Hoe het Panathinaiko Stadion in Athene bezoeken? Alle info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe het Panathinaiko Stadion in Athene bezoeken? Alle info, tips + tickets

21 juni 2023 in Athene0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Panathinaiko Stadion in Athene + tours

Het Panathinaiko stadion in Athene is pure sportgeschiedenis. In de oudheid werden hier de Panathenaeën georganiseerd, een miniversie van de Olympische Spelen. Later, in 1896, vormde dit stadion het decor voor de eerste echte moderne Olympische Spelen. En tot de dag van vandaag worden er nog af en toe sportwedstrijden georganiseerd.

Ontdek hier alvast meer over wat je mag verwachten van je bezoek aan het Panathinaiko Stadion in Athene + boek je rondleiding hier.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Panathinaiko Stadion in Athene

Het Panathinaiko stadion is een van de meest emblematische gebouwen uit de antieke oudheid

Het is een van de eerste stadia die gewijd was aan sport. Het Panathinaiko stadion prijkt tussen twee heuvels en werd gebouwd in 330 v.Chr. in opdracht van Lykourgos. Het enorme stadion vormde het decor voor de Panathenaea of Panathenaeën, een soort kleine versie van de Olympische Spelen.

In de 2e eeuw v.Chr. kreeg het Panathinaiko stadion een grondige renovatiebeurt. Het kreeg de hoefijzervorm en kon plaats bieden aan maar liefst 50 000 schreeuwende supporters. Eenmaal Griekenland ten prooi viel aan het Romeinse rijk, werd het stadion gebruikt als arena.

TOUR: Verken het stadion tijdens deze tour door Athene. Je begint je tour in dit indrukwekkende stadion maar je komt ook nog langs andere topbezienswaardigheden in de stad zoals de Tempel van de Olympische Zeus en het het Syntagmaplein.

Maar daar houdt de geschiedenis van het Panathinaiko Stadion niet op

De eerste moderne Olympische Spelen werden hier namelijk georganiseerd in 1896. Daarvoor werd het stadion grondig herbouwd. De architecten Ernst Ziller en Anastasion Metaxas zorgden ervoor dat het antieke bouwwerk zijn klassieke karakter niet verloor, maar wel geschikt was om de spelen te organiseren. Zo kwam er een dak van staal en glas en er konden bijna 70 000 toeschouwers plaatsnemen.

Ook vandaag wordt het stadion af en toe nog voor sportwedstrijden gebruikt. Tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 vond de boogschutcompetitie hier plaats en ook de marathon kwam hier aan. Een plek vol sportgeschiedenis dus.

 1. Het Panathinaiko Stadion in Athene bezoeken

Een bezoek aan het Panathinaiko stadion zal dus zowel sport- als geschiedenisliefhebbers weten te bekoren. Eenmaal binnen, kan je de 24 rijen zitplaatsen beklimmen, rondwandelen op het centrale gedeelte en je een Olympische kampioen wanen. Niet alleen het stadion zelf, maar ook het uitzicht is de moeite waard.

Het bijzonderste plekje in het Panathinaiko stadion zijn de koningsboxen. Die dateren niet uit de oudheid, maar wel uit 1896 toen de eerste moderne Olympische spelen hier plaatsvonden. Het was de plek waar prominenten mochten plaatsnemen. Ze hebben een leuning en zijn lekker ruim. Probeer ze vooral zelf uit tijdens je bezoek.

Bestel je tickets voor een rondleiding door het stadion

 1. Waar bevindt zich het Panathinaiko Stadion in Athene?

 • Het Panathinaiko stadion ligt in de straat Vasileos Konstantinou, in het centrum van Athene.
 • Er is geen metrohalte vlakbij, maar je hoeft niet langer dan 10 minuten te wandelen vanaf de halte Syntagma.
 • De wandeling naar het stadion brengt je langs de Nationale tuin, mooi meegenomen!

Ligging van het Panathinaiko stadion in Athene op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van Panathinaiko Stadion in Athene?

 • Het Panathinaiko stadion is elke dag open vanaf 8u tot 19u.
 • Kom je in de winterperiode, dan kan je in het stadion terecht tot 17u.
 • Het wordt aangeraden om het stadion in de ochtend- en avonduren te bezoeken.
 • Als je wilt, kan je zelf een rondje rennen door het stadion, als het ware in de voetsporen van grote atleten.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe koop ik tickets voor het Panathinaiko Stadion in Athene?

 • Tickets voor het Panathinaiko stadion koop je eenvoudigweg aan de ingang van het monument. Je kan dan meteen naar binnen.
 • Wil je graag meer te weten komen over het belang van het stadion en hoe het gebouwd is? Dan raden we je aan om deze uitgebreide stadswandeling door Athene te volgen. Tijdens deze wandeling ga je, als onderdeel van de tour, naar het stadion en komt er alles te weten over de Olympische spelen en de geschiedenis van dit bijzondere stadion. De tour duurt een halve dag en brengt je nog naar heel wat andere top bezienswaardigheden in Athene.
 • Of verken het stadion op eigen houtje met een audiogids. Boek je tour door het Panathinaiko stadion.
 1. Onze tip: Bespaar geld met de Athene Pass tijdens je bezoek

Wil je graag zo veel mogelijk zien tijdens je citytrip in Athene? Koop je Athene Pass online voor € 47 en geniet van gratis toegang tot het Akropolismuseum en de Akropolis en archeologische vindplaatsen om het oude Griekenland te ontdekken.

 • Met deze pass kan je ook een stadstour door Athene maken en krijg je de weetjes tot je beschikking via een audiogids-app, te downloaden op je telefoon.
 • Daarnaast heb je met de Athene Pass ook 10% korting bij vele andere Tiqets locaties in de stad, zoals de Hop-on Hop-off Bus, het Hard Rock Cafe Athene, het Benaki Museum en het Museum voor Oude Griekse Technologie.

Boek je Athene Pass hier online

 1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?