Bezoek de Zoutmijn Salzbergwerk in Berchtesgaden: alle info + tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bezoek de Zoutmijn Salzbergwerk in Berchtesgaden: alle info + tips

8 september 2022 in Beieren0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Zoutmijnen Salzbergwerk in Berchtesgaden + tours boeken

Op vakantie in Berchtesgaden? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de Salzbergwerk Berchtesgaden en kom meer te weten over de eeuwenlange zoutwinning in deze prachtige regio. Deze zoutmijn, onder de Beierse bergen, is de oudste actieve zoutmijn in Duitsland en absoluut een bezoekje waard.

Benieuwd naar wat je mag verwachten? Ontdek hier alles over je bezoek aan het Salzbergwerk Berchtesgaden + boek je tour online.

Tours en excursies boeken naar Salzbergwerk Berchtesgaden

Wil je graag de Salzbergwerk Berchtesgaden bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Maak een daguitstap vanuit Salzburg of boek je tour naar de Salzbergwerk Berchtesgaden online op voorhand.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies naar Salzbergwerk Berchtesgaden

Inhoud artikel

  1. Salzbergwerk Berchtesgaden

Tot op de dag van vandaag wordt er in de zoutmijn Salzbergwerk Berchtesgaden nog steeds het zuiverste zout van Duitsland verkregen. Via een 29 kilometer lange pijpleiding met aanzienlijke hoogteverschillen wordt het zoute water (de pekel) in zoutoplossing naar Bad Reichenhall gepompt. Vervolgens wordt het verwerkt tot hoogwaardig Bad Reichenhaller Alpensalz. Deze enorme constructie werd gebouwd in 1816 door Georg von Reichenbach.

Jaren geleden waren alleen mijnwerkers bevoegd om de zoutmijn te betreden maar tegenwoordig mogen ook toeristen hier een kijkje nemen. De 500-jaar oude zoutmijn in Berchtesgaden biedt verschillende hoogtepunten zoals: de indrukwekkende zoutkamer, een vlottocht over het Spiegelmeer, de zoutkathedraal en nog veel meer. Een bezoek aan deze oude zoutmijn in Berchtesgaden is gegarandeerd een leuke uitstap voor zowel jong als oud. Hieronder lees je alvast wat je mag verwachten van een bezoekje aan deze zoutmijn.

RONDREIS: Bekijk ook zeker onze rondreis door de Duitse Alpen. Op onze laatste dagen verkennen we de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de Berchtesgadener Alpen waaronder de zoutmijnen!

  1. Geschiedenis van de Salzbergwerk Berchtesgaden

Al sinds de 12e eeuw dankt Berchtesgaden zijn rijkdom aan het winnen van zout. In 1517 werd de Petersbergtunnel doorboord en werd de zoutmijn van Berchtesgaden gesticht. Het hier gewonnen zout werd eerst gebruikt in de Saline Schellenberg, later in de Saline Frauenreuth in Berchtesgaden. Het zout werd niet alleen als grondstof gebruikt, het werd ook verhandeld en werd een enorme bron van inkomsten. Het zout wordt ook wel eens "het witte goud" genoemd.

  • In 1816 begon met rondleidingen door de zoutmijn te organiseren voor alleen geselecteerde gasten.
  • Sinds 1880 zijn de rondleidingen toegankelijk voor iedereen die de zoutmijnen wensen te bezoeken.
  • In 2007 werd de zoutmijn volledig omgebouwd tot een moderne avonturenmijn en heropend onder de naam "SalzZeitReise".
  1. Avontuurlijke tour door de zoutmijn

Wil je graag zelf ervaren hoe het is om een echte zoutmijnwerker te zijn? Dan raden we de zoutmijntour zeker aan. Bij aankomst krijg je een traditioneel mijnbouwpak aangeboden en kan je plaatsnemen op de mijnwerkerstrein dat zo’n 650 meter de berg in rijdt. Tijdens deze unieke belevenis toont men de ontwikkeling van de mijnbouwmethoden en de verdere verwerkingsstappen van het zout ter plaatse. Je krijgt nog een audiogids met je mee en de reis kan beginnen!

De zoutkathedraal

Eenmaal binnen, zie je de indrukwekkende zoutkathedraal die gewijd is aan keizer Franz Josef I., toen keizer van Oostenrijk. De zoutkristalstructuren op de wanden zijn een projectievlak voor een bijzondere lichtshow.

In een andere ruimte geven een driedimensionaal model en een film meer informatie over de eeuwenlange zoutwinning. Daarna volgt de "magische zoutkamer", waar je een video te zien krijgt die zich focust op de rol van zout in het leven, de regio en de mijnwerkers.

Met de glijbaan naar beneden

Nadien daal je via een originele houten mijnwerkersglijbaan van 30 meter lang af naar de "stenen zoutgrot", die vernoemd is naar koning Ludwig II van Beieren. In deze grot vind je enkele interessante leerstations zoals bijvoorbeeld het zoutlaboratorium dat inzichten biedt in de geschiedenis van de zoutwinning.

Vlottocht over het Spiegelmeer

Vervolgens ga je via een tweede glijbaan je nog eens 40 meter naar beneden waar je een korte maar onvergetelijke vlottocht over het Spiegelmaar kan maken. Het Spiegelmeer is bovendien verlicht en de weerspiegeling van het plafond in het wateroppervlak is prachtig. Uiteindelijk brengt een lift je terug naar de mijntrein voor de uitgang. De rondleiding duurt ongeveer een uur.

Bekijk de tours naar Salzbergwerk Berchtesgaden

  1. Bezoek ook de oude zoutziederij in Bad Reichenhall

Je kan je bezoek aan de zoutmijnen van Berchtesgaden ook combineren met een bezoekje aan de oude zoutziederij in Bad Reichenhall. Ook in deze oude zoutziederij kan je tijdens een rondleiding terugblikken op een bewogen geschiedenis van Reichenhall, de zoutziederij en het witte goud.

De stad is het historische centrum van de zoutproductie en ligt in een bekken dat wordt omringd door de bergen van de Chiemgauer Alpen. Naast de oude zoutziederij kan je ook even rondwandelen in het centrum vand deze gezellige stad en een bezoekje brengen aan de Königlicher Kurgarten, de burgruïne Karlstein en het ReichenhallMuseum.

  • Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
  • Openingsuren van april tem oktober: 10u tot 16u.
  • Openingsuren van november tem maart: 11u tot 15u.
  • Meer info op de website.
  1. Gasthaus Reichenbach

Na je bezoek aan de zoutmijn kan je nog een hapje eten of drinken in het Restaurant Bergschänke, het voormalige Gasthaus Reichenbach. Het restaurant bevindt zich meteen aan de zoutmijn van Berchtesgaden en deed vroeger dienst als machinehuis. De dag van vandaag heerst er nog steeds een historische sfeer. De authentiek bewaard gebleven meubels van het restaurant zorgen ook voor een bepaalde charme. Je kan er genieten van de traditionele Beierse keuken en in de zomerperiode kan je plaatsnemen op het terras met zicht op de Königsseer Ache. Meer info op de website.

REISGIDS: Download onze reisgids Beieren en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Koop een souvenir in de zoutwinkel

Heb je nog wat tijd over of ben je op zoek naar een leuk souvenir? Wandel dan even de stijlvolle zoutwinkel binnen waar je een enorm assortiment aan zoutgerelateerde producten kan vinden. Naast gezondheidsproducten uit Bad Reichenhall en gekruide zouten kan je in de zoutwinkel ook tal van wellnessproducten, lichaamsverzorging en sieraden kopen.

  1. Tours en tickets voor de Salzbergwerk Berchtesgaden

  • Een bezoekje aan de zoutmijn is erg populair onder de toeristen die Berchtesgaden bezoeken.
  • Het is dan ook aan te raden om tickets op voorhand online aan te kopen.
  • Bovendien bespaar je jezelf wachttijd aan de kassa en heb je meteen toegang tot de ingang en de kleedruimte van de avonturenmijn.
  • Ben je in het bezit van een Salzburg Card? Dan geniet je van 20% korting. Boek je Salzburg Card hier.
  • Je kan ook een georganiseerde tour naar de zoutmijn online boeken op voorhand. Bekijk het volledige aanbod tours online.

Ontdek alvast de tours en excursies naar de zoutmijn Salzbergwerk

  1. Praktische info voor je bezoek aan Salzbergwerk Berchtesgaden

  • Er is geen leeftijdsgrens voor kinderen. Het is echter niet mogelijk om kinderwagens mee te nemen tijdens de rondleiding.
  • De rondleiding door de zoutmijn duurt ongeveer 1 uur.
  • Je kan ook vanaf Salzburg een zoutmijntour volgen van 4 uur.
  • Bij de zoutmijn krijg je ook verplichte overalls om je eigen kledij te beschermen.
  • Warme kledij wordt aanbevolen. In de zoutmijn is er een constante temperatuur van +- 12°C.
  • Daarnaast zijn een paar stevige wandelschoenen ook aangeraden.
  • Fotograferen en filmen is verboden in de zoutmijn van Berchtesgaden. Achteraf kan je een leuke souvenirfoto kopen.
  • Meer info op de website.
  1. Wat is de ligging van Salzbergwerk Berchtesgaden op de kaart?

  1. Waar overnachten in de buurt van de zoutmijn?

Nog op zoek naar een gezellig verblijf in de zoutmijn van Berchtesgaden? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst die op wandelafstand van de zoutmijnen liggen. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels in Berchtesgaden en omgeving bekijken.

  • HomeHotel Salzberg is rustig gelegen aan de voet van de Obersalzberg en op slechts 10 minuten wandelen van de zoutmijn. Het hotel biedt rustieke accommodatie met een gemeenschappelijke lounge, gratis parkeergelegenheid, een tuin en een terras. Iedere ochtend wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  • Vakantiewoningen Scheifler liggen op 10 minuten wandelen van de zoutmijn op een rustige, zonnige locatie. Het vakantiehuisje straalt een en al gezelligheid uit en heeft directe toegang tot het privézwembad. Geniet van een heerlijk zelfgemaakte cocktail op het terras met een schilderachtig uitzicht op de bergen en omgeving als achtergrond. Meer info en boeken.
  • Hotel Vier Jahreszeiten is een 3* hotel gelegen in het centrum van Berchtesgaden. Je overnacht in een van de modern ingerichte kamers waarvan sommige panoramisch uitzicht bieden op de Berchtesgadener Alpen. 's Ochtends kan je de dag beginnen met een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.
  1. Wat nog meer zien in de omgeving van Berchtesgaden?

Verblijf je meerdere dagen in Berchtesgaden en wil je graag de omgeving verkennen? Gelijk heb je. Berchtesgadener Land is namelijk prachtig. Hieronder vind je alvast onze favoriete uitstapjes vanuit Berchtesgaden.

Schönau am Königssee (op 10 minuten rijden)

Schönau am Königssee is de grootste toeristische stad van Berchtesgadener Land, mede doordat dit gezellige plaatsje aan de Königssee is gelegen. Het stadje ligt ten zuiden van Berchtesgaden en heeft zo’n 5.500 inwoners. Schönau wordt geheel omringd door de Berchtesgaden Alpen en heeft daardoor een zeer pittoreske setting.

Adelaarsnest (op 10 minuten rijden)

Breng een bezoekje aan het Dokumentation Obersalzberg, een documentatiecentrum over het Kehlsteinhaus, dat verderop op de berg is gelegen. Het Kehlsteinhaus staat ook wel bekend als het Adelaarsnest, en wordt vaak gezien als het buitenverblijf van Adlof Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het documentatiecentrum kan je meer informatie vergaren over dit bouwwerk en over Hitler, evenals over de nationaalsocialistische geschiedenis in het algemeen. Zo zijn er documenten, foto’s en kaarten te zien, evenals objecten. Bekijk alle mogelijke tours naar het Adelaarsnest.

Combineer je verblijf in Berchtesgaden met een bezoekje aan de Oostenrijkse stad Salzburg. Op ongeveer een half uurtje rijden sta je in de de stad van Mozart. Ga er op verkenning door de smalle straatjes en beleef de tijd van weleer. Geniet er van de prachtige architectuur, de Altstadt en natuurlijk een van de vele prachtige uitzichtpunten. Meer info voor vind je hier voor een bezoekje aan de bezienswaardigheden Salzburg.

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstrasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?