Is Athene veilig: welke buurten zijn onveilig in Athene? Onze tips voor je verblijf

Volledige reisgids kopen voor € 10

Is Athene veilig: welke buurten zijn onveilig in Athene? Onze tips voor je verblijf

20 december 2022 in Athene0 reacties

Praktische info voor een veilig bezoek aan Athene + tips

Athene is een grote stad. En net zoals in andere grote Europese hoofdsteden, is ook in Athene sprake van criminaliteit. Al hoef je je als toerist geen zorgen te maken. Athene is een veilige stad en, wanneer je enkele voorzorgen neemt, zal je niet in onveilige situaties verzeild geraken. We vertellen je daarom waar je op moet letten in Athene en welke buurten je beter vermijdt.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Is Athene een veilige stad?

Athene is een behoorlijk veilige stad. Maar dat betekent niet dat er geen sprake is van kleine criminaliteit. Ook in Athene lopen zakkenrollers rond die het gemunt hebben op je portemonnee, juwelen, handtas of gsm. De meeste zakenrollers proberen te stelen in de drukste, toeristische wijken. Niet vreemd natuurlijk, want het is er druk en dat maakt het zakkenrollen makkelijker.

Let extra op in de buurt van het Syntagmaplein en rondom de populaire toeristische bezienswaardigheden zoals de tempel van Zeus, de Akropolis en in de wijken Plaka en Monastiraki. Die wijken zijn traditionele plekken vol oude gebouwen waar heel wat restaurants, bars en dus ook toeristen zijn.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
 1. Welke plekken zijn onveilig in Athene?

Zoals we net zeiden, moet je vooral oppassen voor zakkenrollers in en rond de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene. Daarnaast zijn er twee wijken in Athene die een negatieve reputatie hebben.

 • Omonia is een van de drukste wijken in het centrum van de Griekse hoofdstad. Er is een grote markt en je vindt er ook veel restaurants. Toch vermijd je de regio rondom het centrale Omonoia-plein als toerist beter, zeker na zonsondergang. Er lopen vaak zakkenrollers rond en de regio heeft een slechte reputatie door malafide praktijken.
 • Ook Exarcheia vermijd je beter. Dit is een wijk waar veel spanning heerst en er vaak politie-ingrepen zijn. In de wijk werd na de economische crisis in Griekenland een anarchistische beweging opgericht die voor problemen zorgt. Er zijn hier geen grote bezienswaardigheden, dus als toerist heb je geen reden om er te komen.

STADSWANDELING: Wie graag de mooiste bezienswaardigheden te voet wilt bezichtigen, kan gebruik maken van onze gratis stadswandeling Athene, zo kom je langs de mooiste en ook veiligste plekken.

 1. Waarvoor moet je opletten als toerist in Athene?

Let op met taxi’s in Athene

Naast zakkenrollers zijn er ook nog andere valstrikken. Let zeker op met taxi’s, zoals in elke grote stad. Vraag vooraf na wat de gangbare prijs voor een taxi is en spreek vooraf een prijs af met de taxichauffeur. Zo voorkom je onaangename situaties. Lees ook onze tips hoe je best van de luchthaven van Athene naar het centrum reist.

Zakkenrollers in metro’s in Athene

Ook in en rond metrohaltes moet je extra oppassen, vooral voor zakkenrollers. Sommige zakkenrollers in Athene werken in groep en gebruiken een list om je portefeuille te stelen. Wanneer iemand je aanspreekt en je aandacht opeist, let dan extra op je persoonlijke spullen. Zakkenrollers veroorzaken ook met opzet opstoppingen in de metro om zo vastzittende passagiers die zich door de wagon wurmen makkelijker te kunnen bestelen. Steek je waardevolle voorwerpen in een rugzak of handtas en houd die altijd stevig vast. Lees ook onze tips voor het gebruik van het openbaar vervoer en metro in Athene.

Betogingen in Athene

Verder moet je ook opletten voor demonstraties. Die vinden doorgaans plaats op het Syntagmaplein, maar soms lopen ze uit de hand en zie je ook protesten in andere delen van de stad. Vermijd die demonstraties altijd en meng je niet onder de betogers. Bij stevige protesten wordt traangas ingezet.

Kortom, wie oppast voor zakkenrollers en onveilige plekken vermijdt, hoeft zich absoluut geen zorgen te maken voor veiligheid in Athene. Geniet vooral van al het moois dat deze stad te bieden heeft!
 1. Extra tips voor een veilig bezoek aan Athene

Athene is dus eigenlijk net zo’n veilige stad als Parijs, Barcelona of New York. Je hoeft je niet meer zorgen te maken over je veiligheid dan je normaal zou doen. Natuurlijk zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden als je een bezoek brengt aan Athene. Net zoals in elke andere grote stad zal je in Athene ook enigszins moeten opletten voor zakkenrollers. De meeste tips voor Athene lden dan eigenlijk ook voor elke andere toeristische stad.

 • Blijf altijd op je intuïtie vertrouwen. Als een situatie niet goed voelt moet je het ook niet doen. Voel je je ergens ongemakkelijk? Dan kan je het beste weggaan.
 • Vermijd zo veel mogelijk kleine, smalle en donkere straatjes. Hier is het vaak lastig te overzien wat er verderop gaande is en kan je je al snel onveilig voelen, terwijl je op een bredere, beter verlichte straat al een beter beeld hebt van je omgeving.
 • Draag geen erg dure horloges, opvallende gouden sieraden of andere waardevolle accessoires of stukken kleding. Als je met dure kleding en objecten rondloopt maak je jezelf al snel een doelwit van zakkenrollers.
 • Laat thuis wat je echt niet nodig hebt. Het zorgt alleen maar voor extra ballast, en je kan ze eigenlijk alleen maar kwijtraken. Bewaar persoonlijke spullen liever in de kluis of een dichte koffer in je hotel.
 • Draag je portemonnee niet in je achterzak. Dat geldt ook voor je telefoon. Zakkenrollers kunnen deze objecten gemakkelijk uit je zak stelen zonder dat je het doorhebt. Bewaar ze liever diep in je tas, in een binnenzak of in een speciaal reistasje.
 • Draag geen tas die losjes over je schouder hangt en neem ook geen handtas mee. Ga liever voor een schuine schoudertas of een rugzak.
 • Koop nooit iets van een straatventer. De meeste souvenirs, accessoires en andere objecten die je bij deze verkopers kan krijgen zijn van slechte maak. Een horloge die je op straat koopt zal bijvoorbeeld niet werken, en die zonnebril die zogenaamd van Ray Ban zou zijn is gewoon een replica. Daarnaast worden er ook regelmatig gestolen objecten doorverkocht. Lees ook onze tips hoe je oplichting op reis kan vermijden.
 • Wanneer je iets betaalt moet je nooit al je geld laten zien. Hou grotere biljetten in je portemonnee gescheiden van de kleinere biljetten. Betaal zo veel mogelijk met je bankkaart, en wanneer je met contact geld betaalt pak dan een klein biljet of kleingeld uit je portemonnee.
 1. Onze tip: Bespaar geld met de Athene Pass tijdens je bezoek

Wil je graag zo veel mogelijk zien tijdens je citytrip in Athene? Koop je Athene Pass online voor € 47 en geniet van gratis toegang tot het Akropolismuseum en de Akropolis en archeologische vindplaatsen om het oude Griekenland te ontdekken.

 • Met deze pass kan je ook een stadstour door Athene maken en krijg je de weetjes tot je beschikking via een audiogids-app, te downloaden op je telefoon.
 • Daarnaast heb je met de Athene Pass ook 10% korting bij vele andere Tiqets locaties in de stad, zoals de Hop-on Hop-off Bus, het Hard Rock Cafe Athene, het Benaki Museum en het Museum voor Oude Griekse Technologie.

Boek je Athene Pass hier online

 1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?