De top 10 x bezienswaardigheden van Girona: Wat te zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

De top 10 x bezienswaardigheden van Girona: Wat te zien en doen?

28 december 2021 in Catalonië0 reacties

De historische stad Girona is een geweldige optie voor een daguitstap vanuit Barcelona. De stad is echter veel meer waard dan enkel een dagtrip, zeker als je geïnteresseerd bent in de Catalaanse cultuur. Maak een wandeling door het historische centrum van de stad of door de oude straten op de steile heuvel, en bewonder de huizen met uitzicht op de rivier de Onyar. Een wandeling in deze stad is een geweldige manier om de charmes van de stad te leren kennen. Ontdek hieronder onze favoriete bezienswaardigheden in Girona.

Tickets & tours voor je bezoek aan Girona

Girona bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Girona.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. La Devesa Park

Een geweldige manier om de dag in Girona te beginnen is met een vroege ochtendwandeling door het La Devesa Park. Het park wordt de groene long van de stad genoemd, en het is met zijn 2.500 platanen een van de grootste stedelijke groengebieden van Catalonië.

Hoewel het park in het midden van de drukke stad ligt, is het een ontspannende plek om wat tijd door te brengen. Er worden hier regelmatig festivals, tentoonstellingen en beurzen georganiseerd en op zaterdag is er steeds een markt.

 1. El Call

In Girona woonde in de 12de en 13de eeuw een bloeiende Joodse gemeenschap. De Joodse buurt staat sindsdien bekend als ‘El Call’. Het is één van de best bewaarde Joodse buurten in Spanje en is een geweldige mooie buurt om doorheen te lopen vanwege de nauwe straatjes, de kleine patio’s en de mooie huizen.

TIP GEORGANISEERDE TOUR: Girona bezoeken met een gids? Bekijk hier de begeleide tours van GetYourGuide!

 1. Sant Pere de Galligants

Sant Pere de Galligants is een benedictijnenklooster in romaanse stijl uit de 12e eeuw. Samen met de basiliek, Sant Nicolau, is het een van de belangrijkste romaanse plaatsen in de stad. Het klooster herbergt nu een archeologisch museum, dat hier al sinds 1857 gevestigd is.

Fans van de tv-serie 'Game of Thrones' herkennen deze plek wellicht als de ingang van de Citadel van de Maester (gezien toen Sam voor het eerst in Oldtown aankwam). Meer Game of Thrones ontdekken? Bekijk hier de tours door de stad.
 1. Passeig de la Muralla

Heb je zin in een wandeling en wat frisse lucht? Wandel dan naar de historische stadsmuren van Girona. Het uitzicht vanaf de muren is subliem. Je arriveert er door bij de kathedraal van Girona links af te slaan en de straat te volgen.

TIP STADSWANDELING GIRONA: Download hier onze uitgestippelde stadswandeling in Girona.

 1. Portaal van Sant Cristòfol

Het portaal van Sant Cristòfol werd iets voor 1399 geopend in de vestingsmuur van de stad. Wat je hier vandaag de dag ziet, zijn echter vooral restauratiewerkzaamheden van rond 1725. Het grote, gebogen gedeelte van de muur naast de poort maakte ooit deel uit van een kapel voor de heilige Cristòfol, in de 18de eeuw werd het echter omgebouwd tot een bastion.

 1. Monestir de Sant Daniel

Het Monestir de Sant Daniel biedt accommodatie voor pelgrims en toeristen. Het werd gesticht in de 11e eeuw door gravin Ermesinde van Carcassonne, die op deze plek een nonnenklooster wou stichten.

 1. Kathedraal van Girona

De kathedraal van Girona domineert het hart van de Força Vella. Gebouwd tussen de 11e en 18e eeuw, bevat het elementen uit verschillende bouwstijlen. Zo is er een romaanse kloostergang en Karolingische toren, een barokke gevel en trappen, en een groot gotisch schip dat het grootste ter wereld is in zijn soort.

De ingang van de kathedraal is bereikbaar via een grote trap met 91 stenen treden. In 'Game of Thrones', is deze trap te zien in het zesde seizoen tijdens een confrontatie tussen de Faith militanten van de High Sparrow en de gebundelde strijdkrachten van Lannister en Tyrell.

Je kon de kathedraal ook zien in een aantal andere scènes in King's Landing, namelijk voordat hij te zien is in de explosie van de Grote Sept van Baelor. Bekijk hier de Game of Thrones tours in Girona.

 1. Arabische baden

De Arabische baden werden gebouwd in de 12e eeuw. De baden zijn grotendeels intact gebleven en dat zorgt voor een zeer interessant bezoek.

Ook dit is een filmlocatie van 'Game of Thrones'. Arya werd hier gefilmd terwijl ze vlucht voor de Waif, die de achtervolging inzet. Iets voorbij deze baden ligt Plaça de Jurat, waar Arya een toneelstuk bekeek in de serie. Bekijk hier de Game of Thrones tours in de stad.

Dit plein wordt ook in de realiteit gebruikt voor optredens, en je kan er misschien eentje bekijken als je een bezoek brengt aan de baden tijdens de zomermaanden.

 1. Basilica de Sant Feliu

De Basilica de Sant Feliu was tot de 10e eeuw de kathedraal van Girona, en is nu een van de meest opvallende gotische gebouwen van de stad. Er staat een ranke klokkentoren uit de 14e tot 16e eeuw en nog andere elementen die dateren uit de 13e tot 18e eeuw. In de toren bevinden zich enkele opmerkelijke kunstwerken, waaronder heidense en vroegchristelijke sarcofagen uit de 4e eeuw en de Liggende Christus uit de 14e eeuw.

 1. Doe een Game of Thrones tour

Zoals je wel al gemerkt hebt tijdens dit artikel, zijn er verschillende plaatsen in de stad die het decor vormden in de beroemde serie Game of Thrones. Een handig manier om al de locaties te verkennen is meegaan met een georganiseerde tour in de stad. Zo kom je langs alle plekken en je gids vertelt je allerlei weetjes!

Bekijk hieronder alvast enkele leuke Game of Thrones tours door de stad

 1. Filmpje: ontdek Girona alvast in dit filmpje!

Benieuwd naar Girona? In dit filmpje nemen we je mee naar deze gezellige stad! Als je zelf Girona wilt ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Catalonië.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?