Spookstad Doel bezoeken: het verlaten dorp nabij Antwerpen - België

Volledige gids kopen voor € 10

Spookstad Doel bezoeken: het verlaten dorp nabij Antwerpen - België

20 juli 2021 in België10 reacties

Op zoek naar een alternatief plekje voor een leuke uitstap? Wat dacht je van Doel, in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen (België), net tegen de Nederlandse grens. Dit zo goed als verlaten dorpje aan de linkeroever van de Schelde.

Ook zo reden wij op een zonnige zondagmiddag in juli richting de Antwerpse haven om Doel te bezoeken. Het dorp zomaar binnenrijden kan niet (toch niet in het weekend, lees verder). Je dient je identiteitskaart in een automaat te steken op de toegangsweg tot het dorp, waarna een paal de grond inzinkt en je met de wagen richting het dorp kan rijden.

Inhoud artikel

 1. Doel, een toeristische attractie?

Tot onze grote verbazing waren we niet de enigen die het spookdorpje kwamen bezoeken en had het meer weg van een toeristische attractie. Er waren dan ook veel Franse en Nederlandse nummerplaten te bespeuren op het parkeerterrein aan de Scheldemolenstraat. Wie Doel zonder al te veel bezoekers en toeristen wil bezoeken, komt beter op een weekdag.

 1. Een beetje geschiedenis van het spookdorp

Doel, ooit een vredig dorpje in de Scheldepolders, sinds enkele jaren vooral gekend van leegstaande huizen en straten vol graffiti en street-art. Op een tiental bewoners na is het dorpje volledig verlaten en wordt het beetje bij beetje een spookstad.

Begin de jaren 1970 telde Doel nog 1400 inwoners wat door de jaren heen zo goed als gedecimeerd werd in aantal. In 2000 woonden er nog 810 mensen, in 2015 was dit verder teruggelopen tot 140 en in 2019 nog een tiental.

1960: de eerste uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven

We schrijven 1960 toen de eerste uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven op tafel kwamen en daarmee ook het voortbestaan van het dorpje Doel in gevaar brachten. Eind de jaren 1970, samen met de oliecrisis en de economische terugval werden deze plannen terug opgeborgen.
Halfweg de jaren 1990 kwamen er nieuwe plannen op tafel voor het bouwen van een nieuwe containerdok (Deurganckdok) ten zuiden van Doel, hierdoor zou de leefbaarheid van Doel in gevaar komen.

Onduidelijkheid, onzekerheid en politiek getouwtrek

Politiek getouwtrek en onduidelijkheid zorgden voor veel onzekerheid bij bewoners en zaaiden verdeeldheid binnen de plaatselijke gemeenschap. In 1998 besliste de Vlaamse regering dat het dorp Doel moest verdwijnen. Ondertussen 20 jaar verder en veel protesten, blunders en actiecomités (Doel2020 later bestaat het dorpje nog steeds en zijn er nog steeds mensen die er wonen. Er is nu zelfs een terugkooprecht voor bewoners die ooit hun woning verkochten aan de overheid ter onteigening.

 1. De kerncentrale van Doel

Het spookdorp Doel is ook gekend om z’n kerncentrale en doet me daardoor ook onbewust denken aan Tsjernobyl en de verlaten stad Pripjat, al heeft het vertrek van de inwoners van Doel een andere reden (gelukkig maar).

We gaan terug naar 1967 toen het Paardenschor onteigend werd, ten noorden van Doel om er de kerncentrale van Doel te bouwen. Er zijn 4 reactoren aanwezig, Doel I, II, III en IV. De kernreactor komt de laatste jaren regelmatig in het nieuws wegens scheurtjes in het beton en zelfs sabotage van de turbine in 2014.

Weetje van mijn 6-jarige zoon: Mocht je nog niet weten waar wolken vandaan komen … de twee 170 meter hoge koeltorens van de kerncentrale produceren een onophoudelijke waterdamp die de lucht constant van nieuwe wolken voorziet.

 1. De straten van het spookdorp Doel

Het stratenplan van Doel is deze zoals je kan kennen van de Amerikaanse grootsteden zoals New York of San Francisco. Een dambordpartroon wat je bijna nergens anders in Belgische steden of dorpen ziet. De oorsprong ervan is te vinden in de 17de eeuw toen er planmatige inpoldering en herinrichting van het dorp kwam. Deze herinrichting kwam er noodgedwongen door de intensieve turfwinning waaraan hier werd gedaan. Deze turfafgraving maakte de plaats immers kwetsbaar voor overstromingen, waardoor de dorpskern werd verplaatst naar de huidige locatie.

 1. Wat mag je verwachten tijdens je bezoek aan het spookdorpje?

Recent zijn de ramen en deuren van de verlaten huizen volledig afgesloten met metalen platen. Dit om krakers en indringers zoveel mogelijk te weren uit de panden. Spijtig genoeg zijn hierdoor ook veel van de mooie graffitiwerken verloren gegaan. Je ziet er veel tags en kladwerk maar daartussen ook ware kunstwerkjes waar je zeker even stil bij blijft staan.

Sommige straten werden tot op de hoogte van de eerste verdieping volledig zwart geverfd, zo is ook veel van de murals verdwenen.

 1. Veelgestelde vragen over Doel

Wanneer kan je best Doel bezoeken?

Het is aan te raden om niet in het weekend naar Doel te komen, en als je toch komt, kom zeker vroeg genoeg. Het klikt misschien vreemd maar hierdoor had ik een beetje een pretpark gevoel (inclusief enkele stewards die patrouilleerden door de straten, om de té enthousiaste toeristen in toom te houden).

Waaraan denken bij je bezoek?

 • Op weekdagen dien je na 18u en voor 6u ’s morgens je aan te melden met je Belgische E-ID (als je met de auto wil binnen rijden) bij een automaat.
 • Met de fiets, bromfiets of te voet kan je altijd binnen, zonder aanmelden.
 • In het weekend en op feestdagen dien je je altijd aan te melden.
 • Doel is een bewoond dorp, respecteer de eigendommen, maak geen zaken stuk en blijf op openbaar terrein.

Kan je er eten of drinken? Is er sanitair?

Ja kan er iets eten of drinken in De Molen (zie website) of Doel 5 (zie website), daar is ook sanitair voorzien.

Waar je wagen parkeren in Doel?

 • Er is een gratis parking vlakbij De Molen, parking Scheldemolenstraat.
 • Ook bij café Doel 5 is er een parking of je kan parkeren langs de straat op de aangeduide parkeerplaatsen.
 1. Welke bezienswaardigheden zijn er te zien in Doel?

 • De dijk aan de Schelde, ideaal om te verpozen en naar de schepen te kijken, er is ook een kleine speeltuin.
 • De plaatselijke Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart kerk en omliggend kerkhof.
 • Sint-Cornelius-Gesticht, het vroegere meisjes internaat.
 • De molen van Doel die dateert uit 1614-1615 (hout) / 1835 (steen), nu een café-restaurant, ideaal om iets te drinken of te eten.
 • Café Doel 5.
 • Scheldewijding in augustus: jaarlijks wordt in Doel een Scheldewijding gehouden, wat altijd veel bezoekers trekt.
 1. Waar ligt Doel op de kaart?

Doel ligt in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen (België), net tegen de Nederlandse grens. Dit zo goed als verlaten dorpje aan de linkeroever van de Schelde, opgeslokt door de Antwerpse haven.

 1. Waar overnachten in de buurt van Doel?

Wil je graag ook de natuur rond Doel ontdekken? TRUST Hotel is gelegen aan de rand van de Antwerpse haven. Ideaal voor wie graag graag wandelingen in de prachtige uitgestrekte schorren van Het Verdronken Land van Saeftinghe of de kreken van De Ouden Doel maakt. Meer info en prijzen.

Wie graag van natuur geniet kan ook kiezen voor B&B Fruithof Tack. Dit fruitteeltbedrijf biedt een moderne bed & breakfast met gratis WiFi. De kamers beschikken over een flatscreen-tv. De B&B heeft ook een zwembad. Voor de sportievelingen zijn er fietsen te huur bij de B&B. De bed & breakfast verzorgt een gratis ontbijt dat bestaat uit verse broodjes, jus d'orange en andere zelfgemaakte producten. Meer info en boeken

 1. Combineer Doel met een citytrip Antwerpen

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Smartphone fotografie gids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 september 2021 - Daan

Wou op een zondag het stadje eens bezoeken. Eenmaal binnen werd ik terug gestuurd als Nederlander, die mochten van de meneer er niet in, dit was op een Zondag. Vind dit nergens opslaan. Zouden ze dan ook maar eens moeten doen in Zeeland, in het weekend.

- 6 juli 2021 - JMV

Leerzaam en interessant

- 12 april 2021 - Raoul

Zeer goede basis om in de spookstad rond te slenteren. Pech, maar geen enkel cafeetje open.

- 9 maart 2021 - sylveer Eeckhout

Mooie dag uitstap gedaan naar Doel, geeft toch een raar gevoel dit verlaten dorp. Maar zeer mooi gelegen aan de schelde, minder mooi is er naar toe rijden door de haven maar dit moet je ook eens gezien hebben.

- 25 november 2020 - Sylvia Strijbos

Met deze wandelgids ken je een heel stuk geschiedenis van Antwerpen. Tof om Zo Antwerpen beter te leren kennen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?