13 x mooiste, unieke en bijzondere plekken in België + kaartje

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

13 x mooiste, unieke en bijzondere plekken in België + kaartje

27 mei 2024 in België3 reacties

Unieke plekjes en mooie bijzondere plaatsen in België + kaartje

In België is er meer dan genoeg leuks te ontdekken, je hoeft lang niet altijd het land uit om mooie plekjes te ontdekken. Het enige is dat je wel moet weten waar je moet zoeken. Er zijn namelijk tal van verborgen parels die het ontdekken waard zijn, vaak hoef je er niet eens meer dan een uurtje voor in de auto te zitten. Op deze pagina vind je meer dan voldoende inspiratie voor je volgende tripje binnen de grenzen.

Inhoud artikel

 1. De Lommelse Sahara

Heb je altijd al eens een bezoekje willen brengen aan de Sahara woestijn? Dan kan dat ook gewoon in België. Bij Lommel vind je namelijk de Lommelse Sahara, een gebied dat ooit is ontstaan door de vervuiling van de nabijgelegen zinkfabriek. Jarenlang was er in de omgeving geen stukje groen meer te bekennen en was er alleen een grote zandvlakte te zien.

Deze kreeg natuurlijk meteen de bijnaam Sahara, maar laat je niet misleiden door de naam. Er is genoeg groen en water in het gebied, wat het bijzonder geschikt maakt voor een lange wandeling in Lommel. Op de uitkijktoren heb je het beste zicht over het gebied en in de zomermaanden wordt er ook wel eens kunst geëxposeerd.

 1. De waterval van de Bayehon

Met zijn 9 meter is het misschien niet de grootste waterval die je ooit hebt gezien, maar deze topper in de Belgische Ardennen toch zeker de moeite waard om eens te bekijken. In het naburige dorpje Longfaye, niet ver van Malmedy kun je terecht voor een heerlijke lunch of diner, je hoeft dus niet alleen voor een stromend beekje om te rijden.

TIP: Wist je dat je ook een mooie wandeling kan maken rond de waterval? Meer info vind je hier

 1. Verlaten kolenmijn in Charleroi

Over het algemeen heeft Charleroi niet echt een goede reputatie als het gaat om de schoonheden in de wereld. Toch valt er toch wel wat te bezichtigen, zoals de kolenmijn Charbonnage n° 10 du Gouffre. Hier vind je de hoogtepunten van de staalindustrie, waar je ook nog eens moderne kunst kunt vinden. Beslist een must-go als je van de industriële look houdt.

 1. Japanse tuinen in Hasselt

Natuurlijk zijn er in Europa meerdere Japanse tuinen te vinden, maar de grootste Japanse tuin van allemaal kan je vinden in Hasselt. Houd er rekening mee dat je niet zomaar iedere dag van het jaar kunt gaan, want de bloesems van de Japanse kerselaars bloeien niet het hele jaar door. Al heeft elk seizoen wel zijn charmes en kleur de tuin het ganse jaar door in een andere kleur.

 1. Grotten van Han

Je kent misschien wel de grotten van Lascaux in Frankrijk of de grotten van Postonja in Slovenië. Maar weet dat er ook in ook in België immense grottenstelsels zijn, hiervoor moet je naar de grotten van Han. In de stelsels van kilometers lang vind je de mooiste rotsformaties en druipstenen. Door de jaren heen hebben archeologen er vele schatten gevonden, waarvan je sommigen ook kunt bekijken.

In de Tweede Wereldoorlog deden de grotten nog dienst als schuilkelder voor de soldaten, vandaag de dag wordt je met een treintje bij de ingang afgezet en kan je er zelf via een uitgestippeld parcours rondlopen, op het einde van de grot is er ook een boottocht voorzien. Naast het bezoek aan de grotten kan je er ook naar het wildpark van Han, dus zorg dat je genoeg tijd voorziet.

TIP: Koop je tickets voor een bezoek aan de Grotten van Han online, ze zijn 2 EUR goedkoper dan aan te kassa + je kan annuleren tot 24u voor aankomst. Extra troef als je tijdens Corona of COVID-19 zeker wil zijn !

 1. Zimmertoren in Lier

In de Zimmertoren wordt het levenswerk tentoongesteld van Louis Zimmer (1888-1970), ooit de knapste kop van de stad. Deze toren uit de 14de eeuw, een onderdeel van de eerste stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd om de “Astronomische Studio” om enkele klokken van Louis Zimmer onder te brengen. De bewegingen in ons zonnestelsel, inclusief de aswentelingen van planeten, worden er getoond. De bekendste klok in de toren is de “Wonderklok”, waarin de tijd op diverse wijzen wordt voorgesteld.

 1. Boshyacinten in het Hallerbos

Ten zuiden van Brussel, nabij de stad Halle vind je beeldschone natuur. De wilde boshyacinten die in dit beboste gebied van het Hallerbos bloeien hebben het bos de bijnaam ‘Blue Forest’ gegeven. Ook hier moet je er rekening mee houden dat de bloeiperiode heel kort is, wat betekent dat je maar kort de tijd hebt om van dit adembenemende tafereel te genieten. De bloeiperiode is niet ieder jaar hetzelfde, je kunt dus altijd het beste op de website kijken, daar wordt alles nauwkeurig bijgehouden.

 1. Dinant

Als je op zoek bent naar een leuke plek aan het water, dan zit je in Dinant aan het goede adres. Misschien wel een van de meest fotogenieke plekken in België, waar ook nog eens heel veel te bekijken valt. De Citadel op de rots is niet alleen adembenemend om te zien, het heeft ook nog eens het beste uitzicht over de stad.

Zelfs voor een tripje van twee dagen is de stad geschikt, zo kun je varen over de Maas of een bezoekje brengen aan de brouwerij van Leffe bier. Natuurlijk kan je Dinant niet verlaten zonder zijn bekendste inwoner te groeten Adolf Sax, inderdaad de uitvinder van de saxofoon.

TIP: Wil je graag een weekendje weg naar naar Dinant? Download dan onze autoroute Dinant hier.

 1. Borgloon

Volgens de Britse krant The Guardian is Borgloon de allermooiste plek van België. Er is een kunstinstallatie van architecten Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh te zien, waarbij 100 staalplaten samen het beeld van een kerk vormen, de bijzondere doorkijkkerk "Reading between the lines". Het is allemaal zo gebouwd dat je het uitzicht achter de kerk nog steeds goed kunt zien, waardoor je ook geen millimeter van de omgeving hoeft te missen.

Ga vooral eens langs tijdens zonsondergang, waar je de zon kunt zien zakken door de spijlen van de installatie. Het grootste voordeel? Je kunt deze plek gratis bezoeken. April is de mooiste tijd om eens langs te gaan, aangezien het in de bloesemstreek ligt en deze dan in bloei staan.

TIP: Onze wandelroute in Borgloon brengt je langs de mooiste kunstwerken in 7 km.

 1. Abdij van Villers la Ville

In Villers La Ville, ongeveer 30 minuten ten zuiden van Brussel, vind je de Abdij van Villers uit 1146. Wanneer je de abdij van Villers bezoekt, keer je als het ware terug in de middeleeuwen. Je kan hier rustig ronddwalen in en rond de ruïnes van de abdij. Het geeft je een perfect beeld over hoe het leven van de monniken moest geweest zijn jaren geleden. Een van de hoogtepunten tijdens je bezoek aan deze historische site is de abdijkerk. Nergens in Europa vind je een abdij die zo goed bewaard is gebleven, dus het is zeker het omrijden waard.

 1. Het spookdorp Doel

In de Antwerpse haven vind je het spookdorpje Doel. Ooit een vredig dorpje in de Scheldepolders, sinds enkele jaren vooral gekend van leegstaande huizen en straten vol graffiti en street-art. Op een tiental bewoners na is het dorpje volledig verlaten en zo is Doel een spookdorp geworden. Doel is ook gekend om z’n kerncentrale en doet me daardoor ook onbewust denken aan Tsjernobyl en de verlaten stad Pripjat, al heeft het vertrek van de inwoners van Doel geen enkele gelijkenis hiermee. Neem je fototoestel of smartphone mee en ga lekker zelf gaan fotograferen in Doel.

 1. De Schorre in Boom

Op het provinciaal domein De Schorre in Boom kun je een wel heel bijzonder spel spelen, namelijk het zoeken naar de 7 trollen die op het terrein verborgen zijn. Maak je niet druk, de trollen zijn bijna 7 meter hoog, dus het is zo goed als onmogelijk om ze tijdens je wandeling door dit gebied niet tegen te komen. Houd er wel rekening mee dat er één maand per jaar is dat het gebied niet toegankelijk is, dan wordt namelijk het wereldberoemde festival Tomorrowland in deze bossen georganiseerd.

 1. Koninklijke Serres van Laken

In de lentemaanden openen de Koninklijke Serres van Laken hun deuren voor het grote publiek. Je kunt dan in de buurt van Brussel de bloeiende bloemen van tuinders uit het hele land bewonderen in de kassen. Van alle plekken is deze het meest gebonden aan de tijd, in totaal kun je namelijk maar drie weken in de kassen terecht. Koop op tijd je tickets om er zeker van te zijn dat je naar binnen kunt.

TIP: Wil jij ook de serres bezoeken en Brussel verkennen? Download dan zeker onze gratis reisgids Brussel.

 1. Download onze gratis reisgidsen België

Wil jij ook graag België zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AntwerpenArdennenBelgische KustBruggeBrusselGentHagelandHaspengouwHenegouwenPajottenlandVlaamse ArdennenWesthoek
Reisgids AntwerpenReisgids ArdennenReisgids Belgische KustReisgids BruggeReisgids BrusselReisgids GentReisgids HagelandReisgids HaspengouwReisgids HenegouwenReisgids PajottenlandReisgids Vlaamse ArdennenReisgids Westhoek

Staycation in België? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in België.

Fietsgids Limburg

Gratis reisgids Limburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 mei 2023 - Peter

Zeer handige gids

- 9 mei 2023 - Catrien

Prachtige uitdagende routes

- 9 mei 2023 - Delys

Super , een aanrader voor jong en oud

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?