Halle bezoeken? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Halle
De mooiste bezienswaardigheden in Halle + verblijftips
Halle, gelegen tussen Brussel en het Pajottenland, is bekend om haar carnaval, het Hallerbos en haar (Geuze)bieren. Het is een kleine stad (41.000 inwoners) waar erfgoed en hippe plekken elkaar afwisselen, en waar het heerlijk wandelen en fietsen is.
Inhoud artikel
Wandelroute van Buizingen door het centrum van Halle
Onze wandelroute door Halle neemt je mee van aan het station van Buizingen, doorheen de groene plekken, winkelstraten, openbare ruimtes en langs verrassende adresjes en eindigt aan het station van Halle.
Beginpunt van je wandeling: het station van Buizingen
Neem even de tijd om de street art op de muren van het station van Buizingen te bekijken. 30 kunstenaars werkten hier in opdracht van Halle rond het thema ‘verleden’. In het station van Halle zal je nog meer street art werken kunnen bewonderen, die onder hetzelfde project gemaakt zijn. Verlaat het station langs de zijde van de Vanhamstraat. Zoek naar het bordje waar ‘Zennepad’ op geschreven staat. Hier, net langs het station, start de wandeling richting Halle stad.
De Zenne en het Zennepad
In Halle is de Zenne rivier prominent aanwezig. Wist je dat de Zenne de langste rivier is die alleen over het grondgebied van België stroomt? Met het project ‘Zinderendezenne’ probeert Halle de band met de rivier te versterken, en meer zichtbaar te maken.
- Langs het Zennepad zal je initiatieven zien die deze route aantrekkelijker moeten maken.
- Zo kom je bijvoorbeeld langs een leuke, avontuurlijke speeltuin waar de kinderen even kunnen ravotten.
- Er is een parcours dat ze kunnen volgen, en mooi uitgehouwen zitjes waar je even kan uitrusten.
- Onderweg lees je meer over de projecten en de fauna en flora op de informatieborden.
Markten in Halle
In het stadscentrum van Halle vinden er heel wat markten plaats. Op donderdag en zaterdag is het wekelijks markt in de voormiddag (tot 13u) op het Joseph Possozplein (zie ligging hier). Bloemen, planten, groenten, fruit, zuivel,... Je vindt het er allemaal. Er staan voornamelijk kramen met kleinschalig geproduceerde producten.
Elke twee weken staat op donderdag de bekende ‘Voddekesmarkt’, waar je terecht kan voor textiel- en modeaccessoires. De standhouders krijgen plek op het Oudstrijdersplein (zie ligging hier), de Beestenmarkt, in de Volpestraat en de Minderbroedersstraat. Maandelijks, op de 3e zondag, is er ook een rommel- en antiekmarkt. Snuffel rond op zoek naar vergeten schatten op en rond de Grote Markt (zie ligging hier). Bij goed weer staan er wel 200 standhouders.
Grote Markt van Halle
Vanaf de Grote Markt heb je zicht op het historische Stadhuis van Halle, waar ook het toeristisch infokantoor in is gevestigd (zie ligging hier). Het Stadhuis met renaissance-gevel werd in 1616 gebouwd.
Op het plein valt ook meteen het standbeeld van Adrien François Servais (1807-1866) op, een befaamde cellist en componist. Servais was de eerste muzikant die cello speelde met een steunpin onderaan het instrument. Hij werd geboren in Halle en woonde in ‘Villa Servais’, een groots huis dat nog steeds bestaat (en werd gerenoveerd).
Aan de andere kant van het plein torent de Sint-Martinusbasiliek hoog boven de stad uit. Waarover later meer. Wie even wil uitrusten of de keel smeren houdt halt op de Grote Markt. Bij zonnig weer is het heerlijk relaxen op een van de vele terrasjes. Keuze genoeg uit gezellige (bier)cafés op en rond de Grote Markt, dus je vindt zeker een plekje. Op de laatste dag van het Halse carnaval, Krottenmaandag genoemd, worden hier 5000 snoepjes door de ramen van de cafés gegooid door de Prinsen van Tastendeuvel. ‘Krotten’ zijn een typisch Halse specialiteit.
De Sint-Martinusbasiliek
Dé blikvanger van Halle is de Sint-Martinusbasiliek (zie ligging hier), de thuishaven van de ‘zwarte’ Onze-Lieve-Vrouw (ook gekend als ‘Zwarte Madonna’, omdat het beeldje steeds zwart kleurde). Je kan er enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen, zoals een koperen doopvont. Kijk hoe het licht door de glasramen valt, brandt een kaarsje en kom hier even tot rust. De bouw van dit gotische bouwwerk startte in 1341. In 1993 werd de kerk een beschermd monument en in 1946 werd ze door paus Pius XII tot basiliek verheven. Het is nog steeds een druk bezochte bedevaartsplaats.
De Zwarte Madonna kent verschillende legendes, waaronder die van 32 kanonballen. Zo werd Halle in 1489 aangevallen door Philips van Kleef, de stadsomwalling kon de aanval weerstaan, en zoals de legende het wil was dit dankzij Maria die de kanonballen opving in haar kleed. Hierdoor kleurde het kleed van Maria zwart. Achteraan in de basiliek vind je de kanonballen terug.
Kijk van buitenaf naar de bol rechts van de toren
Hij is hol vanbinnen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij regelmatig als schuilplaats gebruikt voor wie vluchtte voor de Duitse bezetter. Loop na je bezoek rondom de basiliek. Je passeert nog enkele hippe zaakjes als Brander, Falco en Eva!
Tegenover de straat Klinkaert zie je een klein deurtje in de basiliek
Dit vormt de toegang tot de schatkamer van de basiliek, die je tijdens de open basiliek dagen kan bezoeken. Verderop zie je het voormalige Oud-Jezuïtencollege in renaissancestijl. Vandaag huist Campus Servais en de Kunstacademie in het gebouw. De basiliek is dagelijks geopend tussen 8u en 17u30.
Koffie bij Esmola
In de Kardinaal Cardijnstraat op nummer 6 zit Esmola (zie ligging hier), een creatief en fris ingerichte koffiezaak. Naast lekkere koffie serveren ze ook hemelse koekjes, cake en taart. Onder de toren van de basiliek geniet je hier van een heerlijke pauze en eerlijke producten. Info en openingsuren op de website
Mariahof in Halle
Het Mariahof is een oase aan rust. Ook is het een uitstekende locatie naar de beiaard te luisteren. Op deze plaats stond vroeger de historische brouwerij “De Groene Poorte”. In 1958 werd de brouwerij afgebroken en het terrein werd aangeboden aan de parochie. In het parkje kan je uitrusten op een bankje en keramiek-kunstwerkjes bewonderen.
Museum Den AST
In Museum Den AST (zie ligging hier) kom je meer te weten over de stad en haar tradities. Het streekmuseum is gevestigd in de oude mouterij Van Roye, een beschermd monument en industriële erfgoedparel. Halle is al eeuwenlang een bedevaartsoort, maar tegelijkertijd bruist het hier van feesttradities. Via thema’s doorheen de schatten kamers van het museum leer je meer over wat Halle typeert en bijzonder maakt.
Het museum is aangepast aan jong en oud, en is dus fijn om met het hele gezin te bezoeken. Dankzij een leuk museumspel ontdek je met al je zintuigen en via allerlei doe-opdrachten de mout cultuur. Een aanrader voor het hele gezin! Meer info op de website
Beestenmarkt Halle
Op de Beestenmarkt (zie ligging hier) zitten heel wat leuke adresjes.
- Slagerij Pieters is een familiezaak die sinds 1953 bestaat. De recepten van hun witte, zwarte en bloedpensen worden er al generatie op generatie doorgegeven. Tussen hun producten ligt ook bierpaté (gemaakt met Kartuisbier) en Duivelsworst (op basis van het Halse Duivelsbier).
- Voor huisbereid en vers ijs ga je langs bij Scoop.
- En café Bidon heeft een heerlijk groot terras om tijdens de zomermaanden op te blijven plakken. Bewonder zeker even de gevelrechtsboven.
- Hallenaren krijgen de spotnaam ‘vaantjesboeren’ door de verkoop van de vele bedevaartvaantjes (vaantje = vlaggetje, wimpel). Heb je het beeldje van de kleine Vaantjesboer al gespot op de Beestenmarkt?
Brunch in De Vandaag
In de Volpestraat zit De Vandaag (zie ligging hier). Het is een rustig plekje om te lunchen of voor een verkwikkende koffiepauze. Op de kaart staan lekker belegde bagels, soep, salade, cake, smoothies, verse sappen en meer. Wie er in het weekend wil brunchen reserveert best een plaatsje. Meer info op de website
De Paterskerk
Wie de ogenschijnlijk gewone Paterskerk binnengaat wordt getrakteerd op een ongewoon zicht (zie ligging hier). Het is namelijk de eerste kerk in België die een hedendaags kunstwerk bevat. Street artists Bart Smeets alias Smates en Steve Locatelli hebben een uniek werk gemaakt en hiermee de Paterskerk omgetoverd tot een artistieke stilteplek. Hieronder kan je zien wat je mag verwachten in de kerk.
Villa Servais
De 19e eeuwse gerestaureerde Villa Servais in neo-palladiaanse stijl werd in 1847 gebouwd in opdracht van cellist en componist Francois Servais. In 1887 werd het gebouw van de sloophamer gered en geklasseerd als beschermd erfgoed. Villa Servais heeft nu de functie van gastenverblijf met een prachtige exporuimte.
Naast 8 luxueuze kamers is er ook een ontbijtzaal en tea-room, die ook open is voor wie hier niet overnacht. Het tea-roommenu werd ontwikkeld met als inspiratie de zeven landen waarin Servais verbleef en een bijzondere band mee had. Een deugddoende pauze in een indrukwekkend decor.
Street-Art aan het station van Halle
Er wacht hier nog prachtige street art om ontdekt te worden. 24 kunstenaars werkten hier rond het thema ‘sterrenbeelden’ op de 180 meter lange stations muur. Kan jij de sterrenbeelden raden?
Waar overnachten in Halle?
Op de hoek van de Vandenpeereboomstraat en de Nijverheidsstraat in Halle vind je B&B/restaurant De Kaai. Voor een culinaire lunch of diner moet je hier zijn. Toch wie van vis houdt, want De Kaai serveert het lekkerste uit de Noordzee. Lees: garnaalkroketten, vissoep, kreeften bisque, visterrine, oesters, zeebaars en ga zo maar door. Chef-kok Christian Devreker is oud-leerling van de Hotelschool Koksijde. Ben je nog op zoek naar een plek om te overnachten? De Kaai stelt 4 stijlvolle kamers ter beschikking, allen in een origineel thema. Boek je overnachting in De Kaai hier online
Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.