Tickets voor openbaar vervoer & metro in Athene: hoe je verplaatsen door de stad?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tickets voor openbaar vervoer & metro in Athene: hoe je verplaatsen door de stad?

21 november 2022 in Athene0 reacties

Alle info over het openbaar vervoer, metro, trams en bussen in Athene

Athene is een grote stad en er valt heel wat te zien. Sommige bezienswaardigheden liggen bovendien nogal ver uit elkaar. De beste manier om je door te stad te verplaatsen, is dan het openbaar vervoer. Vooral de metro is bijzonder efficiënt. We vertellen je hieronder meer over de metro en het andere openbaar vervoer in Athene.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Neem de metro in Athene

De metro in Athene werkt uitstekend. Er zijn drie lijnen:

 • M1: doorkruist Athene van het noorden tot in havenstad Piraeus.
 • M2: verbindt woonwijken in het zuiden en westen van Athene.
 • M3: verbindt het stadscentrum met de luchthaven van Athene.

De eerste metrolijn M1 (groen) is de metro die je als toerist het meeste zal gebruiken. Deze metrolijn is trouwens de tweede oudste metrolijn ter wereld, na die van Londen, en bestaat al sinds 1869. Metrolijnen M2 en M3 werden in het jaar 2000 geopend.

De metro van Athene rijdt van ’s morgens 5u30 tot 24u30. Ben je van plan om met de metro terug te keren naar je hotel, houd dan rekening met die sluitingstijd.

Nog een tip: metrostation Syntagma is een pareltje. Bij de graafwerken die nodig waren voor de bouw van het metrosysteem werden hier archeologische vondsten gedaan. Ze worden tentoongesteld in de metrohalte zelf en er is een klein museum. Een bijzondere plek!
 1. De tram in Athene

Er rijden ook trams in Athene, al zal je die waarschijnlijk minder snel gebruiken. De tram in Athene is wel bijzonder handig wanneer je graag een namiddagje aan het strand wil doorbrengen.

 • Met lijnen 4 en 5 reis je makkelijk naar de kust.
 • Lijn 4 trekt naar het noorden, lijn 5 naar het zuiden.
 • Tramlijn 3 verbindt de hele kustlijn.

STADSWANDELING: Wie graag de mooiste bezienswaardigheden te voet wilt bezichtigen, kan gebruik maken van onze gratis stadswandeling Athene.

 1. Bussen in Athene

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van de bus in Athene. Al is dat voor toeristen misschien een minder goed idee. De buslijnen kunnen onoverzichtelijk zijn en het is niet altijd duidelijk waar je precies moet afstappen. Bovendien kan het tijdens spitsuren erg druk worden op de bus.

De bussen doorkruisen de hele stad en rijden ook tot ver buiten het stadscentrum. Buslijn X80 is speciaal voor toeristen ontwikkeld. Deze bus rijdt enkel in de zomer en verbindt de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene.

 1. Of verken Athene met de hop-on-hop-off-bus

Ook handig voor toeristen is natuurlijk de hop-on-hop-off-bus van Athene. Dat zijn de typische dubbeldekkers die je alle grote, toeristische steden ziet doorkruisen. Vanop de bovenste verdieping, met open dak, kan je de stad gadeslaan. Onderweg krijg je uitleg over de bezienswaardigheden die je passeert. Het is een leuke manier om van de ene trekpleister naar de andere te reizen.

In Athene zijn er twee bedrijven die hop-on-hop-off-bussen aanbieden

 1. Vervoer van en naar de luchthaven van Athene

Het is in Athene niet nodig om de taxi te nemen naar de luchthaven. Ook met het openbaar vervoer geraak je er uitstekend. We raden je aan om metrolijn 3 te nemen. Vanuit het centrum ben je ongeveer 45 minuten onderweg. Voor het traject naar de luchthaven moet je een speciaal en iets duurder metroticketje kopen. Dat kan in de metrostations.

Daarnaast kan je eventueel ook gebruik maken van de bussen die tussen de luchthaven en het centrum van Athene rijden. Er zijn verschillende routes en dat maakt het ietwat ingewikkeld. Buslijnen X93, X96 en X97 verzorgen dit traject. De bussen doen er echter langer over dan de metro. Je zit al snel een uur op de bus en bij druk verkeer kan dat nog uitlopen. De metro is met andere woorden een betere optie.

 1. Auto huren op de luchthaven van Athene

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Athene? En wil je graag de omgeving van deze historische stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Er zijn verschillende autohuurbedrijven gevestigd op de luchthaven.

Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Vergelijk de verschillende aanbieders zodat je de goedkoopste auto kan huren voor jouw periode en jouw bestemming.

Aanbieders huurauto's Athene

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Waar tickets voor het openbaar vervoer in Athene kopen?

Tickets voor het openbaar vervoer in Athene zijn eenvoudig: je hebt slechts één kaartje nodig om zowel de metro, bussen en tram te kunnen gebruiken. Dat ticket heet het Ath.ena Ticket. Er zijn verschillende soorten tickets. Voor een enkele rit koop je een kaartje in de automaten die je in metrostations of bij grote bushaltes vindt.

Wie van plan is om enkele dagen Athene te verkennen, koopt beter een 5-dagenpasje. Met de 5-dagenpas bespaar je geld zodra je 8 keer de metro gebruikt. Er is ook een toeristenpas waarbij een rit van en naar de luchthaven inbegrepen zit.

Opgelet: je moet je ticket steeds valideren bij het instappen én uitstappen wanneer je de metro gebruikt. Bij bussen en trams hoef je het ticket enkel te valideren bij het instappen. Daarna is het ticket 90 minuten geldig. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis. Minderjarige kinderen betalen de helft van de prijs.

 1. Onze tip: Bespaar geld met de Athene Pass tijdens je bezoek

Wil je graag zo veel mogelijk zien tijdens je citytrip in Athene? Koop je Athene Pass online voor € 47 en geniet van gratis toegang tot het Akropolismuseum en de Akropolis en archeologische vindplaatsen om het oude Griekenland te ontdekken.

 • Met deze pass kan je ook een stadstour door Athene maken en krijg je de weetjes tot je beschikking via een audiogids-app, te downloaden op je telefoon.
 • Daarnaast heb je met de Athene Pass ook 10% korting bij vele andere Tiqets locaties in de stad, zoals de Hop-on Hop-off Bus, het Hard Rock Cafe Athene, het Benaki Museum en het Museum voor Oude Griekse Technologie.

Boek je Athene Pass hier online

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?