Wie is de Mol 2022 Canarische Eilanden? Overzicht van alle locaties uit de reeks

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wie is de Mol 2022 Canarische Eilanden? Overzicht van alle locaties uit de reeks

Wie is de Mol 2022 Canarische Eilanden? Alle locaties uit de reeks

Het is weer zo ver, zondag 20 maart 2022 begint het gloednieuwe seizoen van De Mol. Samen met presentator Gilles De Coster vertrekken de deelnemers op avontuur om te eilandhoppen op de prachtige Canarische eilanden.

In dit artikel kom je per aflevering te weten, op welke locaties de kandidaten geweest zijn en wat je daar allemaal kan zien en doen bij je volgend bezoek! Ga jij ze ook achterna?

Inhoud artikel

Korte inleiding over De Mol 2022

Voor diegene die nog niet helemaal mee zijn met dit hippe programma, ‘De Mol’ is een Belgisch spelprogramma dat nu zijn tiende seizoen in gaat. En omdat het dit jaar het tiende seizoen is, belooft deze editie meer dan moeite waard te zijn. Zo zal je ook merken dat de geschiedenis zich herhaalt en er bekende gezichten weerkeren. Het programma wordt uitgezonden op Play 4 en gepresenteerd door Gilles De Coster.

Ontdek hier alvast de kandidaten van het tiende seizoen van De Mol

In het programma draait alles om een spel waarbij kandidaten één gezamenlijk doel hebben: alle opdrachten doen slagen en zo veel mogelijk geld verdienen voor de groepspot.

Maar... één van hen is De Mol, diegene die het spel in het geheim moet proberen saboteren. De winnaar? Diegene die De Mol raadt en de uiteindelijke pot mee naar huis krijgt!

Het concept is reeds aan 50 landen verkocht, en werd meerdere malen bekroond voor televisieprijzen. Een echte aanrader voor je zondagavond!

Aflevering 1: Lanzarote

Het is zo ver, het nieuwe seizoen van De Mol is eindelijk weer van start gegaan. De kandidaten starten hun avontuur op de Canarische eilanden op Lanzarote. Dit jaar is het het tiende seizoen van De Mol en dat moet gevierd worden! De eerste opdracht staat dan ook volledig in teken van het jubileum. Zo moesten de kandidaten door enkele opdrachten af te leggen allemaal tijdig op het feest geraken.

De eerste opdracht speelde zich af op een van de prachtige vulkanische gebieden en zandstranden waar de Canarische eilanden onder meer bekend voor staan. Voor iedere kandidaat die tijdig op het feest aankwam, kon men 200€ voor de pot verdienen. Al kon er nog 3000€ extra verdiend worden, als de eregast er op tijd geraakte. De eregast was bovendien niemand minder dan een oude bekende: Jens, die vorig jaar het spel nog voor het echt begonnen was, moest verlaten.

GEORGANISEERDE TOUR: Wil jij ook graag het vulkanische landschap van Lanzarote verkennen? Boek dan zeker een georganiseerde tour of excursie naar het Timanfaya Nationaal park ontdek je alvast de mooiste plekjes in en en rondom het park.

Na een eerste kennismaking en een heerlijke nachtrust in een finca (een typisch Spaanse boerderij omgetoverd tot een accommodatie op het platteland), beginnen ze aan de tweede dag van hun avontuur. Vandaag trekken ze naar Puerto del Carmen.

De tweede opdracht bestaat uit 2 groepen: een groep 'leugenaars' en een groep 'kandidaten die niet al te prikkelbaar zijn'

De groep leugenaars moeten drie kistjes met een bepaalde som geld beschermen terwijl ze in een ondervraging door oud-mollen Gilles en Magda liegen. Wanneer de oud-mollen kunnen achterhalen waar het geld zit, komt er geen geld in de groepspot. Ondertussen lopen de andere kandidaten in een ballonnenpak én geblinddoekt een parcours in een cactustuin. Wanneer een ballon ontploft, krijgen de oud-mollen een tip over de persoon die een koffertje met geld bezit.

Op Lanzarote kan je de Cactustuin in Guatiza bezoeken die werd geplant in een oude grindkuil van een steengroeve. Je komt er langs meer dan 1500 cactussenbloemen van over de hele wereld.
De Canarische eilanden staan vooral bekend om hun vulkanen. Op het moment dat men deze aflevering aan het opnemen was, was er een vulkaan aan het uitbarsten op La Palma.

Maar ook op Lanzarote is er nog vulkanische activiteit, wat heel toepasselijk was op de laatste opdracht namelijk: de vloer is lava. Bij deze opdracht moesten de deelnemers proberen het strandhokje te bereiken zonder de vulkanische grond te raken. Ze konden dit doen door gebruik te maken van enkele onderdelen van een zetel of kast. Voor de liefhebbers van de populaire serie Squid Game zal een deel van de opdracht wellicht bekend voorkomen.

Het moeilijkste deel van de opdracht was misschien wel het steltlopen naar het hokje waar ze een antwoord moesten geven op een persoon gerelateerde vraag. Daarnaast konden de kandidaten die tot bij het hokje geraakte, gaan voor een vrijstelling. Die vrijstelling zat al een jaar lang verborgen in de koekoeksklok van Jens. Deze klok kreeg hij als troostprijs na zijn korte deelname in het vorige seizoen. Omdat de eerste eliminatie dichterbij kwam, besloot een van de kandidaten Uma, om zichzelf vrij te stellen. Bovendien zorgde ze ervoor dat de groepspot niet verdubbeld werd.

Aflevering 2: La Geria

Weer een prachtige dag op het zonovergoten Lanzarote. De kandidaten genieten van het zonnetje en nemen enkele plonzen in het buitenzwembad, tot wanneer ze gestoord worden door een nieuwe opdracht. Een nieuwe kans om de geldpot te verstevigen. Voor de volgende opdracht trekken ze naar La Geria, meer bepaald naar Bodegas Rubicón.

La Geria is een wijnregio en een van de meest unieke landschappen van het eiland. Hier zie je namelijk gigantische putten in de grond met mini boompjes. Men teelt hun druiven hier in putten vol met lavakiezelsteentjes wat niet alleen zorgt voor heerlijke wijnen maar ook voor een bijzonder landschap.

TICKETS: Wil jij ook graag deze wijnregio bezoeken? Met deze rondleiding door de La Geria wijngaarden ontdek je alles over de wijnbouw op Lanzarote en kan je proeven van de heerlijke droge vulkanische Malvasia witte wijn uit de regio. Deze wordt trouwens beschouwd als een van de beste ter wereld.

Koken in een uniek decor

Tijdens deze opdracht, middenin het indrukwekkende landschap van de wijngaard, dienen de kandidaten hun kookkunsten boven te halen en enkele heerlijke Canarische gerechten klaar te maken. Deze gerechten dienen ze voor te schotelen aan een bekende Spaanse foodblogger die hun gerechten zal keuren. Voor elk goed gerecht, verdienen ze geld in de pot.

De gerechten die ze moeten klaarmaken zijn: Gofio Escaldado (een typische Canarische dip met stukjes ui gebaseerd op gofio en visbouillon), Carne con papas (met rundsvlees, aardappelen en verschillende groenten) en als dessertje Bienmesabe geserveerd met een dessertwijn. De ingrediënten liggen verspreid over de gigantische putten van de wijngaard. Daarnaast moeten de kandidaten ervoor zorgen dat ze niet gezien worden door een camera die elke 20 seconden een foto neemt. Jammer genoeg slagen de deelnemers er niet in om de gerechten correct na te maken.

Wanneer jij de Canarische eilanden bezoekt, raden we ook jou aan om deze lokale gerechten eens te proeven. Ontdek nog meer over de Spaanse keuken.

's Avonds worden de kandidaten gekoppeld aan hun perfecte match. En die match is vrij belangrijk want het koppel dat de slechtste score haalt bij het invullen van de mol-enquête, moet het spel verlaten. Maar eerst staat er hen nog een andere opdracht te wachten. Deze opdracht staat volledig in het teken van 'piraten'. De Canarische eilanden lagen vroeger op een belangrijke handelsroute waardoor Lanzarote in de 16e en 17e eeuw enorm belaagd werd door piraten.

Met een schatkaart gaan ze op zoek naar een schat ter waarde van 4000€

De opdracht speelt zicht af op Playa del Papagayo. Het azuurblauwe water, goudgele strand en de dramatische kliffen maken dit ongetwijfeld tot één van de mooiste stranden van Lanzarote. Op de schatkaart zijn vier locaties aangeduid, die elk een opdracht voorstellen. De deelnemers verspreiden zich over de locaties en beginnen meteen vol enthousiasme aan het spel.

 • Twee kandidaten volgen een zeemeermin naar een onderwatergrot waar tips te vinden zijn terwijl drie anderen een kruiswoordraadsel met zeevaartstermen oplossen en het opnemen tegen een piraat.Die piraat staat op een evenwichtsbalk klaar om één kandidaat om de tien minuten van de balk te krijgen. Als de kandidaat de grond als eerste raakt, wint de piraat en wordt zijn vlag omhoog gehesen. Wanneer deze voor de derde keer omhoog gaat, is de schatkist voor de piraat en niet voor de groep.
 • Ondertussen proberen drie andere kandidaten de namen van papegaaien te achterhalen aan de hand van bekende nummers terwijl de laatste drie kandidaten uitzoeken hoe groot de 'Giant of Lanzarote' is.

GEORGANISEERDE TOURS: Wil je graag een uitstap maken naar Papagayo? Bekijk het volledige aanbod excursies naar Papagayo op Lanzarote. Van tochten met een catamaran tot kajakken en snorkelen op het strand van Papagayo.

Aflevering 3: Museo Atlantico en Arrecife

De kandidaten ontwaken in hun prachtige villa in het dorpje Tabayesco. Opnieuw staat er een heerlijk ontbijtje klaar waar ze kunnen van genieten. Maar dat genieten is niet van lange duur, want er zijn weer enkele activiteiten voorzien waarbij ze heel wat geld kunnen verdienen. Voor deze opdracht worden ze in drie groepen verdeeld waarvan één groep van Tabayesco naar het kuststadje Castillo de Agua waar het Museo Atlantico Lanzarote gevestigd is. Dit is niet zomaar een museum. Het museum ligt namelijk in open zee, op 12 meter diepte.

Wil jij ook graag verblijven in het bergdorpje? Bekijk het volledige aanbod vakantiehuizen in Tabayesco.

Het is de bedoeling dat ze in de zee twee standbeelden zoeken op de bodem van de zee. Omdat dit niet vanzelfsprekend is, krijgen ze eerst een korte duikinitiatie waarbij ze allerlei handige tips en tricks krijgen bij het diepzeeduiken. De vier kunstliefhebbers zullen nadien zelf moeten duiken naar de beelden om daar een selfie te nemen met twee specifieke beelden.

Om te achterhalen welke beelden ze moeten zoeken, zullen ze beroep moeten doen op de twee anderen die in een hotelkamer van Hotel Mirador Papagayo ingecheckt zijn. In de hotelkamer hangen namelijk twee foto's van de beelden. Aan de hand van het bekende spelletje ‘Wie is het?’ kunnen ze uitzoeken welke beelden ze moeten zoeken.

Terwijl de duikers achterhalen welke standbeelden ze moeten zoeken, probeert het laatste groepje op zoek te gaan naar de mensen die model stonden voor deze beelden. Deze mensen lopen ergens rond in de haven. Met een tablet kunnen ze specifieke vragen stellen in het Spaans aan locals, zodat ze erin slagen om de juiste personen aan te spreken en ook hiermee een selfie te maken. Met deze opdracht werd in totaal 2800€ verdiend. In totaal zit er nu 8800€ in de pot!

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in het hotel waar Nele en Bert hun opdracht vervulden? Boek dan je verblijf in het Hotel Mirador Papagayo online op voorhand.

Raketlancering in het Parque Nacional de Timanfaya

Voor de tweede opdracht trekken ze terug naar het spectaculaire landschap van Parque Nacional de Timanfaya waar ze een raket moeten lanceren binnen het uur. Om die raket te kunnen lanceren, moeten ze drie vragen over de ruimtevaart juist beantwoorden. De antwoorden op die vragen komen ze onderweg naar de lanceerbasis tegen en dienen ze in te studeren. Ze slagen er in om alle vragen juist te beantwoorden en verdienen hiermee 4000€ voor de groepspot.

Weetje: In de jaren 60 zijn de Amerikanen in dit park de maanbuggy komen testen. Tegenwoordig worden hier ook oefeningen gesimuleerd voor op Mars. Niet voor niets dat het park ook wel eens het maanlandschap genoemd wordt.

GEORGANISEERDE TOUR: Graag het Timanfaya Nationaal Park bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour en genieten van de meest unieke uitzichten? Dat kan! Met deze tours en excursies naar het Nationaal park Timanfaya Nationaal ontdek je alvast de mooiste plekjes in en en rondom het park.

Voor de laatste opdracht mochten de deelnemers een avondje doorbrengen in de cinema in de hoofdstad Arrecife. Die avond speelden ze "De Zaak De Mol" waarin de bekende Vlaamse acteur Frank Focketyn en de kandidaten de hoofdrol spelen. In de film kregen de kandidaten elkaar te zien tijdens een van de selectieproeven. Daarbij vertelde Frank Focketyn of hij molpotentieel zag in de kandidaten.

De kandidaten kunnen ervoor kiezen om te blijven zitten of eerder door te gaan om sneller aan de eliminatietest te beginnen. Uiteindelijk koos Nele er vrijwillig voor om het spel te verlaten omwille van de rust die ze nodig heeft om haar been te verzorgen.

REISGIDS: De volgende aflevering trekken ze naar een ander eiland. Wil je graag zelf nog meer ontdekken van Lanzarote? Download hier onze gratis reisgids Canarische Eilanden.

Aflevering 4: Gran Canaria

Vandaag laten de kandidaten Lanzarote achter zich en reizen ze verder door naar een ander Canarisch eiland. Hun volgende bestemming is Gran Canaria waar de zoektocht naar De Mol verder gaat. Gran Canaria is één van de populairste reisbestemmingen voor een zonvakantie maar het is ook de ideale bestemming voor fietsliefhebbers. Hoe kunnen de kandidaten hun avontuur op Gran Canaria dan ook beter starten dan met een uitdagende een bergrit in een prachtig natuurlandschap.

De Barranco de Guayadeque (“Guayadeque-ravijn”) is een van de grootste ravijnen van de Canarische Eilanden. Het is een mooie plek in de natuur, die niet alleen bekend staat om haar diversiteit aan inheemse planten en dieren, maar ook omwille van haar rijkdom aan archeologische overblijfselen. Hier vind je een aantal rotswoningen, alsook een kluizenarij en verscheidene restaurants die verborgen liggen in het rotsige landschap.

De groep neemt het vandaag op tegen profwielrenner Thomas De Gendt tijdens een 8 kilometer lange bergrit in de Barranco de Guayadeque De kopman Yens zal de volledige route afleggen terwijl de anderen telkens tot een bepaald tussenpunt rijden. Hiervoor verdienen ze telkens een bepaalde som geld en krijgen ze drie keer de kans om de profwielrenner zo lang mogelijk tegen te houden. De geldsom is echter pas verdiend wanneer Yens de finish haalt voor Thomas. En daarin is de groep geslaagd!

Na een vermoeiende bergrit, mogen de kandidaten zich even uitleven op de indrukwekkende Gay Pride in Maspalomas. Maspalomas is gelegen in het zuiden van Gran Canaria en is één van de bekende badplaats op het eiland maar ook een bekende bestemming bij de LGBTQ-gemeenschap.

De periode wanneer de Mol werd opgenomen, vond de Winter Pride plaats, een van de hoogtepunten van het jaar in Maspalomas. De volgende opdracht staat volledig in teken van dragshows. Zo dienen drie mannelijke kandidaten zich om te toveren tot een prachtige dragqueen - wat hun toch wel goed gelukt is - een uitbundige dragshow te geven voor enkele fenomenen uit de dragwereld op Gran Canaria. Uiteraard worden ze bijgestaan door de overige kandidaten die voor het decor en de muziek zorgden. De groep verdiende met de opdracht zo'n €2000 bij.

Maspalomas is vooral bekend omwille van haar zandduinen. Wil jij ook graag deze zandduinen bezichtigen tijdens je reis op Gran Canaria? Dan kan je dit extra bijzonder maken door een kamelenrit door de Dunas van Maspalomas te doen.

Onverwachte wending in geschiedenis van De Mol

Naarmate de eliminatieronde dichterbij kwam, gebeurde iets heel onverwachts. Voor het eerst in de 10-jarige geschiedenis van “De Mol” besloot de saboteur zelf om zijn spel stop te zetten. Philippe Minguet, kreeg deze editie de honneurs van mol maar wou vroegtijdig het spel verlaten omwille van de fysieke en emotionele druk.

Maar, niet getreurd, want de zoektocht gaat verder! Gilles de Coster heeft namelijk, na een kort 'overtuigingsgesprek' een nieuwe mol werd aangesteld. Voor het eerst, zijn er dus twee mollen. Kan jij, na alle theorieën, opnieuw achterhalen wie de mol is? 😉

Aflevering 5: Aqualand Maspalomas

Na een verrassende twist, starten de kandidaten weer vanaf nul. Wanneer Philippe vorige week besloot om uit het spel te stappen, werd de fakkel van 'De Mol' doorgegeven aan een van de overige kandidaten. Deze aflevering kon hij/zij dan ook voor het eerst in actie treden en mollenstreken uithalen. Maar alvorens de kandidaten hun zoektocht verder zetten, worden ze in alle vroegte gewekt door het thuisfront met een heerlijk ontbijtje.

Waterpret in Aqualand Maspalomas

De eerste opdracht vandaag speelt zich af in het waterpark Aqualand in Maspalomas, het grootste waterpretpark van Gran Canaria. Het is niet zomaar een opdracht want de kandidaten krijgen hulp van de bezoekers van thuis. Overal in het park liggen identieke kokertjes met geld (van 10€ en 1000€) verstopt én een bankroetkoker. De bezoekers moeten de kandidaten helpen om die kokers te vinden. Op het einde van de opdracht worden alle kokers verzameld waarvan ze zes verzilveren. Die kokers zullen het bedrag bepalen dat ze verdienen voor de groepspot.

Maar eerst maken de kandidaten kennis met het Waterlabyrint, met zijn 8 verschillende glijbanen is het de eyecatcher van Aqualand. Ze dienen met de letters S-A-B-O-T-E-U-R woorden te vormen van een specifiek aantal letters. Als dat lukt, krijgen ze een extra opdracht waarbij ze telkens 500€ extra kunnen verdienen.

TICKETS: Wil jij ook graag het Waterlabyrint uitproberen? Bestel je tickets voor het Aqualand in Gran Canaria online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Het volgende spel staat in teken van vertrouwen en wantrouwen

Na een leuke dag in het Aqualand, is het tijd voor de bezoekers om terug naar huis te gaan maar voor de kandidaten gaat de zoektocht verder. In de volgende opdracht doen de kandidaten een vertrouwensoefening waarbij ze een ranking maken. Op één staat de persoon die ze het meest vertrouwden, op vijf de persoon die ze het minst vertrouwden. De minst verdachte is op dit moment Emanuelle waardoor zij een speciale rol krijgt in de volgende opdracht. De andere kandidaten krijgen op basis van hun ranking een bepaald aantal minuten die ze nodig hebben in het spel.

Lasershooten op tijd

De kandidaten trekken met hun eigen aantal minuten op de klok het speelveld in. Hier staan verschillende barakken waar ze geld kunnen verdienen. Maar het speelveld wordt strategisch bewaakt door schutters. Wanneer de kandidaten geraakt worden, verliezen ze 30 seconden. Wat ze niet weten, is dat er niet alleen geld te verdienen valt in de barak, maar ook pasvragen. Aan hen de keuze waarvoor ze kiezen. Nadien gaat de kandidaat door naar Emanuelle die hen staat op te wachten aan de finish.

Zij heeft vandaag de touwtjes in handen want zij beslist wie ze door laat en wie niet. Wanneer ze iemand neerschiet met pasvragen in het koffertje, zijn de pasvragen voor haar. Schiet ze iemand neer die geld bij zich heeft, gaat dat bedrag van de groepspot. Na heel wat discussiëren en onderhandelen, verdient Manu maar liefst 5 pasvragen en wordt er uiteindelijk 3000€ van de 6000€ verdiend.

Aflevering 6: Tejeda

Voor de eerste opdracht trekken de kandidaten naar Tejeda, een gezellig plattelandsdorpje centraal gelegen op Gran Canaria. Uma en Manu worden in een verlaten huisje gedropt waar ze allerlei heiligenbeelden dienen schoon te poetsen. Dat klinkt vrij eenvoudig, maar er is ook een bom aanwezig. Wanneer deze af gaat, worden ze ondergedompeld door stof en andere vuiligheid en kunnen ze zo goed als opnieuw beginnen.

Ondertussen worden de andere deelnemers door Gilles gebrieft op het charmante dorpsplein. Echter is het niet meteen duidelijk wat er juist van hen gevraagd wordt. Er gebeuren allerlei dingen op het plein waaruit de kandidaten tips kunnen halen die hen leiden tot de andere twee kandidaten.

Wanneer de tijd stopt (om de acht minuten), ontploft de bom bij Uma en Manu en spelen de gebeurtenissen op het plein zich opnieuw af. Het is een soort van tijdloeps waar de kandidaten in zitten. Telkens gaat er €500 van het winnende bedrag. Uiteindelijk had de groep acht loops nodig, waardoor er slechts 1.000€ van de €5000 verdiend wordt.

Onze tip: Bezoek de charmante dorpjes en de prachtige en groene landschappen van Gran Canaria. Met je lokale gidsen zul je Moya, Fontales, Artenara en Tejeda tegenkomen. Boek je tour online

Hakuna Banana

De volgende opdracht speelt zich af op een bananenplantage op het platteland van Gran Canaria. Hier moeten de kandidaten themavragen (wetenschap, film, ..) over bananen oplossen. Die vragen liggen natuurlijk verspreid over de plantage en moeten ze zo snel mogelijk proberen te zoeken.

Ze starten in een kleine kooi die telkens maar voor twee minuten open gaat. In die tijd moeten twee kandidaten proberen om de vragen te beantwoorden en de juiste banaan (antwoord) mee te brengen. Ondertussen kunnen de overige kandidaten telkens 30 seconden bijverdienen wanneer ze een banaan in het vangnet kunnen schieten. Bij een foutief antwoord gaat er geld uit de pot, bij een goed antwoord winnen ze geld. Hoe verder de vragen verwijderd van de kooi, hoe meer geld het kan opleveren voor de pot.

Wist je dat de bananen die op Gran Canaria groeien Plátano Canario heten en enkel voorkomen op de Canarische Eilanden? Ze zijn iets kleiner en een stuk zoeter dan de Zuid-Amerikaanse bananen die je bij ons in de winkels kan vinden.

VERBLIJFTIP: Overnacht net zoals de kandidaten van De Mol in het Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso. Het landelijke hotel bevindt zich in een omgebouwde Canarische boerderij en wordt volledig omringd door bananenbomen. Je geniet er van de tijdloze sfeer en je kan er gebruikmaken van het fitnesscentrum, en het buitenbad. Bovendien ligt het hotel op slechts 15 minuten rijden van de hoofdstad Las Palmas. Meer info en boeken.

Na een ontspannen avond in de stad, volgt een actieve en uitdagende opdracht die niet voor iedereen is weggelegd. De kandidaten moeten namelijk van een 60 meter hoge klif springen met een vrije val van drie seconden. De mol heeft eerder beslist in welke volgorde de kandidaten zullen springen. Wie de sprong waagt, verdient sowieso €250 voor de pot. Maar, daarnaast spelen ze ook voor extra inzet. Namelijk het resultaat wat de andere kandidaat draait aan het rad.

Een sprong kan extra geld opleveren of geld doen verdwijnen. Maar er zijn ook persoonlijke voordelen zoals pasvragen te winnen. Wat er ook gedraaid wordt, het wordt pas verzilverd wanneer de andere kandidaat springt. Degene die moet springen zal dus blindelings moeten vertrouwen op wat de andere kandidaat zegt. Iedereen, buiten Emanuelle, besluit om van de klif te springen. Een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten.

Alweer geen eliminatieronde

Het lijkt wel alsof de tiende editie vervloekt is want ook deze keer verliet iemand het spel vanwege een blessure. Tijdens het klifspringen heeft Anke een ellenboogbreuk opgelopen en kan ze hierdoor onmogelijk het spel verder spelen. Zo wordt er weer geen eliminatieronde gespeeld. Voor Sven, Yens, Uma en Manu komt het einde nu stilletjes aan dichterbij.

Aflevering 7: La Gomera

Het einde van het tiende seizoen van De Mol is in zicht en we kennen de drie finalisten: Uma, Yens en Sven. De laatste dagen van De Mol spelen zich af op het eiland La Gomera. Vanop afstand lijkt La Gomera een onneembare vesting met zijn uitstekende rotsen. Verder wordt het eiland gekenmerkt door piepkleine weggetjes en wandelpaden die zich een weg banen langs kliffen en ravijnen, en kronkelend door weelderig groene valleien en rotsen gaan die gevormd werden door eeuwenoude vulkanische activiteit.

Voor hun eerste opdracht worden ze in twee groepen verdeeld: twee krijgers en twee vredesduiven. Uma en Yens (krijgers) trekken het prachtige berglandschap in van La Gomera. Ze volgen hier een eeuwenoud pad en moeten voor zonsondergang een ritueeloffer brengen aan de goden van Guanchen, krijgshaftige oorspronkelijke bewoners van La Gomera. Als ze in deze opdracht slagen, verdienen ze 2000€ voor de pot. Wat het offer juist is en hoe ze het moeten brengen, komen ze onderweg te weten. Hiervoor moeten ze de taal van de Guanchen en de herderssprong (van een berg afdalen met behulp van een stok) aanleren.

Silbo Gomero stamt af van de eerste bewoners van La Gomera en is een soort fluit taal. Deze taal gebruikte de Guanchen tijdens de geitenhoede om in dit bergachtige landschap te kunnen communiceren met elkaar.

De andere twee deelnemers Sven en Manu trekken naar de kust waar ze een hele namiddag in bed doorbrengen. Ondertussen spelen ze het Rad van Fortuin waarbij ze 10 wereld verbeterende slogans moeten vinden. Daarbij mogen ze leuke prijzen kiezen voor maximaal 3000€ en bewaren op hun bed. Elke prijs heeft een bepaalde waarde. En wanneer de spullen op het einde van de opdracht nog steeds in het bed liggen, gaat dat bedrag naar de pot. Dat klinkt eenvoudig maar de laatste vijf minuten, begint het bed te kantelen. Hoe meer spullen er afvallen, hoe minder ze verdienen.

Zo blind als een mol in de oude vismijnsite in La Rajita

Voor de tweede en de laatste opdracht moeten de deelnemers in een verlaten gebouw geblinddoekt vijf knoppen induwen. Wie zijn blinddoek afneemt, kan neergeschoten worden en zijn de ingedrukte knoppen ongeldig. Om de locatie van de knoppen te achterhalen, moeten ze eerst geblinddoekt vragen beantwoorden. Hoe meer vragen ze juist hebben, hoe meer locaties te te weten komen.

Ondertussen proberen de andere kandidaten ervoor zorgen dat de schutters lawaai maken door met een bijl in te gooien. De geblinddoekte wordt tijdens zijn zoektocht ook afgeleid door de handlanger van de mol die de kandidaat probeert te verleiden met eliminatievragen en molboekjes van de voorgaande deelnemers. Ze kunnen het volledige bedrag pas verdienen wanneer alle knoppen zijn ingedrukt. Dit is hun echter niet gelukt.

Emanuelle is, ondanks de eliminatievragen die ze heeft kunnen bemachtigen, degene die het spel moet verlaten net voor de finale. Over de finale gesproken, deze is dit jaar net iets anders dan we gewoon zijn. De finale wordt namelijk live gespeeld in Paleis 12, onder het toeziend oog van maar liefst 10.000 fans! Ben jij één van deze?

EILANDHOPPEN: Wil jij, net zoals de deelnemers van De Mol, ook graag zoveel mogelijk zien van de Canarische Eilanden? Wat dacht je van eilandhoppen op de Canarische eilanden? Een aangename manier om de zon, zee, natuur en Spaanse cultuur te combineren met een ultiem vakantiegevoel wanneer je van het ene eiland naar het andere hopt. Bekijk zeker onze rondreis op de Canarische Eilanden.

Aflevering 8: De finale

Zondag 8 mei konden we niet alleen uitgebreid Moederdag vieren, maar ook dé finale van De Mol 2022 kijken waar we allemaal op hebben gewacht. Voor deze tiende editie besloten ze de finale net iets spectaculairder aan te pakken. Zo kon je ze niet alleen mee volgen van thuis uit, maar ook live in Paleis 12 in Brussel. En ja hoor, ook wij waren van de partij!

Wanneer we bij Paleis 12 toekwamen, was het aan ons om kleur te bekennen: wie is volgens onze de Mol? Je had de keuze uit drie verschillende kleuren, iedere kleur staat voor een finalist. Eenmaal plaatsgenomen in het Paleis, begon het einde te naderen, Gilles de Coster wandelde het paleis binnen en laatste briefing van de Mol vond plaats. Vooraleer de Mol voorgoed ontmaskerd werd, kregen ze nog enkele opdrachten.

De laatste dagen op Canarische bodem

De niets vermoedende kandidaten begonnen vol enthousiasme aan hun laatste opdracht op La Gomera. Ze spelen maar liefst voor 10 000€. Hiervoor moeten ze een bom onschadelijk maken. Wanneer ze hier niet in slagen, ontploft de bom bij 10 000 mensen (in Paleis 12). De enige manier om hem te ontmantelen is door de juiste draad te doorknippen op La Gomera. Op hun zoektocht naar hun ontstekingsmechanisme komen ze, aan de hand van tips, te weten welke draad ze moeten doorknippen. Uiteindelijk kiezen ze voor de verkeerde draad waardoor de bom in het paleis afgaat.

Hier kon je al met zekerheid weten dat Uma "De Mol van 2022" was. De draad die ze moesten doorknippen was namelijk "blauw", de kleur van het kostuum dat Uma op de finale draagt.

Na het ontmantelen van de bom, denken de kandidaten dé finaletest af te leggen. Maar niets is minder waar, de finale wordt namelijk pas gespeeld in Paleis 12 waar de finalisten elk nog één allerlaatste opdracht moeten uitvoeren. Voor de live-finaleopdracht konden ze nog eens 6000€ bijverdienen voor de groepspot.

Hiervoor moest Uma 45 seconden drummen, Sven een nummertje tapdansen en Yens moest zichzelf binnen de 50 seconden weten te ontsnappen uit een dwangbuis. Uiteindelijk is enkel en alleen Sven in zijn opdracht geslaagd en is er geen geld verdient voor de pot. Zo komen ze op een eindbedrag van maar liefst 26.390€. Maar wie gaat er met deze groepspot naar huis?

Dé finaletest van het jubileumseizoen

Uiteindelijk leggen de finalisten voor het laatst hun test af dat gevolgd wordt door 'le moment suprème': de winnaar van De Mol 2022. De winnaar van deze editie is de 30-jarige Sven uit Denderleeuw. Maar Wie is de Mol van dit spannende seizoen vol tumult? Het was de 26-jarige leerkracht Uma die zich dagenlang wist verborgen te houden. Uma werd na het afscheid van Philippe aangesteld als nieuwe mol en kreeg maar half zoveel tijd als een 'normale' mol. Ze heeft het dan ook fantastisch gedaan en zorgde voor een geslaagd avontuur voor De Mol.

Eilandhoppen op de Canarische eilanden

Eilandhoppen, wanneer je het ene eiland gezien hebt, kan je al snel hoppen naar het andere

De Canarische Eilanden bestaat naast heel wat kleine, onbewoonde eilandjes, uit 7 grotere eilanden die elk een bezoekje waard zijn. Gaat je voorkeur uit naar een ontspannende strandvakantie? Dan zullen de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura en Lanzarote je zeker weten te bekoren. Wil je vooral veel wandelen in ongerepte natuur? Dan zijn La Gomera, La Palma en El Hierro "jouw" Canarische eilanden.

Hoewel hier zeker iets van aan is, houdt deze stelling geen rekening met de veelzijdigheid van elk Canarisch Eiland. Want naast grote resorts en stranden hebben bijvoorbeeld ook Gran Canaria en Tenerife prachtige plekjes in de natuur. Wat dacht je van een beklimming van de hoge top van de Teide? De hoogste berg van Spanje, met tal van geweldige wandelpaden! Of een namiddagje zweten in het unieke duingebied van Maspalomas dat lijkt op de Sahara?

EILANDHOPPEN: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Canarische Eilanden? Wat dacht je van eilandhoppen op de Canarische eilanden? Een aangename manier om de zon, zee, natuur en Spaanse cultuur te combineren met een ultiem vakantiegevoel wanneer je van het ene eiland naar het andere hopt. Bekijk zeker onze rondreis op de Canarische Eilanden.

Hieronder heb je alvast een kaartje met de ligging van de Canarische Eilanden

Wat is de beste reistijd om de Canarische eilanden te bezoeken?

Je hoort meestal dat de Canarische Eilanden het hele jaar door mooi en aangenaam zijn. Toch kan het geen slecht idee zijn om je bezoek tussen maart-mei of september-november te plannen. In deze tussenseizoenen zijn de stranden niet zo druk, er zijn minder toeristen, en de prijzen van hotels en andere zaken zijn ook wat goedkoper.

In de zomer en de winter komt het grootste aantal toeristen, waardoor het ook moeilijker wordt om de juiste accommodatie te vinden, en nog veel moeilijker is om de ‘echte’ Canarische Eilanden te ontdekken, zonder de hordes toeristen.

Boek je vliegtickets voor de Canarische eilanden

Ben je overtuigd en wil je graag zelf de schoonheid van de Canarische Eilanden ontdekken? Boek je vliegtickets voor de Canarische eilanden dan voordelig online en droom alvast van je volgende vakantie. De meeste vluchten naar de Canarische Eilanden zijn rechtstreeks vanuit Brussel en Amsterdam en duren ongeveer 4 à 4,5 uur.

Waar best een auto huren op de Canarische eilanden?

Welk eiland je ook kiest, een huurauto raden we zeker aan. Zonder een auto kom je namelijk niet op de mooiste verborgen plekjes en de veelzijdige landschappen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen afwijken. Zo kan je ook onderweg naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Begin meteen aan je vakantie met een huurauto

Je kan ter plekke een auto huren, maar het is natuurlijk wel handiger als je dit vooraf al doet. Zo kan je kiezen uit een breder gamma aan wagens en heb je vaker interessante kortingen dan wanneer je bij aankomst nog moet boeken. Bovendien staat je auto dan voor je klaar zodra je het vliegtuig uitstapt. Hoe handig is dat? Je kan onmiddellijk aan je vakantie beginnen.

 • Je kan bij de grote maatschappijen zoals Sixt, Europcar en Avis een wagen huren.
 • Bij het kleinere Sunnycars zijn alle verzekeringen inbegrepen in de prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Ben je op zoek naar de goedkoopste huurwagen? Kijk dan zeker eens bij EasyTerra.
 • Er is ook een Nederlandstalig noodnummer voorzien. Handig!

HUURAUTO: Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

Met de boot of het vliegtuig de eilanden oversteken?

Je stelt je natuurlijk de vraag, of je het best de Canarische eilanden oversteekt met de boot of met het vliegtuig. Beide opties zijn mogelijk en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo reis je in het vliegtuig misschien iets comfortabeler, terwijl je met de boot een extra unieke ervaring beleeft en je de omgeving van de eilanden kan bewonderen. Welke optie jij kiest, is natuurlijk geheel persoonlijk. Wij hebben alvast de mogelijke opties voor je toegelicht:

Met het vliegtuig

 • Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die tussen de Canarische eilanden vliegen: Binter Canarias en Canaryfly.
 • Beide hebben ze concurrerende prijzen voor hun vluchten en met een beetje geluk vlieg je al voor een paar tientjes naar het volgende eiland.
 • Binter biedt meer keuze in routes, maar is meestal ook ietsje duurder. Deze maatschappij vliegt ook meerdere malen per dag

Met de boot

 • Ga je liever met de boot? Dan heb je drie verschillende opties.
 • Fred Olsen heeft de snelste boten en maar is jammer genoeg de duurste van de 3.
 • Je kan ook kiezen voor Naviera Armas, deze veerboten gaan een stukje langzamer, maar zijn op de meeste routes ook een stuk goedkoper.
 • Tras Mediterranea is je laatste optie. Deze vaart slechts op een paar routes en niet meer dan een paar keer per maand. Deze wordt dan ook niet zoveel geboekt.
 • Wat eventueel wel handig is aan Tras Mediterranea is dat ze zelf ook vanaf de Canarische eilanden naar Ibiza, Mallorca, Menorca en verschillende steden op het vasteland van Spanje varen.

Praktische tips voor je vakantie op de Canarische eilanden

Zoals je kan zien, valt er heel wat te zien en te beleven op de Canarische eilanden. Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme! We hebben nog enkele praktische tips samengesteld om je reis naar de Canarische eilanden zorgeloos te laten verlopen.

 • Ben je van plan om veel te wandelen? Dan raden we je aan om goede wandelschoenen mee te nemen.
 • Als je van plan bent om af en toe eens te gaan zwemmen, dan is het altijd handig om waterschoenen bij je te hebben.
 • Neem ook altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
 • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien. Ook een zonnebril kan altijd van pas komen.
 • Wanneer je gaat wandelen, neem je ook altijd best een extra trui mee. Door de hoogteverschillen (zoals bv. bij de El Teide) kan het soms wat kouder zijn.
 • Ga je eilandhoppen op de Canarische eilanen? Als je met de wagen op een ferry op wil, wees dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
 • Bestel je tickets voor tours en excursies op de Canarische eilanden online op voorhand zodat je lange wachtrijen ter plekke kan vermijden.

Speel het 'Wie is De Mol' Bordspel

Ben jij een echte 'molloot'? Weet je altijd al van in het begin wie De Mol is? Dan ben jij gegarandeerd een krak in dit bordspel! In dit avontuurlijke spel van De Mol, krijgen jij en je medespelers de opdracht een geheim op te lossen. Kan jij hem vinden? Bestel het 'Wie is de Mol Bordspel' nu online en speel het dit weekend met je vrienden en familie!

Download je gratis reisgids Canarische eilanden

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Canarische Eilanden met meer dan 140 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden

Gratis reisgids Canarische Eilanden downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?