Wandeling Borgloon, parel van Haspengouw (+ Doorkijkkerk en Twijfelgrens)

Wandeling Borgloon, parel van Haspengouw (+ Doorkijkkerk en Twijfelgrens)

  • Startpunt: Grootloonstraat 102, Groot-Loon
  • Eindpunt: Grootloonstraat 102, Groot-Loon
  • Type: Wandelroute
  • Afstand: 7,1 km
  • Duur: 3 uur
  • Wegdek: Deels verharde wegen, 30% onverharde
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Niet toegankelijk (heuvelachtig)
  • Toerisme Borgloon

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.

Wandelen in Borgloon: Gratis wandeling door de parel van Haspengouw downloaden

Niet ten onrechte mag Borgloon “parel van Haspengouw” genoemd worden. Dit eeuwenoude stadje vormt één gemeente samen met een twaalftal dorpen, hier en daar verborgen in het omgevende landschap. In dat bijzonder mooie en aangename Haspengouwse landschap kun je het hele jaar door genieten van een wandeling. Natuurlijke vormen de periodes van bloesems en rijp fruit hoogtepunten, op andere tijdstippen heb je dan weer een beter zicht op de karakteristieke vormen van zowel de fruitbomen als die van het landschap. Lees meer over de beste periode om de bloesems te zien.

Onze vertrekplaats is de kleine deelgemeente Groot-Loon. Deze locatie werd gekozen omdat de eet- en drankgelegenheden dan halfweg de wandelroute liggen en je er gratis kan parkeren. Langs deze wandelroute zijn er geen gelegenheden voor een drankje te kopen, behalve in het centrum van Borgloon. Doordat die drank- en eetgelegenheden nu net halfweg de route liggen hoef je niet te sleuren met drank. Er zijn wel voldoende picknickplaatsen onderweg.

Onderweg kom je ook langs de bijzondere doorkijkkerk "Reading between the lines". Dit kunstwerk uit metalen platen werd gebouwd in 2011 en is van de hand van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. De wandelroute Borgloon brengt je eveneens langs het kunstwerk "Twijfelgrens" van Fred Eerdekens.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
Haspengouw

Gratis wandeling Borgloon downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Borgloon: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Tijdens deze wandeling kom je langs een doorzichtige kerk. Hoe gek dit ook klinkt, het is waar en ook best een bijzonder kunstwerk. Meer nog, het is één van de meest bijzondere kerken ter wereld. Het lijkt op een optische illusie van een traditionele parochiekerk, maar het is een uniek kunstobject.

Belgische architecten

Deze bijzondere kerk werd ontworpen in België door het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en Arnout Van Vaerenbergh. Langs onze fietsroute in Borgloon werd in 2011 deze constructie van 30 ton staal en 2000 kolommen gebouwd.

De kerk kreeg de naam ‘Reading Between the Lines’ omdat je vanuit verschillende hoeken, een totaal verschillende visueel beeld kreeg. De kerk verdwijnt als het ware in het landschap en wordt daarom ook de ‘doorkijkkerk’ genoemd. Aan jou de keuze, langs welke zijde van de kerk je de perfecte foto maakt. Download hier de wandeling.

Je moet er maar op komen, een doorzichtige kerk. Wanneer je er voor staat, zie je overduidelijke contouren van een kerk. Maar je kijkt er ook doorheen. Hierdoor lijkt het op een optische illusie. Alles staat op een fundament van gewapend beton. De reden daarvan is niet ver te zoeken, het is namelijk prachtig om te zien hoe het licht door het gebouw heen schijnt. Vooral een bij een zonsondergang krijg je bijzondere effecten. Een instagramwaardig plekje om vast te leggen op je camera.

Je kan 'Reading between the Lines' enkel te voet of met de fiets bereiken. Met onze wandelroute ben je alvast zeker dat je dit pareltje tegenkomt Ben je toch met de auto, parkeer dan op de parking aan de Sint-Truidersteenweg (zie ligging hier) tussen de Grootloonstraat en de Neremstraat en ga te voet verder.

Deze gratis wandeling start Grootloonstraat 102, Groot-Loon. De wandeling is  6,1 km lang en gaat over deels verharde wegen en 30% onverharde wegen. Deze wandeling is spijtig genoeg niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Download deze wandeling hier gratis.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

733 ervaringen

- 15 mei 2024 - HAM

Ziet er goed uit en kijken er naar uit om de wandeling te gaan doen en de mooie plekjes te ontdekken!

- 10 mei 2024 - Paul Droogmans

Zeer goed met tips en plannetje

- 26 april 2024 - rit gulickx

mooie wandelingen. duidelijke beschrijving

- 20 april 2024 - Gerard

Leuke en handige gids zelfs voor diegenen die op de rand van de haspengouw wonen.

- 17 april 2024 - coen carla

Een mooie wandeling, sommige stukjes pittig. Afhankelijk van het weer, modder proef schoenen aan! Niet toegankelijk voor mensen die moeikijk te been zijn. Prachtig zicht en zeker de moeite!

Gratis wandeling Borgloon downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?