12 x mooiste musea in Athene bezoeken? Alle info + waar tickets kopen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste musea in Athene bezoeken? Alle info + waar tickets kopen?

7 december 2022 in Athene0 reacties

Overzicht mooiste musea in Athene + waar tickets kopen?

Athene ademt geschiedenis. Dat zie je overal in het straatbeeld, maar ook in de fantastische musea waarmee Athene kan uitpakken. Er valt zoveel te ontdekken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben alvast een handig overzicht gemaakt met de beste musea in Athene.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Akropolismuseum

Als er één museum is dat je bezoekt in Athene, laat het dan het Akropolismuseum zijn. Dit museum werd in 2010 geopend en huist de schatten die op de Akropolis gevonden zijn. Dit grote museum brengt het oude Griekenland helemaal terug tot leven. Je leert er alles over de Akropolis en de beroemde tempels op de heuveltop. Het Akropolismuseum werd door The Times zelfs uitgeroepen tot het derde beste museum ter wereld in 2013.

In het Akropolismuseum kan je enkele honderden artefacten bewonderen die opgegraven werden in en rond de Akropolis. Op de eerste verdieping vind je de oudste beelden vanop de Akropolis, uit de 6e eeuw v.Chr. De bovenverdieping is waar de beroemde beelden tentoongesteld worden die oorspronkelijk in het Parthenon stonden. Tijdens de Ottomaanse bezetting van Griekenland belandden verschillende beelden in het British Museum in Londen. De Griekse regering eist de beelden al jarenlang terug, maar nog zonder resultaat.

COMBITICKET: Geschiedenisliefhebbers kunnen een combiticket voor 7 archeologische attracties in Athene kopen. Je krijgt daarbij ook toegang tot het Akropolismuseum. Koop je Athens Pass hier online. Je spaart zo geld uit en slaat de wachtrijen over.

Belangrijk om te weten: het Akropolismuseum in Athene is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de Griekse hoofdstad. Het is daarom ook aan te raden om vooraf online tickets te bestellen zodat je de eventuele wachtrijen aan de ticketbalie kan vermijden. Koop je tickets voor het Akropolismuseum in Athene hier online.

 1. Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is een 19e-eeuws museum dat speciaal werd opgericht om archeologische vondsten uit het oude Griekenland tentoon te stellen. Hier kan je tienduizenden kunstvoorwerpen en artefacten uit de prehistorie en de oud-Griekse wereld bewonderen. Je spendeert hier makkelijk een hele dag. Het is, samen met het Akropolismuseum, een absolute must-see.

De oudste artefacten in de verzameling dateren uit 7000 v.Chr. Het pronkstuk van misschien wel het hele museum is het gouden dodenmasker van Agamemnon. Je bewondert hier ook opgegraven voorwerpen uit Troje, muurschilderingen en de tabletten met de taal Lineair B.

En natuurlijk zie je hier heel wat Griekse beeldhouwkunst, van de 7e eeuw v.Chr. tot de 5e eeuw n.Chr. Hier staan wereldberoemde werken. Mis zeker de Kouroi, het beeld van Neptunus en dat van Aphrodite en Pan niet. De collectie wordt aangevuld met vazen, miniatuurbeelden en bronzen artefacten. Er is zelfs een collectie met Egyptische kunstvoorwerpen (en mummies!).

GOUDEN TIP: Ook voor het Nationaal Archeologisch Museum van Athene geldt dat je beter vooraf tickets koopt om de wachtrijen te vermijden. Koop je tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum in Athene hier online.
 1. Agoramuseum

Het Agoramuseum vertelt je alles over de Oude Agora van Athene. Dat was de plek waar het dagdagelijkse leven van de Atheners zich afspeelde. Er waren tempels, overheidsgebouwen en er werden markten en evenementen gehouden. Tijdens je bezoek aan de Oude Agora van Athene ontdek je onder andere de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalus.

De Stoa van Attalus is een soort lange zuilengang die indertijd diende als schuilplaats tegen regen of zon. Het werd in 1956 helemaal gereconstrueerd volgens de originele plannen. Je wandelt dus in de stoa zoals die er in de tijd van de oude Grieken zou hebben uitgezien.

Binnenin de stoa vind je vandaag het Agoramuseum. In dit kleine museum zie je vooral voorwerpen die op de Oude Agora zijn gevonden. Het gaat dan om munten, beelden, keramiek en bronzen artefacten. De collectie is niet de meest indrukwekkende van alle Atheense musea, maar de gereconstrueerde Stoa van Attalus maakt deze plek erg bijzonder.

COMBITICKET: Een toegangsticket tot de Oude Agora zit inbegrepen in het combiticket voor 7 archeologische gebieden in Athene. Een absolute aanrader als je van plan bent zoveel mogelijk van deze sites te bezoeken.

 1. Kerameikosmuseum

Kerameikos was eeuwen geleden de pottenbakkerswijk van Athene

Hier werden potten, amforen en kunstvoorwerpen gemaakt die vandaag in musea staan. De wijk werd in de oudheid echter opgesplitst om plaats te maken voor de grootste begraafplaats van Athene. Er werden arme en rijke Atheners begraven. Vandaag kan je in het Kerameikosmuseum enkele praalgraven bewonderen. Er worden ook beelden, vazen en andere voorwerpen tentoongesteld die op de antieke begraafplaats gevonden werden.

Koop hier online tickets voor het Kerameikosmuseum

 1. Museum van Cycladische Kunst

Het museum van Cycladische kunt zal kunstliefhebbers én geschiedenisliefhebbers weten te bekoren. Dit museum duikt in de wereld van de Cycladische kunst. Dat is de kunst die gemaakt werd op de Cycladen, een Griekse eilandengroep. Er werden hier in de vroege geschiedenis van Griekenland honderden marmeren beeldjes gemaakt die vooral goden uitbeelden. Die bijzondere kunstvorm kwam ten einde omstreeks 1100 v.Chr. toen er nieuwe kunstvormen ontstonden. Je zal versteld staan van hoe verfijnd de Cycladische kunst millennia geleden was.

TICKETS: Duik de wereld van de Cycladen in met deze online tickets voor het Museum van Cycladische Kunst.

 1. Numismatisch Museum

Het Numismatisch Museum, vlakbij het Syntagmaplein, heeft twee grote troeven. Enerzijds is er de collectie antieke munten, anderzijds het gebouw zelf. Het Numismatisch Museum kan uitpakken met een van de grootste muntcollecties ter wereld. De collectie omvat maar liefst een half miljoen voorwerpen, waarvan het merendeel munten zijn (naast postzegels en metalen artefacten). De oudste munten dateren uit 1400 v.Chr.

Maar ook het gebouw zelf is een bezoekje waard. Dit 19e-eeuwse stadspaleis, het Iliou Melatron, is een verademing na alle antieke tempels en beeldhouwwerken die je in Athene ziet. De binnenkant van het museum is versierd met mozaïeken en muurschilderingen. Een leuke uitstap voor geschiedenisliefhebbers!

 1. Benaki Museum

Op zoek naar kunst in Athene? Dan is het Benaki Museum wat je zoekt. Hier wordt kunst van de prehistorie tot de moderne tijd tentoongesteld. Er is geen specifieke tijdsperiode, alles komt hier aan bod, maar het merendeel van de kunst is afkomstig uit Griekenland. Van oud-Griekse beelden en Ottomaanse kunst uit de middeleeuwen tot moderne, Griekse schilderijen, je ziet het hier allemaal. Vanop het restaurant op de bovenverdieping heb je en mooi zicht op Athene.

TIP: Koop je ticket voor het Benaki Museum hier vooraf online en vermijd eventuele wachtrijen aan de kassa.

 1. Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology

Het Museum of Ancient Greek Technology is een behoorlijk recent museum in Athene. In dit museum, gevestigd in een mooi stadspaleis, kan je vooruitstrevende technologie uit de Griekse oudheid bewonderen. Je ziet er honderden antieke voorwerpen en volledig functionerende replica's die door meneer Kotsanas zijn gemaakt met dezelfde methoden en materialen als de originelen.

De oude Grieken hebben behoorlijk ingewikkelde machines en werktuigen ontwikkeld die tot de verbeelding spreken. Het is een onderbelicht aspect van de oude Griekse cultuur. Hoogtepunten zijn Plato's hydraulische wekker en een werkende replica van het Antikythera-mechanisme, 's werelds oudste bekende analoge computer.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Byzantijns Museum

Wie geïnteresseerd is in historische kunst, moet een stop maken in het Byzantijns Museum. Nergens ter wereld vind je meer Byzantijnse kunst onder één dak. Er komen heel wat Byzantijnse schilderijen aan bod, maar er is ook aandacht voor andere kunstvormen. Religie staat centraal in dit museum. Nagenoeg alle kunstwerken beelden christelijke taferelen uit. De kunstwerken dateren uit de 4e tot de 15e eeuw.

 1. Museum of Illusions

Tot slot vertellen we je graag nog over het Illusiemuseum. Dit is een leuke uitstap voor gezinnen met kinderen. Je kan hier originele foto’s maken waarbij de gekste optische illusies zich voltrekken. En er wordt ook telkens uitgelegd hoe de illusie precies in elkaar zit. Je leert dus iets bij én wandelt terwijl met een grote glimlach rond. Reserveer alvast vooraf online tickets voor het Museum of Illusions in Athene.

 1. Kilkis Oorlogsmuseum

Het Kilkis Oorlogsmuseum is helemaal gewijd aan de Griekse oorlogsvoering. Zowat elke veldslag en oorlog die de Grieken door de eeuwen heen gevoerd hebben, komt hier aan bod. Buiten zie je gevechtshelikopters, kanonnen en vliegtuigen staan, binnenin krijg je meer informatie over de veldslagen zelf.

Dit museum is vooral een aanrader voor wie écht in legers en oorlogen geïnteresseerd is. Binnenin is er namelijk weinig uitleg in het Engels. Een beetje voorkennis komt met andere woorden goed van pas. Er is vooral aandacht voor moderne oorlogsvoering, maar er komen ook oud-Griekse veldslagen aan bod.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
 1. Museum voor Griekse Volksinstrumenten

Voor muziekliefhebbers voegen we graag het Museum voor Griekse Volksinstrumenten aan dit lijstje toe. Dit museum herbergt een verzameling van meer dan 1200 muziekinstrumenten. Dit museum van drie verdiepingen dompelt je helemaal onder in de Griekse folklore. Bij elk instrument kan je een koptelefoon opzetten zodat je het instrument ook kan horen.

 1. Waar overnachten in Athene?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek onze favoriete verblijven in Athene. We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.

Overnachten in Plaka

Onze tips om te verblijven in Monastiraki

 • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
 • In Let me Athens you!, vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Je hebt een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
 • Ook het Athens Center Square hotel heeft een strategische ligging op slechts 300 meter van de pleinen Plaka en Monastiraki en vlakbij alle belangrijke archeologische vindplaatsen.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Monastiraki.

Onze tips om te verblijven in Koukaki

 • Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
 • Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
 • Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
 • Overzicht: bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.

Onze tips om te verblijven in Syntagma

 • De beste 5-sterrenhotels van Athene, Grande Bretagne en King George, zijn gelegen aan het Syntagmaplein en heel zeker een aanrader, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden.
 • Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
 • Het moderne Electra Metropolis is een echte aanrader gelegen in het hart van Athene, op slechts 200 meter van het Syntagmaplein, met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Syntagma.

Onze tips om te verblijven in Kolonaki

 • Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
 • Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in het hart van Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
 • Het prachtige vijfsterrenhotel St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.

Onze tips om te verblijven in Psirri

 • Het Perianth Hotel is centraal gelegen in Athene op korte wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
 • Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Psirri.

Onze tips om te verblijven in Piraeus

 • Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.
 • Wil je toch een overnachting in Piraeus, dan is het mooie en moderne Maryflower Premium Apartments Piraeus een aanrader. Gelegen in het centrum van Piraeus, op 10 minuten wandelen van de haven van Piraeus en het metrostation.
 • Het Phidias Piraeus Hotel is ook een aanrader. Gunstig gelegen in het centrum van Piraeus, naast de haven, vind je dit mooie en moderne hotel.
 • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Piraeus.
 1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?