertrekt elk uur.
 • Vanaf de halte Monistrol de Montserrat dien je over te stappen op de kabelbaan Aeri de Montserrat of de kabeltrein Cremallera de Montserrat die je naar de hoogte van het klooster brengen. Stap voor de kabeltrein één halte verder uit bij Monistrol de Montserrat. Het kabeltreinstation ligt op een paar minuten wandelen van het treinstation.

Tickets voor het openbaar vervoer zijn te verkrijgen bij de ticketdispensers. Er zijn verschillende mogelijkheden: een retour vanaf Barcelona inclusief de kabelbaan Aeri de Montserrat, een retour vanaf Barcelona met de kabeltrein Cremallera de Montserrat en een Trans Montserrat met een retour vanaf Barcelona + onbeperkt gebruik van de kabeltrein.

7.4.Georganiseerde tours

Wil je graag Montserrat bezoeken vanuit Barcelona, maar geen zin om alles zelf te organiseren en uit te zoeken? Ga mee met een tour, de gids komt je ophalen aan je hotel of verblijf en brengt je terug, bekijk hier alle mogelijkheden + boek online.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Neem een hele dag de tijd voor een bezoek aan Montserrat, zodat je eventueel ook nog een wandeling over de berg kan maken.
 • Bedek je schouders wanneer je het klooster betreed.
 • Zorg dat je goede stevige schoenen draagt om makkelijk op de bergpaden te kunnen wandelen.
 • Er is een restaurant en een café te vinden in Montserrat, je kan ook je eigen lunchpakket meenemen.
 • Foto’s zijn toegelaten, maar er wordt wel afgeraden om foto’s van de Maagd van Montserrat te maken om zo voor ‘een betere doorstroming in de ruimte’ te zorgen.
 1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Filmpje: ervaar het spirituele Montserrat

Dit filmpje geeft je een idee wat er allemaal te zien zal zijn tijdens je bezoek aan Montserrat. Kom tot rust en geniet alvast van de prachtige natuurbeelden.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

 1. Bereid je bezoek aan Montserrat uit met een gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Barcelona volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?