Premium

Wandeling op de Montjuïc heuvel in Barcelona

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wandeling op de Montjuïc heuvel in Barcelona

 • Startpunt: Plaça d’Espanya
 • Eindpunt: Plaça d’Espanya
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 4,6 km
 • Duur: 3 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Het gebeurt vaak dat toeristen hun citytrip Barcelona afsluiten zonder naar de heuvel Montjuïc te zijn geweest. Of erger nog, dat ze er pas voor het eerst over horen als ze terug zijn. Zonde dus, en dat willen we net proberen vermijden door ruim wat aandacht te schenken aan deze heuvel, gelegen in de zuidwestelijke kant van de stad dicht bij de haven. Montjuïc maakt dus gewoon deel uit van het grote Barcelona.

Het hoogste punt is 213 meter en dat levert toch al een fraai uitzicht op de volledige stad. Wist je dat dit het oudst bewoonde gedeelte van Barcelona is? Iberiërs, Romeinen, … er zijn aanwijzingen dat zij er hebben geleefd. In de middeleeuwen moeten er huizen, kerken, uitkijktorens en met zekerheid een fort hebben gestaan.

Nu is het vooral een plek waar Barcelonezen zich met overgave in het uitgaansleven gooien, maar er is ook bij klaarlichte dag flink wat te zien en te beleven wat óók plezier bezorgt … op cultureel, sportief, historisch vlak dan. Én, de Catalanen komen er graag heen omdat zij hier in één van die groene levensaders van Barcelona ontspanning en vertier vinden.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Wandeling op de Montjuïc heuvel

Wandeling op de Montjuïc heuvel in Barcelona

De wandelroute begint op het Plaça d’Espanya, dit is eigenlijk geen plein maar een groot rondpunt. Het wordt gezien als dé toegangspoort tot de heuvel van Montjuïc. Vooraleer je verder naar de heuvel wandelt, kan je eerst nog de prachtige bezienswaardigheden op het "plein" bezichtigen zoals de monumentale fonteinen, van de bekende architect-kunstenaar Josep Maria Jujol.

Wil je graag een mooi zicht hebben over Barcelona? Wandel dan even door naar de top bij het paleis. Hier zijn verschillende platforms vanwaar je een uniek panorama krijgt over de stad.

Wat mag je allemaal verwachten op de Montjuïc heuvel

 • Het Poble Espanyol de Montjuïc, of simpelweg het Spaanse dorp is een soort van openluchtmuseum zoals het openluchtmuseum in Bokrijk. r staan 116 huizen die hier geplaatst werden voor de wereldtentoonstelling van 1929. Het opzet was om aan de wijde wereld te laten zien welke bouwstijlen in Spanje gehanteerd worden.
 • Nationaal Paleis van Montjuïc dat gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van 1929. Vandaag de dag zit er het MNAC in gevestigd waar je Catalaanse kunst kan bezichtigen uit alle kunststromingen beginnend van de 10e tot de 20ste eeuw. Boek je tickets voor het MNAC.
 • Het Estadi Olímpic of Olympisch Stadion dat in 1989 voor het eerst werd geopend en als hoofdstadion diende tijdens de Spelen van 1992.
 • Wil je je graag verdiepen in de Olympische Spelen? Bezoek dan zeker het Museo Olympico. Het museum is veel meer dan een verzameling voorwerpen van de Olympische Spelen in Barcelona. Het brengt met de moderne multimediale middelen en dus op interactieve wijze een overzicht van sportdisciplines die aan bod komen op de Spelen, maar ook andere.
 • Castell de Montjuic dat vanuit strategisch oogpunt Barcelona moest verdedigen, maar vooral ook om de stad te controleren.
 • Voor wie zich graag tussen de natuur bevindt, zijn de tuinen van Teatre Grec de ideale plek.
 • Verder kan je er ook nog tomusea als het Etnografisch Museum en het Museu d'Arqueologia de Catalunya gehuisvest in een renaissance getint paleis opgetrokken voor de wereldtentoonstelling van 1929.
Wil je graag meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop dan een Barcelona Pas, dat is beste deal (Incl. Sagrada Familia + Park Guell) zo bespaar je honderden Euro's uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer.

Tip: hoe geld besparen in Barcelona? Er bestaan verschillende City Passes en Kortingskaarten afhankelijk van wat je wil gaan doen en zien. Bezoek de bouwwerken van Gaudi zoals de Sagrada Familia (sla de wachtrij over). Bekijk hier het volledige aanbod kortingskaarten. (van €13 tot € 95).

Gebruik onbeperkt het openbaar vervoer met de Hola Transport Card vanaf € 16 of openbaar vervoer + toegang tot 25 musea met de Barcelona Card.
Barcelona

Gratis preview reisgids Barcelona downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Barcelona

Ontdek Barcelona via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinformatie maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 16 november 2023 - Lieven Degrieck

Uitstekende info! misschien toevoegen aan de gids dat het restaurant in de MNAC ook best online te boeken is. Bij ons bezoek was het restaurant volzet en werd er geadviseerd om online te reserveren

Gratis preview reisgids Barcelona downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?